Dodaj do ulubionych

Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie?

11.10.18, 23:24
Dla mnie standardowe to: kiszona biała kapucha, ogórki kiszone. Moja babcia zrobiłą kiszona marchewkę (tartą) i sie zakochałam. Poczytałam troche i nastawiłam marchewke oraz osobny słój kalafiora. Kiedys robiłam czerwoną kapuste i pekińską, musze do tego wrócić. Podobno smaczne są kiszone pomidory i papryka...a wy?
Edytor zaawansowany
  • daisy 11.10.18, 23:27
    Daj przepis na marchewkę i kalafiora, plis.

    --
    Fajna książka dla dzieciaka
  • hanusinamama 11.10.18, 23:51
    MOja babcia robi samą. Czyli do litrowego słka na dno pół łyzki soli (do przetworów) troche wody zimnej. Do tego starta drobno marchew ile wlezie. Docisnąć. Jak za mało płynu to troche wody dolać. Po około 4-5 dniach jest do jedzenia. Mozna dłuzej. Wczesniej babcia robiła marchewke jak kapuste czyli bez dolewania wody ale była za sucha.
    Kalafiora podzieliłam na rózyczki, marchewke w plasterki, Wrzuciłam wszystko do duzego słoja, do tego lisc laurowy, czosnek (sporo), zalałam solanką (litr wody+łyżka soli), tylko docisnac trzeba bo kalafior ływać lubi a musi byc przykryty płynem.
  • black.emma 12.10.18, 21:15
    Przepraszam za głupie pytanie, ale zamykać ten słój?
  • hanusinamama 13.10.18, 22:45
    Tak, ja nalewam ile sie da. Pod samo wieczko i stawiam w miseczce. Chodzi o to ze srodowisko tlenowe sprzyja gniciu. Wiec musi byc jak najmniej powietrza pod zakrętką. jak mi sie uda to leje pełno tak ze zakrecajac troche sie nawet wyelej. Wtedy się nie zepsuje. Aczkowliek kalafiora robiłam tak ze cześć pływała po wierzchu, miał dostaep do powietrza i nic sie nie działo. po 4 dniach kiszenia do lodówki na jeszcze 2-3.
  • kk345 11.10.18, 23:34
    Kalafior śmierdzi jak sam szatan i jest pyszny! Daj mu dużo czosnku
  • hanusinamama 11.10.18, 23:52
    Babcia zrobiłą z czosnkiem, pochłonełam miske tego. Ale ja potwafie zjesc całego surowego kalafiora na raz...
  • tairo 12.10.18, 01:41
    Spróbuj zrobić z curry.
  • kk345 11.10.18, 23:36
    Papryka też dobra, pomidory smaczne, ale mają tendencję do rozciapywania się na miazgę. Kiszony czosnek jest dobry i zdrowy
  • hanusinamama 11.10.18, 23:53
    Na ukrinie jadłam całe kisozne głowki czosnku (miały nawet łodygi), musze poszukać jak to zakisic w całosci (te z ogórków wyjadam).
  • kk345 11.10.18, 23:57
    Zalewa taka, jak do ogórków, główki własnie w całości
  • hanusinamama 12.10.18, 00:01
    mhm, no to jutro nastawie kolejny słoik. A kiszą sie tak długo jak ogórki? Bo czosnek w małosolnym jest mało ukiśniety.
  • tairo 12.10.18, 01:46
    Możesz przecież potrzymać dłużej, aż będzie ukiśnięty tak, jak lubisz.
  • madzioreck 11.10.18, 23:38
    Ooo tak. Sok z kiszonych buraków mam zawsze, często buraki z dodatkami: włoszczyzna, czosnek, papryka- kiszona jest pycha, nie traci specjalnie chrupkości. Kimchi jest bardzo dobre, i salsa (ogórki, pomidory, cebula i jeszcze coś, jak będziesz chciała to wrzucę przepis). Kiszone rzodkiewki, pyszne i pięknie wyglądają w słoju smile
  • hanusinamama 14.10.18, 17:32
    Jejku ten przepis na kiszona salse poprosze. Myslalam ze nie mozna doawać cebuli do kiszonek bo sie zepsują.
  • snakelilith 12.10.18, 00:11
    Ja kupuję czasem kiszoną fasolkę szparagową. Z tego jest świetna zimowa zupa, o wiele lepsza od ogórkowej.

    --
    "W carskiej Rosji, to Twoi przodkowie by zamiatali u mojej prababki na Krymie." - by wheels.of.fire
  • hanusinamama 12.10.18, 10:03
    NO ja planuje jeszcze zakisisc włoszczyzne. Takie paseczki. MOja babcia robi z tego taką zupe. Troche jak ogórkowa smakuje.
  • tairo 12.10.18, 01:38
    Różności, zarówno kiszone jak i konserwowe.
    Paprykę kocham, czosnek od czasu do czasu.
    Malutkie patisony, młode cukinie, dynie, kalafiory, cebulę, rzodkiewki, kalarepki, buraki, fasola szpragowa, mieszanki.
    Pomidory wolę surowe.

    Z bardziej egzotycznych smaków: cytryny, kimchi, bakłażany, jabłka, gruszki.

    Można też grzyby, na przykład maślaki albo kurki, pyszności.
  • magazynka 12.10.18, 01:41
    Robiłam kiszone pomidory i cukinię. Zalewa i dodatki jak do ogórków.

    Kalafior wyszedł pyszny, a cukinia w plasterkach z marchewką rozmazała się i poleciała do kibelka.
  • tairo 12.10.18, 01:45
    Jak masz dojście, to cukinie spróbuj malutkie, długości ogórka gruntowego, w całości albo przekrojone wzdłuż.
  • magazynka 12.10.18, 01:57
    He he - nie pomidory, tylko kalafiory. Późno już i przekręciłam.
  • jola-kotka 12.10.18, 01:53
    Moja Halina kisi czerwona i biala kapuste i ta czerwona jest lepsza od bialej.
  • hanusinamama 12.10.18, 10:05
    Ja robie mieszankę. Bo czerwona kapusta mało soku puszcza. Zazwyczaj w duzym słoju 2 kg białej i 1 czerwonej.
  • kochamruskieileniwe 12.10.18, 07:01
    Grzyby.
  • tt-tka 12.10.18, 09:16
    kochamruskieileniwe napisała:

    > Grzyby.


    Zglasza sie zainteresowana ! Bo ja kiedys probowalam ukisic i nie powiem, co mi wyszlo sad
    A kiedy jadlam cudze kiszone, to pyszne byly, niestety z tworczynia stracilam kontakt.
    Mozesz napisac, jak je robisz i ktore nadaja sie do kiszenia ? Pliiiiiiz.
  • stephanie.plum 12.10.18, 10:35
    ja też chcę zostać wtajemniczona!!!
    pliiiizzz...

    --
    idę tam, gdzie idę
  • kochamruskieileniwe 12.10.18, 19:26
    Wybaczcie, że wkleję Wam link do artykułu (chyba na blogu?). Tam jest to wszystko stosownie opisane.
    Bo ja robię na oko suspicious, ale jak się zastanowiłam - to właśnie jak tam opisano.
    To sposób rosyjski.

    Kiszę borowiki, rydze - jak się wybiorę w rydzne rejony, maślaki, podgrzybki.Dawniej -czasami opieńki miodowe - ale tych od lat nie kisiłam.
    Kiszę w stosunkowo małych kamionkach. Marchewki nie używam.Za to dodaję kopru, jak do ogórków kiszonych.


  • tt-tka 12.10.18, 19:33
    Dzieki, dzieki !
    tylko jeszcze tego linka daj big_grin

    Dobrze, ze wymienilas gatunki, bo zdaje sie moja proba byla sp... nieudana wlasnie, albo miedzy innymi, z racji zle wybranych grzybkow.
    Kisisz kazde oddzielnie czy mieszasz ? jesli tak, to co z czym mozna laczyc ?
  • kochamruskieileniwe 12.10.18, 20:03
    o pardon!
    www.hajduczeknaturalnie.pl/grzyby-kiszone-na-dwa-sposoby/

    Raczej kiszę monotematycznie smile
  • tt-tka 12.10.18, 20:34
    Jeszcze raz serdeczne dzieki ! smile
  • feliz_madre 12.10.18, 07:36
    Robilismy mix warzyw w jednym sloju, poukładane warstwowo - marchewka (w kawalkach, nie tarta), kalafior, papryka, buraczki, cukinia, ogórki.
    Smakowało pysznie, wyglądało mniej wiecej tak:
    www.google.pl/search?q=kiszone+warzywa&client=ms-android-samsung&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjqgoaSl4DeAhWMkSwKHTNABh8Q_AUIESgB&biw=360&bih=560#imgrc=iZ0g0FNIwss5zM
  • woman_in_love 12.10.18, 09:49
    grzyby były nieludzko genialne
  • berber_rock 12.10.18, 10:10
    My co roku robimy koreanskie kimchi:
    www.thekitchn.com/how-to-make-easy-kimchi-at-home-189390

    Pychotka!
    Pikantne i dobre ...
  • berber_rock 12.10.18, 10:12
    www.thekitchn.com/how-to-make-easy-kimchi-at-home-189390
    na przyklad takie.
  • nenia1 12.10.18, 10:20
    Sama nie robię, ale teraz przywiozłam sobie trochę z Węgier, jadłam wcześniej w ichnich czardach i bardzo mi zasmakowało, przywiozłam kiszonkę z różnych papryk, w tym ostra czerwona, peperoni, kalafior, patisony no i różne dziwne widziałam, na które się jednak nie zdecydowałam, a były to przykładowo ogórki nadziewane kapustą kiszoną czy nadziewane kapustą papryki. Podobno kiszą również arbuzy, ale osobiście nie widziałam.
  • huexido 12.10.18, 10:29
    Uwielbiam kiszonki, jak idę gdzieś do knajpy z mezze zawsze obowiązkowo zestaw kiszonek, rzepa, marchew, kalafior, burak - genialne. Na placu u mnie można kupić cuda, pomidory, cytryny, jabłka kiszone. Pyyyyyycha. Sama nie kiszę poza burakami i ogórkami, ale muszę zacząć, narobiłyście smaka, ślinianki pracują...
  • tryggia 12.10.18, 20:11
    Kimchi! Kimchi kiszę cały rok.

    --
    cndnvn
  • greenbutterfly 12.10.18, 20:34
    Super watek! smile
  • narita04 12.10.18, 21:17
    W tym roku po raz pierwszy - jabłka w całości ( z miodem i goździkami ) i dynię w kostkach. Dynię tak samo jak ogórki. Tylko dziwną dynię mam w tym roku -twarda jak kamień, z okraglymi pestkami i bez dyniowego smaku.
  • damartyn 12.10.18, 21:36
    oprócz kapusty i ogórków kiszę-- buraki, kalafior, fasolkę, cukinię, paprykę, grzyby.
  • panpaniscus 12.10.18, 22:34
    Seler!

    Atu o kiszonkach na sto sposobów, autorka ma mnóstwo doświadcenia:
    kiszonki.blogspot.com/
  • hanusinamama 13.10.18, 12:54
    Ale ze tarty w plasterkach? Słupkach?
  • panpaniscus 13.10.18, 19:57
    Tnę na grube wiórki, bo potem prawie gotowa surówka. Można eksperymentować, w końcu kapustę kiszą i w całości i szatkowaną smile
  • hanusinamama 13.10.18, 22:47
    Ja z całych kisoznych lisci kapusty robiłam gołąbki. O takie lubie najbardziej.
  • raczek-nieboraczek 13.10.18, 14:43
    w sezonie cukinię: traktuję jak przecier do zupy ogórkowej
    marchewki robiłam: nie smakują mi
    kalafior: smród okropny, wywaliłam
    kapusta pekińska z imbirem na ostro, kimchi po polsku: świetne
  • hanusinamama 13.10.18, 22:51
    Melduje: kalafior troche śmierdzi ale wystarczy 2 razy dziennie otworzyć słoik, wyleci smrodek i jest ok. Dorzuciałm sporo czosnku i 3 baldachimy kopru (warto jeszcze kupic koper i zasuszyc na kolejne kiszonki)- wyszedł chruiący, pyszny. Zrbiłam w sałatce z pomidorami- bomba. Moje córki chrupały go chętnie.
    Marchewka: trzeba trzec na grubej tarce (na sałatke) albo w plasterki. Wtedy jest nadal chrupiącą i smaczna. Tarta na drobnej tarce robi sie miekka.
    Zakisiłam seler oraz pietruszkę (osobno)- plasterki. Czekam na efekt.
    Planuje zakisić buraki ale dorzucic kilka małych jabłuszek. U mnie w domu dorzucało sie całe jabłka do beczki z kapustą, były obłedne.
  • vivyan 14.10.18, 21:08
    Robimy kiszoną paprykę nadziewaną kapustą, w wersji łagodnej i na ostro smile Jest przepyszna smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.