Dodaj do ulubionych

babka z 30 jajek :D

29.03.18, 20:26
decyzja zapadła- piekę babę z 30 jajek- podolska się nazywa.
Feeling thrilled big_grin



--
--nothing is ever easy in the world of men---
Edytor zaawansowany
  • kouda 29.03.18, 20:34
    zatem - powodzenia smile
  • cosmetic.wipes 29.03.18, 20:35
    Jakbyś upiekła sękacz z 60 i jeszcze podesłała kawałek, to bym cię po stopach całowała. A tak, to tylko gratuluję 😁

    --
    Zakładanie stanika na mokrą skórę jest jak walka wręcz z szatanem.
  • morgen_stern 29.03.18, 21:01
    Tylko pamiętaj, żeby potem chodzić na palcach po domu i głośno nie rozmawiać słyszałam, że może siąść smile

    --
    Moi drodzy, po co kłótnie,
    Po co wasze swary głupie,
    Wnet i tak zginiemy w zupie!
  • princesswhitewolf 29.03.18, 21:02
    >www.przepisy.pl/przepis/babka-podolska-752

    no ale tu sa 2 jajka a ty mowisz o 30tu. Ma byc to jakas Mega wielka BABA. BABISZON?
  • iwi.k1 29.03.18, 21:06
    ta to podróba jest, daj spokój wink


    --
    "Uchodźcą jestem. Zmuszony uchodzić jestem. Za kogoś kim nie jestem". Lao Che
  • nickbezznaczenia 29.03.18, 21:06
    Zależy od przepisu.
    Znam taki na 15 żółtek.
  • naggina 29.03.18, 21:11
    no własnie- i jaka ta baba? grzeję już mąke na kaloryferze- mam być grzana dobę czy ileś....

    --
    --nothing is ever easy in the world of men---
  • nickbezznaczenia 29.03.18, 21:18
    Dobra, ale jak to drożdżowa trzeba szybko zjadać. smile
  • naggina 29.03.18, 21:20
    właśnie tak mi się wydaje że najlepiej by ja w sobotę upiec...

    --
    --nothing is ever easy in the world of men---
  • nickbezznaczenia 29.03.18, 21:22
    Zdecydowanie.
  • naggina 29.03.18, 21:06
    hmm, mam przepis z takiej ksiązki z 1920 czy jakoś tak - nie powinien wyjśc babiszon, tak naprawdę to 3 jajka i 27 żółtek.
    ale zobaczę big_grin

    --
    --nothing is ever easy in the world of men---
  • princesswhitewolf 29.03.18, 21:16
    aa to taki sekacz babiszonowy?

    albo cos portugalskiego? Tam lubia ciasta z zoltek
  • naggina 29.03.18, 21:20
    koorde, nie wiem- chyba z podola, PODOLSKA ją w ksiązce nazwali uncertain

    --
    --nothing is ever easy in the world of men---
  • morgen_stern 30.03.18, 08:44
    O rany, nigdy nie słyszałaś o wielkanocnych babach z dziesiątkami żółtek?

    magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/1,138655,15798667,Baby_wielkanocne___wspomnienia_o_dawnych_wypiekach.html

    wyborcza.pl/1,75248,6490844,Jak_zrobilismy_babe_wielkanocna_z_pol_kopy_jaj.html





    --
    Moi drodzy, po co kłótnie,
    Po co wasze swary głupie,
    Wnet i tak zginiemy w zupie!
  • kouda 29.03.18, 21:34
    co zrobisz z taka iloscia bialek? surprised
  • naggina 29.03.18, 21:40
    nie wiem. mega pavlova?....

    --
    --nothing is ever easy in the world of men---
  • kouda 29.03.18, 21:46
    tez dobra, ale i tak za duzo 27 :0 WOW
    na instagramie sledze rosyjskie cukiernie - cuda robią
    dzis zauwazylam przepis na rosyjskie zefiry
    to jest serio pyszne, mnie nawet bardziej od pawlowej smakuje smile
  • anika772 29.03.18, 21:52
    Białka się dobrze mrożą. Popakuj po cztery sztuki do plastikowych pojemniczków, będziesz sobie potem korzystać; możesz zrobić kokosanki albo dietetyczny omlet z białek. Osobiście polecam kokosankismile
  • kouda 29.03.18, 21:54
    przepis daj plis smile
  • anika772 29.03.18, 22:04
    Na kokosanki? Ależ "na oko" robię, już Ci mówię jak: Ubijam pianę z białek (ze szczyptą soli i drobnym cukrem). Do sztywnej, lśniącej piany dodaję wiórki kokosowe i trochę stopionego masła. Z tej gęstej masy robisz kulki, albo łyżeczką jakieś fikuśne stożki. Pieczesz w 180 stopni, jak się zrobią złote, są gotowe.
  • konsta-is-me 29.03.18, 22:19
    Ile masla tak na oko? 😉
    Lyzka na białko, czy łyżka na 4 bialka?
  • anika772 29.03.18, 22:40
    Konsta, nie wiem, słowo daję... Naprawdę "na oko". Może popatrz gdzieś w internetach, na pewno będą uczciwe przepisy.
  • kouda 29.03.18, 22:27
    Dzięki, zrobię 🙂
  • princesswhitewolf 29.03.18, 23:00
    pavlova czy kokosanki moga dlugo lezec
  • capa_negra 29.03.18, 21:04
    rozumiem, że zaczynasz palić pod wanną?

    --
    A weź ty takie rady zwiń w ciasny rulonik i rozważ znaczenie słowa czopek
  • cauliflowerpl 29.03.18, 21:05
    Wkroczylas w inny wymiar. Nigdy nawet nie mialam 30 jajek w domu.
    Powiedz kiedy kciuki puscic.
  • naggina 29.03.18, 21:09
    ja właśnie dziś w makro kupiłam big_grin
    śmieszy mnie to- taki kulinarny eksperyment. piekłam już z 20 jajek- ucieraną tatadam godzinę!
    BTW moja babcia doskonale piekła, pamiętam jak dziadek ucierał- godzinę, w makutrze, pod nadzorem babci- w jedną stronę.
    ja do robota włozyłam....

    --
    --nothing is ever easy in the world of men---
  • kouda 29.03.18, 21:33
    cauliflowerpl napisała:

    > Wkroczylas w inny wymiar. Nigdy nawet nie mialam 30 jajek w domu.

    wow, ja co tydzien kupuje 50 smile


    > Powiedz kiedy kciuki puscic.
  • anika772 29.03.18, 21:27
    Czy masz do dyspozycji 6 silnych dziewek kuchennych? wink
  • capa_negra 29.03.18, 21:32
    Czekaj mój tato ma w domu książkę kucharską z 1835 ??? albo 1865??? i tam jakiś przepis zaczyna się od 6 silnych dziewek kuchennych


    --
    A weź ty takie rady zwiń w ciasny rulonik i rozważ znaczenie słowa czopek
  • kouda 29.03.18, 21:32
    anika772 napisała:

    > Czy masz do dyspozycji 6 silnych dziewek kuchennych? wink

    to chyba u Cwierciakiewiczowej bylo smile
    przepis zaczynal sie od - kaz sluzbie, niech umyją ręce smile
    do dzis mam jej ksiazki na poleczce
  • anika772 29.03.18, 21:34
    Nie czytałam Ćwierciakiewiczowej, tylko Chmielewską. Ona opisała ten przepis; zaczynał się tak:"Wziąć sześć silnych dziewek kuchennych" smile
    Działa na wyobraźnię!
  • mamolka1 29.03.18, 21:39
    I na tym zakończyła czytanie przepisu - podstawowej siły roboczej nie miała ..😉😉

    --
    Punkt G istnieje ! Kobiety maja go na końcu słowa
    SHOPPING smile
  • kouda 29.03.18, 21:47
    ta od Lesia Chmielewska? : )
  • mamolka1 29.03.18, 21:50
    Nio, dokładnie ta ☺️

    --
    Punkt G istnieje ! Kobiety maja go na końcu słowa
    SHOPPING smile
  • anika772 29.03.18, 21:53
    Oczywiście, ta. Tylko nie pamiętam, gdzie to było, w Autobiografii?
  • mamolka1 29.03.18, 21:58
    Autobiografia - pierwsza młodość albo książka poniekąd kucharska ( w obu to cytowała) 😉

    --
    Punkt G istnieje ! Kobiety maja go na końcu słowa
    SHOPPING smile
  • konsta-is-me 29.03.18, 22:21
    Tak.
    Prosila o przepis, bodajze na tort, w restauracji.
  • lellapolella 29.03.18, 21:53
    Lata temu kisiłam kapustę wg Ćwierciakiewiczowej- zachwycił mnie nakaz, by liści wierzchnich i głąbów nie wyrzucać lecz zakisić dla służbysmile Powodzenia z babiszonem! Z podolskich to pamiętam tylko, że "nogę miał jak podolski złodziej"... Po babie może?!

    --
    Dwie najgorsze rzeczy, o czym można się przekonać, nawet nigdzie nie wyjeżdżając, to rasizm i religia. Ch. Hitchens
  • anika772 29.03.18, 21:55
    Naggina, dasz oczywiście fotkę gotowego babiszona?
  • princesswhitewolf 29.03.18, 23:01
    no wlasnie i jak to wyglada po przekrojeniu? jezu ale ....jaja?
  • joa66 29.03.18, 21:59
    Cienko. Niektórzy z 96

    cukiernialukullus.pl/produkty/s-ciasta/baba-96/
  • anika772 29.03.18, 22:05
    O żesz!!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka