Dodaj do ulubionych

Jak wypłukać odkamieniacz z ekspresu...

30.10.18, 14:12
do kawy?
Wlałam odkamieniacz jakiś tydzień temu. Fakt, nieoryginalny, najtańszy i może to był mój błąd, bo cholerstwa nie mogę się teraz pozbyć. Cały czas leci mętna woda o paskudnym smaku. Przelałam już chyba ze sto zbiorników i ciągle to samo. Czy miał ktoś podbny przypadek? Jest na to jakaś rada???

Edytor zaawansowany
  • snakelilith 30.10.18, 14:16
    Odkamienić jeszcze raz, bo to co leci, to jest kamień, który został tylko lekko nadgryziony, bo odkamieniacz nie dał rady. Tani, czy nie tani, nie gra roli, u wielu ludzi woda jest tak twarda, że proces trzeba powtórzyć.
  • cygarietka 30.10.18, 16:47
    Może masz rację, bo mimo, że nie mam twardej wody to odkamieniałam ten ekspres pierwszy raz od nowości czyli po ponad 2 latach

    --
    www.ticker.7910.org/as1cAb20euJ0010NTBkanwwMDA1MjVkOXxTYW5kcmE.gif
  • jak_matrioszka 30.10.18, 14:58
    Ocet jest tani, chyba? Zalej octem, potrzymaj kilka godzin, przepłucz i przegotuj wode. Możesz też zagotować roztwór octu, bo sadzac z opisu masz dużo kamienia, który osiadł również w trudniej dostepnych miejscach.
  • snakelilith 30.10.18, 15:13
    Ja czajnik do gotowania wody odkamnieniam czym popadnie, kwasem cytrynowym, octem 10%, mieszanką kwasu cytrynowego i mlekowego, albo innych kupnym odkamieniaczem, wszystko działa podobnie. Tylko po occie trzeba dłużej płukać, bo pozosatwia zapach, więc wzięłabym go tylko pod uwagę, gdy nie ma niczego innego. I jak piszesz, gorące roztwory działają lepiej.
  • profes79 30.10.18, 15:27
    To juz lepiej roztworem kwasku cytrynowego; przynajmniej pół mieszkania potem nie śmierdzi a efekt tak samo dobry.

    --
    Witoldzbazin i Big_news - mała (na szczęście) wesoła gromadka trolli FŁ
  • jak_matrioszka 30.10.18, 15:33
    Roztwór kwasku bardzo dobry, ja mam chyba wieksza odporność na ocet niż inni smile
    U nas ocet ma 35%, takim myje np. urzadzenie do gotowania jajek. Wlewam, trzymam chwile i osad znika. Po opłukaniu przy nastepnym użyciu nic nie czuć.
  • chatgris01 30.10.18, 20:50
    Ocet rozpuszcza silikonowe uszczelki, nie ryzykowalabym (zalatwilam tak sobie kiedys elektryczny czajnik, po odkamienieniu octem zaczal przeciekac i dlugo nie wiedzialam, dlaczego).
    Kwasek cytrynowy zdecydowanie bezpieczniejszy.
  • danaide 30.10.18, 15:34
    Pozwolisz, że się podepnę? A właściwie to gdzie się daje ten odkamieniacz? Bo kiedyś miałam ekspres kolbowy i dowiedziałam się, że odkamieniacz wrzuca się do kolby, a wolałabym, żeby przeleciał ze zbiornika na wodę przez cały system wewnątrz - tyle że gdy potraktowałam w taki sposób ekspres octem przestałam pić kawę, paskudna się zrobiła. I teraz nie wiem czy mogę ten odkamieniacz przepuścić przez całość (rozpuścić w zbiorniku z wodą i niech wędruje przez system do kolby i kubka) czy jednak nie.
  • snakelilith 30.10.18, 16:09
    Trzymałabym się zaleceń producenta i/albo używała proponowanego przez niego odkamieniacza, bo kwasy, a odkamieniacz to kwas, mogą uszkadzać niektóre części urządzenia, powodować korozję i/albo rozpuszczać plastik. Wtedy możemy mieć więcej syfu w wodzie niż ten głupi kamień. To już chyba lepiej najpierw filtrować wodę.
  • memphis90 30.10.18, 17:42
    Większość kupnych odkamieniaczy to chyba kwas cytrynowy własnie...?

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • cygarietka 30.10.18, 16:36
    Ja właśnie tak zrobiłam, co zresztą zaleca producent. Wlałam odkamieniacz do zbiornika i poszedł przez całość. ( ekspres kolbowy delonghi)


    --
    www.ticker.7910.org/as1cAb20euJ0010NTBkanwwMDA1MjVkOXxTYW5kcmE.gif
  • martishia7 30.10.18, 16:59
    Ja też tak ostatnio zrobiłam, też mam DeLonghi kolbowy. Przeczyściłam go octem - jeden pojemnik roztworu octu, puszczany na raty, a potem dwa pojemniki czystej wody.
  • danaide 30.10.18, 20:02
    Ja chyba przepuściłam sok z cytryny. Nie pamiętam, to było 10 lat temubig_grin
  • snakelilith 30.10.18, 18:12
    Ja mieszkam w regionie z wodą relatywnie miękką (7,3 °dH), więc kamień u mnie potrzebuje bardzo dużo czasu by w ogóle powstać. Jednak po roku, czy jakoś tak, zauważam coś tam na dnie w czajniku do gotowania wody. Z moich obserwacji, pierwsza próba odkamienienia nie wystarczy, by pozbyć się wszystkiego. Dopiero po zagotowaniu drugiego roztworu i pozostawienia na kilka godzin czajnik robi isę idealnie czysty. Przypuszczam więc, że szybkie przepłukanie odkamieniacza sprawdza się tylko, jeżeli robimy to regularnie i często. Po dłuższym czasu jest niewystarczające, bo osady są za grube.
  • qs.ibidem 30.10.18, 21:58
    Podepnę się. U mnie piszą, że między 14.3 a 18 dH, bardzo twarda, odkamieniam ekspres i dzbanek na wodę raz na 2 miesiące. Woda w smaku jest pyszna, wszyscy pijemy kranówę, ale, biorąc pod uwagę jej twardość, czy wiadomo, jak to się może odbić na zdrowiu? Czy wcale?
  • snakelilith 30.10.18, 22:17
    Nie, to się nie odbija na zdrowiu. Magnez i wapń są nawet dla organizmu ok, a tych inych toksycznych rzeczy jak stront, czy bar, nie ma w twardej wodzie aż tak dużo, by były problemem. Twardość wody zależy od geologicznych warunków regionu, także jednak od przenawożenia gleby w rolnictwie i ma wpływ na pienienie się detergentów, ewentualnie smaku herbaty/kawy oraz powoduje szybsze padanie sprzętu, gdzie kamień może się odkładać. 14.3 -18 dH to nie jest aż tak bardzo twarda woda, bardzo twarda woda to dopiero powyżej 21°dH.
  • qs.ibidem 30.10.18, 22:24
    A to ok, dzięki.
    W pracy jak nikt nie odkamieniał kawiarki przelewowej (używanej codziennie) przez ok. 4 miesiące to się zapychała na amen.
    Jak widzę czajnik to mi to działa na wyobraźnię... Ale smak mam nie do przebicia, najlepsza woda jaką piłam z kranu kiedykolwiek.
  • chatgris01 30.10.18, 22:37
    U mnie jest powyzej 22°dH, wszystko zakamienione, grrr. Uroki mieszkania przy wapiennym masywie...
  • jak_matrioszka 30.10.18, 22:19
    Ja mam kranówe 2dH, nie odkamieniałam czajnika od dnia zakupu, nie mam z czego. Duża zawartość soli może sie odbić pozytywnie, zależy co jakie to zwiazki.
  • snakelilith 31.10.18, 00:16
    A gdzie masz kranówę 2dH? Pytam z ciekawości, bo tak miękka woda, to stosunkowo rzadka chyba w Polsce?
  • jak_matrioszka 31.10.18, 12:41
    Ja ja mam poza Polska smile W Norwegii.
  • snakelilith 31.10.18, 13:06
    Aaa, ok, znam to, w Skandynawii woda jest w większości regionów bardzo miękka. Czasem tak miękka, że nawet szamponu nie można spłukać. wink Ale generalnie miękka woda jest dobra dla cery, więc jestem i tak zadowolona, że u mnie jest na poziomie 7dH, a nie wyżej.
  • jak_matrioszka 31.10.18, 13:11
    Takie bajki o niespłukiwalnych szamponach to zazdrośnicy z wapiennych górek rozpuszczaja wink
    A tak serio, to ja tego nie zauważyłam, za to dobrze widze różnice w doniczkach, bo mi nie zarastaja kamieniem.
  • mikams75 30.10.18, 23:48
    nie wiem jak wyplukac, ale na przyszlosc polecam wlewanie filtrowanej wody. Ja mam bardzo twarda wode i bym nie nadazala odkamieniac, a pozniej bym sie glowila nad tym, czy wyplukalo sie, a jak uzywam filtrownej wody to nie musze odkamieniac wcale.

    A teraz to moze wlej octu, czy jakiegos kwasku i odkamieniaj do konca, pewnie jeszcze zostal kamien i sie powoli wyplukuje.
  • diablica_a 31.10.18, 17:01
    tiny.pl/g3hnx

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.