Dodaj do ulubionych

Dobra potrawka z kurczaka

23.03.16, 09:17
Robię swoim dzieciom czasami potrawkę z kurczaka, ale wiadomo, dla mnie jest to mdłe (dużo warzyw, najwięcej marchewki - dzieciaki uwielbiają).
Robiąc więcej mogę sobie oddzielić porcję i dołozyć inne dodatki.
Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Muszę opróżnić zamrażarkę z wiejskich kurzych piersi przed świętami tongue_out
Edytor zaawansowany
  • mum2004 23.03.16, 09:26
    Ja bardzo lubię z dużą ilością papryki (pokrojonej w paseczki) - daję więcej niz kurczaka. Kurczaka przyprawiam sosem sojowym.
  • paszewa 23.03.16, 09:28
    poproszę o więcej szczegółow wink
  • mum2004 23.03.16, 10:29
    Nic szczególnego wink piers z kurczaka kroję na paseczki, marynuje sosem sojowyn. podsmażam kurczaka na oliwie. Dodaje dużo czerwonej papryki pokrojonej w paseczki. Do tego dodaje sporo papryki słodkiej (przyprawy). Podaję z ryżem. Danie błysk.
  • mum2004 23.03.16, 10:46
    I z ta papryka duszę ok 20 min.
  • peonka 23.03.16, 09:45
    icookandlook.pl/paprykarz-z-kurczaka-wg-maklowicza/
    Ja lubię kuchnie wegierska. Ten przepis brzmi podobnie do mojego, tylko ja daje mniej pomidorów. Kluczowa jest duża ilość papryki w proszku. Nie znam nikogo, komu by to nie smakowało!

    --
    Klikamy, klikamy!
    www.karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie
  • kamunyak 23.03.16, 10:01
    ja robie na dwa sposoby.
    Jeden wg Kuronia i ta potrawka smakuje bardziej mnie, jest delikatniejsza
    potrawka z kurczaka
    Drugi bardziej smakuje moim facetom, potrawka jest pikantniejsza.
    Podaje orientacyjne proporcje, wg oryginalnego przepisu
    - 3 udka
    - 1 cebula
    - 2 łyżki śmietany 18%
    - 1 łyzka mąki
    - 1 łyżka masła
    - sól, pieprz, vegeta
    Podsmażyc posiekaną cebule do zrumienienia, dodać mięso, zalać niewielką ilościa rosołu, wszystko chwile poddusić. Rozrobic makę, dodać , dodać śmietane, zagotować, przyprawić.
  • eliszka25 23.03.16, 10:15
    o, to ja robie zupelnie inna potrawke z kurczaka, bo na slodko-kwasno i z rodzynkami. w samym sosie nie ma zadnych warzyw. sa tylko rodzynki. sos jest zageszczony smietana, maka i jajkami, doprawiony cytryna, cukrem i cukrem waniliowym. je sie ja z ryzem i moja rodzina uwielbia. ja z reszta tez.
  • kawa_o_poranku 23.03.16, 10:38
    Robię tak samo-tylko z cukrem zwykłym, nie waniliowym. Bardzo lubię. Na Kaszubach zwie się to ferkase.
  • eliszka25 23.03.16, 12:34
    cukru waniliowego daje tylko troche, dla aromatu. slodze zwyklym cukrem. moja tesciowa, tez z kaszubskimi korzeniami, dodawala jeszcze kompot agrestowy.
  • nenia1 23.03.16, 10:49
    ja dodaję mascarpone albo mleko kokosowe. Mascarpone najczęściej w konfiguracji z cebulą, czosnkiem i przecierem z pomidorów, czasem do tego pieczarki (z tym, że przeciery robi mi teściowa z pomidorów ze wsi, są gęste i pyszne w smaku). Mleko kokosowe z zieloną albo żółtą pastą curry, kurczaka wcześniej marynuję w sosie sojowym z przyprawami.
  • fajny-zuzia 23.03.16, 13:00
    A da się ta waszą potrawkę zagęścić w jakis dietetyczny sposób?Chodzi mi o ograniczenie kalorii.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.