Dodaj do ulubionych

Jak robicie gulasz?

03.04.17, 20:55
Po polsku/węgiersku? Z kaszą/ziemniakami?
Edytor zaawansowany
  • tt-tka 03.04.17, 20:58
    Z kasza gryczana a. jeczmienna. Z ziemniakami. Z makaronem. Z ryzem.
    Bywalo, ze i z chlebem sie jadlo smile
  • moni_kaw 03.04.17, 21:01
    W sumie z chlebem najbardziej lubię smile
  • lauren6 03.04.17, 21:03
    Różnie. Z boczkiem i zmiemniakami lub samo mięso z warzywami do chleba.
  • nickbezznaczenia 03.04.17, 21:04
    Z wołowiny zdecydowanie.
  • kochamruskieileniwe 03.04.17, 21:06
    Dzisiaj był z kuskusem. Kuskus ratuje mnie gdy trzeba na szybko, a gulasz ugotowałam wczoraj wieczorem.
  • klubgogo 03.04.17, 21:09
    Wołowinę podsmażam na mocnym ogniu, dodaję dużo cebuli, przyprawy według uznania, podlewam wodą i duszę do miękkości. Najlepiej smakuje podany z kaszą jęczmienną i ogórkiem.
  • karme-lowa 03.04.17, 21:12
    Najbardziej lubimy wołowy z kopytkamiwink
  • joa66 03.04.17, 21:15
    Po "mojemu". smile Podaję ze "wszytskim, w zależności od chęci danego dnia - ziemniaki, ryż, kasze, makaron, kopytka, chleb, itd
  • mama303 03.04.17, 21:19
    najlepszy wołowy, ale wieprzowy też niezły. Ja daje trochę cebuli i sporo marchewki, z przypraw paprykę słodką i ostrą. liść laurowy.
  • mama303 03.04.17, 21:20
    mama303 napisała:

    > najlepszy wołowy, ale wieprzowy też niezły. Ja daje trochę cebuli i sporo march
    > ewki, z przypraw paprykę słodką i ostrą. liść laurowy.

    i najlepiej pasuje wg mnie do kaszy jakiejkolwiek.
  • bergamotka77 03.04.17, 21:26
    Tylko z kaszą - najchętniej gryczaną i ogórkiem kiszonym - wołowy wieprzowy lub z indyka. Uwielbiam to danie i moje dziecko też.

    --
    "Moze kogos zainteresuje historia kobiety, ktora zostala matka jako dziecko a w momencie kiedy powinna ta matka zostac, zostanie babcia. Ku przestrodze oczywiscie!" asmarabis o mnie smile
  • aankaa 03.04.17, 21:29
    z 2-3 rodzajów mięsa + grzyby
    i ani grama warzyw

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • drinkit 03.04.17, 21:29
    w zalezności od rodzaju mięsa, czasu, tego co pod ręką. Tyle gulaszy ile domostw. Ale tym ideałem jest oczywiście węgierski porkolt
  • tt-tka 03.04.17, 21:40
    Miesko dowolne, moze byc mieszane. Stluc jak na bitki, obtoczyc w mace, osmazyc na ostrym ogniu, potem dusic w niewielkiej ilosci wody. Pod przykryciem.
    Tak samo podsmazyc cebule (wagowo tyle co mieska albo wiecej), dorzucic do garnka. Jesli z pieczarkami, tez podsmazyc. jesli grzybki suszone, dorzucic do garnka bez podsmazania.
    Sol, pieprz, listek bobkowy a. kilka, jagody jalowca (rozgniecione).
    Dusic na malym ogniu, czesto mieszac, bo skubany lubi przywierac.
    PS to przypalone na dnie garnka jest najsmaczniejsze smile
  • maniaczytania 03.04.17, 21:41
    z wołowiny, trochę marchewki, cebula
    najchętniej z ziemniakami, ale zdarza się i z innymi dodatkami

    --
    Maniaczytania - blog
  • aurinko 03.04.17, 21:43
    Zależy co mam pod ręką i co wyobraźnia podpowiada smile
    Dodaję szalotkę/pieczarki/grzyby leśne mrożone lub świeże/seler naciowy/paprykę świeżą czerwoną i żółtą/pomidory w puszce krojone/marchewke/ogórka kiszonego/boczek wędzony i oczywiście mięso (wołowe lub z udzca indyczego) , do tego kasza gryczana niepalona, owsiana, orkiszowa, peczak, kopytka, kluski śląskie, przecieraki, placek ziemniaczany, makaron razowy to na co domownicy mają ochotę. aha i surówka z marchewki i jablka, buraczki, mizeria, ogorek kiszony, co tam akurat mam.

    --
    "W kwestiach rodzinnych i moich zdrowotnych nie mam zamiaru ani się wypowiadać, ani tym bardziej czytać waszych wrednych i chamskich złośliwości na ten temat."(by rosapulchra-0)
  • daisy 03.04.17, 22:07
    Z cebulą i piernikiem katarzynką (takim bez glazury/czekolady oczywiście).

    --
    Fajna książka dla dzieciaka
  • redheadfreaq 03.04.17, 22:20
    Pół na pół serce wołowe z jakimś bardziej tłustym kawałkiem krowy. Duszę bardzo długo. Do tego cebula, marchewka i baaaardzo dużo każdej możliwej papryki.

    --
    - On twierdzi, że ją kocha. (granatowe_tulipany)
    - twierdzi, twierdzi. To sie rymuje z "pierdzi", ale poza tym nic naprawde nie znaczy.(minor.revisions)
  • bei 03.04.17, 22:31
    Dzisiaj robilam z piersi indyczej w szybkowarze- mig mig i juz byl. Do niego spagetti z cukini ( tez mig migsmile

    --
    olaromanska.blox.pl/html
  • b-b1 04.04.17, 07:33
    Robię wołowego strogonowa, albo bogracz węgierski. Do makaronu, ryżu, kaszy, placków, albo na wrapy.
  • mum2004 04.04.17, 07:36
    W szybkowarze. Wołowy. Z kaszą lub ziemniakami.
  • izak31 04.04.17, 07:45
    Dzień wcześniej zalewam pokrojoną wołowinę butelką wytrawnego czerwonego wina. Podsmazam cebulę, potem na tej patelni podsmazam mięso, aż wino i woda wyparują, przekladam do szybkowara. Troche czekam az patelnia przestygnie. polewam zimną wodą i sypie trochę maki - sciagam ten smak co został na patelni. Do szybkowara dodaje jeszcze surową cebulę, ogórka kiszonego (fantastycznie dodaje smaku), paczke suszonych ale namoczonych grzybów, pól paczki suszonych śliwek, no i przyprawy. Polewam tą wodą z patelni, jak trzeba to dolewam jeszcze wody. zamykam i po 35 minutach mam gulasz.

    --
    http://img685.imageshack.us/img685/5541/userbarac.png
  • iwles 04.04.17, 12:26

    zdecydowanie z zasmażanymi buraczkami ! smile i kaszą gryczaną.

    --
    Paweł

    Moje dziecko powiedziałosmile
  • misterni 04.04.17, 12:43
    Mięso najczęściej wołowe lub wieprzowe, pokrojone w grubą kostkę, marynuję co najmniej przez noc w przyprawach (sos worchestershire, papryka słodka wędzona, chili, kminek mielony, czosnek. Obsmażam na smalcu na brąz, podlewam wodą, duszę. Na tym samym tłuszczu co smażyłam mięso, wrzucam duuużo posiekanej cebuli - na kg mięsa, około pół kg cebuli. Podsmażam, wrzucam do mięsa i gotuję bez przykrycia na małym ogniu około 2 godziny, Dodaję jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. To taki przepis baza, który ulega modyfikacjom wink
    Gulasz podaję z kaszą gryczaną/pęczakiem/bulgurem, z kluskami śląskimi, kopytkami, pieczonymi ziemniakami, z packami ziemniaczanymi, z cukinii lub z fuczkami łemkowskimi. Do tego surówki rożne, buraczki na ciepło, ogórek kiszony itd.

    --
    Wszystko można, co nie można, byle z wolna i ostrożna.
    Misterni

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.