Dodaj do ulubionych

sernik na zimno z czego lepszy?

23.06.16, 12:43
Jak w temacie, z serków homo czy jakiegoś zmielonego sera w wiaderku?
I pytanie laika - na wierzchnią warstwę wylewam galaretkę tężejącą czy taką płynną przestudzoną?
A najlepiej poproszę o super prosty przepis na sernik na zimno, taki żeby miał kolorowe warstwy, bo dla dziecka robię smile
--
aby wyjść musiałam przedzierać się przez tłum stojący do kas(brzydki zapach, fioletowe nosy, stare jesionki, blade pełne depresji i smutku oczy na styranych życiem w biedzie twarzach) by Gazeta mi płaci o Biedronce
Edytor zaawansowany
  • kai_30 23.06.16, 12:48
    Ja robię z sera mascarpone z bitą śmietaną. Wychodzi pyszny, chociaż kaloryczny jak diabli. Przepisu niestety nie mam, robię na oko - ubijam śmietanę, jak już jest ubita dodaję po łyżce mascarpone, później zagęszczam odrobiną rozpuszczonej żelatyny. Jak chcesz kolorowe warstwy, to możesz zamiast żelatyny dodać galaretkę (rozpuszczoną w małej ilości wody), do każdej części w innym kolorze. Nie wiem, czy jeszcze będziesz do tego chciała cukier, wydaje mi się, że nie trzeba. No i na górę, jak już dobrze stężeje, dajesz owoce i zalewasz galaretką (najlepiej warstwami - cienka warstwa i do lodówki, po pół godzinie kolejna itd.).
  • erba 23.06.16, 14:58
    Ten jest świetny, lekki, wakacyjny. Ja dodałam o połowę mniej cukru i zamiast twarogu, 2x mascarpone po 250g. Polecam.

    www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_na_zimno_truskawkowy/przepis.html
  • shih-mo 23.06.16, 15:10
    Ja ser gotuję z mleka, jajek i śmietany. Jak ostygnie to miksuje z masłem i cukrem. Jak chcesz kolorowo to dodaj do części kakao a do drugiej owoce np. Truskawki. Na to tężejąca galaretka.
  • ola_dom 23.06.16, 15:12
    shih-mo napisała:

    > Ja ser gotuję z mleka, jajek i śmietany. Jak ostygnie to miksuje z masłem i cukrem.

    Ile (choć z grubsza) czego?

    --
    Nic na świecie nie zostało sprawiedliwiej rozdzielone niż rozum: każdy uważa, że otrzymał dostateczną ilość.
    (Jacques Tati)
  • ola_dom 23.06.16, 16:14
    shih-mo napisała:

    > Ja ser gotuję z mleka, jajek i śmietany. Jak ostygnie to miksuje z masłem i cukrem.

    Zaraz, zaraz - ale to jest przepis na paschę, a to nie całkiem sernik na zimno...
    Choć niezmiernie pyszne, owszem.

    --
    Nic na świecie nie zostało sprawiedliwiej rozdzielone niż rozum: każdy uważa, że otrzymał dostateczną ilość.
    (Jacques Tati)
  • shih-mo 23.06.16, 16:49
    1 litr mleka zagotować i do tego 6 jaj i 2 śmietany 18%. Jajka i śmietana razem najpierw zmiksowane. Potem jak ser sie juz ugotuje to odcedzić i jak bedzie calkiem zimny to 1 masło i 1,5 szkl. Cukru pudru. Ja robię tylko taki sernik na zimno bo takiego z serków homo po prostu nie lubię. Nie próbowałam z mascarpone ale może być pyszne.
  • ola_dom 23.06.16, 16:56
    shih-mo napisała:

    > 1 litr mleka zagotować i do tego 6 jaj i 2 śmietany 18%. Jajka i śmietana razem
    > najpierw zmiksowane. Potem jak ser sie juz ugotuje to odcedzić i jak bedzie
    > calkiem zimny to 1 masło i 1,5 szkl. Cukru pudru.

    Bardzo dziękuję.
    Sprawdziłam, i moja mama paschę robi z samymi żółtkami, za to daje więcej mleka.
    I ta pascha jest absolutnie przepyszna, te robione z gotowych serów w ogóle się nie umywają.
    Tylko oczywiście do masy serowej dodaje bakalie i czekoladę, a nie galaretki.

    --
    Nic na świecie nie zostało sprawiedliwiej rozdzielone niż rozum: każdy uważa, że otrzymał dostateczną ilość.
    (Jacques Tati)
  • chocolate_cake 23.06.16, 19:48
    Ja też z przepisu powyżej robię paschę i jest pyszna smile
  • chocolate_cake 23.06.16, 15:14
    Robię z sera mascarpone plus president albo podobny.
  • znowu.to.samo 23.06.16, 15:30
    Ja robię wersje diatetyczną z jogurtu greckiego. Ma fajny kwaskowy posmak smile

    --
    Czy to nasze dziecię tak kwili, czy bachor sąsiada drze mordę???
  • nickbezznaczenia 23.06.16, 16:59
    To tak jak ja i dodaję 1/3 śmietany 30% w stosunku do ilości jogurtu.
  • peonka 23.06.16, 19:09
    Dajcie przepisy..
  • nickbezznaczenia 23.06.16, 19:38
    Mój przepis jest na małą tortownicę- ok. 23 cm
    Piekę wcześniej biszkopt, ale oczywiście możesz spód wyłożyć czym sobie życzysz.
    1 duży i jeden mały jogurt grecki ( ok. 0.6 litra)
    i tak jak pisałam jedna trzecia śmietany 30 procentowej w stosunku do ilości jogurtu - czyli 200 ml.
    Cukier puder na oko- czyli tyle aby było słodkie, ale nie za bardzo( 5-6 łyżek)

    Śmietankę ubijam z cukrem pudrem na gęsto, a potem dodaję jogurt i jeszcze trochę wszystko ubijam, aby wymieszać składniki- czasami dodaję jakiś aromat do ciasta, albo sok z cytryny( ananasowy jest niezły)
    W tzw. międzyczasie rozpuszczam dwie czubate łyżki żelatyny w gorącej wodzie i gdy żelatyna nie jest już gorąca, a raczej lekko ciepła, dodaję do masy jogurtowo-śmietanowej i dokładnie mieszam. Potem oczywiście wylewam to na umieszczony w tortownicy jeden blat biszkoptowy.( Jeżeli mam ochotę na owoce w serniku dodaję je do masy.
    Wstawiam tortownicę do lodówki i czekam aż stężeje.
    Następnie przygotowuję galaretkę owocową - 1 szklanka gorącej wody na torebkę.
    Gdy galaretka jest letnia, a sernik już się ściął wylewam płyn na masę i wstawiam ponownie do lodówki.
    Jeżeli mam ochotę na owoce zalane galaretkę wówczas układam je na masie sernikowej przed zalaniem galaretką.
    I to by było na tyle.
  • kouda 23.06.16, 16:29
    ja lubie serowe masy z rikota, ma taka ciekawa w smaku konsystencje i jest bardzo delikatna
  • lauren6 23.06.16, 16:58
    Wiaderkowy za ciężki. Ja dodaję serki homo wymieszane z bitą śmietaną.
  • kremka2014 23.06.16, 17:42
    Ja tak jak Lauren. Ale muszę zrobić koniecznie paschę
  • lola211 23.06.16, 18:44
    Najlepszy jest ze zwyklego tłustego twarogu, zmielonego w maszynce.Z zółtkami, cukrem, wanilia.Taki tradycyjny.Ma całkiem inna konsystencje niz z tych wiaderkowych.

    --
    Pomoc dla Krzysia
  • memphis90 23.06.16, 20:07
    Ale to chyba nie jest sernik na zimno...

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • lola211 23.06.16, 23:13
    Jak najbardziej na zimno.Z galaretka na wierzchu.

    --
    Pomoc dla Krzysia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka