Dodaj do ulubionych

Dania kuchni hiszpańskiej

14.11.18, 13:48
Małżonkowi zamarzyła się imprezka z daniami kuchni hiszpańskiej, jako, że zbliżają się Jego urodziny, chciałabym zrobić mu niespodziankę wink Może miałybyście jakiś fajny przepis na ciasto/deser, danie główne i sałatkę/zakąski, nie koniecznie z owocami morza wink
Obserwuj wątek
        • bialeem Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 14:23
          Sama z tego robiłam tylko krokiety. To jest bardzo gęsty beszamel formowany w "paluszki", obtoczony w bułce, smażony na głębokim tłuszczu. Do beszamelu można dodawać różne rzeczy. Widziałam już takie z dodatkiem szynki, szynki parmeńskiej i krwi bawolej.
          Natomiast znajomi się lubują w kuchni hiszpańskiej i u nich jadłam paellę z tego przepisu:
          www.ciekawakuchnia.pl/paella-valenciana/
          Koleżanka umie też robić catalanę. Jak wyciągnę przepis, to podam.
    • cauliflowerpl Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 14:30
      Sałatę głównie się je taką zwyczajną, sałata, oliwki, tuńczyk, pokrojona w cienkie paseczki cebula i odrobina marchwi.
      I "ensaladilla rusa", ale ta go też nie zaskoczy, bo to coś jak nasza sałatka z gotowanych warzyw.

      Krokiety:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,165263695,165263695,do_cauliflowerpl_krokiety.html#p165263686
      Jako przekąskę można zrobić tortilla de patatas, pokroić w kostkę i wbić w każdy kawałek wykałaczkę.
      Tu masz kilka przepisów na pintxos, rodem z Kraju Basków. Tu można puścić wodze fantazji, przejdzie wszystko, byle by się to dało zjeść za dwoma kłapnięciami paszczą smile Jak wpiszesz w google "pintxos" i przełączysz na zdjęcia to zobaczysz jak to mniej więcej wygląda. Możesz też poszukać przepisów w innych językach.
      hiszpania-portal.pl/kuchnia-hiszpanska-przepisy/pinchos/
      www.facetikuchnia.com.pl/pintxos-po-polsku/
      Ale tak jak mówię, w koncepcji pintxos mieści się wszystko. Dziś na śniadanie jadłam: mały tost z bagietki, na to guacamole, na to wędzony łosoś i kawałek mozarelli. Pintxo jak ta lala, Baski by się nie powstydziły wink


      Jak macie w domu ciepło i wchodzi w grę chłodnik, to bardzo polecam gazpacho albo salmorejo (jak dla mnie jeden ze skarbów kuchni hiszpańskiej):
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,162138578,162138578,Jak_zrobic_dobry_chlodnik_.html#p162138571

      Jako danie główne, jak pisze bialeem, zrobiłabym paellę.
      Fideuá jeste fajne, ale kompletnie nieznane jako danie kuchni hiszpańskiej:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,159694721,159694721,Szybkie_danie_z_makaronem.html#p159706674

      Cały problem polega na tym, że w Hiszpanii są tysiące fantastycznych dań, ale jest to prawie zawsze kuchnia regionalna i jak ktoś zna Hiszpanię pobieżnie to nawet nie będzie wiedział, że to z Hiszpanii. Ajoarriero na przykład.
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,72419587,72419587,Piatkowo_rybki.html#p150127613

      Inna sprawa to dostępność składników, świetne i "ogólnohiszpańskie" są pimientos del piquillo nadziane beszamelem z dodatkami, ale nie wiem, czy te papryczki dostaniesz w Polsce.

      Z deserów bardzo popularny jest flan:
      hiszpania-portal.pl/flan-przepis-popularny-hiszpanski-deser/
        • al_sahra Re: Dania kuchni hiszpańskiej 15.11.18, 01:20
          bialeem napisał:

          > Pimentosy dostać w Warszawie się da. Nie jest łatwo, ale widywałam np w supersa
          > mie i makro.

          Można też użyć papryczek shishito, jeśli są dostępne - smakują podobnie ( chociaż nie takie dobre jak padron).

          Sam przepis jest dziecinnie prosty: trzeba wrzucić na rozgrzaną oliwę aż skórka się przypiecze i zrobią się bąble, a papryczki trochę zwiędną i już. Odsączyć z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać grubą morską solą.
          • cauliflowerpl Re: Dania kuchni hiszpańskiej 15.11.18, 06:40
            Czekaj czekaj, bo Ty o padrón a my o piquillo smile
            Piquillo sie nadziewa gestym beszamelem z dodatkami a potem albo panieruje i smazy albo w sosie paprykowo-pomidorowym do piekarnika na chwile.
            Te sa czerwone, kupuje sie je zazwyczaj w sloiku w zalewie, do ktorej trafiaja po uprzednim uwedzeniu i obraniu ze skorki.

            W ogole w Hiszpanii jest masa rodzajow papryk smile
            • al_sahra Re: Dania kuchni hiszpańskiej 15.11.18, 14:46
              cauliflowerpl napisała:

              > Czekaj czekaj, bo Ty o padrón a my o piquillo smile

              A bo wyżej bialeem napisał(a), że lubi padron i nie zauważyłam, że w poście potem były piquillo.

              Piquillo kuouję, ale zrobić nadziewane (i żeby się ładnie prezentowały), to dla mnie trochę wyższa szkoła jazdy smile.
    • simply_z Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 14:34
      Churros, berenjenas de miel ale nie wiem czy ci wyjda tak jak w Andaluzji-smazone paseczki baklazana serwowane z miodem z trzciny cukrowej, patatas bravas podawane z sosem aioli ( pieczony czosnek z majonezem), salmorejo rojo-cos a la gazpacho, pulpo a la gallego-smaczna osmiorniczka opruszona papryka i podawana na krazkach ziemniaczanych, kalmary w ciescie, tarta de galicia-czyli ciasto migdalowe. Do picia moze sangria lub ichniejsze drinki- czyli rum z cola.
      Ogolnie kuchnia hiszpanska jest taka se..na tle innych srodziemnomorskich.
            • bialeem Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 15:42
              Serio? Zwłaszcza jeżeli to urodziny, a wątkodajka np lubi gotować? Kuchnia hiszpańska jest relatywnie prosta. Pewnie przy francuskiej odesłałabym do restauracji, ale nie mam problemów z pokrojeniem szynki, przerzuceniem ryżu czy zrobieniem frytek z sosem czosnkowym żeby sprawić przyjemność solenizantowi.
              Ja bym się tak trochę głupio poczuła gdybym powiedziała, że mam ochotę na włoski wieczór, a mąż by mnie wyśmiał.
              • simply_z Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 15:56
                Jest prosta jesli sie posiada wszystkie skladniki, najczesciej swieze i oryginalne. Wloska jest o niebo prostsza pod tym wzgledem, Jakis makaron, tiramisu czy tam pizza i malzonek wniebowziety.
                Pewnie sam dobrze nie wie czym jest kuchnia hiszpanska i tak sobie strzelil. big_grin




            • niu13 Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 17:20
              Bo jest to najlepsza i najtrudniejsza kuchnia Europy- nigdzie nie mają tylu gwiazdek Michelin. Bo nie sposób dostać w PL porządnych składników. Bo mamy u siebie ukochany Tapas Bar, w którym świętujemy ważne okazje i wiemy, że żadne z nas nawet w snach nie zbliży się do tego poziomu kuchni. Paella, churros - która Polka to dobrze ogarnie?!To nie jest prosta kuchnia.
              • bialeem Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 17:28
                Jest bardzo dobra, ale jest też bardzo prosta.
                W bardzo wielu miejscach mają więcej michelinków
                www.forbes.com/sites/niallmccarthy/2017/11/23/the-top-countries-for-michelin-3-star-restaurants-infographic/#7f3b7eba704c
                Rozumiem, że lubisz i nie umiesz jednocześnie gotować, ale to nie znaczy, że nikt nie umie.
              • cauliflowerpl Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 17:45
                Co do składników to się zgadzam, co do przygotowania - masa jest dań typu "cocido" gdzie się składniki wrzuca do gara i "samo się robi". Matka mojego faceta się w takich specjalizuje.

                Tylko że to nie są "sztandarowe" hiszpańskie dania, tylko jakieś tam cieciorki, soczewice, ziemniory po riojańsku czy czarna fasola po baskijsku. Ale bardzo tradycyjne. W danym regionie głównie, bo wspomnianą wyżej fabadę trudno poza Asturią dostać, a tam jest bardziej tradycyjna niż u nas ruskie pierogi.

                Sztandarowe są właśnie paella, tortilla, gazpacho. Można by sondę uliczną zrobić, założę się, że taka by była pierwsza trójka odpowiedzi wink
                • cauliflowerpl Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 17:48
                  A o do gwiazdek, 3 posiada na przykład restauracja Juan Mari Arzaka. To nie jest "hiszpańska kuchnia", nawet nie baskijska. To jest kuchnia z kosmosu i z laboratorium. Dosłownie, bo w restauracji mają właśnie laboratorium.
                  www.youtube.com/watch?v=em_KBeJV0Pg
              • alicia033 Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 18:01
                niu13 napisała:

                > Paella, churros - która Polka to dobrze ogarnie?!

                większość, z łatwością.
                To jest prosta kuchnia i poza rybami i owocami morza prosto z kutra (o które w hiszpańskim interiorze też nie jest łatwo) nie ma w Polsce żadnych problemów z dostaniem składników do hiszpańskich dań. Nawet upierając się przy made in Spain wyłącznie.
                Churros, nie wiedząc o tym, że to churrossmile, sama robiłam w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku - polskie pączki wymagają większego talentu kulinarnego.


                --
                www.siepomaga.pl/weronikaibartek
      • biala_adelajda Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 22:45
        > Ogolnie kuchnia hiszpanska jest taka se..na tle innych srodziemnomorskich.
        Kuchnia hiszpańska jest najciekawszą ze wszystkich kuchni śródziemnomorskich, jest niebywale różnorodna i bazuje na fantastycznych składnikach. I jest bardzo niedoceniona.

        --
        pomagam.pl/kasiakuzma
          • andace Re: Dania kuchni hiszpańskiej 15.11.18, 11:20
            Portugalska klasyka czyli gotowana głowizna wieprzowa, flaki i mięso z ryżem i frytkami (ewentualnie stek z tuńczyka z ryżem i frytkami) smile i zielona, pomarańczowa i żółta zupa smile Portugalię lubię, sery i wina mają świetne ale kuchnia przeciętna.

            Też uważam że kuchnia hiszpańska jest niedoceniana i jest niesamowicie różnorodna i bardzo ciekawa.

            Sporo oryginalnych produktów hiszpańskich można kupić w Biedronce, niektóre produkty z tygodnia hiszpańskiego w Lidlu też są dobre (oba sklepy miewają produkty z oznaczeniem regionalnym).
            • simply_z Re: Dania kuchni hiszpańskiej 15.11.18, 13:20
              Slodycze maja rewelacyjne w porownaniu z Hiszpania. Biedronka zgoda , w koncu to Jeronimo Martins ale to co maja w Lidlu, niewiele ma wspolnego z orginalnym smakiem. Zreszta wiekszosc tych produktow jest kierowana na rynek niemiecki, a dopiero potem do Polski. Podobnie zreszta jak tydzien grecki, oprocz oliwek, oliwek i czasem slodyczy, wszystko jest raczej niezjadliwe.
              • andace Re: Dania kuchni hiszpańskiej 15.11.18, 13:40
                Słodyczy portugalskich nie kojarzę (poza oczywicie pasteis de belem) bo wolę mięso, ale nie przypominam sobie żadnych rewelacji (mieszkałam tam tylko rok).

                Na greckim jedzeniu się nie znam, ale chorizo i sery są ok, znajomi Hiszpanie kupują i nie narzekają. W Biedronce kupuje to samo co w Hiszpanii (nawet te same marki) a w Lidlu tylko delikatesowe wersje z oznaczeniem pochodzenia. Chorizo do duszenia (z winem lub piwem) i zarówno Biedronkowe i Lidlowe dają radę, w Lidlu kupowałam też ryż na paelle. W zeszłym roku Biedronce były np pimientos de padron.
                • simply_z Re: Dania kuchni hiszpańskiej 15.11.18, 15:29
                  Ja bywam czesto w Portugalii, a w Hiszpanii mieszkalam 1, 5 roku i pamietam moja radosc, kiedy wreszcie moglam sprobowac normalnych ciast/slodyczy po stronie portugalskiej. jak to mowia..para gustos los colores.
                  • andace Re: Dania kuchni hiszpańskiej 15.11.18, 17:17
                    Nie chodzi o gust tylko że mnie te portugalskie słodycze zaciekawiły, bo nie pamiętam nic interesującego. A że wracam od czasu do czasu do Portugalii to chętnie się dokształcę bo może nie zwróciłam uwagi na coś dobrego.
                    Po Hiszpanii, Portugalia była wielkim rozczarowaniem (w tym kulinarnym), na wakacje może być, do mieszkania nigdy więcej.
                  • klamkas Re: Dania kuchni hiszpańskiej 15.11.18, 18:23
                    O ile wszystko co wytrawne mogę w Hiszpanii jeść bez oporów i większość jest pyszna, o tyle słodycze są dla mnie niejadalne, bo albo za słodkie, albo za dziwne (flan dla mnie to okropieństwo, albo ta taka galaretka z mleka, która smakuje jak nic, brrrr...). Najlepszy deser jaki jadłam w Hiszpanii to wielki kawał sera + micha orzechów + marmolada z pigwy wink.
    • kroketina Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 14:46
      I oczywiście tortilla de patatas, żadna impreza nie może się bez tego obejść (jak u nas kiedyś bez sałatki jarzynowej, istniejącej też w wersji hiszpańskiej pod nazwą ensaladilla rusa).
      www.mojegotowanie.pl/przepis/hiszpanska-tortilla
      Na imprezach serwuje się ją najczęściej pokrojoną na małe kawałki, które każdy bierze sobie wykałaczką lub malutkim widelczykiem.
    • nenia1 Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 14:50
      Ja w Hiszpanii zajadałem się flanem. Wspaniały i dość prosty deser, chociaż sama nie robiłam, przyznaję się smile
      Ale przepisów w internecie znajdziesz sporo.
      W Andaluzji jadałam bardzo pyszne gaspacho, natomiast na północy Hiszpanii fabade, ale dla mnie trochę za ciężkie, niemniej ciekawe, obowiązkowo z chorizo, niemniej na przyjęcie chyba odpada, może idź w tortille albo paellę.
    • gaskama Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 14:54
      Jezus, Maria. Ja bym:
      1. poszła do dobrego sklepu z produktami z Hiszpanii i kupiła cały talerz hiszpańskiej szynki jamon iberico czy serano, manchego, czarne oliwki, dobrą oliwę hiszpańską i cave.
      2. Poszła do polecanej w twoim mieście hiszpańskiej restauracji i zamówiła na ciepło ze dwa takie dania, które po przywiezieniu do domu nie stracą smaku. Ewentualnie kupiła kastaniety i z różą w zębach mu zatańczyła.

      --
      "Przy pewnej dozie kretynizmu hipokryzja to po prostu wyraz poczucia przyzwoitości." by asia_i_p
    • miriam_73 Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 16:08
      Paella smile uwielbiam, robię dosyć często. W hipermarketach na pewno dostaniesz odpowiedni ryż (to nei może być taki zwykły biały, a już na pewno nie długoziarnisty - hiszpański ryż do paelli jest nieduży i ma okrągłe ziarna, jest trochę podobny do włoskiego arborio) - w Polsce kupuję ryż w Auchan (mają w kilogramowych opakowaniach, oryginalny) oraz - co najistotniejsze - mieszankę do paelli, zawierającą szafran i inne przyprawy. Paellę tak na dobrą sprawę można zrobić ze wszystkim. Klasyczna jest valenciana i paella con mariscos (z owocami morza) - jest dużo przepisów w necie. Ja robię po swojemu, albo z drobiem albo warzywną. Jeśli z mięsem, to najpierw sobie odrębnie na oliwę podsmażam mięso tylko oprószone solą i pieprzem. W jednym garnku szykuję płyn: rosół drobiowy (w Hiszpanii caldo jest w kartonach w każdym sklepie, u nas trzeba samemu przygotować, albo można wziąć koncentrat rosołu drobiowego (można kupić, w szklanych butelkach) tak około litra, w to minimum szklanka białego wytrawnego wina i 2 saszetki przyprawy do paelli, trzeba podgrzać i mieć gorące ale nie gotować. Do głębokiej płąskiej patelni, lub niewysokiego szerokiego garnka wlewam oliwę (na oko), wrzucam ryż i przez chwilę prażę, żeby ryż mi się "obtoczył" w oliwie; dodaję kurczaka, różne pokrojone grubo w kostkę warzywa (kolorowe papryki, brokuł podzielony na małe różyczki, żółta, zielona lub białą cukinia, może być fasolka szparagowa pocieta na nieduże kawałki - co kto lubi), mieszam, zalewam płynem żeby się "kisiło" na małym ogniu az ryż zrobi się al dente, na początku duszenia dodaję jeszcze ze 3-4 ząbki czosnku w całości, 2-3 posiekane pomidory bez skórki (może być kostka z puszki), jeśli mam, to ze 3 łyżki stołowe tomate frito (uwaga, to nie to samo co włoska passata czy po prostu przecier pomidorowy - Tomate frito jest do kupienia w Auchan i bywa na tygodniach iberyjskich w Lidlu), w połowie gotowania czyli po jakichś 10 - 15 minutach dodaję jeszcze groszek, bo lubię, zwykle puszkowy, bo nie mam innego. Można zrobić też tylko z samymi warzywami. Po max pół godzinie masz gotowy gar gorącego jedzenia. Można na chwilę gar z dochodzącym ryżem wstawić do piekarnika i "dopiec".

      Na przekąskę nauczyłam się robić u znajomej grzanki z tuńczykiem i serem. Ona po prostu robi masę z lokalnego tuńczyka z puszki (w zalewie naturalnej), miesza z posiekaną białą cebulką oraz utartym serem (któryś z miękkich żółtych, np. mahon, bywa w Lidlu, można zastąpić np. miękką goudą), bierze pieczywo (białe pszenne) kroi na kromki naciera czosnkiem i odrobiną oliwy, na to ta masa i do piekarnika żeby się zrumieniło. Szybkie i smaczne. Tortilli ziemniaczanej nie próbowałam jeszcze sama robić, ale też jest pyszna, i zwykła i ze szpinakiem i z innymi dodatkami.
    • shmu Re: Dania kuchni hiszpańskiej 14.11.18, 18:54
      Ja sie przylacze do obu: crema catalana i flan. Oba uwielbiam ale przepisow nie mam.

      Jedna salatka, ktora mi bardzo przypadla do gustu ma w sobie: gotowana ciecierke (ze sloika), pomidora, cebulke pokrojona w piorka i papryke lub ogorka (co kto lubi). Sos z oliwy i octu.
    • al_sahra Re: Dania kuchni hiszpańskiej 15.11.18, 01:31
      Ja umiem zrobić tylko niektóre tapas, np.

      - wspomniane wyżej pimentos de padron

      - tortillę (w USA to się nazywa Spanish omlette - to jest wersja fritatty, gdzie z warzyw dominują cebula i kartofle, ale można też dodać trochę zielonej papryki, no i oczywiście dużo czosnku)

      - krewetki (gambas al ajillo - zapiekane z oliwą, ogromną ilością czosnku i zieloną pietruszką)

      Przepisów jest masa na sieci. Do tego szynka serrano, kiełbaski (chorizo), ser Manchego i butelka dobrej Rioja.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka