Dodaj do ulubionych

Pełnowartościowy posiłek bez mięsa. Ematka potrafi

23.09.17, 19:37
Pełnowartościowy posiłek bez mięsa. Ematka potrafi przyrządzić? Z przyjemnością zapoznam się z waszymi przepisami. Ja umiem, ale to raczej dania jednogarnkowe z roślinami strączkowymi big_grin


--
*
Edytor zaawansowany
  • 23.09.17, 19:44
    Kotlety z cukinii do tego gesty sos warzywny.

    --
    "Decyzja o poczeciu nazlezy do dziecka. Jak nie zechce, to sie nie pocznie." by plater-2
  • 23.09.17, 19:55
    Za mało białka.

    --
    ---
    Sundry: "Chcesz dowcipu, obejrzyj komedię. Chcesz inteligencji, idź do Mensy. To jest forum, tu się tylko bzdury wypisujesmile"
  • 23.09.17, 20:15
    I węglowodanów. Gdybym po takim obiedzie wyszła na rower, dojechałabym windą na parter i już by mi siły zabrakło.
  • 23.09.17, 20:35
    To cirkawe, nie podalam przepisu ale ty juz wiesz, ze nie ma tam weglowodanow😂

    --
    "Decyzja o poczeciu nazlezy do dziecka. Jak nie zechce, to sie nie pocznie." by plater-2
  • 24.09.17, 10:35
    To ciekawe z czego skłądają się placki cukiniowe w warzywnym sosie skoro maja mało białka i węglowodanów, pewnie w 90% z tłuszczu tongue_out

    --
    Nie wiem po wuj ludziom prąd, tysiące lat przy pochodniach, kagankach, ogniskach żyli, było dobrze.
    A teraz? Szczepionki, autyzyzm, wegetarianizm, Facebook, publiczna służba zdrowia...
  • 24.09.17, 10:57
    Nie wiem z czego, wszak - jak edel słusznie zauważyła - nie znam przepisu. Wiem tylko tyle, że placki cukiniowe składają się między innymi z kaszy gryczanej... Zaraz się okaże, że i pierś z kurczaka się dodaje, można? Można.

    A tak serio - najwyraźniej mamy inną definicję pełnowartościowego posiłku, co przy ilości i intensywności uprawianego przeze mnie sportu wcale mnie nie dziwi. Ja się muszę zwyczajnie nażreć, żeby nie paść po drodze.
  • 24.09.17, 11:02
    To ci podpowiem- jedzenie skąda się się, w różnych proporcjach, z węgli, białka i tłuszczu. Czyli jeśli określasz jakieś jedzenie jako ubogie w białko i węgle to sugerujesz, że składa się prawie z samego tłuszczu.
    A teraz pomyślmy- z czego mogą się składać plaski cukiniowe, żeby to był prawie sam tłuszcz?

    --
    Nie wiem po wuj ludziom prąd, tysiące lat przy pochodniach, kagankach, ogniskach żyli, było dobrze.
    A teraz? Szczepionki, autyzyzm, wegetarianizm, Facebook, publiczna służba zdrowia...
  • 24.09.17, 11:47
    Oesu.
    Napisalam "ZA MALO" weglowodanow, a nie ze nie ma ich wcale. Przy czym sprecyzowalam, ze za malo DLA MNIE.
    Jak sie najesz niskokalorycznym* posilkiem w stylu "placki z warzyw z sosem z warzyw" to brawo Ty. Dla mnie to salatka dobra na drugie sniadanie.

    *tak, wiem, nie znam przepisu. Zaraz sie okaze, ze placki z cukinii nie tylko sa z kaszy gryczanej ale i wlewa sie do nich karton smietany trzydziestki.
  • 24.09.17, 12:16
    Do placków można zrobić wysokokaloryczny sos na tłustej śmietanie.
    W przepisie jest też mąka, można zmienić proporcje, będą bardziej mączne. Do tego sałata z jakimiś orzechami.
    To taka baza, którą można dostosować do siebie dodatkami (jeden zrobi sos na śmietanie ktoś na jogurcie, sałatę można mniej lub bardziej polać dressingiem).
  • 24.09.17, 14:45
    Kotlety z cukinii maja w skladzie kasze,marchewke,cukinie,jajka,bulke tarta.Sos ma make i smietane.Nie tylko ty uprawiasz sporty,my tez i jakos wszyscy sie najadamy,nawet moj facet😂

    --
    "Decyzja o poczeciu nazlezy do dziecka. Jak nie zechce, to sie nie pocznie." by plater-2
  • 24.09.17, 20:09
    Dokladnie. Z tym nienajadaniem sie to naprawde nie czaje. Moze ludzie maja porozpychane zoladki?
  • 24.09.17, 21:02
    Zle to ujelam. Nie chodzi mi o najadanie sie, czyli o uczucie sytosci, a o to, ile energii taki posilek dostarcza.
    Tak jak mowie, na wodzie daleko nie zajade, zreszta kiedys sama watek zakladalam w poszukiwaniu inspiracji na obiad, po ktorym dwie godziny pozniej bedzie mozna pojsc na basen, przeplynac kilometr i sie nie utopic ze zmeczenia.
    Moze to kwestia przemiany materii, ja z tych co to moga jesc wszystko i w nieograniczonych ilosciach i nie tyja.
  • 24.09.17, 12:48
    Acha, jeszcze jedno.
    "Czyli jeśli określasz jakieś jedzenie jako ubogie w białko i węgle to sugerujesz, że składa się prawie z samego tłuszczu."
    Wiekszej bzdury nie czytalm dawno.
    Jedzenie sklada sie rowniez z... wody! Ktora nie ma ani tluszczu, ani weglowodanow, ani bialka, a swoje wazy i miejsce w zoladku zajmuje. I to wlasnie z wody glownie sklada sie cukinia i wiele innych warzyw.
  • 24.09.17, 12:58
    Czyli placki z wody z tłuszczem, dobre tongue_out

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • 24.09.17, 14:16
    No właśnie cały czas piszę, że niedobre big_grin ale jak ktoś lubi to co mu zrobię.
  • 24.09.17, 15:06
    A Ty to tak serio piszesz o tej sumie białko+węglowodany+tłuszcz?
    Bo przeglądam tabelę, o, na przykład na tej stronie:
    www.megamuscle.pl/btw.html
    i sumuję te białka i tłuszcze i węglowodany i widzę, że 100 gramów sera gouda to w rzeczywistości 59 gramów sera gouda, a 100 gramów cukinii tej nieszczęsnej, to w rzeczywistości 5,3 gramy cukinii. To gdzie jest reszta?
  • 23.09.17, 20:36
    To samo co do kalafiora, nie widzialas przepisu a wiesz, ze nie ma bialka.

    --
    "Decyzja o poczeciu nazlezy do dziecka. Jak nie zechce, to sie nie pocznie." by plater-2
  • 23.09.17, 21:07
    A ile tego bialka ma byc w posilku biorac pod uwage ze ludzie przebialczeni?

    --
    wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba
  • 23.09.17, 21:09
    Dzienne zapotrzebowanie to jakies 65g wystarczy do tych kotletow zjesccporcje kaszy gryczanej i juz jestes w domu

    --
    wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba
  • 23.09.17, 21:11
    W tych kotletach jest kasza

    --
    "Decyzja o poczeciu nazlezy do dziecka. Jak nie zechce, to sie nie pocznie." by plater-2
  • 24.09.17, 10:29
    W 65g kaszy masz 6,5 g bialka

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • 23.09.17, 19:46
    Ziemniaki, jajka sadzone, ogórki kiszone.
  • 23.09.17, 19:54
    Zupy...
  • 23.09.17, 19:57
    ja czasem korzystam z przepisow z blogu jadlonomia - zajrzym, moze i tobie cos podpasuje. Ostatnio robilam curry z dyni. Pyszne wyszlo.
  • 23.09.17, 19:57
    Wg mnie zawsze problem jest z białkiem, soja jest bardzo niezdrowa dla ludzi z niedoczynnością tarczycy i zaburza gospodarkę hormonalną. Zawsze trzeba kombinować z twarogiem, jajami itp. Wg mnie jaja, brokuł i jakiś dobry dodatek węglowodanowy typu makaron razowy - to faktycznie pełnowartościowy posiłek. No ale jaja. Jak wegetarianin, to nie zje.

    --
    ---
    Sundry: "Chcesz dowcipu, obejrzyj komedię. Chcesz inteligencji, idź do Mensy. To jest forum, tu się tylko bzdury wypisujesmile"
  • 23.09.17, 20:01
    Kropka chciała "bez mięsa", czyli jaja mogą być.
  • 23.09.17, 20:06
    Tak, chodzi tylko o bez mięsa. smile

    --
    *
  • 23.09.17, 20:45
    A w każdym posiłku musi być dużo białka?

    --
    Dawniej Vaikiria
  • 23.09.17, 21:10
    No wlasnie o co kaman z bialkiem? Kasze fasolki tofu przegryzc migdalami...

    --
    wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba
  • 23.09.17, 23:51
    Od kiedy wegetarianie nie jedzą jajek???
  • 23.09.17, 23:55
    >Wg mnie zawsze problem jest z białkiem,

    olaboga to jak ja zyje bedeac wege od 21 lat... Nie jem nic co ma twarz a chodze i zyje i nawet specjalnie nie chce mi sie o tym mowic bo to nudny temat.
  • 24.09.17, 10:41
    Co wy z tym białkiem? Ludzie en masse są przebiałczeni. To wcale nie jest zdrowe.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • 23.09.17, 20:06
    Zamiast mięsa ryba.
  • 23.09.17, 20:09
    Ryba też ma mięso big_grin

    --
    *
  • 23.09.17, 20:14
    Falafel, kasza gryczana tzatziki (do falafela, bo suchy) i surówka.
  • 23.09.17, 20:16
    Po kaszy gryczanej ma być przecinek.
  • 23.09.17, 20:23
    Kotlety z jajek, fasoli lub z soczewicy, ryż lub kasza, z sosami można pokombinować, surowe warzywa.
    Lazania albo spaghetti z tuńczykiem, cukinią i papryką (albo co tam ktoś sobie chce), do tego sałata.
  • 23.09.17, 20:26
    Ach, ok, ryba odpada = spaghetti odpada.
  • 23.09.17, 20:58
    lazania pomdorowa jest pyszna, mozna dodac cukinie, oberzyne i najlpiej szpinakowe platy lazanii.
  • 23.09.17, 20:25
    W lecie: powyższe kotleciki z chłodnikiem salmorejo (zawiera chleb, świeże pomidory, czosnek i oliwę z oliwek).
  • 23.09.17, 20:34
    Kotlety z soczewicy z dowolnymi dodatkami. U nas zwykle jemy jak normalne kotlety tj. z kaszami lub ziemniakami i surówką/gotowanymi warzywami. Mój synek uwielbia, jego rekord to trzy kotlety na jeden obiad, wiec nie dałam, to i tak było za dużo. Te kotlety robię z marchewką (lub dynią dla córki udzielonej na marchew), doprawiam oregano, kominem (koniecznie!), solą, pieprzem. Fajne są z sosem koperkowym na bazie jogurtu lub z sosem pomidorowym. Takie same kotlety można zrobić z fasoli lub ciecierzycy. Niestety ciecierzycę u nas w domu lubię tylko ja, a moje dzieci nie bardzo mogą fasolę, bo oboje mają zaparcia i wzdęcia.
  • 23.09.17, 21:11
    Seitan...

    --
    wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba
  • 24.09.17, 13:36
    jak robisz te kotlety z soczewicy?

    --
    Fryzjer jest wazniejszy niż pasztet, to oczywiste. Przynajmniej do póki nie masz dziecka z własciwym facetem. [by Piepe]
  • 23.09.17, 20:37
    Ziemniaczki w kazdej postaci - placki, babka, kotlety w sosie grzybowym - do tego kefir/maslanka/zsiadle mleko i surowka z kapusty kiszonej w dowolnej wersji (z marchewka, jablkiem, cebulka, szczypiorem albo wszystkim naraz)
    Soczewica - czarna na zupe (uwaga, bardzo sytne- ugotowalam kiedys 2, litra i jadlam to przez tydzie), czerwona na jarzynke, zielona jako farsz do pasztecikow, krokietow, nalesnikow
    Farsz jak na ruskie pierogi podawany jako farsz albo luzem jako smazone placki (jesli placki, trzeba dorzucic jajko)
    Jajka sadzone zapiekane w warzywie, pasuja do szpinaku, jarmuzu, zielonej fasolki, fasoli mamut
  • 23.09.17, 20:44
    Burgery warzywne
    Kasza
    Razowy chleb z hummusem i warzywami
    Kotlety jajeczne


    --
    BE STRONGER
    THAN YOUR STRONGEST EXCUSE
  • 23.09.17, 20:43
    Kasza i duszone warzywa
    Pieczony kalafior z tahini ( na jadłonomii jest przepis)
    Grzanki z awokado i jajkiem
    Kasza gryczana z kurkami (też z jadłonomii, przepyszne)
    Zupa krem z soczewicy
    Kus kus z posiekaną miętą i odrobiną oliwy, pieczone warzywa
    Makaron z pesto posypany serem
    To moje ulubione bezmięsne posiłki

    --
    Dawniej Vaikiria
  • 23.09.17, 20:44
    Bez mięsa potrafi przyrządzić, bez produktów odzwierzęcych nie ma odwagi i śmiałości. Pytanie co znaczy "pełnowartościowy", bo co innego olimpijczyk, co innego przedszkolak, co innego biurwa.

    Oprócz już wymienionych - wszelkie kotlety z wykorzystaniem twarogu, czyli twaróg+pieczarki, twaróg+ziemniaki (jak farsz na ruskie), twaróg plus kasze. Strączki pod milionem postaci. Wege lazanie z dodatkiem serów/strączków. Pieczenie/pasztety strączkowe (na ciepło) plus dodatki. Pierogi z farszami z dodatkiem strączków/serów.
  • 23.09.17, 21:03
    Kupowac quorn pod roznymi postaciami i uzywac jako zamiennik miesa. Poza tym soja, tofu.

    --
    Powered by Aka.Creative Marketing S.A.
  • 23.09.17, 21:03
    pierogi z soczewica
    pierogi z kapusta i grzybami
    pyzy z fasola
    cieciorka duszona z porami i ziolami prowansalskimi
    spagetti z sosem cukiniowo-pieczarkowym
    oberzyny po gruzinsku - niby to jest przystawka, ale to jest bardzo sycace i tak pyszne, ze nie mozna zjesc malutko
    makaron z sosem ze szpinaku i fety
    risotto/kaszotto z roznymi warzywami
  • 23.09.17, 21:46
    Dasz przepis na pyzy z fasolą?
  • 23.09.17, 22:23
    moja mama robi smile nie jestem pewna co do proporcji ziemniakow w pyzach, ale pewnie wygooglujesz.
    ale wiem jak sie robi farsz - gotujesz biala fasole (najpierw moczycz cala noc oczywiscie), jak bedzie miekka to blendujesz dodajac te wode z gotowania, tak zeby byla gesta papka; na patelni obsmazasz duuuzo cebuli, dodajesz fasole + duzo pieprzu, soli i majeranku. Obsmazasz mieszajac caly czas, bo sie bedzie lepic do patelni. Nadzienie dosyc suche powinno byc.
    Lepisz placki z masy ziemniaczanej, nakladasz lyzeczke farszu i zwijasz w kulke. Te kulki sa duze, im wiecej nadzienia tym lepsze, trzeba dojsc do wprawy w toczeniu kulek. Gotujesz jak pyzy w osolonej wodzie.

    I jeszcze dopisze, ze jedyne danie na slodko jakie lubie to pyzy z sliwkami. Prosto sie robi - wegierki rozcina sie delikatnie, wyciaga sie pestke i wsypuje odrobine cukru + cynamon. Sliwke sie zamyka i oblepia masa ziemniaczana. Podaje sie z sosem waniliowym (smietanka + cukier waniliowy).
  • 23.09.17, 22:25
    farsz fasolowy wychodzi suchszy jak sie fasole przepusci przez maszynke do mielenia miesa, ale mozna tez blenderem potraktowac, ale wtedy dluzej sie odparowuje na patelni, bo blender nie zblenduje takiej suchej fasoli.
  • 23.09.17, 21:06
    Spagetti? Golabki? Nadziewana papryka? Salatka?

    --
    wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba
  • 23.09.17, 21:29
    ichi51e napisała:

    > Spagetti? Golabki? Nadziewana papryka?

    Oooo. Papryka z farszem ryzowo/kaszowo -grzybowym. Ochchchch.
  • 24.09.17, 10:52
    Stir fry (jak ktoś umrze bez białka to z tofu), curry warzywne, włoskie pasty i risotta (ja robię niewegetariańskie, bo solę anszują, ale spokojnie można posolić solą), pierogi, kaszotta, warzywa po polsku- fasolka, kalafior czy inna brukselka z wody z bułką tartą, dhale, wszelkie jednogarnkowe ze strączkami, kotlety warzywne, gulasze grzybowe, zapiekanki warzywne... Duuużo tego. Chcesz na coś konkretnego przepis? Jaka kuchnia i efekt cie interesują?

    --
    Nie wiem po wuj ludziom prąd, tysiące lat przy pochodniach, kagankach, ogniskach żyli, było dobrze.
    A teraz? Szczepionki, autyzyzm, wegetarianizm, Facebook, publiczna służba zdrowia...
  • 24.09.17, 10:56
    Pytanie co to jest ten pełnowartościowy posiłek.
    Makarony z sosami, naleśniki, placki, są tysiące przepisów, kotlety z warzyw. Mało białka? To popić kefirem czy jogurtem. Mało warzyw? Podać z surówką.
    Zresztą ważne, żeby to się mniej więcej w ciągu dnia zgadzały proporcje, a nie w każdym posiłku.
  • 24.09.17, 11:14
    Zgoda. Zastanawiam się co w ogóle ematki potrafią zrobić w ramach bezmięsnego posiłku obiadowego. Zwłaszcza mnie takie zastanawianie nachodzi jak czytam, że bez mięsa się nie naje i zaraz głodna. Sama też zdaje sobie sprawę ze swoich ograniczonych możliwości i chciałabym to zmienić. Pełnowartościowy posiłek więc dla mnie to taki, który nie jest monotonny jeśli chodzi o składniki odżywcze i daje odczucie nasycenia przynajmniej na jakiś czas.

    --
    *
  • 24.09.17, 12:04
    Może na każdy dzień wybieraj sobie bezmięsne danie innej kuchni świata. Sycące są wszystkie kasze, ryż, makarony.
    Taka np. lasagne ze szpinakiem do tego sałata. Chyba każdy się tym naje.
    Risotto jest sycące, kotlet warzywny czy serowy z kaszą, sosem i surówką.
    Pierogi na 100 sposobów podawane z sałatką. Z klasyków kuchni polskiej np. ziemniaki z jajkiem, kotlet jajeczny.
    Jeśli jecie zupy to szykuj je na maśle lub oliwie. W restauracjach zwracaj uwagę co bezmięsnych rzeczy brzmi smakowicie i w domu znajdź w internecie przepis na coś podobnego.
    Nawet mój partner, który lubi sobie podjeść najada się grecką sałatką, jeżeli zje sobie do tego bagietkę czy foccacię.
    Mnóstwo jest pomysłów np. szaszłyki z warzyw i halumni lub oscypków, do tego jakiś ryż i surówka.
    Domowa pizza, kopytka (albo gnocci) z sosem i surówka. Ravioli z ulubionym farszem. Placki ziemniaczane z sosem i surówka. Warzywa faszerowane.

  • 24.09.17, 12:59
    shakshuka

    https://images1.miaminewtimes.com/imager/shakshuka-with-zak-the-bakers-bread/u/original/6573953/27shakshuka.jpg
  • 24.09.17, 14:04
    Dzieki ;D

    --
    Życie nie powinno być podróżą do grobu, w trakcie której tracimy czas na to, aby dotrzeć do niego cało i zdrowo, z atrakcyjnym, dobrze zachowanym ciałem. Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto!
  • 24.09.17, 20:59
    uwielbiam smile
  • 24.09.17, 13:04
    (ponizej same weganskie bez tofu bez soi, bo akurat tak jem w wiekszosci)

    Z kuchni meksykanskiej:
    - kukurydziane tortille z farszem z papryki, kukurydzy, cebuli, brazowego ryzu, czerwonej i czarnej fasoli (mozna do tego podawac guacamole!) - kukurydziane tortille ogolnie mozna farszowac wszystkimi np awocadu, oliwki, butternut squash i fasola, czerwone ziemniaki podpiekany z cebula i papryka etc. Mozna to serwowac w tortillach smarowanych guacamole albo pikantna pomidorowa salsa albo czyms jeszcze innym
    - quesadille smarowane hummusem z wedzona papryka, fasola, kukurydza, siwezym zielonym ogorkiem, kolendra i innymi przyprawami

    Z kuchni indyjskiej:
    - dahl z czerwonej soczewicy z ziemniakami, kalafiorem i soczewica;
    - curry z mleka kokosowego z brazowym ryzem, batatami i fasolami;
    - stir fry z vermicelli (makaron ryzowy) z dodatkiem imbiru i chilli z zielona fasolka szparagowa i dowolnym warzywami i pedami.

    Do kazdego z powyzszych dan mozna dosypac podprazonych pestek dyni, oczechow piniowych, siemienia lnianego etcl.
  • 24.09.17, 13:30
    To ja podam taki tygodniowy jadlospis obiadowy, ktory sobie wlasnie obmyslam: maz, ja, 3 latka. Uwaga - obiady jemy wieczorem. Natomiast lunch w przedszkolu czy pracy (u corki jest wegetarianskie menu w przedszkolu).

    PONIEDZIALEK: Zupa z kurek
    whiteplate.com/2014/07/zupa-kurkowa-z-ziemniakami-i-smietana/

    WTOREK: Cos na szybko, bo nie mam czasu na gotowanie - pewnie kanapki

    SRODA: Zrobione przeze mnie paluszki rybne, puree z ziemniaka i groszku, mizeria z ogorka i jogurtu

    CZWARTEK: Wegetarianskie chili z ryzem i do tego guacamole
    www.jamieoliver.com/recipes/pulses-recipes/vegetarian-chilli/

    PIATEK: To samo co w czwartek (w czwartek gotuje wieksza porcje)

    SOBOTA: Obiad w restauracji, zwykle ja jem rybe z czyms, a maz i corka mieso z czyms

    NIEDZIELA: Losos z pieczonymi ziemniakami i pomidorami

  • 24.09.17, 14:08
    Rzuciłam okiem na przepis na zupę kurkową. Serio zupa z 250g kurek, 3 ziemniaków i pół szklanki śmietany starcza wam jako pełne danie obiadowe czy tam kolacyjne dla 3 osób? Na osobę to mniej niż 100g grzybów, 1 ziemniak, ze dwie łyżki śmietany i bulion warzywny. Jak się tym najeść?
  • 24.09.17, 17:56
    Robie mniej wiecej z przepisu, ale niekoniecznie z 2 ziemniakami i garscia kurek. Co to za problem dostosowac wielkosc do apetytu?
  • 24.09.17, 21:45
    Wegetarianie nie jedzą ryb.
  • 24.09.17, 14:17
    Zupa jarzynowa z zacierkami i zasmażką.
    Ziemniaki, jaja na twardo, sos chrzanowy lub koperkowy (wywar warzywny, mąka, tłusta śmietana), zasmażane buraczki.
  • 24.09.17, 15:02
    Ja należę do osób, którym dieta wegetariańska nie służy, a wegańska w ogóle nie wchodzi w grę ze względów zdrowotnych, ale jak już zdarzy mi się gotować bezmięsny obiad to musi być albo z jajkiem albo z serem. Świetne są lazanie warzywne, faszerowane warzywa (papryki, cukinie, bakłażany), kotlety z jajek lub jajka sadzone, ziemniaki z kefirem. Moje ostatnie odkrycie to kaszotto z bakłażanem i pomidorami z kwestii smaku. Rewelacja. smile
  • 24.09.17, 19:03
    Na śniadanie wypiłam kawę.
    Na lunch zrobilam sobie salatkę z ugotowanym na twardo jajkiem, a raczej dwoma jajkami. W skład salatki wchodził; liście szpinaku, sałata, ogórek małosolny, pomidorki koktailowe, winogrona, cebula, liście kolendry, jajka, sos z oliwy, musztardy, oleju ryżowego, syropu klonowego, sól, pieprz, posiekany koperek.

    Na obit będzie sałatka z kaszy bulgur, w skład wchodzi wszystko, co się chce wrzucić wink Ja wrzucę pomidorki, ogórek, fasolę czerwoną, szczypiorek, ząbek czosnku prażonego, miętę i ser kozi/feta/parmezan, skropię oliwą z cytryną.

    Wczoraj jadlam dynię makaronową z warzywami i smażonym w jajku bakłażanem. Składniki: na maśle podsmażyłam cebule z czosnkiem, boczniaki, paprykę i bo choy (chińska kapusta?), dużo poszatkowanej natki pietruszki, wymieszałam z dynią makaronową. Usmażyłam plastry bakłażana obtoczonego w jajku, wyłożyłam na talerz z warzywami i obficie posypałam startym parmezanem.

    Ziemniaki pieczone z ziolami + brukselka z masłem i bułką tartą + jajko sadzone. Nie wierzę, że można się tym nie najeść.

    Makaron w sosie kalafiorowym i z parmezanem.
    Sałatka z ciecierzycy z bazylią i feta.
    Tortille na sto sposobów. Wrzucasz co chcesz, polewasz sosem i jesz wink

    --
    "Odkad zaczelam pracowac, staram sie odkladac polowe pensji. (...)Zaczelam to robic gdy bylam samotna matka i zarabialam 800pln miesiecznie, wiec nie kupuje opowiesci, ze sie nie da. " by tully.makker
  • 24.09.17, 19:13
    Pierogi, ser smażony, frytki i sałatka, jajko sadzone, ryby, kluskitypu kopytka z sosem grzybowym dzisiaj miałam krokiety z barszczem czerwonym. Wszystkie wigilijne potrawy .... placki ziemniaczane z twarożkiem. Zapiekanka z kaszy, sera i warzyw, warzywa na patelnie z dipem. Makarony z sosami, wszystkie zupy krem, pasztet warzywny, kotlety warzywne jak mielone .... problem bym miala z daniami samymi mięsnymi i wegańskimi ale tylko bez misa ....
  • 24.09.17, 21:12
    Musaka bez mięsa - są różne wersje, ja zamiast warstwy mięsa dodaję mocno i na gęsto wysmazone warzywa - cebula, cukinia, papryka, pomidory, przyprawione tak, jak przyprawia się mięso do musaki. Taką mieszankę układam na zmianę z warstwą bakłażana.
    Beszamel (zawiera jaja) plus ser gwarantują uczucie sytości. A jęsli ktoś połozy na spodzie warstwę ziemniaków ( niezupełnie zgodnie z klasyką) to już na pewno naje się tak samo, jak "prawdziwą" musaką, ale bez uczucia ciężaru na żołądku smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.