Dodaj do ulubionych

poleccie, prosze, sernik BEZ twarogu ...

20.11.18, 10:41
... nauczona krupnikowym (i nie tylko!) doswiadczeniem, ze jest tu sporo swietnych kucharek (szefow kuchni???), prosze o przepis na swiateczny sernik bez twarogu (nie mam gdzie kupic). sa przepisy w sieci, ale nie wiem, ktoremu zaufac?

sernik bez bakalii, ale myslalam o galaretce na wierzch, moze truskawkowa (i wtedy dodam tez truskawki), lub malinowa (i maliny)?
widzialm przepis na "sernik japonski" nada sie z taka galaretka?

moze byc z ricotta lub mascarpone lub dowolnym innym serkiem, ktory nie jest twarogiem... chyba wolalabym pieczony, niz na zimno, ale nic nie przesadzam ... wink



--
"out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
Edytor zaawansowany
  • chocolatemonster 20.11.18, 10:56
    Ktoras z dziewczyn (chyba Cosmetic Wipes) nakierowala mnie na przepis na sernik nowojorski z Moich Wypiekow i do niego mozna uzyc albo twarogu albo serka typu Philadelphia. Mysle, ze mozna to polaczyc z galaretka ale mam nadzieje, ze wypowiedza sie wieksze autorytety kulinarne😁
  • kura17 20.11.18, 11:05
    > Ktoras z dziewczyn (chyba Cosmetic Wipes) nakierowala mnie na przepis na sernik
    > nowojorski z Moich Wypiekow i do niego mozna uzyc albo twarogu albo serka typu
    > Philadelphia.

    to wyglada na dobry pomysl, mniam! wink


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • karme-lowa 20.11.18, 16:18
    A może zamiast galaretki ganache z czekolady i na to pokrojone pistacje?
  • kura17 20.11.18, 17:31
    > A może zamiast galaretki ganache z czekolady i na to pokrojone pistacje?

    pistacje odpadaja (dzieci ... <wzdycha>wink, ale to ganache to super pomysl smile



    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • hanusinamama 20.11.18, 11:44
    Ja robiłam pyzny. Ale galaretki bym chyba na to nie kładła. juz lepiej zostawic bez
  • qwirkle 20.11.18, 10:57
    Jak z mascarpone, to zrób tiramisu
  • kura17 20.11.18, 11:02
    > Jak z mascarpone, to zrób tiramisu

    nie lubie wink


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • olena.s 20.11.18, 11:02
    Rany boskie, to zrób ten twaróg.
    Delikatne podgrzewanie kwasnego mleka - w Katarze służył mi do tego laban, wiem, że niektórzy robia z jogurtów.
  • kura17 20.11.18, 11:03
    > Rany boskie, to zrób ten twaróg.

    nie chce mi sie robic twargu, kurcze. jakbym pojezdzila po miescie, to bym moze dostala, ale tez mi sie nie chce. chce sernik bez smile


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • olena.s 20.11.18, 11:06
    No ale nie będziesz miała, bo filadelfie i mascarpone nie mają kwaskowej nuty. Będziesz miała całkiem inne ciasto.
  • kura17 20.11.18, 11:19
    > No ale nie będziesz miała, bo filadelfie i mascarpone nie mają kwaskowej nuty.
    > Będziesz miała całkiem inne ciasto.

    dlatego pytam doswiadczonych w tych sprawach smile


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • yuka12 20.11.18, 18:03
    Możesz użyć ricotty (radzę nieco odcisnąć serwatkę), mascarpone czy philadelphii. Sernik nowojorski, londyński, cytrynowy i jeszcze parę opiera się właśnie na tych setkach a nie na polskum twarogu. Zobacz, czy gdzieś na półce z serkami nie stoi serek typu quark (bez tłuszczu), może niemieckie określenie jest zbliżone. Jest twaróg zbliżony do polskiego tylko bardziej chudy.
    Ja kiedyś nie miałam dostępu do polskich produktów, zsiadłe mleko na twaróg nie miałamz czego zrobić, a serniki piekłam/ robiłam regularnie.
    Spójrz na moje wypieki, bo to blog osoby mieszkającej na Wyspach, gdzie jest różnie z dostępem do polskich produktów

    --
    "najlatwiej patrzec przez etykietki, ktore rozdano, swiat jest wtedy taki prosty, a zycie nieskomplikowane" by Undoo
  • hamburzanka 20.11.18, 11:38
    Kup speisequark i odsacz na sitku. Tylko dlugo. Po ok 24h z 1kg zostaje ok 700g. Ja czesto wyciskam przez scierke zeby bylo szybciej wink
  • mikams75 20.11.18, 11:07
    ja kiedys zrobilam, smaczne to niestety nie bylo sad
  • mikams75 20.11.18, 11:06
    robilam juz rozne serniki na bazie quarku (chyba jest u was?) - dokladnie jak w przepisac, gdzie jest twarog mielony, tylko oczywiscie quarku juz nie mielilam wink Dobrze wiedziec, ktory z lokalnych quarkow jest mniej wodnisty. U mnie lepiej sie spisuja quarki z mala zawartoscia tluszczu.
    Wszelkie serniki na zimno tez swietne wychodza, nawet z takich bardziej wodnistych quarkow, a zreszta i z gestego jugurtu tez wyjda, jako zamiennik polskich serkow homogenizowanych.

    Korzystalam z roznych przepisow z bloga moje wypieki.
    Co do galaretki to bym nie byla taka pewna - sernik po upieczeniu ma zazwyczaj nierowny gorny brzeg, taki odchodzacy od foremki. Nie bardzo moge sobie wyobrazic wlanie galaretki tak, zeby nie splynelo na spod. Chyba, ze znajdziesz przepisa na sernik inaczej wygladajacy po upieczeniu. Z galaretka to bedzie dobry sernik na zimno.
  • mikams75 20.11.18, 11:08
    a jak masz tylko wodnisty quark i w przepisie jest np. maka ziemniaczana jako zagestnik, to dodaj jej troche wiecej.
  • kura17 20.11.18, 11:19
    quarki sa i niewodniste tez, dziekuje!
    moja babcia tak robila z galaretka - sernik piekla "ponizej" gornej granicy okraglej foremki, studzila bez wyciagania i potem na sernik w formie wlewala ta galaretke (dosc gesta) i od razu za okno wink czasem odrobina splynela bokami formy w srodku, ale nieduzo.


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • jkl13 20.11.18, 11:30
    Moja siostra swego czasu zastępowała twaróg ricottą. Piekła tradycyjny sernik naszego taty. Twierdzi, że sernik wychodził inny, ale również dobry.
  • mikams75 20.11.18, 12:05
    tez probowalam z ricotta i mnie nie smakowalo, zdecydowanie lepszy jest na bazie quarku.
  • volta2 20.11.18, 11:41
    nie możesz sobie twarogu sama zrobić? chyba mleka naturalnego to u was nie brakuje? mi zresztą wyszedł twaróg z uht 2% po tym, jak zapomniałam o przyniesieniu jednej butelki mleka z samochodu. po paru dniach była piękna baza do twarogu właśnie.
    dla jasności, nie zjadłam, zbyt smaczny uczciwie mówiąc też nie był, ale z lepszego mleka to nie byłoby na co narzekać.
  • sandrasj 20.11.18, 11:46
    Ja piekę taki z jogurtu greckiego.
    Przykładowy przepis
    smaacznykasek.blogspot.com/2013/08/turecki-sernik-bez-sera-na-jogurcie-z.html?m=1
  • snakelilith 20.11.18, 11:49
    Kura, twaróg dostaniesz w Nimeczech pod nazwą Schichtkäse, szukaj w większych supermarketach. Jeżeli jednak nie znajdziesz, to przecież Niemcy też robi serniki, tylko, że nie na tym sławetnym polskim twarogu. Jeden z najlepszych przepisów mam na twarożku Quark. Do tego jest bardzo łatwy. Dostałam go od mojej przyaciółki Diany, więc u mnie nazywa się Diana´s Cheesecake.

    Diana´s Cheesecake
    Na spód potrzebujesz 150 Vollkornbutterkekse (np. marki Ja z Rewe), 50 Amerettini, 100g rozpuszczonego masła , ewentualnie 2 łyżki kakao jak chcesz kakaowy spód. Wszystkie ciastka wrzucam do malaksera, rozdrabniam, mieszam z masłem (i kakao) i masą wykładam tortownicę 26 cm średnicy.

    Na serowe ciasto: 4 jajka, 200g cukru, 1 pacz. cukru waniliowego, szczypta soli, 750 Quark (w każdym supermarkecie, najlepiej ten 40%), 150 g creme fraiche albo mascarpone, 5 łyżek Speisestärke albo jak nie masz, to 5 łyżek budyniu śmietankowego.

    Jajka, cukier, sól ubić mikserem do puszystej masy, wymieszać z twarożkiem Quark i creme fraiche, budyć przesiać na masę przez sito i wzsystko wymieszać. Wyłożyć na herbatnikowy spód.

    Ja na górę robią zwykle madarynki (bo mój mąż lubi), czyli albo świeże (puszkowe też są ok) mandarynki ułożyć w ładny wzorek, zawsze jakiś 2cm od brzegu zostawić wolne. Ja posmarujesz madarynki sokiem zagęszczonym odrobinę skorbią (jakieś 50ml soku pomarańczowego albo z madarynek zagotowangego z 1 płaską łyżeczką budyniu, płyn ma by dosyć rzadki), to po upieczeniu mandarynki będą miały Glanz.

    Ciasto wkładasz do nagrzanego piekarnika 180 stopni (Umluft), piec 1 godzinę. Ciasto smakuje najlepiej, jak po upieczeniu zostawisz go na noc w lodówce.


    Jak dostaniesz Schichtkäse (marki Tuffi, Landliebe, Andechser Natur, Südmilch), to mam prosty przepis z czasopisma Brigitte, ten jest bez spodu.
    https://www.landliebe.de/fileadmin/Master-Seiten/Produkte/Detail/Schichtkaese/ll_produkt_schichtkaese.png

    Käsetorte Brigitte
    150g cukru, 100 miękkiego masła, 2 jajka, 500g Schichtkäse, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 łyżki grysiku kukurydzianego (Maisgrieß) albo zwykłego (Weichweizengrieß), tłuszcz do formy.

    Cukier, masło, jajka ubić na gładką masę, dodać Schichtkäse, wymieszać, na koniec dodać budyniu i grysik. Do ciasta możesz zamieszać też 150 g owoców, np Preiselbeeren, albo Blaubeeren. Jak mrożone, to nie rozmrażać, tylko takie prosto z zamrażarki.
    Wyłożyć do natłuszczonej formy 22 cm średnicy (jak większą, to dodać z każdego składnika 30%). Piec w nagrzanym piekarniku 150 stopni (Umluft) około 80-85 minut. W drugiej połowie pieczenia ewentualnie przykryć papierem by się góra zbyt nie zbrązowiła.
    Ja tego ciasta nie piekę zwykle w dużej formie, a w małych formach muffinkowych (12 sztuk), bo to ładniej wygląda. Wtedy piec tylko jakieś 45 -50 minut.
  • kura17 20.11.18, 11:55
    Snake, dziekuje za przepis Diany, bardzo fajnie wyglada! moj maz tez lubi z mandarynkami, ale ja NIE, wiec pewnie zrobilabym cos innego.

    ten ser to ja u nas raz widzialam, juz kiedys o tym pisalysmy - cos musi byc na tej polnocy, ze go nie lubia wink
    oczywiscie sa polskie sklepy itp itd, ale j chetnie sprobuje cos nowego - jak ten sernik Diany.
    pomysl na muffinki sernikowe jest swietny, mysle, ze moje dzieci by pokochaly ...


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • snakelilith 20.11.18, 12:22
    W oryginalnym przepisie Diany były nie mandarynki, a wiśnie. Takie ze słoika 370g. Odcedasz wiśnie na sitku, sok zagotowywuejsz z 1 łyżką skrobi, albo budyniu (najpierw rozpuszczoną w odrobinie płynu) i wrzcuasz wiśnie. Ten rzadkawy wiśniowy budyń nakładasz się na ciasto przed pieczeniem. Do wiśni Diana dodawała cynamonu, albo trochę Glühweingewürz, czyli przypraw korzennych do grzanego wina, bo Diana przynosiła ten sernik do pracy zawsze przed świętami. Ważne, by sernik schłodzić przed jedzeniem, wtedy jest rozpływający się w ustach.
    A Schichtkäse jest faktycznie nie w każdym sklepie, ale w takich większych, lepiej zaopatrzonych, to owszem. Gdzie ty najczęściej kupujesz? Bo u mnie w Rewe kiedyś ten Landliebe był, teraz jakoś go nie ma, ale ja mam teraz bardzo blisko Polonia Market. Ale prawdę mówiąc, mnie ten polski twaróg jest za zbity, a nie bardzo mam jak go mielić, nie mam maszynki do mięsa.
  • mikams75 20.11.18, 13:45
    a masz taki siekacz jakie sa w komplecie z blenderem? ja tam siekam w tym co sie tylko da np. mieso, wychodzi niemal jak z maszynki do mielenia miesa.
  • snakelilith 20.11.18, 14:35
    mikams75 napisała:

    > a masz taki siekacz jakie sa w komplecie z blenderem?

    Mam i faktycznie mielę w tym mięso, na przykład kurze, albo ryby na kotlety mielone. Ser też mogłabym zmielić, ale osobiście wolę sernik z twarożku Quark, a ten ma konsystencję twarożku homogenizowanego i nic nie trzeba mielić.
  • kura17 20.11.18, 13:50
    no wlasnie widzialam ze dwa razy w rewe, ale teraz juz nie (zastapily go produkty wege wink ).
    i tez nie wiem, jak bym mielila, moze w malakserze?
    wyprobuje przepisy bez tongue_out


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • snakelilith 20.11.18, 14:31
    Kura, Schichtkäse nie musisz mielić, bo ten twaróg jest luźniejszy niż ten polski. Bardziej przypomina taki domowy, zrobiony z kwaśnego mleka. Kostka daje się całkiem bezproblemowo rozestrzeć w cieście zwykłym mikserem. Jeżeli chcę na przykład robić ruskie pierogi to odstawiam Schichtkäse na noc na sitku w lodówce do odsączenia. Ja lubię niemieckie serniki robione z Quarku, albo Schichtkäse, bo one są luźniejsze, lżejsze w konsystencji, bardziej puszyste. Typowy polski sernik jest ciężki.
  • edelstein 20.11.18, 11:51
    Jak to nie masz gdzie kupic?W caly Hamburgu nie ma ani jednego rosyjskiego czy polskiego sklepu?nie ma sklepow z polskimi regalami?

    --
    "Decyzja o poczeciu nazlezy do dziecka. Jak nie zechce, to sie nie pocznie." by plater-2
  • kura17 20.11.18, 11:57
    > Jak to nie masz gdzie kupic?W caly Hamburgu nie ma ani jednego rosyjskiego czy
    > polskiego sklepu?nie ma sklepow z polskimi regalami?

    sa, ale daleko ode mnie (te polskie sklepy) - nie chce mi sie po miescie jezdzic. na regalach twarogu nie ma. (za to odkrylam swietne ogorki kiszone, az wierzyc mi sie nie chce, ze w sloikach, w niemczech takie dobre).
    jest budka na lokalnym pchlim targu, ale kobieta ZAWSZE ma twarog z data waznosci 1-2 dni (albo i do zjedzenia w dzien kupienia), wiec na swieta nie bedzie jak kupic (jest tam raz na 1-2 tygodnie).




    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • mysiulek08 20.11.18, 16:59
    Kuhne? tak, sa dobre. Twarog na sernik mozesz zamrozic
  • kura17 20.11.18, 17:33
    > Kuhne? tak, sa dobre.

    ogorki? nie! polskiej firmy na polce z polskimi produktami. nie pamietam teraz producenta, ale maja taki charakterystyczny sloik, pekaty, jak mala beczka z ogorkami wink

    i dziekuje za rade o mrozeniu sera, nie wiedzialam.
    jednak troche bym sie bala mrozic ser z 1 dniem waznosci ... chociaz moze niepotrzebie?...


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • snakelilith 20.11.18, 17:41
    kura17 napisała:
    > ogorki? nie! polskiej firmy na polce z polskimi produktami. nie pamietam teraz
    > producenta, ale maja taki charakterystyczny sloik, pekaty, jak mala beczka z og
    > orkami wink

    Vitarol, mają u mnie też w Rewe.

    https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/none/path/s8cb5f8cfb0f37ea9/image/ica92b8d1914612aa/version/1496248452/image.jpg
  • tt-tka 20.11.18, 17:44
    kura17 napisała:

    > > Kuhne? tak, sa dobre.
    >
    > ogorki? nie! polskiej firmy na polce z polskimi produktami. nie pamietam teraz
    > producenta, ale maja taki charakterystyczny sloik, pekaty, jak mala beczka z og
    > orkami wink

    Vitarol smile, sama kupuje, bardzo dobre sa. Te ze sloika, bo z plastikowej torebki czesto sklapciale, a firma ta sama.
    Serek homo/Quark sprawdzi sie, ale jak masz u siebie polski sklep, a jeszcze lepiej rosyjski, to bialych serow i twarogow znajdziesz tam jak zelaza w jablku.
    >
    > i dziekuje za rade o mrozeniu sera, nie wiedzialam.
    > jednak troche bym sie bala mrozic ser z 1 dniem waznosci ... chociaz moze niepo
    > trzebie?...
    >
    >
  • kura17 20.11.18, 18:24
    u nas w workach nie widzialam, te sloikowe sa pyszne!
    kiedys (w innym sklepie) kupilam na probe inne (tez polskie, w sloiku, ale prostym) i byly PASKUDNE! nie lubie wyrzucac jedzenia, a te wywalilam bez namyslu po sprobowaniu jednego ...

    ... co mi przypomina, ze musze sie wybrac do rewe po ogorki, hehe ...


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • pade 20.11.18, 19:06
    A już myślałam, że o te chodzi:

    scontent-mad1-1.cdninstagram.com/vp/435982bf446e8989505b791444d80c53/5CAE571B/t51.2885-15/e35/36859502_2050851978498011_7309358537572876288_n.jpg?se=8&ig_cache_key=MTgyOTI0MjI1NTExMjQzMDQzNw%3D%3D.2
    są pyszne!


    --
    Każda rzecz, która irytuje nas w innych, prowadzi do zrozumienia nas samych.
    — Carl Jung
  • tt-tka 20.11.18, 19:09
    Pade, mozliwe, ze o te tez smile
    Nie znam, moga byc bardzo dobre. Ale te V tez takie sa smile
  • katja.katja 20.11.18, 12:14
    Podłączę się jeżeli można.
    Proszę o polecenie mi makowca bez maku, ewentualnie jeszcze masła bez śmietany, dziękuję.

    --
    Jeśli mnie nie lubisz i nie szanujesz moich poglądów lub uważasz, że jestem trollem wpłać tutaj:
    dzieciom.pl/podopieczni/4405
  • astomi25 20.11.18, 12:20
    Kura zwariowalas?
    Ja sernik robie zawsze z niemieckiego quarku! I jest przepyszny!
    Kupuje zwykly pakowany po 500g, w netto discount najczesciej.
    Jak chcesz sernik bez quarku to bedziesz miala calkiem inne ciasto.

    --
    Der Ossi ist schlau und stellt sich dumm, der Wessi macht es andersrum.
    smile
  • snakelilith 20.11.18, 12:27
    Ten w opakowaniach 500g, to jest Magerquark. Spróbuj na tym 20% czy 40%, ten sprzedawany jest zwykle w opakowaniu 250g. smile
  • astomi25 20.11.18, 13:41
    Mozliwe ze Magerquark musze sie doczytac.
    Nie zmienia to faktu ze cissto wychodzi przepyszne

    --
    Der Ossi ist schlau und stellt sich dumm, der Wessi macht es andersrum.
    smile
  • snakelilith 20.11.18, 14:24
    Ja też jestem zdania, że Quark jest w porządku, tyle tylko, że ten tłustszy robi jeszcze lepsze ciasto. wink
  • astomi25 20.11.18, 15:01
    Ja tego 40% uzywam do Eierschecke ohne Boden. Sernik wole ciut lzejszy.

    --
    Der Ossi ist schlau und stellt sich dumm, der Wessi macht es andersrum.
    smile
  • kura17 20.11.18, 13:48
    Astomi, ja chce konkretnie bez twarogu, nie bez sera - oczywiscie, ze z quarkiem moze byc smile


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • sylwia1607 20.11.18, 12:46
    Ostatnio w Realu odkrylam twarog :www.quarki-milch.de/produkte/#quark
    A moje zaskoczenie bylo takie ze na spodzie opakowania byl napis Piatnica smile
    A na tej stronie masz mozliwosc zamowienia online.
  • kura17 20.11.18, 13:49
    do realu chodzi na ogol maz, ja od lat nie bylam chyba - sprawdze, moze i u nas jest! dzieki smile


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • alpepe 20.11.18, 16:13
    Ten twaróg jest też w kauflandzie.

    --
    Achse des Guten
  • kura17 20.11.18, 17:34
    > Ten twaróg jest też w kauflandzie.

    u nas kaufland bardzo malo popularny, tylko 2 znam. jeden jest tuz kolo poczty, do ktorej czasem wysylaja nasze paczki, jak nikogo nie ma w domu - jak bede jechala odbierac, to zahacze o kaufland w poszukiwaniu twarogu!






    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • mysiulek08 20.11.18, 12:48
    sernik na serku typu philadelphia, przepis gdzies w sieci znaleziony, z moimi modyfikacjami

    4 serki 227gram kazdy
    6 duzych jajek albo 8 mniejszych
    cukier puder, ilosc zalezy od tolerancji slodkosci, ja daje jedna filizanke
    cukier waniliowy, mozna pominac
    budyn smietankowy albo kase kuchen hilfe oetkera
    cytryna, osobno starta skorka, osobno sok
    rodzynki, zurawina, skorka pomaranczowa

    jajka ucierasz z cukrem w misie robota (ja nie bawie sie ubiajanie piany, mum daje rade calym jajkom, bez skorupek smile), dodajesz sok z cytryny. Dodajesz malymi porcjami ser (lepiej to robic blenderem zyrafa, troche ubitych jajek, troche sera), skorke z cytryny, budyn, oetkera i na koniec co tam lubisz, rodzynki itp. Pieczesz w 165-170 stp okolo godziny, proba patyczka najlepsza.
    Wyjmujesz z piekarnika goracy! sernik i z blaszka rzucasz z wysokosci okolo 30cm na blat. Wtedy mnie opada.

    Pieke taki od lat.
  • evee1 20.11.18, 13:05
    Ja od lat robię serniki tylko z ricotty, ale przepisu Ci nie podam, bo zawsze robię na oko.

    --
    Internet... You start reading about sequoias and two hours later you know everything about Russian Revolution
  • wapaha 20.11.18, 13:45
    a interesuje Cię sernik z serków homogenizowanych ?
  • peonka 20.11.18, 16:13
    Mój ulubiony sernik to od wielu lat pascha. Na pewno robi się szybciej niż poszukiwanie sera po całym Hamburgu smile
    Ja robię z przepisu z Moich Wypieków.

    --
    Stefek - kotek, który nie potrafił latać. Szukamy super domu!
    www.facebook.com/events/329481874526709/?ti=cl
  • tairo 20.11.18, 16:23
    W zasadzie każdy polski sernik można spokojnie robić z quarku (im gęstszy, tym lepszy) albo twarożku wiejskiego (po odcedzeniu i potraktowaniu blenderem), tylko warto dodać więcej tłuszczu do masy serowej.
    Wyjdzie trochę delikatniejszy, ale wyjdzie.

    W wersji desperackiej to w ogóle można zrobić sernik z jogurtu, najlepiej greckiego smile
  • tt-tka 20.11.18, 16:31
    Jezeli masz u siebie cos, co jest serkiem homogenizowanym lub go przypomina, przepis bardzo prosty - na szesc sredniej wielkosci trumienek tego serka bierzesz 10 jajek, szklanke maki, szklanke cukru, szczypte proszku do pieczenia, dwie lyzeczki budyniu (moze byc truskawkowy, serki tez zreszta moga byc o smaku truskawkowym, ja robie z waniliowych) - ucierasz zoltka z cukrem, dodajesz produkty sypkie, bialka ubijasz na piane, dodajesz, calosc wylewasz do formy (najlepiej tortowa otwierana, bo z blachy trudno to potem wyciagnac) wylozonej folia aluminiowa, pieczesz 30-40 minut w ok. 180 stopniach. Gdy gora lekko zbrozowieje, pora wylaczyc piecyk, ale NIE WYCIAGAC, bo klapnie, stygnac ma w piecyku. Juz zimny dekorujesz, czym chcesz, moze byc polewa, galaretka, posypka z cukru-pudru i owoce na wierzchu, moze byc rowniez bez niczego. Bardzo delikatny on jest.
  • snakelilith 20.11.18, 17:19
    tt-tka napisała:

    > Jezeli masz u siebie cos, co jest serkiem homogenizowanym lub go przypomina,
    moze byc truskawkowy, serki tez zreszta moga byc o smaku trusk
    > awkowym, ja robie z waniliowych

    W Niemczech twaróg sprzedaje się właśnie najczęściej jako serek homogenizowany, to nic innego jak nasz twaróg, czy serek wiejski, tylko mniej odwodniony i gładki, bez grudek, Quark. Ten sprzedaje z różną zawartością tłuszczu, 10%, 20%, 40% i jest to twarożek bez dodatków, czyli nie waniliowy, czy inny, a naturalny, nie ma w nim żadnych wspomagaczy. Można więc go zrobić na pikantnie, albo na słodko. I nadaje się też świetnie na pieczenie sernika.
  • yuka12 20.11.18, 18:11
    Zazdraszczam. W UK quark ma zazwyczaj 0% tłuszczu.

    --
    "najlatwiej patrzec przez etykietki, ktore rozdano, swiat jest wtedy taki prosty, a zycie nieskomplikowane" by Undoo
  • snakelilith 20.11.18, 19:30
    Quark jest w Niemczech tak popularny, że wyrażenie Quark oznacza nawet w języku potocznym bzdurę. Quark je się na śniadanie do chleba pod konfiturę i do ziemniaków ze szczypiorkiem na obiad. A na kolację Quark na pikantnie podaje się jako dip do warzyw. Sahnequark z 40% tłuszczu, czyli quark śmietankowy smakuje naturalnie najlepiej. smile
  • yuka12 20.11.18, 22:34
    W UK jest cottage cheese, najczęściej lekko solony, wiec do sernika średnio, soft cheese do smarowania na kanapki, są też twarożki smakowe, ale quark jako jedyny ma najbardziej zbliżoną do polskich twarogów strukturę i smak (neutralny, lekko kwaskowaty), ale niestety jest beztłuszczowy.
    Myślę, że po prostu Niemcy mają wiele elementów wspólnych z kuchnią polską, natomiast w dzisiejszej kuchni brytyjskiej jest zdecydowanie większy wpływ kuchni azjatyckiej (z różnych krajów) i meksykańskiej. O włoskiej nie piszę, bo ta chyba popularna jest w całej Europie środ.- zachodniej.
    W dodatku widać silny wpływ USA, wraz z obecnościa ich sieci fastfoodowych i potraw nawet w małych walijskich pipidówkach.
    Przy tym zaskakuje niemal całkowity brak kuchni środkowo- wschodnio-południowo europejskich (poza Polską i ew. Grecją). Tak jakby w tutejszych supermarketach Europa kończyła się na Polsce i Skandynawii, resztki z Grecji i biała plama. Kulinarna żelazna kurtyna. O sorry- poza piwami i alkoholami jak piwa i wódki.
    Szkoda, bo wina greckie czy węgierskie są pyszne, a np. kuchnia bulgarska jest zdecydowanie mi blizsza smakowo niż chińska.

    --
    "najlatwiej patrzec przez etykietki, ktore rozdano, swiat jest wtedy taki prosty, a zycie nieskomplikowane" by Undoo
  • tairo 20.11.18, 22:42
    To, że jest beztłuszczowy, to nie jest wielki problem, wystarczy dodać więcej masła.
  • mikams75 20.11.18, 23:11
    z beztluszcowego tez wychodzi dobry sernik nie jest tak kremowy jak z tlustego, ale jest bardzo smaczny no i lzejszy.
  • lidek0 20.11.18, 16:36
    ser możesz zrobić sama - szybciej się robi niż pisanie i odpowiadanie na forum w wątku smile

    --
    Lidek mama Maćka /ur.08.06.2001/
    Aniołek VIII 1996 Aniołek XI 1997 Aniołek IX 2005
    zapraszam na forum Dla starających się
  • snakelilith 20.11.18, 17:13
    Jezu, a po co ma to robić? Przestańcie się wygłupiać, Niemcy jedzą produkty mleczne i mają mnóstwo różnych wyrobów nadających się na sernik. A niemieckiego mleka z supermarketu ukisić się nie da, trzeba zakwasić różnymi kulturami (jogurt, kupne zsiadłe mleko, kwaśna śmietana itd) i babranie się w tym nie jest warte zachodu. Kupny quark kosztuje grosze, to jeden z najpoularnieszych tu produktów żywieniowych. Miliony Niemców zaczynają swój dzień kładąc na chleb Quark.
  • kura17 20.11.18, 17:36
    > Jezu, a po co ma to robić?

    nawet juz pisalam, ze mi sie nie chce wink
    i, tak jak piszesz, produktow serowych jest tutaj mnostwo, po prostu nigdy z nich sernika nie robilam, a mi sie zachcialo na swieta, to pytam. moje dzieci maja swiete ciasta (marchewkowe, brownies, cytrynowe i czekoladowe z orzechow laskowych) i trudno im dogdzic czyms innym. a ostatnio w kawiarniach sie zajadaja sernikami, wiec chce upiec.


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • snakelilith 20.11.18, 17:50
    Tak apropos pieczenia, to najlepsze, zawsze udające się przepisy ma zawsze kobiece czasopismo Brigitte. Oni do czasu do czasu wydają nawet takie zeszyty dodatki do czasopisma analogowego z przepisami na jakiś tam temat oraz właśnie wypiekami. Z tych mam moje ulubione przepisy na różne mniej lub bardziej popularne ciasta, najlepszy przepis na biszkopt, na świąteczną Stollen, na Bienenstich, drożdżowe ze śliwkami i mnóstwo innych. Te przepisy zawsze się udają. Więc jak będziesz kiedy u lekarza, czy coś, Brigitte leży zawsze na stole. wink
  • kota_marcowa 20.11.18, 17:16
    Nie wiem czy tam macie serek homogenizowany, ale ja kiedyś przez pomyłkę zamiast wiaderka twarogu, kupiłam właśnie wiaderko serka. Zorientowałam się za późno, a sernik musiałam mieć "na jutro", tak więc nie mając wyjścia zaryzykowałam i upiekłam z normalnego przepisu na tym serku i o dziwo wyszedł. Nie był taki zbity jak z twarogu, tylko "puchaty" i zanim wystygł miał konsystencję lekko budyniową, ale ogólnie był w miarę ok.
    Wygooglałam sobie ten wasz quark, myślę, że jest ok, ewentualnie ricotta, serek homo też obleci. Tyle, że wiadomo, że z zamiennikiem nie będzie smakował tak samo jak zwykły sernik.
  • snakelilith 20.11.18, 17:23
    Każdy sernik smakuje inaczej. Z polskim twarogiem sernik jest bardzej zbity, z niemieckiem quarkiem bardziej puchaty, ale to sprawa preferencji. A ricotta smakuje zupełnie inaczej, biorąc pod uwagą, że jest to ser z dodatkiem mleka owczego. To już prędzej wzięłabym mascarpone mieszają go z quarkiem.
  • niu13 20.11.18, 18:10
    Na Wielkanoc się piecze serniki. Na BN upiecz sobie makowca bez maku😉
  • yuka12 20.11.18, 18:14
    Eee tam, my pieczemy/ robimy tradycyjnie serniki na BN jako 3 pokolenie. I zdecydowanie są popularniejsze od makowca czy makiełek.

    --
    "najlatwiej patrzec przez etykietki, ktore rozdano, swiat jest wtedy taki prosty, a zycie nieskomplikowane" by Undoo
  • kura17 20.11.18, 18:22
    > Na Wielkanoc się piecze serniki. Na BN upiecz sobie makowca bez maku😉

    maku ci u nas dostatek! (zwlaszcza u turka - oni maja nawet mielona mase makowa w sloiku).

    dla mnie ciasta nie sa uzaleznione od swiat, babka drozdzowa, makowiec i dyniowiec byly zawsze, czasem dodatkowo jakies ekstrawagancje.
    a teraz mi sie sernika bez twarogu zachchialo smile




    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • snakelilith 20.11.18, 19:41
    kura17 napisała:
    > maku ci u nas dostatek! (zwlaszcza u turka - oni maja nawet mielona mase makowa
    > w sloiku).

    Ja kupuję mak w Rewe albo w Edece jako agaDampfmohn. Bardzo polecam, bo jest już zmielony i parowany, ale nie ma w sobie żadnych dodatków smakowych, żadnych konserwantów i nie jest mokry jak gotowe masy.

    http://www.agadampfmohn.de/files/dampfmohn_dlg2_1.png
  • shmu 20.11.18, 18:10
    Fantastyczny sernik zabajone (ricotta i mascarpone):
    www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_zabajone/przepis.html
    Ja uzywam ciasteczek karmelowych na spod, ale jak nie masz to poprostu jakies smaczne, skorka cytrynowa zamiast pomaranczowej. I jagody na wierzch.
  • kura17 20.11.18, 18:26
    > Fantastyczny sernik zabajone (ricotta i mascarpone):

    ale tego sernika to dzieciom raczej nie podam, hehe smile
    ... chociaz moze 100ml (w sumie) likieru to nie tak duzo?...


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • tairo 20.11.18, 22:26
    Jak chcesz dla dzieci zupełnie bez alkoholu, to możesz zrobić z syropem takim jak do kawy po prostu.
  • shmu 20.11.18, 22:38
    Ja nie uzywam alkoholu wcale. I tak btw... jajek tez nie ubijam w kapieli wodnej...
  • kafana 20.11.18, 18:27
    www.mojewypieki.com/przepis/wloska-tarta-z-serkiem-ricotta-i-czekolada
    Zawsze wychodzi i każdy chce przepis
  • kura17 20.11.18, 18:32
    Kafana, fajny ten przepis na tarte serowa! zwlaszcza, ze moj syn ostatnio sie domaga zrobienia tarty - tylko po to, zeby mogl ciasto z brzegow objadac, wnetrza (na slono) nie chce ... z serem i czekolada by pewnie chcial ... smile



    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • ammazuko_powrot 20.11.18, 21:34
    Robiłaś kiedyś ciasto STYROPIAN? smakuje jak sernik a jest bez sera😉
  • sztuczkamagiczna 21.11.18, 09:30
    Często piekę z jogurtów greckich. Jest lżejszy niż tradycyjny sernik, ale równie smaczny. A co najważniejsze szybko się robi.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka