Dodaj do ulubionych

Przepisy na gęś

24.10.18, 12:57
zbieram przepisy, bo w tym roku obowiązkowo będzie u mnie gęsina na św. Marcina smile

Kto się podzieli?

--
http://dl3.glitter-graphics.net/pub/124/124973zv9l8g53sa.gif
Obserwuj wątek
    • grazbed Re: Przepisy na gęś 24.10.18, 13:35
      Gęsina na św. Marcina jest u mnie od lat. W wielu wariantach już była: z pomarańczami, z kasztanami. z rodzynkami, z żurawiną.
      Ale najbardziej smakuje mojej rodzinie taka klasyczna, standardowa, bez eksperymentów: nadzienie z jabłek, majeranek, czosnek (w ząbkach, nieobierany). Wolno pieczona ca 4 godz. w niezbyt wysokie temperaturze ca 170-180. No i najlepsza gęś z Kołudy.

      • chloe30 Re: Przepisy na gęś 24.10.18, 13:46
        a przykryta ta gęś? Odkryta?
        Ja od lat robie gęś wg przepisu Olgi Smile, duszona kilka godzin, obtoczoną majerankiem, podawaną z kaszą gryczaną, ale rodzinka chce kluski i sosik <wrrr>

        --
        http://dl3.glitter-graphics.net/pub/124/124973zv9l8g53sa.gif
        • grazbed Re: Przepisy na gęś 24.10.18, 14:56
          Piekę wyłącznie całe gęsi więc sosu jest zawsze dużo. Na początku pieczeń jest przykryta. Zaglądam do niej co jakiś czas i gromadzący się tłuszcz / sos wybieram do jakiegoś naczynia. Odkrywam pod koniec i rumienię. Wyjmuję na stół. I wówczas zaczyna się bitwa o uduszone jabłka a zwłaszcza o mega smaczne ząbki czosnku -smile. Smalec gęsi zostawiam sobie w słoikach w lodówce i sukcesywnie wykorzystuję jeszcze bardzo długo... Ponoć jest zdrowy. Być może ale przede wszystkim świetnie smakuje. Mniam... idę się rozejrzeć za gęsią kołudzką_ smile
            • grazbed Re: Przepisy na gęś 24.10.18, 19:10
              Gęś kołudzka (inna nazwa owsiana) bywa w różnych sklepach. Ja kupuję przy Hali Mirowskiej (Warszawa). Jabłka w skórkach w ćwiartkach do środka gęsi, a co zostanie to obok w naczyniu. Gęś to duże bydlę więc jabłek też daję sporo co najmniej 1kg i główkę czosnku czasem więcej w ząbkach i co ważne nieobrany. Gęś zaszywam nicią w kolorze niebieskim 😉. Teoria mówi 1 godz pieczenia na 1 kg gęsi. Mniej więcej tak jest ale lepiej dłużej niż krócej. Wytopiony smalec z gęsi, niezjedzone mięso , wyluzowane kości zamrażam i do świątecznego bigosu potem dodaję.
              Kaszę gryczaną bardzo lubimy ale do gęsi to tylko ziemniaki z wody i surówka z czerwonej kapusty. Klasyka czyli...
              • klamkas Re: Przepisy na gęś 24.10.18, 19:38
                Klasyka to kluski śląskie, a nie żadne ziemniaki. I nie surówka, tylko duszona czerwona kapusta wink.

                Ja nadziewam jabłkami i odrobiną kaszy jęczmiennej (wchłania nadmiar wilgoci, ale ja nie odbieram sosu w trakcie pieczenia - po co, skoro pięknie nawilża mięso?). I piekę (przykrytą) maksymalnie w 160 stopniach, przez co dodaję godzinę do zwyczajowego "1h na 1 kg". Na koniec (jak widelec wchodzi w nią sprężyście) zbieram nadmiar płynu, podnoszę temperaturę do 200 stopni, wrzucam do naczynia świeże cząstki jabłek (bo takie rozgotowane przez x godzin nam nie smakują) i po 20-30 min gęś jest idealna. Ząbki czosnku w łupinkach obowiązkowo smile.
                • chloe30 Re: Przepisy na gęś 24.10.18, 19:44
                  Ile to jest odrobina kasz
                  Czy jak podnosisz temperaturę to nadal przykryta? A jak sie zrumieni?
                  Ty zabki dajesz do środka czy razem z jabłkami obok, pół godziny przed końcem?

                  Matko, ale mi ślinka cieknie, nie doczekam do Marcina big_grin
                  Dawajcie jeszcze chociaż se poczytam smile

                  --
                  http://dl3.glitter-graphics.net/pub/124/124973zv9l8g53sa.gif
                  • klamkas Re: Przepisy na gęś 24.10.18, 20:03
                    Nie wiem ile... Jakieś 2-4 łyżki, zależy jakie jabłka (im bardziej twarde i soczyste tym więcej) i jak duża gęś, ale zwykle wybieram gęś w okolicy 3-4 kilo (jak zjadaczy więcej, to dokupuję w częściach).

                    W niskiej temperaturze pod przykryciem, potem odkrywam i "grilluję". Jak się zrumieni, to wyciągam i jemy wink. Czosnek w łupinkach dla mnie - im dłużej się moczy w tłuszczu tym lepiej. Lubimy sobie takim wysmarować grzanki, dlatego dorzucam więcej smile.
                  • kokosowy15 Re: Przepisy na gęś 25.10.18, 10:38
                    W dawnych dobrych czasach robilem ges na dwa sposoby: albo pieczona w niskiej temperaturze to jest w 95 st przez ok 10 godzin ( czasem dluzej, bywaja rozne gesi). Ostatnie pol godziny 200 st cdla zrumienienia, trzeba ges odwrocic. Czase tez opieczona przez godzine ges dzielilem, wkladalem do duzego garnka, zalewalem bialym i czerwonym winem i dusilem do miekkosci. Jablka ( szara reneta),zosnek, majeranek, tymianek ( najlepiej swiezy) to przyprawy w obu przypadkach. Natrzec przyprawami i sola najlepiej dobe przed pieczeniem. Opalalem ges opalarka gazowa. Ziolami nie posypuje sie z zewnatrz, bo sie przypala.
                • grazbed Re: Przepisy na gęś 24.10.18, 20:00
                  Jabłka jako farsz nadają mięsu i aromatu i wilgoci. Jabłka dodawane luzem do podduszenia na końcu też są OK. Przy pieczeniu gęsi dla mnie też ważny jest ten smalec więc kaszy nie dodaję do farszu. No i wolimy do ciężkiej pieczonej gęsi lekkie dodatki. Jeszcze czasem daję surówkę z cykorii z pomarańczą. Czasem też ziemniaki pieczone z kminkiem. Ale ich się nie da mało zjeść więc raczej lekkie z wody

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka