Dodaj do ulubionych

Wigilijne potrawy

20.12.14, 21:48
Co jeszcze poza barszczem z uszkami,karpiem,pierogami z kapustą i bigosem robicie na Wigilię,święta. Szukam ciekawego pomysłu na coś dobrego (i łatwego)
Edytor zaawansowany
  • bambzgrozja 20.12.14, 22:00
    śledzie w oleju, pstrąga w galarecie, łososia pieczonego w koperku, paszteciki z kapustą, krokiety...
  • hedna 20.12.14, 22:02
    A podzielisz się przepisem na te paszteciki? smile
  • bambzgrozja 20.12.14, 22:05
    Zamawiam w cukierni wink
  • fadilla 02.12.15, 15:34
    W cieście francuskim. Ciasto gotowiec, farsz z kapusty i grzybów - własny. I tak zawsze robie go tyle, że sporo zostaje. Rozwijam ciasto francuskie, układam wzdłuż pasek farszu, zawijam, odcinam, i tak dalej. Rulony tne na kwadraciki, smaruje jajkiem, na blachę, pieke 15 min. w 190.
  • memphis90 21.12.14, 10:18
    A gravlax z łososia? Robi się super łatwo, akurat byłby czas, żeby nastawić przed WIgilią.
    --
    "chłop co nie bł w wojsku do dup...a Ale mój mąz był, co sobie chwali, nauczył się jeśc kaszanki, zmeinił sie na plus." by a.n.a0
  • fadilla 02.12.15, 15:50
    E tam, lepiej upiec łososia z koperkiem, przynajmniej jest na ciepło. A do przekąsek kupić wędzonego i podawać również z koperkiem.
  • sakh 02.12.15, 11:05
    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
  • drinkit 02.12.15, 11:26
    Przecież barszcz i tak jest dietetyczny...
  • naomi19 20.12.14, 22:08
    podziwiam, ze po wsunieciu barszczu z uszkami, karpia z kapustami i pewnie 3 roznych deserow, masz jeszcze miejsce na inne smakowitosci
    --
    'Moim zdaniem praca jako wartość jest trochę przeceniania, uważam, że są bardziej wartościowe lub wzbogacające człowieka rzeczy, np.wychowywanie dzieci, spędzanie czasu z rodziną, albo chociaż bieganie boso po łące.' czujny.czajnik
  • mania11111 20.12.14, 22:16
    Śledz po japońsku ,tatar śledziowy,ryba w pomidorach
  • hedna 20.12.14, 22:33
    Że ja? wszystkiego po troszkęwink
  • paszewa 02.12.15, 12:03
    kiedys kuzunka meza zrobila taka wigilie, ze porcje były mikroskopijne ale potraw rzeczywiscie było 12. Problem był taki, ze w mieszkaniu była tylko jedna łazienka.
    Bo jak to sie wszystko razem wymieszalo, to powstała z tego praqdziwa bomba...
    a szkoda, bo wszystko (prawie) było pyszne
  • vi_san 20.12.14, 22:43
    Kulebiak. Śledzie w zalewie słodko octowej. Śledzie z jabłkami i cebulką. Wszystko pyszne, z tym, że kulebiak pracochłonny.

    --
    Gdyby koty wyglądały jak żaby, zdawalibyśmy sobie sprawę, jakie to paskudne, okrutne małe dranie. Styl. To pamiętają ludzie - Terry Pratchett "Pomniejsze Bóstwa"
  • kalina_lin 02.12.15, 11:46
    kulebiak robię czasem jako szybką alternatywę dla pasztecików wink
    z tym, ze korzystam z gotowego ciasta drozdzowego
  • vi_san 02.12.15, 13:13
    Eee... Gotowe ciasto, to nie ten smak. big_grin

    --
    Gdyby koty wyglądały jak żaby, zdawalibyśmy sobie sprawę, jakie to paskudne, okrutne małe dranie. Styl. To pamiętają ludzie - Terry Pratchett "Pomniejsze Bóstwa"
  • kalina_lin 02.12.15, 15:45
    Surowe ciasto drożdzowe, kupowane na zafoliowanych tackach w kerfurze
    smakuje absolutnie identycznie a nie trzeba się paprać
    w składzie jest maka, woda i drozdze, nie ma prawa gorzej smakowac
  • mid.week 03.12.15, 14:26
    Nie ma prawa smakować tak samo, bo zafoliowane drożdże zmieszane z mąką i wodą zdechną po paru godzinach.
  • ceide_fields 20.12.14, 22:44
    Bigos na Wigilię????
  • hedna 20.12.14, 22:45
    W mojej rodzinie bigos na te święta nie występuje,ale był wymieniany ,więc wspomniałam
  • ceide_fields 20.12.14, 22:53
    Gdzie był wymieniany?
  • pulcino3 21.12.14, 10:27
    U mnie mimo, że w wigilię je się tylko postne potrawy, to przed wigilią przygotowuje się również te z mięsem, żeby można było się nimi najadać do woli w pierwszy dzień świąt . Dlatego jak jak najbardziej przygotowuje się bigos, gołąbki z mięsem, zupę gulaszową, bogracz, flaczki. Oczywiście nie wszystkie te rzeczy, ale te na które ma się aktualnie przedświąteczną wenę.


    --
    ...........................................................
    Skąd tyle goryczy, czy wszystko można tłumaczyć nieudaną miłością?
  • arwena_11 02.12.15, 11:15
    Pewnie nie bigos a kapusta z grzybami, chociaż od kilku lat mozna mięso w wigilię jeść. Mnie to nie pasuje. Wigilia u nas bezmięsna
  • zona_mi 02.12.15, 11:36
    W startowym jest pytanie o wigilię ORAZ o święta.
    U nas kapusta z grzybami w wigilię, a bigos w drugi dzień, albo po świętach, ale oczywiście gotowany wcześniej.

    --
    - Mam siusiaczka! I tatuś ma siusiaczka. A mamusia ma... yyy... nogi.
  • melancho_lia 21.12.14, 06:21
    Moj tato robi zajefajna rybę faszerowana.
  • mirmunn 21.12.14, 07:04
    Śledzie korzenne w śmietanie- z rodzynkami, cebulą, orzechami i miodem. Rarytas!
    A bigos- to dawniej bywał na sylwestra, gotowany przez tydzień- u mnie w domu jużn ie robię, bo nie przepadamy.
  • memphis90 21.12.14, 10:17
    To zupełnie niewigilijne, ale zaskakująco pasuje. Raz zostałam poczęstowana paschą, mocno schłodzoną, podaną jak lody- w postaci kulek. Twaróg, bakalie, miód - IMO super pasowało do Wigilii. Mój drugi typ to tiramisu na pierniczkach.
    --
    "chłop co nie bł w wojsku do dup...a Ale mój mąz był, co sobie chwali, nauczył się jeśc kaszanki, zmeinił sie na plus." by a.n.a0
  • aqua48 21.12.14, 10:32
    Ja robię kulebiaka z kapustą i kluski z makiem. A karpia po żydowsku.
  • beataj1 02.12.15, 11:11
    Ryba po grecku mojej teściowej. Nie jadłam lepszego grecku.
    --
    Sex oralny jest sprawą smaku.
  • krejzimama 02.12.15, 11:16
    Kurczak z rożna, flaki, hotdogi owinięte bekonem, kaczka w 5smakach.
    --
    Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro
    Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro
    Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro
    Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro Invitro
  • drinkit 02.12.15, 11:26
    Grzybowa, kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą, śledzie, chleb własnego wyrobu, piernik, sałatka jarzynowa, ryba po grecku, pieczony amur... Poszukaj sobie przepisów z różnych regionów Polski, bywają inspirujące.
  • fornitta69 02.12.15, 11:43
    Kutia!
  • klerjeser 02.12.15, 11:52
    U nas rządzą pierogi w różnych wydaniach: ruskie, z kapustą i grzybami i moje ulubione z kaszą gryczaną i serem.

    Gołąbki postne z kaszą i obfitym dodatkiem sosu grzybowego smile

    Śledź w śmietanie z ziemniakami z wody.
  • kochamruskieileniwe 02.12.15, 12:01
    kluski z makiem. Choć ostatnio są powoli wypierane przez makiełkowe tiramisu..
  • fadilla 02.12.15, 15:37
    makiełkowe tiramisu
    Powiedz coz to? Tiramisu uwielbiam.
  • kochamruskieileniwe 02.12.15, 22:21
    przepis tu:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,131771096,131771096.html
  • eliszka25 02.12.15, 12:25
    u moich rodzicow kroluja sledzie, bo wszyscy je lubimy. sa wiec rolmopsy, sledzie w oleju, salatka sledziowa. oprocz tego ryby smazone i zamarynowane w occie, jakies ryby na cieplo. poza tym pierogi, kluski z makiem, makowiec, piernik, kruche ciasteczka.

    w pierwszy dzien swiat zwykle jest tylko rosol i dojadanie potraw wigilijnych - uwielbiam smile. w drugi dzien swiat zwykle jakies pieczone mieso, golabki, kaczka z jablkami itp.

    u tesciow w wigilie glowna role odgrywa karp. jest na cieplo z patelni i w galarecie. za jednym i drugim nie przepadam, wiec jem glownie barszcz i pierogi oraz przywieziony przez siebie piernik.
  • morgen_stern 02.12.15, 12:29
    U mnie na pewno będzie łosoś pieczony w piekarniku z masełkiem, już mi ślina leci. Tylko barszcz robię samodzielnie, resztę kupuję. Grudzień to najgorętszy miesiąc w pracy, w Wigilię pracuję, nie mam czasu stać przy garach.

    --
    Psia mać!
  • julita165 02.12.15, 13:03
    Poza tym, że sama nie robię nic bo nie umiem oraz poza tym, że u mnie nie ma barszczu tylko jest grzybowa, nie ma karpia bo nikt nie lubi a jest łosoś i poza tym, że nie ma bigosu a jest kapusta z grochem na Wigilii zawsze mam:
    - sporo przystawek ze śledzi ( czasem tez z łososia ) można powiedzieć śledź w 100 smakach, właściwie co roku jakieś inne, przepisów jest mnóstwo a że to na zimno to szybko się robi. Różnie to wychodzi ale rodzajów jest 5-10 rodzajów śledzi
    - prawdziwki w cieście - wykorzystuje się kapelusze najpierw ugotowane w zupie, może być ciasto naleśnikowe albo zwykła panierka. Tylko koniecznie smażone na maśle. Niby danie nietrudne ale ponieważ są naprawdę smaczne jak są świeżo usmażone, chrupiące i gorące jest z tym trochę zachodu bo trzeba smażyć w trakcie Wigilii ale smażenie nie trwa długo.
  • julita165 02.12.15, 13:07
    Co do świąt to z reguły po części zjadamy to co zostało z Wigilii bo to nie do przejedzenia w jeden wieczór a poza tym zwykle jest jeszcze barszcz czerwony z pasztecikami, jakieś mięso które można przygotować wcześniej, pieczenie czy coś takiego, nie znam się za bardzo na tym. mama wszystko gotuje bo jak pisałam ja nie umiem gotować nic, dosłownie. Szczyt moich mozliwości to jakaś prosta sałatka. Poza tym mama zawsze na święta sama piecze pasztety, schab ze śliwką, robi zimne nóżki.
  • julita165 02.12.15, 13:13
    Ze słodkości są piernik i makowiec, czasem tort makowy. Ale i tak królują makiełki ( zmrożone mleko + wysuszona pokrojona w kostkę chałka + cukier + mak + bakalie )...smak mojego dzieciństwa smile
  • kamunyak 02.12.15, 13:13
    u mnie jest grzybowa z łazankami i, oprócz tego co wymieniłaś, na przystawki śledzie różne, łosos wędzony. Na cieplo kapusta z grochem, jako dodatek do smażonej ryby. Robie jeszcze łazanki z makiem ale zwykle nikt już nie ma na nie miejsca więc chyba w tym roku nie zrobię.
  • vi_san 02.12.15, 13:34
    Nie zrobisz i się okaże, że AKURAT w tym roku wszyscy tylko na te łazanki z makiem czekali... big_grin Ja tak miałam w zeszłym roku, w Święta, nie w Wigilię. Co roku piekłam kaczkę, a wszyscy i tak wyżerali resztki powigilijne, kulebiaki, rybki i ta kaczka się zsychała... W zeszłym roku się znarowiłam, nie upiekłam i co? Oczywiście w porze "obiadowej" okazało się, że wszyscy marzą o kaczce!

    --
    Gdyby koty wyglądały jak żaby, zdawalibyśmy sobie sprawę, jakie to paskudne, okrutne małe dranie. Styl. To pamiętają ludzie - Terry Pratchett "Pomniejsze Bóstwa"
  • jatojagodnik 02.12.15, 13:23
    Będąc młodą gospodynią zaserwowałam tesciowej sushi na wigilię... nie była zadowolona big_grin
  • tatrofanka 02.12.15, 13:38
    U nas wyglada to tak:
    -Barszcz z uszkami
    -Grzybowa z ziemniakami (u tesciowej-odl.7 km)-z makaronem lazankowym
    -pierogi z kapusta i grzybami
    -kapusta grochem
    -karp smażony
    - kluski (makaron szerokie wstążki) z makiem

    Tyle. Bardzo pospolicie jak sądzę wink
    --
    M. 29.01.2008,
    N. 31.03.2015 .
  • melancho_lia 02.12.15, 13:41
    Ja zawsze czekam na rybę faszerowaną mojego taty- każdą ilość zjem smile
    Poza tym robię smażonego śledzia z grzybami i cebulą- to tak trochę nietypowo...
  • arwena_11 02.12.15, 13:56
    a ja na karpia w galarecie, robionego przez tatę. Również każda ilość mile widziana tongue_out
  • eliszka25 02.12.15, 15:52
    ja czekam na sledzie w oleju mojej mamy. tez potrafie zjesc tyle, ile mama zrobi, bez wzgledu na to, ile to jest smile
  • panidemonka 03.12.15, 21:06
    O tak, śledzie muszą być od mamy albo jak od mamy. Ja robię matiasy z cebulką i i suszonymi pomidorami albo z żurawiną.
    --
    Wredna jestem niesłychanie, bo nie kłamię i nie pozwalam się okłamywać.
  • eliszka25 04.12.15, 07:48
    o nie, sledzie w oleju musza byc tylko i wylacznie ze sledzi surowych. ze znanych mi osob tylko moja mama takie robi, wiec jak jestem u rodzicow, to jem je na okraglo. mama robi 2 wielkie sloje i praktycznie ja je zjadam smile
  • jagoda56 02.12.15, 14:19
    Makówki i kapustę z grochem. Kompot z suszonych owoców i moczkę.
  • jolie 02.12.15, 18:08
    Ja uwielbiam galicyjskie kluski z makiem. Jest to o tyle dziwne, że makaronu nie lubię. Najlepsze robiła moja babcia, oczywiście sama wyrabiała ciasto. Do kutii nie mogę się przekonać - nie smakuje mi i u teściów próbuję jej tylko ze względu na kresowe wigilijne przesądy. A babcia mojego męża (pochodzi z Kresów) zrobiła kiedyś inny przysmak kresowy - zupę migdałową, bardzo mi smakowała.
  • najma78 02.12.15, 18:52
    Co jeszcze poza barszczem z uszkami,karpiem,pierogami z kapustą i bigosem robicie na Wigilię,święta

    U nas tradycyjnie nic z tego nie bedzie😊
    Zadnych sledzi, maku, kompotu z suszonych owocow, barszczu itp.
    Nie wiem co zrobie w wigilie na glowne danie ale bedzie to jedno danie, nikt nie dalby rady zjesc kilku. Oprocz teo na pewno jakies sery, owoce, krakersy itp jako przekaski. Lekkie slabe wino.
    W BN obiad swiateczny, ale nie u nas w tym roku, zapewne beda dwa rodzaje miesa, salata, ziemniaki pieczone i deser, pysznie gotuja. Pozniej spacer (o ile nie bedzie deszczu) i jakies przekaski, wino, wesole rozmowy...😊
  • agni71 03.12.15, 11:35
    najma zawsze oryginalna ... krakersy i sery na wigilię wink

    U moich teściów jest grzybowa, rybna i owocowa, u mnie zazwyczaj barszcz i rybna, jak sie mężowi chce robić

    śledzie: rolmopsy, w śmietanie, w oleju (robione w domu, smak nieporównywalnie lepszy od gotowców)

    ryby smażone różne, nie tylko karp

    teściowa robi zazwyczaj rybę po grecku

    kapusta z grzybami (u nas(, kapusta z grzybami i fasolą (teściowie)
  • kamyk.w.skarpecie 03.12.15, 11:43
    Z tymiemigranckimi krakersami to tak jak w Wiglia towarzyszy w Rozmowach Kontrolowanych:

    -Miał być szczupak po litewsku, ale że nie dostałem szczupaka, więc będzie goloneczka w piwie, towarzyszu generale.
    - Ooo, brawo
    - Bardzo wystawna wigilia.
    - No zgodnie z tradycją właściwie powinien być opłatek.
    - Słusznie, słusznie, ale nie róbcie z tego zagadnienia. Najważniejsza jest tradycja. Podzielimy się jajeczkiem.



  • morgen_stern 03.12.15, 11:49
    Mnie szczerze mówiąc w ogóle nie rusza brak tradycyjnych potraw na wigilijnym stole, zwłaszcza, jeśli ktoś mieszka za granicą i podlega wpływom innej tradycji. Wyobrażacie sobie, żeby np. Szwed był oburzony i wyśmiewał swojego rodaka, który mieszkając w Polsce zjada tutejsze tradycyjne potrawy? Tylko polskiemu prawakowi przychodzą takie pomysły do głowy, bo nawet barszcz z uszkami staje się u nas narodowym orężem, którym trzeba bez przerwy wymachiwać.

    --
    Na esce maja hasło reklamowe "nie bawisz się, nie zyjesz" jak mnie ono przygnębia, ja bardzo często po prostu nie żyję / fadilla
  • agni71 03.12.15, 17:22
    > . Wyobrażacie sobie, żeby np. Szwed był oburzony i wyśmiewał swojego rodaka, kt
    > óry mieszkając w Polsce zjada tutejsze tradycyjne potrawy?

    Twierdzisz, że krakersy to tradycyjna potrawa brytyjska na wigilię?

    Chyba normalniej jest napisać, że się wigilii nie obchodzi, zgodnie z tamtejszymi obyczajami, a nie że "na wigilię" będą krakersy wink
  • najma78 03.12.15, 18:29
    agni71 napisała:

    > Chyba normalniej jest napisać, że się wigilii nie obchodzi, zgodnie z tamtejszy
    > mi obyczajami, a nie że "na wigilię" będą krakersy wink


    A dlaczego sie nie obchodzi? Bo nie je sie inne potrawy, nie siada odswietnie do stolu nakrytego bialym obrusem pod ktorym jest sino? Jak najbardziej celebrujemy wigilie BN tyle ze nieco inaczej.
  • morgen_stern 03.12.15, 20:51
    Nie mam zielonego pojęcia, co jada się na Wigilię w Anglii i nie o tym piszę. Piszę o podejściu.

    --
    Piękne Anioły
  • najma78 03.12.15, 18:26
    agni71 napisała:

    > najma zawsze oryginalna ... krakersy i sery na wigilię wink


    I danie glowne ale jeszcze nie wiem co to bedzie😊

    A oryginalne to w mojej rodzinie nie jest, gdybym serwowala to co wymienila wiekszosc z was wtedy byloby oryginalnie.
  • truscaveczka 03.12.15, 17:28
    Nie robię ani jednej z tych rzeczy big_grin
    Barszcz grzybowy, pierogi z kiszoną kapustą smażone, bez gotowania, na zimno, ryba po grecku, śledź z rodzynkami, sałatka śledziowa, ryba faszerowana...
    --
    Ci z was, którzy myślą, że wiedzą wszystko, są bardzo irytujący dla tych z nas, którzy rzeczywiście wszystko wiedzą. /Agatha Christie/
  • pole_koniczyny 03.12.15, 17:47
    U mnie w domu rodzinnym są na ogół:
    -czysty bulion grzybowy, dużo rzadziej barszcz
    -pierogi z kapustą i grzybami (jedyna potrawa nie produkowana w domu, ale zamawiana w sprawdzonym miejscu)
    -karp smażony na maśle klarowanym, prosto z patelni.
    -śledzie w sosie pomidorowym
    -śledzik roku, czyli jakiś nowy przepis smile
    -pulpeciki rybne w galarecie
    -strucla makowa i kompot z suszu

    Z kilku bardzo tradycyjnych potraw nawet moja mama zrezygnowała bo np. nikt nie przepadał za bardzo prachochłonnym karpiem po żydowsku. Podobnie z ciastami, które słabo schodzą bo rodzinia niezyt słodyczowa - jest tradycyjny mak i tyle.
    Powiem szczerze, że jedno mnie jednak zawsze dziwi - rezygnacja z karpia na rzecz łososia. Rozumiem, że karpia nie każdy lubi (mnie przyszło z wiekiem), ale łosoś to dla mnie jest sposób na szybki obiad, w ogóle nie kojarzy mi się ze świąteczną potrawą, choćby nie wiem jak przyrządzony. Ale wiem, że to popularne wyjście smile

  • kandyzowana3x 03.12.15, 18:21
    u nas tradycyjnie co roku :
    karp smażony, karp w chrzanie, z dwa rodzaje śledzi, pierogi z kapusta i grzybami, kapusta z grochem, barszcz z uszkami, makowiec, sernik i niezliczoną ilość pierniczków. w pierwszy dzień świąt gęś, a drugi jakaś pieczen wołowa. przypomnialyscie mi, że karpia musze zamowic
  • k1234561 03.12.15, 19:22
    U nas karp i pstrąg smażony,pierogi,barszcz z pasztecikiem,śledzie,łosoś i pstrąg w galarecie,zupa z suszonych śliwek z dodatkiem piernika w czekoladzie i moje ulubione makiełki (łazanki z masą makową z ogromną ilością bakalii,oczywiście na słodko i na ciepło)Jak żyła moja babcia to jeszcze robiła takie pyszne faszerowane kapelusze pieczarek,ale niestety zgapiliśmy się i przepis poszedł z nią do grobu.
    --
    http://lbym.lilypie.com/1ocMp1.png
  • czarna_kita 03.12.15, 20:50
    U nas sie robi na wigilie grzybową z ryżem (czekamy caly rok na nią), karpia smażonego (ale tylko trochę, bo nie bardzo dzieci lubią ), łososia pieczonego, pstrąga w galarecie, ryba po grecku ( zazwyczaj dorsz, bo najłatwiej), sałatka warzywna, sałatka z tuńczyka, kilka pasztecików. Sernik czarno-biały i babka makowa. To zazwyczaj ja robię w wigilię. Na swieta robię zrazy wołowe w sosie, kaczkę, schab. Do tego moja siostra przyjezdza i tez ma cos zawsze ze sobą np ciasta inne niż moje, jakieś mięso inne niż te co ja robię. Bigos i jakas sałatka jak zrobi to tez przywiezie. A teraz na swieta robie juz kapustę zasmażaną na słodko - kwaśno i zamrażam bo z tym dużo pierdzielenia. Moja rodzina jak sie zjeżdża to male wesele, jest nas na święta prawie 30 osób wiec i jedzenia sporo.
  • eliszka25 04.12.15, 07:54
    u nas za karpiem nikt nie przepada, wiec kroluja inne ryby, glownie sledzie, ktore wszyscy w domu uwielbiaja. lososia w wigilie nie ma, bo tez mi sie jakos niewigilijnie kojarzy.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.