Dodaj do ulubionych

Leczo na zimę

25.07.18, 09:02
Robicie? Co z pasteryzacją? To ostatnie mnie nurtuje, bo przepisy w necie przeróżne (w tym odnośnie pasteryzacji).
Edytor zaawansowany
  • andaba 25.07.18, 09:06
    Robię, pasteryzuję.

    Ale ja nie dodaję tłuszczu zwierzęcego, warzywa dusze na oleju/oliwie, więc pasteryzuję standardowo, jak przetwory warzywne nie muszące zachować dużej jędrności - 20 minut.
  • alfa36 25.07.18, 09:13
    Dzięki, ja zrobiłam bez tłuszczu. I włożyłam gorące do słoików, a teraz myślę, czy pasteryzować w wodzie czy może włożyć do piekarnika (nigdy tak nie robiłam).
  • andaba 25.07.18, 09:29
    Nawet jeżeli załapało, to radziłabym zapasteryzować dla pewności, choćby z 10 minut.
    W piekarniku nigdy nie pasteryzowałam, więc nie poradzę, ja gotuje w garze.
  • alfa36 25.07.18, 09:53
    Dzięki. Tak zrobię. Koleżanka wspominała, że jest jeszcze sposób, żeby na denko wlać odrobinę spirytusu, podpalić i takim denkiem zakręcić słoik. Ale jakoś się boję....
  • lellapolella 25.07.18, 10:44
    Ja robię tak jak andaba. Co do sposobu ze spirytusem na denku, stosuje się go głównie tam, gdzie pasteryzacja jest niewskazana, a do tego przetwory pakujemy do słoika na zimno, na przykład przy przecierach z płatków różanych z cukrem.

    --
    Możesz wygrać wyścig szczurów, ale nadal będziesz szczurem. Banksy
  • alfa36 25.07.18, 10:55
    O, nie wiedziałam. Dzięki za wskazówki. Teraz myślę, ze może jednak dodać oleju? Pierwsza partia jest bez, tzn. na wodzie.
  • kota_marcowa 25.07.18, 11:08
    Ja robię jak andaba, z olejem roślinnym pasteryzuję normalnie w garze jakieś+-20 min.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.