Dodaj do ulubionych

Co fajnego ostatnio jadłyście lub piekłyście?

10.11.18, 10:48
Taaa, dawno wątku na ten temat nie zakładałam.
Poprzednie pomysły wypróbowałam niemal wszystkie, mam ochotę na coś nowego. Od przepisów na pintereście dostaję oczopląsu, matka bywa bardziej inspirująca, niektóre tutejsze przepisy okazały się hitem.
Tyle ze do sklepu mi sie nie chce iść, ale mam większość powszechnie potrzebnych produktów, poza serem, który zjedliśmy w pierogach.
Mam czas i pięć podkuchennych, mogę szaleć smile
Edytor zaawansowany
  • daniela34 10.11.18, 10:59
    Z ciast ostatnio piekłam tzw. korę królewską (może znasz, ja wcześniej nie znałam, wszyscy znajomi się zajadali). U mnie w menu na ten weekend rosół z kaczki i gęsi z pierożkami, roladki z kurczaka z żurawiną i gruszką A do tego ciasto - Kilimandżaro
  • eliszka25 10.11.18, 11:28
    Z uwagi na problemy żołądkowe młodszego syna, przez większość tygodnia u nas królował gotowany ryż, gotowana marchewka i gotowany kurczak, więc jakoś specjalnie nie poszalałam 😉. Z dobrych rzeczy, to ostatnio jedliśmy krustenbraten, czyli pieczeń wieprzową. Mięso musi być ze skórą i najlepiej z jak najgrubszą warstwą słoninki pod skórą. Piecze się to w piwie, skórą do góry. Wychodzi pycha z chrupiącą skórką. A i jeszcze makaron ze szpinakiem na słodko - kwaśno, z rodzynkami, robiłam.

    Na słodko upiekłam makowiec zwijany, w cieście drożdżowym, więc nic nadzwyczajnego, choć pyszny.

    Weekend mamy sportowy, bo dzisiaj starszy ma zawody w piłkę ręczną, a jutro młodszy, więc jesteśmy w rozjazdach i będziemy wyjadać zapasy z lodówki. Dziś chyba zlecę mężowi zrobienie makaronu z twarogiem. Wczoraj byłam na imprezie prasowej i dziś mam lenia 😊
  • lellapolella 10.11.18, 15:28
    Można prosić o przepis na makaron ze szpinakiem na słodko - kwaśno, z rodzynkami?

    --
    Każde plemię uważało się dawniej za całą ludzkość. Ryszard Kapuściński
  • eliszka25 10.11.18, 16:06
    Oczywiście, że można. Dokładnego przepisu nie mam, bo od lat już robię to „na oko”, ale się postaram. Ten sos robię zawsze z kurczakiem.

    2 piersi kurczaka pokroić w kostkę lub paski, przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać łyżkę sosu sojowego. Mięso przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu w głębokiej patelni lub płaskim, szerokim garnku, dodać polrojoną w kostkę średnią cebulę, smażyć so momentu zeszklenia cebuli, zalać woda (max 200 ml) i dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. W tym czasie zalać wrzątkiem około 150 g rodzynek. Do ugotowanego mięsa dodać 500 g mrożonego szpinaku ze śmieraną (można użyć też samego szpinaku i dodać kwaśną śmietanę lub zrobić bez śmietany) oraz odcedzone rodzynki. Dusić pod przykryciem aż szpinak się zagotuje, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać z makaronem np. muszelki ugotowanym al dente.

    Smacznego smile
  • lellapolella 10.11.18, 16:45
    Dzięki, pysznie brzmismile

    --
    Kraj, który nie jest faszystowski, może mimo to doświadczać faszystowskiej polityki. Taka polityka jest oparta na usilnym staraniu, aby podzielić społeczeństwo i zdemonizować niektóre jego grupy. J. Stanley
  • eliszka25 10.11.18, 19:35
    Mam nadzieję, że będzie ci smakowało. To jedno z ulubionych dań moich synów. Są chyba jedynymi dziećmi, jakie znam, które upominają się o szpinak na obiad 😁
  • kintsugi 10.11.18, 11:29
    Odkryłam bardzo proste ciasto czekoladowe,pewnie Wam znane,ale dla mnie to było odkrycie-black velvet. Wg mnie lepsze niż tradycyjny murzynek, dobrze nadaje się też jako baza tortu.
  • andaba 10.11.18, 11:38
    O, wygląda nieźle, mam kremówkę i serek mascarpone, może zrobię taki torcik.
  • huexido 10.11.18, 11:38
    Nauczyłam się robić kurczaka po wietnamsku, pychota!!
  • mrs.solis 10.11.18, 14:32
    daj przepis bo ja juz nie mam sily wymyslac obiadow.
  • huexido 10.11.18, 20:29
    Kup imbir, trawę cytrynową, czerwoną pastę curry (wersja na ostro) lub paprykę wędzoną (wersja na łagodnie), sos rybny i sos sojowy, olej sezamowy, podudzia kurczaka, cebulę, cukier. Podudzia pokroić, zamarynować w mieszance pasty/papryki, oleju i sosów oraz tartego imbiru, odstawić na jakiś czas. W woku/patelni rozpuścić 2 łyżeczki kopiate cukru i zrobić karmel. Na karmel wrzucić zamarynowane podudzia i na najwyższej temperaturze smażyć obtaczając w karmelu, ciągle mieszać, żeby się nie spaliły, mogą się przypiec, dolać sosu sojowego jeszcze trochę dorzucić cebulę w piórkach pokrojoną i trawę cytrynową. Wymieszać z kurczakiem tak by lekko ścięła się i obtoczyła w tym sosie. Można na sam koniec dorzucić pieczarki, paprykę, kapustę kimchi, marchewkę czy inne warzywa jeśli ktoś lubi dodawać więcej warzyw. Warzywa mają być al dente. Kurczaka w sumie smaży się ok. 10-12 min. maks. Ja robię na ostro, jest pyszne. Podaję z ryżem ugotowanym z kurkumą, posypanym dymką i sałatką z białą kapustą. Nauczyłam się robić tego kurczaka, bo mi zamknęli ulubioną knajpkę chińską i absolutnie nigdzie nie znalazłam tego smaku, zawsze było coś nie tak, za mało doprawione, za mało ostre. A tak teraz sama robię. Podudzia lepsze są ze skórką, ale ciężko takie kupić. Nie nadają się piersi bo są za suche. Nie podaję proporcji przypraw, ja daję na oko szczodrze i na bogato wink, ograniczam tylko ilość cukru, ale przy tym przepisie karmel musi być.
  • cauliflowerpl 10.11.18, 14:44
    Leczo z boczniakami, przepis na portalu "Jadłonomia".
  • alina460 13.11.18, 07:50
    Ja też robiłam leczo, ale dość zwyczajne: warzywa i kiełbasa smile
  • rozamund 10.11.18, 15:30
    Ze słodkich robiłam bardzo dobry snickers bez pieczenia, na herbatnikach i krakersach, a z obiadowych, dziś robię cannelloni ze szpinakiem i ricottą, a jutro też makaron, ale w innej postaci, a mianowicie łazanki z kapustą i grzybami. Zrobiłam też ostatnio pierwszy raz butter chicken i okazało się, że wszystkim w domu smakuje, więc wciągnęłam to danie na listę rzeczy do powtórzenia.
  • andaba 10.11.18, 15:31
    Miałam na myśli raczej ciasta niż dania obiadowe, obiadowo to u mnie eksperymentów nie lubią. Ja też nie lubię, bo z reguły drogo wychodzi, a niekoniecznie smakuje.
  • lellapolella 10.11.18, 15:39
    Ciast ostatnio nie robię, ale z tanich obiadowych kompletnym hitem jest u nas teraz marchew po koreańsku. Aha, ze słodkości przymierzam się do takiej dekoracji
    candycompany.pl/kolorowe-plastry-gruszki-dekoracji-tortow-diy/

    --
    Każde plemię uważało się dawniej za całą ludzkość. Ryszard Kapuściński
  • jak_matrioszka 10.11.18, 16:41
    Marchew po koreańsku? Wymaga to specjalnych urzadzeń lub przypraw? Podasz przepis jeśli niezbyt skomplikowane?
  • lellapolella 10.11.18, 16:56
    Prawie niczego nie wymaga oprócz marchewkismile
    www.mniammniam.com/Marchew_po_koreansku-8721p.html
    Ja ucieram na grubej tarce i daję duużo czosnku. Robię w metalowej misce, żeby mi nie pękła podczas zalewania marchwi wrzącym olejem. I faktycznie, im dłużej leży, tym lepiej smakuje. Ale za długo nie poleżywink

    --
    Możesz wygrać wyścig szczurów, ale nadal będziesz szczurem. Banksy
  • jak_matrioszka 10.11.18, 17:14
    11/2 łyżeczki mielonej kolendry ???
  • lellapolella 10.11.18, 18:22
    Półtorej łyżeczkismile

    --
    - Co to jest: nie mieści się w dupie i nie dzwoni?
    - Pisowska maszyna do dzwonienia w dupie.
    anonimowy komentarz
  • aqua48 10.11.18, 15:31
    Cytrynowe kwadraciki, piekłaś?
  • pesteczka5 10.11.18, 15:41
    Jadłam fajny piernik, albo miodownik to był, przekładany marcepanem, konfiturą z ucieranej róży i z lukrem.
  • maaria33 10.11.18, 16:10
    Dla Ciebie to pewnie pestka , ale ja zawsze się ubabrzę po pachy przy robieniu kruszonki. Odkąd kupiłam sobie dwa małe ułatwiacze produkuję crumble taśmowo jak w fabryce. Nic nadzwyczajnego, ale pychota!
  • pade 10.11.18, 16:17
    Co to za ułatwiacze? Podziel sięsmile

    --
    Każda rzecz, która irytuje nas w innych, prowadzi do zrozumienia nas samych.
    — Carl Jung
  • maaria33 10.11.18, 16:34
    Do kruszonki (i ciasta kruchego):

    thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x901c/b1/56/fd/rozdrabniacz-do-kruchego-ciasta-siekacz-masla-lubuskie-nowa-sol-458060526.jpg

    (masło się nie nagrzewa od dłoni)

    a do jabłek i gruszek

    www.nogarlicnoonions.com/wp-content/uploads/2012/12/Dial-a-Slice.jpg

    p.s. ale crumble robię też z innych owoców , w tym zamrożonych jagodowych.
  • pade 10.11.18, 16:44
    Świetne, dziękismile

    --
    Każda rzecz, która irytuje nas w innych, prowadzi do zrozumienia nas samych.
    — Carl Jung
  • eliszka25 10.11.18, 19:42
    Takie do ja lek też mam, ale nie używam zbyt często. To ustrojstwo do kruszonki ostatnio widziałam i zastanawiałam się, do czego to 😄
  • maaria33 11.11.18, 13:07
    Sprawdza sie genialnie, szczególnie u "obuleworękich".

    p.s. to do jabłek mam od niedawna i sama się dziwie, że dopiero teraz - uwielbiam. Ale może mi się znudzi kiedyś smile
  • stara.gropa 10.11.18, 16:16
    Roladę bezową z serkiem mascarpone i owocami. Pycha.

    --
    Fafik: Ludzie są smutni, bo nie mają czym merdać.
  • obrus_w_paski 10.11.18, 16:39
    Co prawda jeszcze nie upiekłam ale bardzo bym chciała spróbować zrobić taki keks: www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/keks_z_maki_razowej/przepis.html

    Ktoś na jakieś doświadczenie z takimi ciastami?, boje się zakalca
  • berdebul 10.11.18, 17:46
    Gnnochi dyniowe z masłem szalwiowym. Odlot.
  • lellapolella 10.11.18, 18:25
    #uwielbiam#

    --
    Twierdzenie, że wierzący czuje się szczęśliwszy od niewierzącego, nie znaczy nic więcej jak to, że pijany jest szczęśliwszy od trzeźwego. George Bernard Shaw
  • crea.tura 10.11.18, 19:27
    Ostatnio hitem jest dorsz smile Przepis jest taki dosyć angielski, bo z jednej strony ryba, a z drugiej marchewka z groszkiem, ale w sosie curry, wszystko niemalże jednogarnkowe i do przygotowania w pół godziny. Od dwóch miesięcy robię przynajmniej raz w tygodniu smile
    Przepis z niezawodnej kwestii smaku: www.kwestiasmaku.com/przepis/dorsz-w-sosie-curry-z-marchewka-i-groszkiem
    Moje uwagi: zamiast kaszy bulgur używam ryżu, śmietana to 30%, marchewkę z groszkiem zalewam wodą a nie rosołem smile, no i dorsza nie używam mrożonego i kroję w taką sporą kostkę, mniej więcej 3x3 cm.
  • hanusinamama 10.11.18, 20:33
    Brownie z wiśniami...ale uprzedzam uzależnia....
  • andaba 10.11.18, 21:12
    Zrobiłam ten black velvet z masą z kremówki i serka mascarpone z wiśniami i wiśniową galaretką oraz makowca na kruchym spodzie z masą grysikową (koncepcja własna na zasadzie "mam trochę maku i resztkę grysiku, przydałoby się słoiki umyć", ale wyszło niezłe).

    Ten black velvet robiłam pierwszy raz i po wylaniu na blachę myślałam, że będzie do wywalenia, po wlaniu kawy miało konsystencję zupy, ale pięknie się ścięło, wyrosło i jest idealne na ciasto tortowe - bo wilgotne bez ponczowania.
    Dzięki za pomysł!
  • kasiulka25 11.11.18, 08:44
    Andabo wkleisz prosze przepis?? smile
  • andaba 11.11.18, 12:56
    Zrobiłam z tego przepisu:

    Składniki na ciasto czekoladowe:

    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki kakao
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki soli
    1 szklanka maślanki lub kefiru
    1/2 szklanki (125 ml) oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    2 duże jajka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów)
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę, proszek, sól.

    Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię, dodać cukier. Roztrzepać rózgą kuchenną tylko do wymieszania się składników (nie ubijać, najlepiej też nie używać miksera). Dodać suche składniki i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając dalej szpatułką.

    Gotową masę przelać do tortownicy średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, ściąć górkę (nie będzie potrzebna) i przekroić na 3 blaty.

    Dałam pół szklanki więcej mąki i jedno jajko więcej, za to kawy 3/4 szklanki. Akurat miałam kefir.

    Masę robię tak:
    2 kubki śmietany 30% (chyba po 330ml) ubijam z cukrem pudrem (wg uważania) i dwoma torebeczkami śmietan-fixu. Po ubiciu dodaję serek mascarpone (miałam taki duży z lidla, 500g) ubijam do zmieszania i gotowe.

    Przełożyłam przekrojone na 3 części ciasto, na wierzch warstwa śmietany mniejsza, na nią położyłam wiśnie i zalałam galaretką. Trzeba dobrze zabezpieczyć brzegi, tzn upchać krem między tortownicę i ciasto, żeby galaretka nie spłynęła, ale to zapewne wiesz.

    To z makiem to półkruche ciasto, mak przygotowany jak do makowca, po upieczeniu na wierzch masa grysikowa - ugotowany na sztywno grysik utarty z masłem i cukrem , cukrem waniliowym. Posypałam kuleczkami, można czymś innym lub niczym.




  • vivyan 11.11.18, 10:07
    Ja ostatnio dosyć często piekę ciasto marchewkowe z tego przepisu: thesweetestbrunch.com/2012/01/29/carrot-cake/
    Wypróbowałam kilka przepisów, ten jest imho najfajniejszy, bo ciasto jest bardzo wilgotne i takie "bogate".
  • evee1 13.11.18, 06:38
    Ha, hga, chcialam poradzic, zeby do ciasta marchewkowego dodawac ananasa, ae widze, ze wlasnie ten przepis tak ma smile. Tylko my dodajemy mniej cukru, bo ananas z puszki na ogol jest dosc slodki i ciasto wychodzi dla nas za slodkie.

    --
    Internet... You start reading about sequoias and two hours later you know everything about Russian Revolution
  • solejrolia 12.11.18, 23:39
    Ryż smażony z kurczakiem, jajkiem, marchewką i porem ( wg Kwestia smaku).
    Szybko się robi, dość pożywne, żeby było na obiad, a ewentualnie na kolację

    --
    Ile rzeczy należy mieć w d...e, to się w głowie nie mieści!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.