Dodaj do ulubionych

Google nie pomógł, pytam e-mamę

25.08.14, 12:47
Pomóżcie dziewczyny. Zamierzam upiec ciasto na fruktozie. Potrzebuję wiedzieć, ile mam jej użyć zamiast cukru, bo wiem, że używa się mniej.

Próbowałam szukać w Google, ale ilekroć ktoś zadaje to pytanie, tylekroć zamiast odpowiedzi rozpętuje się dyskusja, jaka to trucizna, że lepiej stewię, ksylitol, daktyle, itd. A mnie zależy na prostym przeliczniku - zamiast x gramów cukru należy dać y gramów fruktozy. Więc pytanie kieruję do osób, które ciasto na fruktozie piekły i mają doświadczenie.

Aha, ciasto i tak będzie dosyć eksperymentalne, bo zamiast mąki pszennej chcę dać gryczanej (koleżanka oprócz cukru musi ograniczać mąkę pszenną - są to dla niej produkty raczej niewskazane niż zakazane), więc przy okazji spytam - ile mąki pszennej można zastąpić gryczaną, żeby nie wyszło bardzo dziwnie? Połowę?

W zamierzeniach jest półkrucha szarlotka.
--
Agent Cooper: "A kobieta z pieńkiem?"

Szeryf Truman: "Nazywamy ją kobietą z pieńkiem."
Edytor zaawansowany
  • przeciwcialo 25.08.14, 12:51
    Poszukaj przepisów na ciasta z maka gryczaną. Mozesz dla kolezanki machnąc biszkopt na mące ziemniaczanej i kukurydzianej, dodac owoce . Cukru po prostu daj mniej.
    Poza tym jakie ciasto chcesz robić?
  • przeciwcialo 25.08.14, 12:54
    O mama, nie doczytalam. Szarlotka ma być.
    Mąka kukurydziana wchodzi w grę? Bo szarlotka fajna z niej wychodzi. gryczana to wytrawna mąka. Lepsza do mufiinek czy murzynka.
  • asia_i_p 25.08.14, 12:59
    murzynek dość kusząca opcja - da się zrobić na maśle zamiast margaryny? bo pierońsko mi się nie chce iść do sklepu wink
    --
    Hurghada - odprawa paszportowa: -Nationality?
    -Russian
    -Occupation?
    -No, just visiting.
  • asia_i_p 25.08.14, 13:04
    Dobra, znalazłam murzynek przepis podstawowy, dają opcje margaryna/masło, dam fruktozę zamiast cukru - szklankę zamiast półtorej i po szklance mąki pszennej i gryczanej, zobaczymy, co wyjdzie. Zostaje mi 10 jabłek do zjedzenia. wink
    --
    Hurghada - odprawa paszportowa: -Nationality?
    -Russian
    -Occupation?
    -No, just visiting.
  • przeciwcialo 25.08.14, 13:35
    Jabłka możesz dodac do murzynka albo jako mus albo w kosteczke pokrojone 1-2 jabłka.
  • anna_geras 25.08.14, 22:49
    fruktoza jest słodsza od cukru i dlatego dodajemy jej około 40% mniej niż cukru.
    www.cytrusek.rybnik.pl/index.php/fruktoza
    --
    --
    a teraz Anna Geras - kobieta, która gryzie szkło.
    --
  • asia_i_p 25.08.14, 12:56
    półkruchą szarlotkę
    mąkę gryczaną już kupiłam, fruktozę i jabłka też, więc wolałabym się trzymać tych składników
    --
    Hurghada - odprawa paszportowa: -Nationality?
    -Russian
    -Occupation?
    -No, just visiting.
  • sagan137 25.08.14, 12:55
    Asia, ja troche obok tematu wink
    jesli chcesz zrobic szarlotke, to wszedzie jest pelno roznych odmian, ja gdzies widzialam taka w zasadzie bez maki i cukru, z platkami owsianymi i miodem.
    moze cos takiego bedzie latwiej znalezc, niz proporcje maki gryczanej i fruktozy? smile
  • jamesonwhiskey 25.08.14, 13:04
    durszlak.pl/przepisy-kulinarne/szarlotka-z-fruktoza

    google nie zawiodlo , raczej operator nie dal rady
  • asia_i_p 25.08.14, 13:07
    Większość tych przepisów ma w sobie cukier, opatrzony nawiasem i enigmatycznym stwierdzeniem (ja daję fruktozę) bez żadnej informacji, ile tej fruktozy dać. To mi Google wyrzucał, i owszem. Natomiast na tej stronie, którą ty zalinkowałeś, jest jeden przepis, gdzie dziewczyna pisze 100 g fruktozy, jeśli cukier to 200 g - więc dzięki, rzeczywiście pomogłeś.
    --
    Agent Cooper: "A kobieta z pieńkiem?"

    Szeryf Truman: "Nazywamy ją kobietą z pieńkiem."
  • jamesonwhiskey 25.08.14, 13:19
    Refined fructose is sweeter than granulated sugar. It can be easily substituted in baking recipes--simply add one-third less. Some tasters find that, although products made with fructose taste sweet, they also taste a little flat. Fructose attracts more water than sucrose, so fructose-sweetened products tend to be moist. Baked products made with fructose will be darker than if they were made with white sugar. Fructose is available in health-food stores.

    jedna trzecia mniej niz cukru ale polkruche to raczej nie wyjdzie
  • agnzimka 25.08.14, 23:07
    pewnie już upieczone ale polecam ten przepis
    tarzynkowo.blogspot.com/2014/05/ciasto-jaglane-z-rabarbarem-bez-glutenu.html z dowolnymi owocami można zrobić
    trochę piekłam bez mąki pszennej i raczej daję mieszankę mąk, a nie samą np. gryczaną (mieszam z jaglaną, owsianą, ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą...)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka