Dodaj do ulubionych

Konserwy z mięsa skażonego ASF

22.08.17, 21:15
Wklejam artykuł z WP
www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/rzad-przekonal-firmy-do-produkcji-konserw-ze-swin-skazonych-wirusem-asf,147744.html
Z wiadomości z innych portali wiem,że firmy nie chcą ujawniać swoich danych, boją się utraty klientów. Konserwy trafią do budżetówki czyli szpitale, koszary , DD, wojsko, policja, straż celna itp.
Pomóżcie mi zrozumieć, bo w pierwszej chwili ogarnęła mnie wściekłość na taką pogardę wobec ludzi, ja bym kotu nie dała tego mięsa, nawet po przetworzeniu. I ta złość nadal we mnie jest. Ale moge się przeciez mylić w swoich odczuciach. Rozumiem,że wirus ginie w wysokich temperaturach, i w takich to mięso będzie przetwarzane.
A co z ludźmi pracującymi przy "rozbiorze" tego mięsa? Co z taśmami produkcyjnymi, salami i każdym elementem produkcji przez który przejdzie ( już to się dzieje ) surowe mięso skażone wirusem?
Jak to będzie podlegało odkażeniu?
I czy jest pewność,że nie ma żadnego zagrożenia?

--
I była zgroza nagłych cisz! I była próżnia w całym niebie!
A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebie? B.L.
Edytor zaawansowany
  • semihora 22.08.17, 21:29
    Ja akurat nie jem mięsa, ale całkowicie się z Tobą zgadzam. Odbieram to jako plucie ludziom w twarz, bo sama też bym nawet zwierzakowi tego nie dała, a chcą to wpychać m. in. chorym. Może Beatka pierwsza się poczęstuje? Na dowód, że to nie jest szkodliwe.

    --
    Dzisiejszy bunt jest jutrzejszym prawem, dzisiejsze bluźnierstwo jutrzejszym komunałem.
  • aankaa 22.08.17, 21:33
    patrząc na tempo reakcji - pewnie spróbuje za miesiąc (?)
    pod warunkiem, że potrawa będzie, dzień wcześniej, spożyta przez BORowików tongue_out

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • aankaa 22.08.17, 21:39
    Beata Szydło wspólnie Krzysztofem Jurgielem zachęcają producentów z branży mięsnej do zagospodarowania świń ze stref zajętych przez wirusa. Ministerstwo zobowiązało się nie podawać danych producentów
    ===
    damy radę !!








    wykończyć gorszy sort, zdradzieckie mordy, ubeckie wdowy
    cyklistów i (chciałoby się napisać) wegetarian ale tu klawiatura odmówiła posłuszeństwa


    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • mamma_2012 22.08.17, 21:43
    Dane producentów są w zasadzie jawne, wystarczy nie tykać mięsa z Polskiuncertain
  • iziula1 22.08.17, 22:25
    Czyli,nie tylko ja mam odczucie takiej głębokiej pogardy do człowieka okazanej tą decyzją.
    Jestem za aby tymi konserwami nakarmić cały rząd i tylko rząd. Mielinki,szynki,turystyczne,pasztety i smacznego. Pani Szydło pierwsza potem Jurgiel i cała reszta.

    Niedobrze mi.


    --
    "Nie wierzę w żadną magię ani inny zabobon. Pradawni bogowie mnie chronią!"
    By Julian
  • aankaa 22.08.17, 23:45
    pani Szydło, pan Jurgiel itp jedzą wędliny z własnej zagrody więc w d...e mają suwerena

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • mamma_2012 22.08.17, 21:41
    Kiedyś był ten temat, potem przycichł. Po nagłośnieniu ucierpi cały polski przemysł mięsny i ekporterzy. Kto normalny kupiłby jakiekolwiek mięso z Białorusi czy Chin wiedząc na co można się natknąć. Za tydzień będą artykuły w europejskich dziennikach.
  • iziula1 22.08.17, 22:32
    Jakiś tydzień temu na TT dostawałam zdjęcia mielonki opatrzonej zdjęciem p.premier ze swinskim noskiem.
    Temat przycichł bo przeszła nawałnica. Powinien wrócić.
    Myślę też ze ta decyzja odbije się negatywnie na sprzedaży mięsa zagranicznym firmom i nasz eksport mięsa padnie. Nikt nie zaryzykuję zdrowiem obywateli.
    Myślę,że wszystko jest wynikiem pustej kasy i braku środków finansowych na wypłaty odszkodowania rolnikom. Więc, lepiej skupić i zmusić producentów mięsa do odkupu i przetworzenia. Koszt poniesie suweren.
    Dla masarnii to samobój,ciekawych argumentów musieli użyć by ich do tego zmusić tongue_out
    Myślę,że wkrótce dowiemy się które to zakłady. Ludzie lubią gadać.


    --
    I była zgroza nagłych cisz! I była próżnia w całym niebie!
    A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebie? B.L.
  • ra-sowa 22.08.17, 22:54
    Zakłady , które kupują drewno z puszczy też ujawniono, to i to prędzej czy później wypłynie. Ale kto zje, to zje
  • fragile_f 22.08.17, 22:54
    Nie jem mięsa (a między innymi z takich powodów - bo się brzydzę w cholerę), ale też mnie wkurzyli.

    No cóż, najprawodpodobniej konserwy będą bezpieczne, ale któraś z forumek słusznie zauważyła - a co z ludźmi przy nich pracującymi? Przeciez to mięso trzeba przewieźć, pokroić, przepuścić przez maszyny - sterylizacja czyli gotowanie następuje dopiero na końcu (już po rozdrobnieniu, wymieszaniu z dodatkami itp). A przecież nikt na czas produkcji tych konserw nie będzie zamykał całego zakładu, w którym np. rozbiera się mięso nieskażone idące potem na zupełnie normalne parówki czy szynkę - albo co gorsza surowe mięso na tackach. W zasadzie to wszystko wychodzące z takiego zakładu powinno być oznakowane jako biohazard uncertain a co z odpadkami? Jakis czas temu była głosna sprawa jednego cwaniaczka, który udawał że ma punkt utylizacji takich resztek a tak naprawdę WSADZAŁ JE DO MAGAZYNU, który potem zamknął na klucz i zwiał. Serio!!! A część zmielił i zakopał na działce. Wyobrażacie sobie co sie dzieje z miesem skażonym wirusem w takiej sytuacji?

    Ciekawe czy pracownicy w ogóle będą mieli świadomość przy czym pracują? Zgadnijcie...

    --
    Fragile
  • a.va 23.08.17, 07:06
    Czyli będę mogła kupić normalnie w sklepie surowe mięso, które było obrabiane na tych samych samych liniach produkcyjnych, co zaraźone? O matko, chyba przestanę dawać rodzinie mięso.
  • 1matka-polka 23.08.17, 07:47
    "Dlaczego świnia chora na afrykański pomór świń (ASF) musi być uśpiona, a jej ciało zutylizowane, choć ludzie mogą zjeść takie mięso. Dlaczego nie można oddać takiego zwierzęcia do konsumpcji?

    Powód jest prosty. Jeśli chodzi o ASF to ta choroba powoduje stuprocentową śmiertelność u świń hodowlanych jak i dzików. Co jest bardzo istotne nawet bardzo mała ilość materiału zakaźnego, który trafiłby do hodowli świń, czy to w formie kanapki z wędliną jako pokarm do skarmienia, która została zrobiona z mięsa świni chorej na ASF, albo którą ktoś wyrzuciłby w lesie, a następnie zjadłby ją dzik, to takie zwierzęta zachorują i po pewnym czasie zdechną. Tak się stanie nawet wtedy, gdy to będzie plasterek kiełbasy, który będzie zakażony tym wirusem."
    www.wsparcierolnika.pl/index.php/artykuly/291-glowny-lekarz-weterynarii-ostrzega-asf-zabija-a-czlowiek-moze-ja-przeniesc

    --
    Łatwiej jest oszukać ludzi, niż przekonać ich, że zostali oszukani.
    Mark Twain
  • iziula1 23.08.17, 09:34
    Przerażające. Nie wierzę,że Szydło nie ma o tym pojęcia.

    --
    "Nigdy nie powiedziałem, że nie jesteś dobry w tym, co robisz... Po prostu to, co robisz, jest bezwartościowe."
    by Sheldon Cooper
  • iziula1 23.08.17, 13:08
    Postanowiłam.
    Ponieważ męczy mnie ta sprawa,poniekąd że dotyczy mojego regionu dziś wieczorem napiszę maile do posłów z Podlasia,do Tomasza Cimoszewicza, Anki Mierzwińskiej i Piotra(?) Truskolaskiego. Spróbuję ich tym zainteresować. Maja większe możliwości.
    Jeśli macie pomysły,co można jeszcze zrobić piszcie do mnie lub bezpośrednio do swoich posłów.
    Może znacie dziennikarz,którzy zajmują się rolnictwem to dawajcie adresy.
    Mam ochotę przestać być tylko narzekaczem internetowym. Nie wiele mogę ale trzeba coś robić. Was też zachęcam.

    --
    "Nigdy nie powiedziałem, że nie jesteś dobry w tym, co robisz... Po prostu to, co robisz, jest bezwartościowe."
    by Sheldon Cooper

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka