Dodaj do ulubionych

Chlebek turecki - pamiętacie?

19.02.18, 09:34
Inna nazwa to żulik (chyba w Łodzi?)
Taki chlebek o kształcie wrzeciona, ciemnawy w środku i z rodzynkami.
Poszukuję od dłuższego czasu. Może w wiecie, Warszawianki, gdzie takie coś dostanę?
Aha, chlebek turecki z piekarni Grzybki to coś innego od tego czego szukam. Choć tez pyszny .
Edytor zaawansowany
  • madami 19.02.18, 09:37
    Pamiętamy! Lekko korzenny z rodzynkami, hmmm
  • bialeem 19.02.18, 11:14
    W Warszawie go jeszcze nie widziałam. Też się chętnie dowiem gdzie można dostać.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • kochamruskieileniwe 19.02.18, 11:19
    Kilka lat temu - dopadłam, ale teraz ni widu, ni słychu sad
    Próbowałam sama piec, ale zawsze to nie to....Choc przyznam, że przynajmniej rodzynki widać było big_grin
  • bei 19.02.18, 11:28
    przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/06/chlebek-turecki.html

    Spróbuj upiec
  • panda_68 19.02.18, 19:06
    Ha, ha to z mojego bloga smile Mieszkam niedaleko Łodzi i ten chleb był bardzo popularny w czasach mojego dzieciństwa. Kilka razy go piekłem i przypominał mi ten który dawniej jadałem. Ktoś tu wspomniał o korzennym zapachu i tak myślę,że trochę tłuczonej kolendry (ziaren) mogło by dać fajny efekt, Muszę kiedyś znowu go upiec i sprawdzić.
  • araceli 19.02.18, 11:47
    Pamiętam ale nie w wersji 'wrzeciona' tylko niewielkiego bochenka. Piekę sama z tego przepisu, tylko daję zwykłej mąki a nie chlebowej:
    www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-turecki---bulka-turecka

    --
    Kryjąc się w fortecy sztywnej konsekwencji, schronić się możemy przed zakusami rozumu.
  • memphis90 19.02.18, 18:57
    Hmm, a skąd wziąć melasę? Można czymś zastąpić?

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • afro.ninja 19.02.18, 19:05
    Melase kupisz na allegro, ale chyba w Piotr i Paweł też jest. Pamiętam ten chlebek.
  • araceli 19.02.18, 19:22
    memphis90 napisała:
    > Hmm, a skąd wziąć melasę? Można czymś zastąpić?

    Melasę dostaniesz bez problemu w większych marketach - zwykle na działach bio/eko czy coś takiego albo tam gdzie miody.


    --
    Bycie niewierzącym nie oznacza, że jest ci WSZYSTKO JEDNO.
  • bramstenga 19.02.18, 11:52
    W Łodzi żulik wciąż jest w ofercie wielu piekarń smile
  • wilowka 19.02.18, 13:13
    Zapraszamy do Łodzi smile


    --
    http://www.suwaczek.pl/cache/1980a29252.png
  • kiwaczek69 19.02.18, 14:25
    Kiedyś był zawsze w piekarni na Sokołowskiej, ale przyznam, że nie wiem nawet, czy ta piekarnia jeszcze istnieje, nie byłam tam że dwa lata

    --
    Może jeszcze raz się uda znów
    Przetrwać noc I doczołgać do rana
  • inka40plus 19.02.18, 17:13
    Owszem w Łodzi jest
    Ale nie zawsze jednakowo dobry
    Ostatnio kupiłam i to nie był ten smak
    Ale i tak zjadłam wink
  • majenkir 19.02.18, 17:57
    A ja ostatnio w PL jadlam chalke, tez nie smakowala tak jak ta dawno temu...

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
    Coco i Bruno
  • ida_listopadowa 19.02.18, 19:03
    bywa w biedronce od czasu do czasu!
  • joa66 19.02.18, 19:11
    Nie kojarzę, ale z opisu przypomina mi chlebki z Vincenta - z figą i orzechem albo z jabłkiem i rodzynkami
  • ironia-losu11 19.02.18, 21:57
    Piotr i Paweł w Blue City, W-wa.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.