Dodaj do ulubionych

bezmięsne danie z czerwonym winem

28.05.17, 17:49
jest takie? zamroziłam sporo wina bo było niesmaczne i dumam jak wykorzystać


--
Obrzeży pochwy nie pokazuje się na dzień dobry.[beataj1]
Edytor zaawansowany
  • 28.05.17, 17:59
    Sos do spaghetti, jak boloński, tylko bez mięsa. Pomidory z puszki/z kartonika, cebulka, moze marchewka utarta, wino do smaku smile
    Fondue serowe - niby powinno być na białym, ale na czerwonym tez jest dobre. I zupa cebulowa.
    Fondue czekoladowe z winem (chociaż z brandy jest lepsze).
    Sos sliwkowy - śliwki, np. z mrożonki, i wino. Potem do warzyw albo do lodów.
    Albo banalnie: miód, goździki, cynamon, imbir, kominek...
  • 28.05.17, 18:03
    Przychodzi mi do głwy tylko węgierska zupa gulaszowa, chociaż oryginalnie jest z dużą ilością mięsa to mogę ją sobie wyobrazić w wersji wege - sporo papryki, cebuli, pora, marchwii, czerwona i biała fasola, posypana szczodrze pietruszką smile Może zamarynowane na ostro i przesmażone wędzone tofu do środka?
  • 28.05.17, 18:07
    Ratatouille. Prowensalska potrawka warzywna składająca się głównie z bakłażanów, cukinii, papryki, cebuli, pomidorów i ziołowych przypraw. Doskonała potrawa na lato. Można dusić z czerwonym winem, ale nie dawaj zbyt dużo, kontrolując smak.
    Z czerwoengo wina można zrobić też jakiś deser. Na przykład jakiś krem. Jak dodasz cukru, to smak wina się polepszy. wink Albo dodać jako płyn do muffinów z czekoladą.
  • 28.05.17, 18:16
    Prosty krem czekoladowy z winem robi się tak:
    Bierzesz paczuszkę budniu czekoladowego (można dodać jeszcze łyżkę kakao) i przyrządzasz zamiast z mlekiem z winem, ale dodając tylko połowę płynu. Nie zapomnieć o cukrze. Gotowy budyń ostudzić mieszając, by nie zrobił się gruby kożuch, a potem przetrzeć przez metalowe sitko i zmieszać mikserem z bitą śmietaną (mniej więcej 250ml). Kremem można smarować biszkopty, albo podawać z jakimiś herbatnikami na deser.
    Wina możesz użyć też zamiast wody do galeretki.
  • 28.05.17, 19:02
    Żeby na budyniu nie robił się korzuch przykrywa się go folią spożywczą ( tak, żeby folia dotykała budyniu ). Zawsze o to mieszanie mniej roboty 😉

    --
    Punkt G istnieje ! Kobiety maja go na końcu słowa
    SHOPPING smile
  • 29.05.17, 10:44
    Korzuch to najlepsza część budyniu smile
  • 29.05.17, 15:20
    Jak korzuch, to raczej bódyniu, nie budyniusmile
  • 29.05.17, 16:22
    O matko i córko ale babol 😱 wstydzę się ( na usprawiedliwienie tylko powiem, że słownik mi korzuchowska wpisał a ja tylko uciełam bez spojrzenia).

    --
    Punkt G istnieje ! Kobiety maja go na końcu słowa
    SHOPPING smile
  • 28.05.17, 18:12
    Bigos bez mięsa ale ze śliwkami wink
  • 28.05.17, 19:17
    Spaghetti al ubriaco. Potrzebujesz właściwie tylko wina, czosnku, oliwy i parmezanu. Ja dodaje czasem kurczaka bo jest neutralny w smaku. Boskie.

    --
    Życie nie powinno być podróżą do grobu, w trakcie której tracimy czas na to, aby dotrzeć do niego cało i zdrowo, z atrakcyjnym, dobrze zachowanym ciałem. Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto!
  • 28.05.17, 19:27
    Zamrozilas... wino?... Na niezbyt smaczne lub bardzovtanie wino mam swoj sposob: tinto de verano. Zimne czerwone wino i sprite pol na pol, duzo lodu, plasterki cytryny. Pyszne na dowolnym winie czerwonym, sprobuj
  • 28.05.17, 21:33
    No właśnie, pogoda letnia, pasuje smile.

    Albo schłodzone doprawić owocami (cytryna, pomarańcze, jabłka), schłodzić i pić (smak owoców może podrasować kiepski smak wina).

    A do jedzenia szkoda, bo jak było nie dobre, to i jedzeniu się nie przysłuży.
  • 28.05.17, 21:38
    Ale kto mrozi wino czerwone? Przecież ono nie nadaje się już do niczego!
  • 28.05.17, 22:19
    Zamrozilas wino ???? Ale czemu ? Nie moglo sobie normalnie w zakorkowanej butelce czekac na wykorzystanie ? Co to za pomysl w ogole.
  • 29.05.17, 00:43
    Zrob duzo sangria, bedzie OK. Albo dodaj do vegetarian chili - tez bedzie perfect. Nie zapomnij utrzec do niego gorzkiej czekolady! Cheers.
  • 29.05.17, 09:52
    Wina się nie mrozi, co za pomysł, a poza tym niesmaczne wino spowoduje, że każda potrawa do której go użyjesz będzie równie niesmaczna. Wywal to wino.
  • 29.05.17, 15:32
    burak z burgundii.
    przepis jest na Jadlonomii, polecam.
  • 29.05.17, 17:05
    poczytałam forum winiarskie i okazuje się, że jest sens mrożenia wina jak i innego alkoholu! Jednak całe życie się człowiek uczy
  • 29.05.17, 18:12
    www.thebalance.com/can-you-freeze-wine-1388401
    vinepair.com/wine-blog/freeze-leftover-wine-cooking-photo-guide/
    I letnie wieczory dla milosnikow wina big_grin
    https://vinepair.com/wp-content/uploads/2015/06/Fig-and-Clementine-Port-Poptails_Endless-Simmer-339x500.jpg

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.