Dodaj do ulubionych

Kapusta, niedoszły bigos i co dalej

20.12.18, 21:13
Kupiłam 6 kilo kapusty kiszonej celem ugotowania bigosu.

Po godzinie gotowania okazało, że kapusta zrobiła się miękka, za miękka by mogła stać się bigosem. Jeszcze godzina gotowania i pewnie stałaby się kapuścianą papką. W stanie surowym kapusta była chrupiąca, smaczna, w sumie taka jaka powinna być.

I do sedna: czy z tej kapusty można zrobić coś jadalnego? Kosztowała mnie trochę drogawo więc jakby dał się na coś to przerobić byłoby super. Jeśli nie - trafi do kosza.
Edytor zaawansowany
  • kochamruskieileniwe 20.12.18, 22:33
    farsz do pierogów.
    Hy, hy, hy - 6 kg....

    (przepraszam, jestem po wycinaniu pierniczków, wyszło chyba 300 - a robiłam z połowy porcji..., więc wizja pierogów z 6 kg kapuchy spowodowała u mnie napad smiechu)
  • kochamruskieileniwe 20.12.18, 22:37
    a serio - częś możesz zjeść podmażaną (tzw kapusta szmurowana)
    część przerobić na farsz do łazanek - można mrozić!
    wszelakie paszteciki kapuściane...
    Generalnie - zrobiłabym jakiś farsz i zamroziła. Bo się skichasz, zanim zjesz te 6 kg. Chyba, że zywisz pułk wojska.
    A grzyby suszone masz??? ewentualnie użyj pieczarek...
  • kochamruskieileniwe 20.12.18, 22:37
    bo jak masz grzyby - to zrób kapustę z grzybami.
  • bei 20.12.18, 22:50
    Iza, zapakuj kapustę w słoiki i zawekuj i wynieć na taras, albo do piwnicy.
    Gdy będziesz chciała danie z kapustą- poddusisz pieczarki, albo ugotujesz groch lub ciecierzycę (możesz kupić gotową gotowaną w słoiku lub w puszce) dodasz do kapusty, przyprawisz....możesz dodawać mięso duszone lub pieczone lub smażone, albo fasolę z puszki, zieleninę. Danie samo w sobie lub z dodatkiem ziemniaków lub kopytek.
  • mikams75 20.12.18, 23:23
    zrob farsz, jak do pierogow, poporcjuj i wloz do zamrazalnika; wykorzystasz do pierogow, krokietow albo po prostu do nalesnikow, czy ot tak do zjedzenia po jednej porcji.
  • minerallna 21.12.18, 05:25
    Kapuśniak.
    Jak ratować to tak bym zrobiła.
    Na dobry kapuśniak przerobić z innymi składnikami i później połączyć z tą kapustą.
    Zamrozić, weki.

    --
    http://supergify.pl/images/stories/impreza/tany/ballo011.gif
  • lot_w_kosmos 21.12.18, 05:55
    Kapusta kiszona, która po godzinie gotowania jest papką, jak dla mnie była nafaszerowana chemią i podgnita.
    Wyrzuciłabym.
  • ajaksiowa 21.12.18, 06:21
    Ja kupiłam kapustę która była lepka,dodali oleju?wypłukałam,gotuję i jest ok😀
  • saskia44 21.12.18, 10:15
    Serio bedziesz to jesc?
  • lati7 21.12.18, 09:32
    Prawdziwa kiszona kapusta nie ma prawa zrobić się papką. Dodali za dużo octu i się rozpłynęła. Co za oszukańcze czasy, wszystko na skróty sad Do ogórków "kiszonych" też dodają ocet bleee . Ja kupuję kapustę kiszoną w zaprzyjaźnionym warzywniaku eko , jest pyszna a bigos wyszedł cudowny. Ogórki kiszone na zimę robię w słoikach.
  • saskia44 21.12.18, 10:15
    Dodali za dużo octu i się rozpłynęła.

    Za duzo hehehe, ocet w kapuscie kiszonej nie ma prawa sie znalezc.
    To samo z ogorkami. Dlatego dawno przestalam kupowac, bo to paskudztwo. Wole wlasnej roboty, wyhodowane na dzialce, wiem co jem. Co prawda nie przepadam za kapusta czy ogorkami kiszonymi ale raz ma jakis czas zupa ogorkowa czy pierogi z kapusta sa ok. Jednak nie kupne.
  • saskia44 21.12.18, 10:16
    Wyrzucilabym. Jakis syf.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka