Dodaj do ulubionych

niewymagające, jednogarnkowe dania, pomocy!

10.10.14, 17:29
Mam dość gotowania codziennie
Dziewczyny poratujcie przepisami jakiś jednogarnkowych (!) dan, ktore niewielkim kosztem (ekonomicznym i siłowym P) nas nakarmia przez 2 dni?
Chodzi o niewymagające, jednogarnkowe Dania, Ot kilka razu zamieszac i finito. Jak na razie na tapecie mam gar leczo+ uprzednio ugotowana kasza gryczana/ jeczmienna, ale jemy to ju zdecydowanie za czesto...
Zup nie jadamy..
Co radzicie?
Obserwuj wątek
        • alexa0000 Re: niewymagające, jednogarnkowe dania, pomocy! 10.10.14, 19:08
          Smaże mięso pokrojone w kostkę (oryginalnie na smalcu), zrumienione podlewam wywarem warzywnym/mięso-warzywnym ( zle kobiety wrzucaja kostki rosołowe), posypuje papryka słodką w proszku i duszę. Kiedy mięso bedzie miekkie, dodaję ziemniaki pokrojone w kostke i papryke ( czerwona, zielona zółtą, do wyboru) , równiez pokrojoną. Gotuję do miekkosci. Potem trochę koncentratu lub przecieru pomidorowego, pieprz, natka. Na koniec mozna wrzucic gotowe zacierki (Wegrzy dodaja kluseczki csipetke) lub zrobic lane kluski dla zagęszczenia. Kto lubi-czosnek. Zostawic do przegryzienia na pól godziny.
        • amoreska Re: niewymagające, jednogarnkowe dania, pomocy! 10.10.14, 19:22
          Ja robię mniej więcej tak:
          3 cebule w półplasterki podsmażam na oliwie, dorzucam do tego
          po 300 g wołowiny i wieprzowiny pokrojonej w kostkę, w garnku obok gotuję 2,5l rosołu (może być z kostki rosołowej (!) ), podlewam mięso z cebulą kilkoma łyżkami rosołu i duszę pod przykryciem z 15 minut. Jak nieco zmięknie łączę z wrzącym rosołem, dodaję zieloną i czerwoną paprykę w kostkę, 3-4 ziemniaki w kostkę i małą puszeczkę koncentratu pomidorowego, do tego łyżka papryki słodkiej w proszku, nieco pieprzu i np. soli (to wg uznania). Gotować do miękkości, ok. 30 minut, przyprawić suszonym tymiankiem (1 łyżeczka i ćwierć łyżeczki chili lub pieprzu cayenne).
          To chyba wszystko.
    • rosapulchra-0 Re: niewymagające, jednogarnkowe dania, pomocy! 10.10.14, 17:45
      Nie wiem, dla ilu osób gotujesz, ale..

      Składniki:
      Karkówka w plastrach dość grubych
      ziemniaki pokrojone na ćwiartki (jak duże ziemniaki, to drobniej)
      cebula w krążki
      plasterki z co najmniej 4 ząbków czosnku
      kubeczek śmietany do zup
      zupa cebulowa w proszku
      sól, pieprz do smaku

      Na dnie brytfanki kładziesz ziemniaki, na nich karkówkę, na karkówkę cebulę i czosnek. Przykrywasz i wstawiasz na jakies 180-200 st. do piekarnika (piekarnik ma być ciepły przed wstawieniem). Pieczesz tak ok. 40-45 minut.
      W tym czasie robisz sos ze śmietany i zupy cebulowej.
      Odkrywasz brytfankę, sprawdzasz czy ziemniaki i mięso miękkie. Jeśli tak, to dajesz do piekarnika jeszcze na 15-20 minut. Po tym czasie polewasz sosem i znowu na 10 minut wkładasz do piekarnika.
      Surówkę, jaką tylko chcesz, robisz oddzielnie.
      Smacznego.


      --
      > To jak mam się ubrać żeby wyglądać estetycznie na plaży?Widzialam gdzies w necie jasnozolte burki.W jasnozoltej burce bedziesz mogla udawac,ze jestes kolejna wedrujaca wydma./by turzyca
      www.fundacjaavalon.pl/nasi_beneficjenci/lista/gawrys_anna.html
        • moofka Re: niewymagające, jednogarnkowe dania, pomocy! 10.10.14, 18:23
          hm, ale mozna gryzc przeciez?
          z polskich zup to co mozna na tresciwym miesie
          nawet na calej golonce - kupa gryzienia smile
          kapusniak, grochowa, zurek, fasolowa
          naprawde tresciwe i sycace
          barszcz ukrainski - mieso, kupa warzyw, lyzka stoi
          pampuszki do tego, bardzo efektowne danie i mozna odgrzewac nawet 3 dni
          bogracz gulasz, najwiekszy miesojad sie naje
          krupnik - moj dzis jest na kilogramie serduszek np, dzieci uwielbiaja, dodatkowo pelen kaszy i warzyw, wiec zbilansowany posilek na jednym talerzu
          bardzo efektowna ale droga miesna zupa solanka rosyjska
          na pewno zaden facet nie powie, ze sie nie naje
          jako dania jednogarnkowe idealne
          czesto chlopy lubiacy pojesc maja w pogardzie lekkie kremy z groszku czy pomidorkow (chociaz u mnie wszyscy lubia)
          ale wymienione zupy to naprawe sycace dania
          o, albo jeszcze kartoflanka z kurczakiem
          w sensie fragmenty kurczaka obsmazone i duszone z ziemniakami, warzywami co sie nawinie
          doprawione dobrze czosnkiem i ziolami
          no no pycha
          --
          Częsta praca w kuchni zwiększa szanse na zdrowie, bogactwo i miłość.
              • moofka Re: Moofencjo Kochana 11.10.14, 08:11
                no bardzo prosto Misternio wink
                serca mocze plucze i obgotowuje wstepnie w malej ilosci wody
                chwile tylko
                potem je plucze i czyszcze i gotuje juz wlasciwie z przyprawa - ziele, listek jakies delikatne
                w tym czasie obsmazam na zloto cebulke z marchewka starta w wiorek (zupa ma piekny zloty kolor) dorzucam i gotuje wlasciwa zupe
                do tego biale korzenie, ziemniaki i kasza jeczmienna - w kolejnosci oczywiscie, ale takiej sprawnej kucharce nie musze sie rozpisywac smile
                koperkiem albo pietruszka
                na talerzu kleks smietany - moje lubia
                kiedys rozgotowywalam wstepnie kasze do krupniku, teraz sypie od razu surowa tylko dobrze oplukana, albo przelana wrzatkiem
                --
                Częsta praca w kuchni zwiększa szanse na zdrowie, bogactwo i miłość.
            • moofka Re: niewymagające, jednogarnkowe dania, pomocy! 11.10.14, 08:20
              chloe, nie ma w sobie nic z bigosu (zero kapusty) ale jest tak gesta od miesa, ze ma mniej troche mniej wody
              sa w niej miesa i ogorki kiszone
              tu jest niezly przepis krok po kroku
              www.ofeminin.pl/przepisy/solianka-zupa-przepis-gessler-d50415.html
              w przepisach czesto sa parowki, czego ja nie robie, bo dla mnie to zupa bogata i eksluzywna wink
              robie ja z 3-4 gatunkow miesa, co znajde i jest dobre
              wrzucasz w kolejnosci gotowania - na poczatek oczywiscie wolowina, na koniec kurzece
              jeszcze filologiczne wtracenie - Polacy czesto mowia solianka, czy jeszcze bardziej blednie solJanka
              w oryginale mamy coлянкa
              gdzie prawidlowa transrypcja kaze pisac -ля- jak -la- po prostu

              --
              Częsta praca w kuchni zwiększa szanse na zdrowie, bogactwo i miłość.
            • kwiat_w_kratke Re: niewymagające, jednogarnkowe dania, pomocy! 10.10.14, 19:10
              Jeżeli chcesz sama robić zakwas, to faktycznie kilka dni wypadałoby, żeby postał. Ja po prosu kupuję zakwas w szklanej butelce, taki bez żadnych dodatków, konserwantów itp. tylko mąka żytnia, czasem mąka pszenna, i przyprawy. Jest bardzo dobry, polecam. Gotujesz kilka białych kiełbas z zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, czosnkiem i włoszczyzną. Pod koniec wlewasz zakwas, zabielasz śmietaną i gotowe. Można wrzucić do tego jajko na twardo, niestety, moja rodzina woli, żeby osobno jej ugotować do tego ziemniaczki i to jest najbardziej pracochłonne, bo sama zupa jest bajecznie prosta.
    • eilian Re: niewymagające, jednogarnkowe dania, pomocy! 10.10.14, 18:57
      Ja robię często taki zestaw: mięso drobiowe, cebula",czosnek i o tego różne wariacje, np: z pieczarkami i papryką, z pieczarkami i pomidorami, z groszkiem i marchewką, z cukinią, szpinakiem, itp. Jak za suche to dolać bulionu, ew. zagęścić śmietaną. Do tego ryż/kasza/makaron. Albo jak wyżej, tylko bez mięsa.
      Albo mięso wieprzowe - tu trzeba dobrze doprawić, bo wieprzowina lubi np. majeranek, rozmaryn, cząber, zawsze trochę sosu sojowego, octu balsamicznego, czosnek, cebula i to wszystko przysmażyć, potem dolać bulionu, poddusić. Najbardziej do tego pasuje kasza jęczmienna.
      • czarna_kita Re: niewymagające, jednogarnkowe dania, pomocy! 10.10.14, 19:21
        Często robię jednogarnkowe bo u nas każdy o innej porze wraca. Zupa gulaszowa, bogracz,ew gulasz na dwa dni i tylko ziemniaki do tego lub placki lub kasza,pulpeciki w sosie pomidorowym ( można zrobić więcej i zamrozić),żurek mega szybki na maślance a nie na zakwasie, zupa biała z pulpetami i cebulą (w moich stronach mówi się "zupa klopsowa"), fasolka po bretońsku, "kociołek" (mięso, ziemniaki, kapusta,papryka) oraz wszelkie zapiekanki z makaronem, z ziemniakami pełno takich w necie. U nas ulubioną zapiekanką jest ta z warzyw na patelnię i z piersią z kurczaka.
    • misterni Jesienny grzejnik dzisiaj ugotowałam, 10.10.14, 20:53
      chociaż pogoda letnia smile
      Więc tak:
      Wołowe na gulasz w kostkę pokroić i podsmażyć na łyżce oliwy, zalać bulionem (ale nie dużo, tyle żeby tylko mięso było przykryte) i dusić do miękkości. Osobno ugotować pół kg namoczonej fasoli jaś, dodać do mięcha, wkroić 3 papryki każdą w innym kolorze, bakłażana, pół niedużego kurczaka wędzonego obrać ze skórki, oddzielić od kości i posiekać, zalać to wszystko sokiem pomidorowym, doprawić po swojemu (u mnie na ostro) i pogotować trochę razem.
      --
      Misterni
    • saszanasza Re: niewymagające, jednogarnkowe dania, pomocy! 10.10.14, 22:00
      Potrzebujesz: 1 kg. karkówki, 4 duże marchewki i ze 3 duże pory.

      1 kg karkówki kroisz w plastry, warzywa w krążki (dzielisz na dwie części)
      nagrzewasz olej w garnku, kładziesz połowę plastrów obok siebie, sypiesz vegetę, na to połowa porcji marchewek i porów i vegetę, pozostałą karkówkę i vegetę, znów warzywa i vegetę.
      garnek przykrywasz i czekasz aż wszystko się udusi.
      podajesz z ziemniakami i maślanką😊
      prościej się nie da😃
      --
      Realizm: O, utyłam!
      Pesymizm: Spasłam się jak świnia!
      Optymizm: Oj, waga się zepsuła!
    • black_halo Re: niewymagające, jednogarnkowe dania, pomocy! 11.10.14, 00:12
      Mam w domu awaryjnie w zamrazarce - sos bolonski i ragu. Sos bolonski to wiadomo - mieso plus warzywa plus przecier pomidorowy. Ragu to mieso + cebulka + marchewka, duszone kilka godzin w czerwonym winie.
      Do tego kilka porcji roznych gulaszy, wolowy, z kurczaka i z sarniny. Z kurczaka to taki bardziej gesty rosolek - duzo warzyw. Natomiast wolowy i z dziczyzny mozna zroic zarowno z winem jak i z piwem a mozna i bez. Potem mozna po prostu ugotowac kilka ziemniakow, porcje ryzu czy kaszy, makaronu.

      --
      Życie nie powinno być podróżą do grobu, w trakcie której tracimy czas na to, aby dotrzeć do niego cało i zdrowo, z atrakcyjnym, dobrze zachowanym ciałem. Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto!
      • kremka2014 Re: niewymagające, jednogarnkowe dania, pomocy! 11.10.14, 05:48
        Zapiekanki. Bierzesz duza blachę i robisz przegląd lodówki 😊. Makaronowe,ziemniaczane.
        polecam też masz poniemiecki wynalazek,mąż uwielbia:
        kielbasa typu zwyczajna
        ziemniaki
        kapusta
        sol,pieprz
        wszystko kroisz,wrzucasz do wieeelkiego gara i mieszasz od czasu do czasu mieszając. Na drugi dzień rownie pyjszne😋. A jakie tanie!
    • mamma_2012 Re: niewymagające, jednogarnkowe dania, pomocy! 11.10.14, 07:10
      Wszelkie makarony i risotta, zarówno bezmięsne jak i mięsne.
      Np. bierzesz pomidory, podduszasz na patelni, dodajesz cukinie i czosnek, w drugim garnku gotujesz jakis makaron, sypiesz parmezan i zrobione.
      Następnego dnia mozesz podsmażyć mięso mielone i dodać resztę sosu cukiniowo-pomidorowego.

      Albo podsmazasz na patelni pokrojonego w kostkę kurczaka, dodajesz słodka śmietankę i czosnek, wrzucasz puszkę zielonego groszku do tego dodajesz ugotowany ryż i gotowe (moja corka lubi wersje z cebulką drobno pokrojona w kosteke).

      "Po chińsku", czyli bierzesz pokrojona pierś z kurczaka, podsmazasz, dodajesz startą na grubej tarce marchewkę i posiekana w drobna kosteczkę cebule plus oczywiście czosnek (u mnie do wszystkiego pasuje), wrzucasz chiński makaron (ten przezroczysty, ktory sie tylko namacza w wodzie), całość polewasz sosem sojowym i tyle.

      Szybkich dań sa tysiące, chyba mniej znam pracochonnych niż ekspresowych, nie tylko jednogarnkowych (takze np. piekarnikowych w stylu wsadzić do folii aluminiowej rybę/mięso, masło, ziola i szpinak) potem obok wysypać mozna gotowe frytki i tyle.

      Im mniej mam czasu, tym drobniej wszystko kroje, czasem trę na tarce.
      Sprawdza sie tez mrożenia juz pokrojonego mięsa, wtedy na szybko odchodzi Ci zabawa z krojeniem i ubijaniem, robisz to raz, sprzątasz, a potem masz gotowce gotowe do wykorzystania.
      Zamiast badziewnych kostek rosolowych, lepiej mieć pomrozone porcje rosołu.

      Jestem mistrzem szybkiej kuchni, potrafię w dwie godziny zrobic wystawny obiad na 20 osobbig_grin

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka