Dodaj do ulubionych

szybkie i bezproblemowe danie dla 10 osób :(

22.10.14, 14:54
Pomóżcie, jesli możecie. Musze zorganizowac spotkanie dla 10 osób, u mnie w domu - rodzina. Trzeba by podac coś do jedzenie - zimny bufet już mam smile)) ale potrzebuje czegoś na ciepło, co byloby stosunkowo łatwe w przygotowaniu, szybkie, nietrudne (nie jestem mistrzem kuchni). Najlepiej by mozna bylo zrobic to wczesniej i tylko podgrzać. Bigos odpada, bo za trudny.
Acha, stół jest w wydzielonej części kuchni, więc nie moge za bardzo szaleć na widoku gości smile)))
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: szybkie i bezproblemowe danie dla 10 osób :( 22.10.14, 15:00
      Gulasz wolowy.
      Do tego ziemniaki + zielona salata z winegretem.

      --
      It's important for me to create trends and not to follow them. I know that sounds arrogant, but I'm afraid of competition so it's vital I know what my competitors are doing so that I can do something else. (Alain Ducasse)
    • myszomle Re: szybkie i bezproblemowe danie dla 10 osób :( 22.10.14, 15:04
      Leczo albo zapiekanka z makaronu typu ugotowany makaron plus wszystko, co masz w domu (no prawie smile ) - przygotowujesz i gdy goście stają w drzwiach wrzucasz do piekarnika (zanim się na dobre rozsiądą zapiekanka będzie gotowa, tylko nie trzymaj jej wcześniej w lodówce). A bigos to najprostsza potrawa na świecie. Nie można jej zepsuć. O tej porze roku moja mama często robiła bigos z cukinii. Pyszny!

      --
      truskawkiwmilanowku.blox.pl/html
      najlepszepolskiefilmyiseriale.blox.pl/html
        • lulkak Re: szybkie i bezproblemowe danie dla 10 osób :( 22.10.14, 15:15
          Moja propozycja: Pierś z indyka z w pomidorach z tymiankiem. Do tego ryż. Cebulę pokrojoną w kostkę na patelni podsmażasz, dodajesz pokrojoną pierś i dusisz. Gdy lekko się podpiecze dodajesz tymianek suszony- kilka łyżeczek, mieszasz i dodajesz kilka(w zależności ile mięsa) puszek krojonych pomidorów bez skórki. Dusisz pod przykryciem. Na koniec dajesztak ze 3 spore ząbki czosnku pokrojonego w bardzo cieniutkie plastry. Jeśli trzeba -dodajesz sól i pieprz. Potrawę możesz zrobić wczesniej i tylko podgrzać, ryz gotujesz przed podaniem. Pycha.ps. Możesz to przygotować też w woku- dla takiej liczby osób będzie to wygodne.Dla złagodzenia sosu można dodać kilka łyżek śmietanki słodkiej, dość tłustej aby się nie zwarzyła w tych pomidorach.
    • mamma_2012 Re: szybkie i bezproblemowe danie dla 10 osób :( 22.10.14, 15:08
      Perliczka, kaczka z jabłkami, piersi z kurczaka z ziołami i masłem pieczone w folii, łosoś na szpinaku pieczony w folii. Czy juz najprostsze np. udka z kurczaka pieczone np. z rozmarynem i cytryna (obok mogą piec sie ryby dla wegetarian).
      Do tego np. buraczki (puree z horteksu) i sałata z sosem winegret.
      Wlaczasz przed przyjściem i piękna i pachnąca serwujesz, jak sie pojawiasmile
      Nic sie nie da zepsuć i przypalic.
    • mamaemmy Re: szybkie i bezproblemowe danie dla 10 osób :( 22.10.14, 15:35
      chcesz hit imprez /grilllów ?
      W sumie w oryginale robi się w kociołku nad ogniskiem,ale można i z piekarnika-w tzw gęsiarce zrobić-lub w czymś podobnym -Prażone/pieczonki/ziemniaki po cabańsku ,mój mąż jeszcze dodatkowo podsmaża boczek nim go doda do garnka.
      Jedna uwaga-zrób tego DUŻO,bo schodzi jak ciepłe bułeczki,ale smakuje KAŻDEMU.
      --
      Historia małej Emmy Marii
    • afro.ninja Re: szybkie i bezproblemowe danie dla 10 osób :( 22.10.14, 15:40
      Pokrojone kawalki piersi otoczone w ulubionych ziolach i soli, podsmazone z pokrojona cebula, lub nie, jak kto woli. Wlozyc do garnka, zalac minimalna iloscia wody, bardzo szybko sie gotuja. Pod koniec gotowania dolozyc jablka (posypac pieprzem, ewentualnie sola) i czosnek. Do tego gotowane ziemniaki, ale moze byc kasza.
      Bardzo szybkie i proste.
    • mdro Re: szybkie i bezproblemowe danie dla 10 osób :( 22.10.14, 15:54
      Jak indyk, to może pierś duszona ze śliwkami i jabłkami? Tylko trzeba duży garnek mieć. Ja robię tak: pierś pokrojoną w kostkę obsmażam na oleju, dodaję przyprawy (co komu w duszy gra, ale dobrze jest zrobić dość ostre, żeby kontrastowało ze słodyczą owoców), ale imbir koniecznie. Cebuli w drobną kostkę trochę też (ale ja do prawie wszystkiego cebulę daję, więc pewnie można pominąć wink), poddusić, dodać śliwki suszone (idealnie byłoby, gdyby było polskie, nie kalifornijskie), dusić dalej, potem jabłka w ćwiartkach (uważać, żeby się nie rozwaliły). Można potem wstawić do piekarnika, żeby nie ostygło do przyjścia gości. Podać z ryżem i np. zielonym groszkiem z puszki (podgrzanym). Tradycjonalistów powinien zadowolić, w końcu to drób "po polsku" wink.

      Albo leczo, dla półwegetarian odłożyć porcje bez mięsa/kiełbasy.
    • crea.tura Re: szybkie i bezproblemowe danie dla 10 osób :( 22.10.14, 17:04
      Zrobiłabym pieczonego indyka z pieczonymi ziemniakami. Roboty mało, piecze się równocześnie. Indyk - koniecznie filet z UDŹCA indyka, nie z piersi. Kroisz w spore kawałki, takie żeby 3-4 były jedną porcją. Robisz zalewę z oleju, czosnku, soli, cytryny, odrobiny miodu, tymianku i wędzonej papryki. 2 kg indyka pieczesz bez przykrycia ok 1,5h w 180 stopniach, przynajmniej raz szczypcami trzeba przewrócić, żeby się ładnie zrumienił z dwóch stron. Na dolnej półce ziemniaki albo w naczyniu z przykryciem albo w rękawie, z ulubionymi przyprawami (polecam rozmaryn i trochę gałki muszk.). Do tego serwujesz 3 sosy: czosnkowy, chrzanowy i żurawinę. Bardzo proste i dobre danie, robię je przyjamniej 2 razy w miesiącu smile
    • elmberas Re: szybkie i bezproblemowe danie dla 10 osób :( 22.10.14, 17:14
      Ja podłapałam przepis, który kiedyś morgen rzuciła na forum. Pierś indycza duszona pod cebulą - pierś pokroić, lekko rozbić, dodać sporo soli, pieprzu, ziół, wrzucić do żaroodpornego naczynia. Na to wszystko dać duuużo cebuli pokrojonej w piórka i zalać wodą, zeby wszystko przykryła. I do piekarnika. Ja sprawdzałam, czy gotowe po kruchości mięsa.
      Jak to zrobiłam u rodziców, to na świeżo kręcili nosami. Za to jak potem sobie odgrzali, to wyrywali sobie z ust - idealne danie do zrobienia wcześniej i podgrzania potem. A do roboty prawie nic. Do tego fura kartofli i ze dwie surówki - jeszcze są dobre ogórki, więc dużo mizerii i np. surówka z czarnej rzepy (koniecznie z cytryną, inaczej śmierdzi), lub coleslaw. Takie surówki spokojnie mogą postać w lodówce, więc mozna je zrobić dużo wcześniej.
      • ainafets Re: szybkie i bezproblemowe danie dla 10 osób :( 22.10.14, 20:39
        Ja też talent kucharski nie jestem, ale mam takie sprawdzone proste danie - tylko niestety nie dla wegetarian - z udkami kurczaka.
        Kupić udka kurczaka, opłukać pod kranem zimną wodą, posypać gotową przyprawą złocistą do kurczaka (ja kupuję firmy Kamis). Można posypać na kilka godzin przed pieczeniem, to wtedy trzeba piersi posypane przyprawą wstawić do lodówki. Można też posypać i od razu piec. Ułożyć na blaszce w piekarniku. Piec około 2 godziny w temperaturze 150 stopni. Nie dodawać żadnego tłuszczu. Piersi same puszczą tłuszcz. Do tego można kupić gotowe frytki i też upiec w piekarniku, ładnie pachną, zero roboty, ale są trochę drogie i do tego zrobić jakąś surówkę i coś do picia. Szybkie danie i mało roboty.
        Wcześniej należy piec udka z kurczaka, frytki pieką się kilka minut - jest podane na opakowaniu ile trzeba piec, frytki trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika. Surówkę można sobie przygotować przed pieczeniem.
          • ainafets Re: szybkie i bezproblemowe danie dla 10 osób :( 22.10.14, 22:00
            migotliwamakatka napisała:

            > Nie sądzę, zeby w domowym piekarniku opykała porcję frytek do podania dziesięciu osobom, jednocześnie podgrzewając pieczonego kurczaka>


            Rzeczywiście może być problem dla takiej liczby ludzi. Trzeba by to jakoś na raty zrobić. Np. najpierw upiec udka, podgrzać je tuż przed pieczeniem frytek - tylko nie wiem czy taki podgrzewany będzie dobry. Przypomniało mi się jak ja kiedyś do piekarnika, gdzie były już prawie upieczone udka, wstawiłam jeszcze frytki i frytki się nie upiekły, musiałam wyciągnąć udka, żeby upiec frytki, ale ja mam stary piekarnik elektryczny bez termoobiegu i w moim piekarniku dwie blachy na raz - tzn., że to co na dole się nie upiecze.
            • ainafets Re: bigos 22.10.14, 22:03
              Ja mam jeszcze bardzo prosty przepis na bigos, jak autorka wątku będzie zainteresowana to napiszę, ale w tym przepisie jest kiełbasa i mięso, więc nie wiem czy może być.
              • paul_ina Re: bigos 22.10.14, 22:09
                Ja jestem bardzo zainteresowana, tylko proszę tak językiem dla debili.

                --
                _______________________________
                dzieciom.pl/podopieczni/24960
                • ainafets Re: bigos 22.10.14, 22:41
                  paul_ina napisała:

                  > Ja jestem bardzo zainteresowana, tylko proszę tak językiem dla debili.>


                  Proszę bardzo, ja robię tak:

                  Kupuję tak ze 2 kg kapusty kiszonej, najpierw surową próbuję czy jest bardzo kwaśna czy nie. Jak bardzo kwaśna to płukam ją dwa razy w zimnej wodzie, a jak nie bardzo kwaśna to raz.
                  Wypłukaną kapustę wkładam do dużego gara, zalewam zimną wodą, dodaję tak ze cztery listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i gotuję. Jak już się kapusta ugotuje to wyciągam z niej te liście laurowe i ziele angielskie. Kapustę zostawiam w tym dużym garze.
                  Do tej ilości kapusty kupuję ok. 80 dkg łopatki, płuczę, kroję w kostkę i duszę: pokrojoną w kostkę łopatkę wrzucam do garnka, zalewam wodą, dodaję tak z pół kostki rosołowej i się na małym ogniu gotuje (dusi) i jak już jest mięso miękkie to dodaję do tego gara gdzie jest ugotowana kapusta. Jak jest trochę wody z gotowania mięsa to dolewam do gara z kapustą, jak odcedzam kapustę po ugotowaniu to też zostawiam trochę wody na dnie garnka tak na oko.
                  Dalej: kupuję cienką kiełbasę (ja kupuję jakąś lepszą) tak ze 60 dkg, kroję w kostkę, smażę na patelni i po usmażeniu dodaję do gara w którym już jest kapusta i mięso.
                  Następnie kupuję około 70-80 dkg pieczarek, pieczarki kroję w takie troszkę większe cząstki (nie drobno), smażę na patelni i usmażone dodaję do kapusty z mięsem, kiełbasą. To wszystko mieszam, doprawiam solą, pieprzem, dodaję trochę koncentratu pomidorowego i mieszam, mieszam jednocześnie mając gar na gazie.
                  Moja koleżanka mówi, że to jest kapusta z pieczarkami a nie bigos, ponieważ nie ma w nim grzybów, śliwek i innych rzeczy.


                  • ainafets Re: bigos 22.10.14, 22:52
                    ainafets napisała:
                    Jak już się kapusta ugotuje to wyciągam z niej te liście laurowe i ziele angielskie. Kapustę zostawiam w tym dużym garze.


                    Tu trochę nieprecyzyjnie napisałam: z ugotowanej kapusty odlewam wodę zostawiając trochę na dnie gara - tak na oko. Jak zostanie wody z uduszonego mięsa to trochę dolewam do tego gara gdzie jest ugotowana kapusta.

                    • derena33 Re: bigos 23.10.14, 11:46
                      Przepis na bigos troche innysmile

                      1,5 kg kiszonej kapusty, ca 1,5 kg slodkiej kapusty,
                      1,5 kg roznych mies, moze byc lopatka, szynka, cos wolowego, moze tez byc indyk lub inny drob
                      1 kg kielbasy slaskiej, torunskiej lub innej tego typu
                      0,5kg boczku wedzonego
                      2 cebule
                      pol sloika powidel , lub 10 dag sliwek suszonych,
                      garsc grzybow suszonych ( na oko)
                      1/2 przecieru pomidorowego
                      liscie, laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, jalowiec, 2 kostki bulionowe, sol do smaku.

                      Kapuste szatkujemy dosyc drobno, kiszona pluczemy wrzucamy do duzego gara razem z przyprawami, gotujemy.
                      Na patelni lub w garnku z grubym dnem (mozemy dodac troche oleju ale niekoniecznie w koncu mamy boczek i tluste wedliny) pieczemy pokrojone boczek, wedliny, mieso i cebule, jak cebula zmieknie wszystko wrzucamy do gara z gotujaca sie kapusta, oprocz tego wrzucamy dwie lyzki powidel, lub sliwki i dwie duze lyzki koncentratu pomidorowego, wrzucamy koski bulionowe wyplukane grzyby suszone dolewamy troche wody i dusimy. Piewrwszego dnia 2 godziny, drugiego dnia godzine. Sprawdzamy czy sie przegryzlo dosalamy do smaku, mozemy dolac pol butelki wina i dalej dusimy kolejna godzine lub do miekkosci mies i to by bylo wszystko.
                      Powinno byc solidnych 10 porcji i sloik do zawekowaniasmile
                      Smacznegosmile


                      --
                      "Badz uroczy dla swoich wrogow, nic ich bardziej nie zlosci"
    • paul_ina Re: szybkie i bezproblemowe danie dla 10 osób :( 22.10.14, 22:09
      Papryka faszerowana lub cukinie faszerowane, pora roku sprzyja.
      Wymagany pojemny piekarnik.
      Lista zakupów na 10 osób: 15 papryk 'stawialnych' czerwonych, pęczek natki pietruszki, główka czosnku, ze 4 cebule, 2 suche bułki, 1 kg mielonego mięsa indyczego, 2 woreczki ryżu.
      Szklisz cebulę, blenderujesz na masę z ogromną ilością natki i 3-4 ząbkami czosnku, mieszasz z mięsem, rozmoczoną bułką i na koncu ryżem, pieprz sól, faszerujesz umyte i wydrążone papryki, stawiasz na blasze, podlewasz wodą i zapiekasz do miękkości. Piecze się jakąś godzinę, ale jak dodatkowo postoi ze 20 minut w ciepłym piekarniku to papryczka zrobi się miękka.
      Tak samo cukinie, ale je musisz pomoczyć trochę w wodzie, żeby zgubiły goryczkę.
      Od razu mówię, że proporcje pisałam na oko, ja po prostu zawsze próbuję, na pewno nie żałować natki.

      Do tego zapodaj zupę dyniową - rosól klarowany, gotujesz w nim ziemniaczki, dynię hokkaido pieczesz w kawałakch bez pestek skropioną oliwą z oliwek, dodajesz bez skórki do rosołu z ziemniakiem i blenderujesz. PYCHA. I tak fajnie jesiennie.


      --
      _______________________________
      dzieciom.pl/podopieczni/24960

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka