Dodaj do ulubionych

Na słodko (już przedświątecznie)

28.03.15, 23:03
Dobra, zaczynam planować. Przypadła mi w udziale działka cukiernicza. Babka- bo wszyscy lubią, sernik- bo dzieci lubią (no i co, że mało wielkanocny). I tyle sad Nic mi nie przychodzi do głowy. Z pewnością nie mazurek, bo u mnie w rodzinie nikt go nie je. Dziewczątka, podrzućcie coś, proszę, ja jakaś jałowa w pomysłach się zrobiłam.
Dziękuję.
--
www.youtube.com/watch?v=VM_1Csj_Ees&feature=youtu.be
Edytor zaawansowany
  • czarna_kita 28.03.15, 23:36
    Jak to sernik mało wielkanocny? Sernik pasuje do wszystkiego tongue_out Co roku robie czarno- biały plus babkę makową. To jest standard. Bez tego nie ma świąt.
  • purchawkapuknieta 29.03.15, 19:07
    Ja też robię czarno-biały (przepis jeszcze mojej mamy). Na każdą okazję. Ale, kurka, mi się sernik bardziej z Bozym Narodzeniem kojarzy.

    --
    www.youtube.com/watch?v=VM_1Csj_Ees&feature=youtu.be
  • kill.emall 28.03.15, 23:40
    Pascha smile
  • memphis90 29.03.15, 10:39
    Jadłam raz paschę podaną jak lody- w schłodzonych kulkach. Smakowało jak lody sernikowe, mniam! U mnie w domu nie jada się paschy, ale wersja lodowa strasznie mnie kusi...
    --
    "chłop co nie bł w wojsku do dup...a Ale mój mąz był, co sobie chwali, nauczył się jeśc kaszanki, zmeinił sie na plus." by a.n.a0
  • kill.emall 29.03.15, 12:49
    Jedyną wadą paschy jest dość trudne wykonanie wink ale warto, smak niepowtarzalny, w necie dziesiątki przepisów smile
  • purchawkapuknieta 29.03.15, 19:08
    moja bratowa robi. To jedyna słodycz, która jej wychodzi. ale generalnie gotuje b. dobrze.

    --
    Nowak: Tusk jest dotknięty przez Boga wielkim geniuszem
  • capa_negra 28.03.15, 23:43
    2 babki żeby było świątecznie, sernik i placek orzechowy z masą kawową bo wszyscy lubią
    --
    A weź ty takie rady zwiń w ciasny rulonik i rozważ znaczenie słowa czopek
  • andaba 29.03.15, 15:22
    Placek orzechowy z masą kawową mnie zainteresował, możesz przyblizyć? nawet bez dokładnego przepisu, bo ja i tak wolę improwizować smile
  • capa_negra 29.03.15, 19:10
    Piekę trzy blaty orzechowe:np.: 1.orzechy mielone + łyżka kakao,2. orzechy mielone + łyżka kawy, orzechy krojone ( każdy wygląda i smakuje inaczej) - czasami któryś blat piekę migdałowy
    Do tego masa z jaj ubijanych na parze, z mocnym naparem z kawy mielonej i sporą ilością alkoholu i w masie i do nasączenia ciasta.

    --
    A weź ty takie rady zwiń w ciasny rulonik i rozważ znaczenie słowa czopek
  • alexa0000 29.03.15, 21:08
    Brzmi zaje@#ście, podasz szczegóły? Chociaz blaty.
  • capa_negra 29.03.15, 21:47
    Blaty:
    5 jajek, 5 łyżek cukru, 10 dag orzechów zmielonych, 2 łyżki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    i tak 3 x tyle że dodajesz łyżkę kakao, czy łyżkę kawy, lub dajesz orzechy siekane, albo migdały
    Dalej tradycyjnie :- białka ubić z cukrem.... i upiec jak biszkopt
    Masa
    8 jajek, 25 dag cukru, 2,5 kostki masła, mocny napar z kawy
    Całe jaja z cukrem ubijamy na parze, łączymy z utartym masłem, na końcu kawa i alkohol.
    Dodaje sporo alkoholu i do masy i do nasączenia ciasta wink

    --
    A weź ty takie rady zwiń w ciasny rulonik i rozważ znaczenie słowa czopek
  • alexa0000 30.03.15, 19:21
    Dzieki. W mojej rodzinie uznanie zdobywają tylko takie z duza iloscia alkoholu, Twoje wpisuje sie idealnie. Mercismile
  • kota_marcowa 28.03.15, 23:57
    Rób ciasta sprawdzone, które wszyscy lubią.
  • lati7 28.03.15, 23:57
    U mnie sernik , babka cytrynowa i takie cudo: weselnybox.pl/13248,ciasto-alpejskie-mleczko-
  • mamaa3d 29.03.15, 00:02
    U mnie taka pyszność kobieceinspiracje.pl/17362,pieczony-sernik-tiramisu.html tylko dodaję mniej kawy co w przepisie bo za mocno gorycz wychodzi.
  • mamaa3d 29.03.15, 00:03
    I jeszcze to moje ulubione zjemto.pl/sernik-latte-macchiato/
  • eliszka25 29.03.15, 06:12
    hehe z tym mazurkiem, to jak bym mojego meza slyszala. tez twierdzil, ze mazurkow nie lubi, a jak na pierwsze nasze swieta we dwojke zrobilam mazurek orzechowy, to zjadl pol blachy tongue_out. mazurkow jest tyle rodzajow, ze stwierdzenie "mazurka nikt nie lubi" jest dla mnie co najmniej dziwne. ja bede miala tradycyjnie dla nas mazurek orzechowy, bo to jest nasz ulubiony i nie ma przy nim specjalnie duzo roboty. no i jest bez zadnego kremu, wiec moze dluzej postac bez lodowki (nie zmiesci mi sie). zastanawiam sie, czy zrobic jeszcze jakies ciasto, bo bedziemy tylko w 6 osob, z czego jedna to diabetyk, wiec zje symbolicznie, a my z mezem nie chcemy sie zbytnio slodkim objadac. moze jeszcze drozdzowego baranka albo drozdzowe zajaczki upieke.
  • aknaszilak 29.03.15, 10:36
    A, bo wszyscy ,myślą, że mazurek to takie ochydztwo sklepowe z grubym lukrem i marną marmoladą.

    U nas rządzi mazurek czekoladowy, duża blacha ma szanse przetrwania do połowy poniedziałku.
  • memphis90 29.03.15, 10:40
    Daj przepis, co? Bo rzeczywiście- dla mnie mazurek to niejadalne suche ciasto polane twardym lukrem...
    --
    "chłop co nie bł w wojsku do dup...a Ale mój mąz był, co sobie chwali, nauczył się jeśc kaszanki, zmeinił sie na plus." by a.n.a0
  • aknaszilak 29.03.15, 23:30
    Ok, ale uprzedzam, że u nas w domu jest mazurek taki pokomunistycznysmile

    Spód - ciasto półkruche, najważniejsze, żeby było w nim sporo skórki z cytryny. ( tak pi razy oko 1/2 kg mąki, kostka zimnego masła, 1 i 1/2 jaja, łyzka kwaśnej śmietany, niecała szklanka ziarnistego cukru i skórka z całej cytryny)
    Piekę cieniutki spód, z takim wałkiem dookoła.
    Potem smaruję kwaśnymi powidłami śliwkowymi ( w tym roku chcę spróbować z gorzką marmoladą).

    Potem robię czekoladowa maźsmile
    Czyli:
    1 kostkę masła, 0,5 szk wody, niepełną szk cukru, cukier wanilinowy i 3 łyżki kakao czarnego zagotowuję jak na polewę, jak pacniesz na blat to kropla nie może się rozlać.
    Potem studzę ciut i wrzucam mleko w proszku (NIEGRANULOWANE) ile wejdzie, ciut spirytusu i lu na te blaty - my lubimy dużo, ale jak wolisz mniej słodko to zrób warstwę poniżej 1cm. Tylko musisz się sprężać, raźno mieszać, bo lubi się warzyć.
    Potem na to - sparzone migdaly, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową i robię wzorki.

    Słodko jest, ale nie cukrowo-lukrowo. Kiedys próbowałam zrobić prawdziwy kajmak, ale się bezczelnie scukrzył, a ten z puszki ciągnie puszką. Możesz np zmniejszyć cukier w kruchym, bo w masie się nie da. No i kroi się na kawałki ok 2x2, bo to jednak takie "pralinowe", słodkie ciasto.
  • kolia300 29.03.15, 11:28
    do Eliszka 25-możesz podać przepis na mazurka orzechowego bez pieczenia?
  • eliszka25 29.03.15, 22:46
    ten mazurek nie jest bezpieczenia. napisalam tylko, ze nie ma przy nim duzo roboty, ale upiec go trzeba. on jest bez zadnego kremu. caly mazurek sie piecze, razem z masa. po wyjeciu z pieca juz nic nie trzeba dekorowac itd.
  • lola211 29.03.15, 12:58
    Jak robisz te mazurki? Czekoladowy, orzechowy- sa na kruchym spodzie?
    --
    Pomoc dla Krzysia
  • purchawkapuknieta 29.03.15, 19:09
    Żona mojego szefa robiła pyszny mazurek, ale nikomu nie zdradziła receptury sad

    --
    Nowak: Tusk jest dotknięty przez Boga wielkim geniuszem
  • feniks_z_popiolu 29.03.15, 06:23
    Ostatnio jałowasmile jestem nie tylko w pomysłach ale i w robocie. Robię keks rozpuszczając masło i do tego dosypuję/ dolewam pozostałe składniki. Keks lepszy jak chwilę po leży więc robię w tygodniu.
  • dzika41 29.03.15, 07:24

    U mnie nietypowo w tym roku:
    - sernik na zimno czarną porzeczką
    - zamiast babki "cytrynowe ciasto śniadaniowe z Waldorf-Astoria"
    - na Lany Poniedziałek tort karmelowo-czekoladowy z gruszkami na 2 urodziny syna
    - i chcę się pobawić jeszcze i zamierzam zrobić jakieś praliny z MW--
    Ucywilizowany dziki to najgorszy ze wszystkich dzikich... tongue_out
    Maja i Leoś
  • a.va 29.03.15, 12:00
    To ciasto cytrynowe jest pyszne, parę razy je robiłam, dzięki, że o nim przypomniałaś, też pewnie zrobię.
  • dzika41 29.03.15, 16:41

    Nie ma za co 😃
    --
    Ucywilizowany dziki to najgorszy ze wszystkich dzikich... tongue_out
    Maja i Leoś
  • zwariowana_wariatka 29.03.15, 16:53
    proszę ślicznie o przepis na to cytrynowe śniadaniowe smile
  • dzika41 29.03.15, 19:20
    Proszę

    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51872751,51872751,0,2.html?v=2
    Ciacho wychodzi również w foremkach muffinkowych lub w małych babeczkach.
    Na Wielkanoc piekę je w formie na babkę z kominem.
    --
    Ucywilizowany dziki to najgorszy ze wszystkich dzikich... tongue_out
    Maja i Leoś
  • solejrolia 29.03.15, 09:15
    Mylisz się- sernik to ciasto bardzo wielkanocne!

    U nas będzie babka, sernik i babeczki kruche z bita śmietaną.
    A dla dorosłych ajerkoniak -nie ciasto, ale skoro pytasz co na słodko, to piszę wink

    --
    Ile rzeczy należy mieć w d...e, to się w głowie nie mieści!
  • beata985 29.03.15, 11:23
    murzynek-zawsze się udaje
    z dodatkiem wiśni będzie wysmienity
    polany czekoladą posypany wiórkami okosowymi lum płatkami migdałów będzie świąteczny....smile
    --
    czym się zajmuję w wolnych chwilach... big_grin
    mojafilcowabiżu
  • lola211 29.03.15, 12:50
    Ale murzynek jest ciastem codziennym, a nie swiatecznym.Taki sobie prosty zapychacz.
    Ja mam problem z wielkanocnymi slodkosciami, bo za sernikami nie przepadam(jesli juz robie, to nie klasyczne tylko np. na spodzie brownie z owocowa fruzelina albo karmelem).Mazurki z reguły sa na ciescie kruchym,mocno słodkie,zjem kawalątek,a reszte na siłę.Z babek marzy mi się ponczowa,szukalam jakichs sprawdzonych przepisów i ciezko z tym, ale moze sie skusze i w koncu upieke.

    --
    Pomoc dla Krzysia
  • beata985 29.03.15, 13:05
    a kto tak zadecydował????
    dla mnie może być świątecznym, na co dzien mało piekę i niekoniecznie murzynek to jest..
    a babka to świąteczna niby??? najprostsze i jak najbardziej codzienna....big_grin
    --
    czym się zajmuję w wolnych chwilach... big_grin
    mojafilcowabiżu
  • lola211 29.03.15, 14:00
    Piecz sobie co chcesz, mozesz nawet herbatniki podac, jednakze nie zmienisz faktu, ze jest to ciasto zwykle, codzienne, proste.
    Co do babek- to juz zalezy co masz na mysli, bo ponczowa czy muslinowa to babki wymagajace pracy, super skladnikow- tylko wtedy sie udadza.Ale efekt wart zachodu.

    --
    Pomoc dla Krzysia
  • beata985 29.03.15, 14:11
    lola211 napisała:

    > Piecz sobie co chcesz, mozesz nawet herbatniki podac, jednakze nie zmienisz fak
    > tu, ze jest to ciasto zwykle, codzienne, proste.
    bo co??? bo Ty tak uważasz????
    > Co do babek- to juz zalezy co masz na mysli, bo ponczowa czy muslinowa to babki
    > wymagajace pracy, super skladnikow- tylko wtedy sie udadza.Ale efekt wart zach
    > odu.
    to samo z murzynkiem
    bardziej świąteczne niż babka....
    murzynka polewasz czekoladą, dodajesz wiśnie, posypujesz migdałami, efekt powalający i wart zachodu....
    a dyskusja taka sama jak ważność świąt Wielkanocnych czy Bożonarodzeniowych...
    --
    czym się zajmuję w wolnych chwilach... big_grin
    mojafilcowabiżu
  • kill.emall 29.03.15, 14:20
    Nawet o to się potraficie tutaj kłócić? Czy jakieś ciasto jest "świąteczne"? O matko z córką i wszyscy prelegenci.
  • beata985 29.03.15, 14:30
    a kto się kłóci???
    ja tylko bronię swojego (nie)codziennego murzynka...suspicious

    --
    czym się zajmuję w wolnych chwilach... big_grin
    mojafilcowabiżu
  • kill.emall 29.03.15, 14:34
    Ja się nie dziwię, że bronisz, tylko po co takie udowadnianie na siłę jednej z drugą. Ona niech sobie zrobi piętnaście tortów ananasowych, a Ty zrób swojego murzynka i wszyscy będą szczęśliwi.
    Każda z Was ma prawo do swojego poglądu smile
  • beata985 29.03.15, 15:01
    kill.emall napisał(a):


    > Każda z Was ma prawo do swojego poglądu smile
    zgadza się, tylko zauważ, że ja nikomu nie wytykam, że piecze "tylko codzienną" babkę na święta....
    i skoro zwykła zmodyfikowana babka może uchodzić za świąteczną to dlaczego tak potraktowany murzynek już nie..?? suspicious
    --
    czym się zajmuję w wolnych chwilach... big_grin
    mojafilcowabiżu
  • kill.emall 29.03.15, 15:17
    Dla mnie jak najbardziej może i dyskutowanie o tym jest bez sensu smile Co, komisja jakaś chodzi po domach i sprawdza ludziom stopień świąteczności potraw? big_grin
    PS. dla mnie każde ciasto jest świąteczne - nie mam piekarnika, ciasta na zimno robię rzadko, więc jak u kogoś jest jakiekolwiek ciasto domowe, to już jest dla mnie rarytas big_grin
  • zwariowana_wariatka 29.03.15, 16:57
    murzynek na świątecznym stole? parówki zawinięte w ciasto francuskie tez podajesz? to ten sam rodzaj wykwintności big_grin
  • beata985 29.03.15, 17:11
    a możesz mi wyjaśnić czym różni się babka na stole świątecznym od murzynka??? bo o tym ta dyskusja..
    parówek w cieście nie jadam....
    --
    czym się zajmuję w wolnych chwilach... big_grin
    mojafilcowabiżu
  • lola211 29.03.15, 19:24
    Po pierwsze- tradycja.Baby wielkanocne króluja na stolach od dziesiątek lat, a tenze murzynek z kakao tak sie ma do tradycji jak pięść do nosa.Po drugie baba z 18 zóltek przy murzynku, którego mozna widelcem roztrzepac to jak merc przy małym fiacie.
    Baby drozdzowe nie sa codzinnoscia, zas murzynek w wiekszosci domów rzadzi jako ciasto proste co to wszyscy lubia.
    Rozumiem, ze lubisz tego murzynka, ale nie nadawaj mu tresci jakiej nie posiada, po prostu.
    --
    Pomoc dla Krzysia
  • beata985 29.03.15, 19:27
    nie nadaję mu żadnej treści napisałam tylko propozycję i być może upiekę za to Ty go umniejszyłaś do byle czego a jest porównywalny do babki niestety.....

    --
    czym się zajmuję w wolnych chwilach... big_grin
    mojafilcowabiżu
  • lola211 29.03.15, 23:15
    Ambicjonalnie podeszlas do tematu.Murzynek NIE JESTswiatecznym ciastem i tyle.
    Ja uwielbiam tiramisu,ale nie bede go promowac w watku o slodyczach wielkanocnych, bo to nie ta okazja po prostu.
    --
    Pomoc dla Krzysia
  • mandolinka.bramborova 29.03.15, 14:20
    "jednakze nie zmienisz faktu, ze jest to ciasto zwykle, codzienne, proste."

    bawią mnie takie stwierdzenia smile jajko na twardo czy szynka to też żaden delikates w dzisiejszych czasach, a jakoś królują na wielkanocnych stołach.
    no ale skoro ktoś musi się koniecznie popisać przed rodzinką, to rzeczywiście, murzynkiem, nawet najsmaczniejszym i najładniej przybranym, wzgardzi...

    --
    obywatelka.wordpress.com
    bez poprawności politycznej
  • lola211 29.03.15, 19:25
    Dobre jajko i dobra szynka to obecnie rarytas, na swieta piecze sie miesa, czego na co dzien w wiekszosci domów nie robi.
    Bo ma byc swiatecznie.A nie jak na co dzień.
    --
    Pomoc dla Krzysia
  • moni_kaw 29.03.15, 12:54
    to chyba zależy od zwyczajów w danej rodzinie; u nas nie ma żadnej uroczystości bez szarlotkismile i na ogół jest jakiś tort - ale nie taki zwykły urodzinowy - ale coś typu - czarny las czy sachera;
  • aagnes 29.03.15, 13:00
    Robie mazurek śmietankowo kokosowy z konfiturą malinową, pierwszy raz - podoba mi sie zestaw smaków, mam nadzieje, ze bedzie dobry.
    Po za tym mam zamowienie na klasyczny pieczony sernik z sera bialego, mnóstwa jajek - szukam przepisu - to co kiedys bylo normalnym wypiekiem teraz jest jakas awangardą.
    Babke bym zrobila - moze cytrynową? macie jakie sprawdzony przepis?


    --
    "Niemądra byłaś? Tak żyć nie tylko nie można, ale i nie warto. Z życia nie zrobisz jakiegoś jednego spełnienia obowiązku; zjedzą cię idioci, odprowadzą na powrozie do stada, a jeśli się im oprzesz w imię swoich głupich złudzeń, to cię śmierć zabije" Stefan Żeromski
  • beata985 29.03.15, 13:24
    mam w doku książkę-Dobra Kuchnia i tam jest przepis na sernik z kg sera i 6-7 jaj mogę fotkę zrobić przepisu, pamiętam w domu zawsze go robiłam, bardzo dobry był, bez konserwantów wink
    teraz jakoś nie mogę się zmobilizować, żeby go upiec.
    --
    czym się zajmuję w wolnych chwilach... big_grin
    mojafilcowabiżu
  • aagnes 29.03.15, 14:37
    6-7 jaj to cieniutki ten sernik smile
    pamietam z dawnych lat jak ucieralo sie co najmniej 1,5 kg sera bialego z koglem moglem z co najmniej 10 jaj - cieżkie, wilgotne, slodkie ciasto - doskonałe!

    --
    "Niemądra byłaś? Tak żyć nie tylko nie można, ale i nie warto. Z życia nie zrobisz jakiegoś jednego spełnienia obowiązku; zjedzą cię idioci, odprowadzą na powrozie do stada, a jeśli się im oprzesz w imię swoich głupich złudzeń, to cię śmierć zabije" Stefan Żeromski
  • beata985 29.03.15, 14:43
    no jak będę chciała zrobić z 1,5 kg sera to i jaj będzie 10..
    przepis jest na 1 kg sera.
    --
    czym się zajmuję w wolnych chwilach... big_grin
    mojafilcowabiżu
  • millitta 29.03.15, 13:17
    Spróbuj przygotować domowy mazurek. smile Dużo osób uważa, że mazurek to takie sklepowe twarde ciasto z toną cukru i niejadalnych ozdób. A tymczasem domowy mazurek jest super, kruchutki spód na to lukier lub czekolada i fajne dodatki. To tak jakby powiedzieć, że się kruchych ciasteczek nie lubi. wink No i sernik akurat jest bardzo wielkanocny.
    Ja jeszcze będę robić kruche ciasteczka w kształcie jajek kolorowo lukrowane i nakrapiane czekoladą(niedawny przepis na Moich Wypiekach), babeczki bazyliowe(bo są wiosenne, zielone i ciekawe).
    Fajnie może pasować też tarta cytrynowa, jakieś babeczki wielkanocne(np. z ajerkoniakiem z dekoracją w kształcie jajka, czy z wiosenną dekoracją), jeśli będziecie przygotowywać coś z dziećmi to na MW jest przepis na popsy(kurczaczkowe i kogucikowe). U nas mama też zawsze piecze keks ale nie jest to chyba tradycyjnie wielkanocne ciasto. smile Mnie jeszcze fajnie pasuje pavlova bo jest lekka i można ją zrobić z owocowymi różnymi dodatkami, ja ostatnio robiłam z limonkowo-bazyliową i była super. smile
  • mandolinka.bramborova 29.03.15, 14:34
    ja ostatnio robiłam z limonkowo-baz
    > yliową i była super. smile

    wow! połączenie słodkiej bezy z orzeźwiającą limonką i bazylią musiało być przepyszne! idę szukać przepisu smile
    --
    obywatelka.wordpress.com
    bez poprawności politycznej
  • millitta 29.03.15, 14:57
    Dokładnie tak było. smile A przepis pochodzi z książki ostatniej zwyciężczyni Masterchefa. smile
  • mandolinka.bramborova 29.03.15, 14:32
    Ja piekę babkę cytrynową, mazurka - zaszaleję, bo jeśli uda mi się znaleźć konfiturę z płatków róży, to zrobię różanego (kruchy spód + masa z konfitury różanej z mascarpone, w zasadzie mogłaby to być tarta, a nie mazurek). Sernik zaklepała moja siostra, a szkoda, bo lubię piec serniki. I jako ostatnia słodkość - muffinki w mikroforemkach - zastanawiałam się nad kruchymi babeczkami z nadzieniem, makaronikami (bo mogłabym się pobawić w kolorysmile) i małymi ptysiami, ale mama wybrała muffinki.
    Jeśli nie lubisz mazurków, poszukaj przepisów na tarty - też są na ogół na kruchym cieście, ale nadzienie to niekoniecznie bardzo słodki krem. Ja kiedyś piekłam na święta tartę cytrynową, przepis chyba z Moich Wypieków.

    Inny pomysł - ostatnio jadłam ciasto japońskie. Jest z makiem, więc bardziej nadaje się na Boże Narodzenie niż Wielkanoc, ale jest tak pyszne, że by mi to w ogóle nie przeszkadzało smile Plus - nie ma masy, więc może postać na stole na paterze.
    --
    obywatelka.wordpress.com
    bez poprawności politycznej
  • marzeka1 29.03.15, 14:34
    Upiekę sernik i tyle, za to moja szwagierka , która spędzi u nas dzień- drugie ciasto. Nie piekę więcej, bo nie lubię takiego nadmiaru jedzeniowego, który potem zostaje.
  • zwariowana_wariatka 29.03.15, 16:56
    jak można nie jeść mazurków?! chyba nikt u was zrobić mazurka po prostu nie potrafi tongue_out
  • marzeka1 29.03.15, 19:11
    Ja nie potrafię, naprawdę nie ma talentu do pieczenia ciast, wychodzą mi takie łatwe i proste.
  • misterni 29.03.15, 16:59
    Robię w tym roku:
    mazurek krówkowy z orzechami i czekoladą
    cycki murzynki
    sernik z oreo
    muffinki kokosowe z rafaello
    szarlotkę
    babkę drożdżową
    --
    Wszystko można, co nie można, byle z wolna i ostrożna.
    Misterni
  • marzeka1 29.03.15, 19:20
    A mogę zapytać, ILE osób będziesz miała na święta, że taki ogrom ciast?
  • misterni 30.03.15, 11:57
    Ogrom? U nas standard - nic się nie marnuje, wszyscy wcinają aż miło smile. Jedno czy dwa ciasta to ja piekę na weekend wink
    Inna sprawa, że w święta mam powiększony skład do konsumpcji, a i zaopatruje w prowiant dwie samotne sąsiadki smile
    --
    Wszystko można, co nie można, byle z wolna i ostrożna.
    Misterni
  • purchawkapuknieta 29.03.15, 19:14
    Nie ma rady widzę, trza iść na durszlak i zawalczyć z mazurkiem big_grin
    --
    Nowak: Tusk jest dotknięty przez Boga wielkim geniuszem
  • agni71 29.03.15, 23:27
    Mazurki sa fajne równiez dlatego, że ładnie aktywizują kuchennie dzieci. Ja nie robię artystycznych mazurków, za to dzieci mają radochę, dekorując je. W tym roku zrobię jeden - prawdopodobnie porzeczkowo-kajmakowy (lubimy połączenie kajmaku z dżemem z czarnej porzeczki).

    Poza tym, mąz zrobi sernik, a ja jeszcze babke czekoladową z mojewypieki - jest wilgotna, pyszna i długo świeża, tylko do środka juz nie wrzucam kawałków czekolady, wystarcza nam polewa.

    Zazwyczaj mąz piekł babki drożdżowe, ale one jednak szybko czerstwieją.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka