Dodaj do ulubionych

Jaki sernik pieczecie ?

31.03.15, 11:15
Sama się zastanawiam, który zrobić:

- wiedeński
- na spodzie z ciastek i krakersów
- kruchy, z brzoskwiniami i kokosem
Edytor zaawansowany
  • saszanasza 31.03.15, 11:18
    Na spodzie z oreosmile
    bez spodu: marcepanowo -makowy
    na spodzie z wieloziarnistych - z bayleysem

    No...jestem specjalistką od serników😜
    --
    "Niektórzy ludzie mogliby się zabić skacząc z poziomu swojego ego, na poziom swojego IQ"
  • saszanasza 31.03.15, 11:19
    baileysem, miało być
    --
    "Niektórzy ludzie mogliby się zabić skacząc z poziomu swojego ego, na poziom swojego IQ"
  • klamkas 31.03.15, 11:52
    Daj przepis na ten z baileysem <ładnie prosi>
  • iwoniaw 31.03.15, 11:21
    Wiedeński, jestem mistrzynią wiedeńskiego.

    --
    Spójrzmy na ciąg cyfr: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Gdzie ukryła się ósemka?
    Na pierwszy rzut oka w podanym ciągu ósemki nie ma. A kiedy przyjrzymy się uważnie jeszcze raz, cyfry osiem nadal nie dostrzeżemy. Ciekawostką jest, że sztuczka ta udaje się tylko wtedy, kiedy w ciągu cyfr nie ma ósemki.
  • leon992 31.03.15, 11:34
    To proszę mistrzynie, o przepisy smile
  • joa66 31.03.15, 11:36
    Nie piekę, robię paschę.
  • leon992 31.03.15, 11:43


    joa66 napisała:

    > Nie piekę, robię paschę.

    Też chciałam, ale trochę się obawiam, bo trudna.















  • joa66 31.03.15, 11:51
    Wcale nie jest trudna, na pewno nie trudniejsza niż sernik, tylko trzeba miec dobre składniki.

    Ja zaczynam (podobnie jak w przypadku innych potraw) od wpisania w google pascha przepis, potem przestawiam wyniki na obrazy, wybieram 2-3, ktore mnie najbardziej przekonują, a potem wybieram najbardziej odpowiadający mi przepis.


    Jedyną wadą (w porównaniu do sernika) jest to, że zabiera miejsce w lodówce kiedy ser odcieka na sicie/gazie.
  • beata7305 31.03.15, 11:54
    Ja też nie piekę. Robię sernik na zimno z bakaliami.
  • memphis90 31.03.15, 11:36
    Nowojorski smile
    --
    "chłop co nie bł w wojsku do dup...a Ale mój mąz był, co sobie chwali, nauczył się jeśc kaszanki, zmeinił sie na plus." by a.n.a0
  • dziennik-niecodziennik 31.03.15, 11:56
    ja chyba zrobie london cheesecake ze strony mojewypieki. lubie proste serniki, z dodatków - ewentualnie rodzynki. nie lubie jak cos mi psuje smak sera.

    --
    "(...)kieckę rzuciła, kazała do sklepu oddać. W sklepie nie przyjęli bo kod nie wszedł!" - "Kot wszędzie wejdzie..."
    Pietrek + Solejuk wink
  • marzeka1 31.03.15, 12:05
    Ulubionym i świątecznym sernikiem w moim domu jest sernik Izaura - próbowałam piec inne, ale zawsze słyszałam, że ma być Izaura (załączam przepis, ale twaróg do tego sernika kupuję gotowy, nie mielę).
  • titta4 31.03.15, 12:34
    Tylko pascha smile Robię od 10 lat, jakby nie było paschy to trzebaby Wielkanoc odwołać smile
    Nie jest trudna tylko pracochłonna bardzo smile
  • love_stasinek 31.03.15, 12:59
    chałwowy i kawowy
  • mynia_pynia 31.03.15, 13:08
    W tym roku pierwszy raz upieke sernik (zawsze robilam na zimno) zmarla moja babcia wiec tradycyjnego sernika nie bedzie dlatego JA zrobie wink. Sernik na cienkim kruchym ciescie, do sera kika rodzynek, na wierzchu nic, tyko przypieczona skorka z sera.
  • czarna_kita 31.03.15, 13:12
    Sernik czarno-bialy z rodzynkami i migdałami. Twaróg mielę sama. To nasz ulubiony i musi byc i koniec smile
  • default 31.03.15, 13:16
    Teraz akurat nie planuję żadnego, ale jak już piekę to ten:
    Sernik jogurtowy
    Spód - brownie:
    - tabliczka czekolady gorzkiej
    - 65 g masła
    - 50 g cukru
    - 4 łyżki mąki
    - 1 jajko
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać
    czekoladę, delikatnie wymieszać, potem mąkę, na koniec ubite jajko. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć i wyrównać ciasto. Piec ok. 8 minut. w 175 st.
    Jak mi się nie chce robić brownie, to wykładam tortownicę masą zrobioną z pokruszonych digestive i roztopionego masła.
    Masa jogurtowa:
    - 2 jogurty greckie po 400 ml
    - 5 jajek
    - 1 1/2 szkl. cukru pudru
    - 1/2 szkl. oleju
    - 1 budyń waniliowy/ śmietankowy
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego

    Żółtka utrzeć z 1/2 szkl. cukru pudru, następnie powoli dodawać jogurt, budyń,
    olej. Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru pudru i łyżeczką cukru
    waniliowego. Następnie delikatnie połączyć masy ze sobą i przelać do
    tortownicy. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 90 min, po tym czasie
    wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto, aż wystygnie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka