Dodaj do ulubionych

Menu na domowy sylwester

30.12.18, 01:41
Co robicie?
Moje plany to chilli con carne (mój pierwszy raz, bo wydaje mi się to niejadalne, ale raz się żyje, może ktoś to zje) paella, dal, krewetki smażone w oliwie i czosnku, mini kanapeczki z nietypowymi pastami i dodatkami, bruschetty na kilka sposobów, tarta z łososiem, sałatka z marynowaną kaczką, nugetsy z domowymi sosami, sałatka z pieczonymi figami, tatar z łososia. Mam na gotowanie cały poniedziałek, szukam inspiracji, gotować bardzo lubię.
Coś jeszcze byście dodały? Zwykle na imprezach jestem gościem, teraz chciałabym się wszystkim odwdzięczyć.
Edytor zaawansowany
  • kk345 30.12.18, 01:51
    Chilli nie pasuje do reszty menu, poza tym po co robisz coś, czego sama nie lubisz? Planując paellę, krewetki, bruschetty i nugetsy przykuwasz się do kuchenki, bo to dania do wydania natychmiast po przyrządzeniu, na ciepło. Zamieniłabym na menu z piekarnika, zeby mieć coś z imprezy... No ok, nugetsy możesz piec...
  • betty_bum 30.12.18, 02:01
    To domówka, z przyjaciółmi, więc połowa i tak siedzi w kuchni, która jest praktycznie połączona z salonem. To chilli z tego forum wzięłam, wszyscy piszą, że właśnie zjedli, gotują lub mają na jutro jestem ciekawa jak smakuje. Impreza raczej kanapowa i kulinarna, więc mogę poszaleć.
  • lily_evans11 30.12.18, 04:26
    Miałam też robić, na szczęście się opamietalam i zabieram do znajomych strogonoff z kurczaka. Wbrew pozorom prostszy będzie....

    --
    Nigdy nie byłam złą babą
  • alfa36 30.12.18, 11:01
    Robi się tak, jak z wołowiny?
  • lily_evans11 30.12.18, 11:18
    Tak, tylko krócej. Bardzo delikatne to jest.

    --
    Nigdy nie byłam złą babą
  • mysiulek08 30.12.18, 15:39
    Kroisz w paski poledwice wolowa, lekko obtaczasz w mace, przesmazasz na masle klarowanym (jak nie mam, to olej tez moze byc), mieso ma byc nie wysmazone! Zalewasz bulionem (bialym winem w braku buliony, ale to juz moja inwencja), dodajesz troche cebuli startej na tarce (mozna pominac), sol (jesli nie bulion), dodac papryke w proszku, pieprz i dobra smietane. I juz.

    Z wolowiny i pieczarek to juz nie bedzie stroganow tylko gulasz tongue_out z pieczarkami, miesem i smietana wink
  • szarsz 30.12.18, 09:32
    > jestem ciekawa jak smakuje.

    Chcesz podać gościom coś, co będziesz robić pierwszy raz, nie wiesz, jak powinno smakować i na dodatek wydaje Ci się niezjadliwe? Bogowie, jakiż to szczęśliwy Sylwester, w którym nie jestem Twoim gościem.
  • betty_bum 30.12.18, 09:49
    Bardzo często dla gości gotuję coś czego nigdy nie robiłam, czego sama zwykle nie jadam, a skarg nigdy nie było.
  • bigzaganiacz 30.12.18, 18:58
    zwykle nie jadam, a skarg nigdy nie było.


    Oczekujesz ze ktos ci powie , ej grazyna to bylo takie podle ze psu bym nie dal albo prawie sie pozygalem takie ochydztwo, zszokuje cie ale normalni ludzie nic nie mowia
  • kornelia_sowa 30.12.18, 23:04
    Nie wiem Janusz czy oczekujesz, ale ja ci powiem, ze pisze sie "ohydztwo" a nie "ochydztwo"
  • bigzaganiacz 30.12.18, 23:14
    Nie zesraj sie w majty na zadko z wrazenia
  • kornelia_sowa 30.12.18, 23:39
    Twoja osoba i twoje wypociny nie sa w stanie wywolac u mnie wrazenia-ani w okolicy majtów ani żadnej innej

    Ps rzadko nie zadko
  • hukop 30.12.18, 01:55
    Ile jeszcze będzie tych wątków jedzeniowych? Jeszcze nie nażarci po świętach? Niech już się kończy ten rok bo ile można zakładać tematów, menu świąteczne, menu sylwestrowe. Czy wam wszystko z jedzeniem musi się kojarzyć?
  • betty_bum 30.12.18, 02:03
    W nowym roku nie będziesz jeść? wink
  • frey.a86 30.12.18, 09:16
    To po cholerę wchodzisz w wątek, który ma w tytule wyraz "menu"?
  • zosia_1 30.12.18, 10:09
    "Jeszcze nie nażarci po świętach?" Ja jem normalnie, nie nażeram się w święta i dodatkowo jem codziennie nie jem na zapas na 2-3 tygodnie. Dodatkowo jedzenie , dobre jedzenie i świeże jest przyjemnością więc o co ci chodzi?
  • lily_evans11 30.12.18, 11:55
    Ale z ciebie dzban big_grin. Nie pierwszy raz.

    --
    Nigdy nie byłam złą babą
  • stephanie.plum 30.12.18, 01:56
    postawiłabym na bigosik i śledzie.

    wiem, nie pomogłam

    --
    idę tam, gdzie idę
  • betty_bum 30.12.18, 02:05
    Nie pomogłaśwink Sałatkę ze śledzi z jabłkami robiłam ostatnio kilka razy, bo były prośby, mówię pas
  • stephanie.plum 30.12.18, 18:56
    oprócz przaśnego menu robię czasem właśnie na Sylwestra grillowane sery (oscypki, camemberty) z dodatkami (orzechy, żurawina, jarzębina, borówka, owoce, sałata z jakimś pikantnym sosem) plus grzanki, albo świeże bagietki.

    bardzo dobre do winka, a i do piwka ujdzie...

    --
    idę tam, gdzie idę
  • aankaa 30.12.18, 02:25
    alkohol ?

    no, chyba że wszyscy kierowcy i szklankę mleka big_grin

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • betty_bum 30.12.18, 02:35
    Będzie, będzie, ale cicho sza, to tu w dobrym tonie jest wyciągana od 12 lat ta sama butelka wódki, której nikt nie tykasmile
    Drinki będą ze świeżo wyciśniętymi sokami, bo tak lubię, zresztą goście zadbają o barek jak znam życie
  • ga-ti 30.12.18, 02:41
    Zaproś mnie do siebie! Nie ma jak smacznie rozpocząć Nowy Rok!

    A ja zamierzam chipsy kupić big_grin
  • betty_bum 30.12.18, 02:49
    Chętnie i bardzo żałuję, że u mnie anonimowość wygrywa. Gdyby nie to, to zawsze przenocowalabym potrzebującą, nakarmiła kogoś, pomogła, poimprezowała z jakąś forumką, zaprosiła na kawę.
  • piataziuta 30.12.18, 17:32
    też bym przyszła i jadła
  • mysiulek08 30.12.18, 03:26
    Ja pewnie tradycyjnie zrobie szaszlyki albo 'raclette', jedno i drugie bedzie sie 'robilo' na stole.

    U Ciebie bym jednak z tego chili zrezygnowala (smakuje jak gulasz z fasola, nic porywajacego), na rzecz zupy cebulowej z grzankami z serem. Tatara robisz z surowego lososia czy wedzonego? bo jak masz dobrego surowego to ceviche polecam ale to juz raczej za pozno, tarte z lososiem bym zamienila na grzybowa z grzybow lesnych (pewnie da sie kupic mrozone prawdziwki?) albo szpinakowa z plesniowym serem.
  • mrs.solis 30.12.18, 04:01
    Po chili goscie beda mieli gazy, poza tym nie gotowalabym niczego niesprawdzonego.
  • black_magic_women 30.12.18, 11:50
    mrs.solis napisała:

    > Po chili goscie beda mieli gazy, poza tym nie gotowalabym niczego niesprawdzone
    > go.

    Oj koleżanka miała kiedyś takie party. Najpierw był wernisaż cholernie nieudanego obrazu na jej cześć, potem zupa cebulowa. Na koniec wszyscy się tak rozpier..., że nie pamiętali już o"dziele sztuki". Dzięki Bogu ja wtedy leżałam z grypą żołądkową w swoim łóżku.
  • mrs.solis 30.12.18, 15:08

    😂
  • daisy 30.12.18, 16:50
    big_grin
    like

    --
    Fajna książka dla dzieciaka
  • memphis90 30.12.18, 18:47
    W życiu nie miałam gazow po chilli...

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • frey.a86 31.12.18, 09:24
    Można zrobić chili bez fasoli, w USA skąd pochodzi to danie wersja bezfasolowa jest dość powszechna.
  • astomi25 31.12.18, 10:43
    I co sie dodaje? Papryke, kukurydze...?

    --
    Der Ossi ist schlau und stellt sich dumm, der Wessi macht es andersrum.
    smile
  • frey.a86 31.12.18, 11:04
    Jak żyję nie jadłam w USA chili z kukurydzą. Samo mięso, cebula, przecier pomidorowy, przyprawy (głównie papryki chilli i kumin, czasem oregano). Fasola różnie, czasem była, czasem nie. Podawane z chipsami, tortillami, ryżem, jadłam też kilka razy burgera z chili. Pycha.
    Jak sama robię chili w domu to zawsze bez fasoli, bo po fasoli mam brzuch jak balon.

    Tu jest dobry przepis: chili con carne chociaż zdjęcie mało wyględne i ja nigdy nie dodaję bekonu, ale wiem że niektórzy dodają.
  • astomi25 31.12.18, 11:08
    A ja fasole lubie i nigdy nie mam po niej rewelacji.
    Ale moze jako danie dla wiekszej ilosci osob to dobry pomysl - sporo ludzi reaguje jednak na fasole😉

    --
    Der Ossi ist schlau und stellt sich dumm, der Wessi macht es andersrum.
    smile
  • frey.a86 31.12.18, 11:40
    Ja też lubię, nawet bardzo, ale mój brzuch już trochę mniej. W Sylwestra bym nie ruszyła, planuję dopasowaną kreację i wyglądałabym jak w siódmym miesiącu. smile
  • majenkir 30.12.18, 04:20
    betty_bum napisał(a):
    > paella, dal, krewetki smażone w oliwie i
    > czosnku, mini kanapeczki z nietypowymi pastami i dodatkami, bruschetty na kilk
    > a sposobów, tarta z łososiem, sałatka z marynowaną kaczką, nugetsy z domowymi s
    > osami, sałatka z pieczonymi figami, tatar z łososia. Mam na gotowanie cały poni
    > edziałek,


    Wyrobisz sie w jeden dzien z tym wszystkim? wink
    Poza tym, ja po calym dniu stania przy garach nie mialabym juz sily na sylwestra...




    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
    Abby&Prada
  • betty_bum 30.12.18, 04:44
    Luzik, w kuchni jestem jak tornado, jeśli już się zbiorę. Dla mnie to relakswink
  • astomi25 30.12.18, 09:09
    Dla mnie za duzo tego lososia jak na jeden wieczor.
    Chilli bym zostawila, akurat b.lubie i sie nie zgadzam ze smakuje jak gulasz z fasola wink
    ( czemu jak gulasz jak z mielonego jest?)
    Zrobilabym tez jakies danie, ktore w kazdej chwili mozna odgrzac np zupe cebulowa czy serowa. Na imprezach schodza tez ladnie zwykle palki z kurczaka, a mozna zrobic na wiele sposobow. No chyba ze tylko u mnie schodza, a Twoi goscie nie maja plebejskiego podniebienia? tongue_out
    U mnie menu bedzie wygladalo tak: zupa meksykanska na ostro, faszerowane jajka, palki wlasnie.(jeszcze nie wiem jak, moze w marynacie miodowo- musztardowej?), lodeczki z ziemniaka w ziolach ( dla dzieci frytki) koreczki na przygryzke z roznosciami, salatka z feta, roszpunka i slonecznikiem i ...chyba wszystko smile

    --
    Der Ossi ist schlau und stellt sich dumm, der Wessi macht es andersrum.
    smile
  • 3-mamuska 30.12.18, 15:05
    Ja tez uważam ze za dużo tej ryby a ryb nie jadam.
    Chili corn cane robięale z kurczakiem i podaje z nachosami na ciepło pycha.

    Astomi twoje menu jest o wiele zjadliwsze dla mnie.
    😉

    --
    -----------------
    Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
  • mysiulek08 30.12.18, 15:31
    Jakby nie patrzyl, to jakas forma gulaszu jest smile chocby i z mielonego miesa
  • chicarica 30.12.18, 20:40
    Jeszcze w międzyczasie maraton pobiegniesz wink

    --
    ---
    Sundry: "Chcesz dowcipu, obejrzyj komedię. Chcesz inteligencji, idź do Mensy. To jest forum, tu się tylko bzdury wypisujesmile"
  • kropkacom 30.12.18, 09:13
    Na Bogów, co jest niejadalnego w chilli con carne? big_grin
  • szarsz 30.12.18, 09:34
    Niewprawna kucharka nastawiona negatywnie do dania.
  • kropkacom 30.12.18, 09:40
    Trzeba mieć dużo złej woli aby zrobić to danie niejadalnym wink
  • betty_bum 30.12.18, 09:45
    Nie przepadam za daniami mięsnymi, ale jutro będę gotować pod gości, więc będzie mięcho, a kucharka ze mnie całkiem wprawna😉
  • czarniejszaalineczka 30.12.18, 09:38
    carne

    --
    Mum, can I have a dog for Christmas? Mum: NO! You'll have turkey like everyone else.
  • raczek47 30.12.18, 09:38
    Strogonow z wołowiny, spring rollsy z krewetkami ,warzywami i makaronem ryżowym,tatar z łososia,paluszki,kabanosy itp.
    Sałatkę nie będzie,zamiast tego kilka sałat,pomidorki,oliwki,sery- do pomieszania n talerzu.
  • czarniejszaalineczka 30.12.18, 09:39
    u nas tylko 2 osoby i pies
    pierwszy sylwek bez kota sad

    psina dostanie dorsza z masełkiem

    my krazki cebulowe, mini pizze i sałatki
    do picia winko , rum, jakas bidapinakolada

    --
    Mum, can I have a dog for Christmas? Mum: NO! You'll have turkey like everyone else.
  • czarniejszaalineczka 30.12.18, 09:41
    i ryba z selera

    --
    Mum, can I have a dog for Christmas? Mum: NO! You'll have turkey like everyone else.
  • default 30.12.18, 16:30
    Nas tez tylko dwoje (nie licząc 5 sztuk zwierzyny), planuje tylko frankfurterki z grilla, sałatkę z tuńczyka z fasola (dla męża), zielona sałatę z krewetkami (dla mnie) i makowiec z wisniami i marcepanem na deser. Do tego wypijemy prosecco. Tzn. ja, mąż może będzie wolał coś innego.
  • kocynder 30.12.18, 09:45
    U mnie zdecydowanie sprawdzają się empanadas. A menu?
    - bigos
    - empanadas (z różnymi farszami), do bulionu albo barszczyku, jak kto woli
    - sałatka "czar PRL-u" - moi goście plebejscy widać, bo wszyscy lubią
    - sałatka z pora z orzechami i tuńczykiem
    - galareta (robię małe porcyjki, w pojemniczkach po np. serkach czy jogurtach, takie na jeden raz)
    - półmisek wędlin
    - tartinki i koreczki
    - pieczone udka kurze
    - babeczki z kruchego ciasta na słodko i na wytrawnie
    - owoce (mandarynki, winogrona, banany)
    - ciasta
    - przekąski typu chipsy, paluszki.
    Na twoim miejscu zrezygnowałabym z chilli (nie dlatego, że smakuje jak gulasz z fasolą, bo co kto lubi, ale dlatego, że nie robiłaś dotąd - lepiej postawić na coś, co wiesz, że robisz dobre!). Zrezygnowałabym tez z jednej z potraw z łososiem - albo tarta, albo tatar. Tartę możesz zrobić z czymś innym - grzybami, szpinakiem, czymkolwiek.
    I dobrej zabawy!
    A, malkontentkom - ja LUBIĘ kucharzyć i dla mnie to frajda!

    --
    Kocynder - w gwarze śląskiej słowo określa sytuację ciężką do ogarnięcia, którą ciężko unieść - a wszyscy myślą, ze to coś od "kotka"... 3smile
  • piataziuta 30.12.18, 17:30
    autorka wątku zaproponowała DUŻO lepsze menu, sory
  • saskia44 30.12.18, 09:59
    To menu to straszny misz masz. Chilli con carne jest super pod warunkiem ze sie he lubi (wiekszosc lubi) ale to nie twoja bajka wiec moze sobie daruj zwlaszcza ze masz zamiar zrobic paella. W paella sa krewetki wiec po co jeszcze smaozone krewetki osobno? Dahl to zupelnie inna kuchnia. Jesli kanapki z pastami to po co brushetta? Albo jedno albo drugie. Przygotowujesz obiad czy kolacje? Jesli kolacje to zrobilabym paelle, te nuggets, jakas salatke ale jednak bez miesa i ryb i ryzu (paella) raczej makaron i tak zeby pasowala do nuggets. Kanapki nie tylko z pastami ale tez wlasnie z lososiem itp. Krakersy i sery. Darowalabym sobie chillie i dahl, salatke z kaczka, tatar z lososia.
  • lot_w_kosmos 30.12.18, 14:51
    To, co zaplanowałaś, to oczywiście przy pomocy innych pań i panów w kuchni?
    Bo jak masz to serwować sama, to się w ogóle nie szykuj na imprezę tylko na fuchę w kuchni...
  • betty_bum 30.12.18, 23:55
    Jest zakaz wchodzenia do kuchni jak gotujęsmile
    Wiem, że to dziwne, ale mnie to relaksuje.
    Dziś chciałam sobie tylko zamarynować kaczkę i nugetsy, a z rozpędu przygotowałam połowę rzeczy.
  • martaesz 30.12.18, 14:58
    Ale się narobisz, na pewno wszystkim będzie smakować
  • asfiksja 30.12.18, 15:29
    > Coś jeszcze byście dodały?
    Rapacholin.
  • mamtrzykoty 30.12.18, 16:07
    Tak, dodałabym coś jadalnego, a nie tylko same papki z paskudztw i obrzydliwości z morza.
  • piataziuta 30.12.18, 17:29
    menu jest tak szerokie i pyszne, że z radości klaskałabym uszami, gdybym przyszła do ciebie na imprezę

    większość menu pasuje do białego wina
    dodałabym co najwyżej jakiś dobry ser pleśniowy z orzechami, winogronami i suszonymi morelami (tudzież karczochy, pikle, cebulki marynowane) pod wino czerwone

    jeśli chcesz rady co do chilli, pisz, robiłam wielokrotnie
    nie dodawaj do niego kukurydzy (jeśli występuje w przepisie) użyj czerwonej (lub czarnej) fasoli
  • zabka141 30.12.18, 17:31
    Moim zdaniem troche wszystko zbyt pomieszane.
  • piataziuta 30.12.18, 17:34
    pi.e..d.o lisz
    bo pewnie nie umiesz gotować
    hihi
  • zabka141 30.12.18, 17:39
    Umie swietnie gotowac I kocham piec. To menu jest bez ladu I skladu. Co laczy dal z paella albo chilli con carne? Nie lepiej chili, guacamole, jakies tacos i do tego pasty? Albo jak paella to po hiszpansku z tapas.

    Po takim misz maszu jak tu zaprpononowany mozna dostac rozwolnienia. Napisalam ponizej co bym wywalila na pierwszy miejscu. Ale najchetniwj to bym troche pozmieniala I zostawila/ rozwinela dania w stylu meksyksnski i w stylu hiszpanskim, bo to przynajmniej do siebie pasuje.
  • zabka141 30.12.18, 17:41
    O prosze - do chilli troche wiecej meksykanskich pomyslow - wlascznie z koktajlem:

    www.jamieoliver.com/news-and-features/features/mexican-feast/
  • zabka141 30.12.18, 17:43
    A do paelli hiszpanski tapas - wtedy I te krewetki pasuja I mozna nasza warzywna salatke zrobic, bo to tzw.ruska z tapas

    www.jamieoliver.com/galleries/recipes-for-a-wicked-tapas-feast/#!0
  • piataziuta 30.12.18, 18:30
    "To menu jest bez ladu I skladu. Co laczy dal z paella "

    Masz jakieś natręctwa, że menu musi być tematyczne?
  • zabka141 30.12.18, 18:40
    Moim zdaniem wszystko powinno do siebie pasowac, a tutaj nie za bardzo pasuje. Zwlaszzca ten dal. Wlasnie jak ktos nie umie gotowac to moze robic take pomieszane menu, ale jak ktos potrafi - to mozna to fajnie wszystko zaplanowac, wlaczajac w to jakis koktajl.
  • piataziuta 30.12.18, 18:54
    Rozumiem, że jeśli gotujesz marnie, to musisz dorobić ideologię do jedzenia które podajesz swoim gościom we własnym domu.
    Bo jeśli gotujesz dobrze i z fantazją, to serio, pomieszanie menu hiszpańskiego z włoskim i indyjskim nikogo nie obrazi, tylko raczej ucieszy.
  • zabka141 30.12.18, 20:34
    O co ci chodzi? Masz dzisiaj zly humor? Dlaczego ciagle piszesz ze zle gotuje, a przeciez nigdy nic przeze mnie ugotowanego nie jadlas?
  • piataziuta 30.12.18, 21:05
    Ależ to ty krytykujesz menu autorki wątku, siląc się na egzaltację w postaci narzucania menu tematycznego.
    Ja tylko spekuluję, co mogło cię do tej krytyki skłonić. big_grin
  • paniusiapobuleczki 30.12.18, 19:15
    Niekoniecznie musi pasować, autorka proponuje różne rodzaje dań na ciepło. Dla każdego coś miłego.
  • kk345 30.12.18, 20:12
    Daj spokój, śledzę forumowe dyskusje od lat i wiem już, ze dla ematki spójność menu to przeżytek, brak wyobraźni i dowód na wąskie horyzonty. Więc spokojnie już sobie czytam o bigosie do spring rollsów, co i Tobie polecam smile
  • czarniejszaalineczka 30.12.18, 20:18
    a te springrollsy sie pogryza z bigosem ?
    wojne zaczna ? poobrazaja sie na siebie ?

    --
    Mum, can I have a dog for Christmas? Mum: NO! You'll have turkey like everyone else.
  • bigzaganiacz 30.12.18, 22:38
    a te springrollsy sie pogryza z bigosem ?
    wojne zaczna ? poobrazaja sie na siebie ?


    Polaczenie rownie idiotyczne jak ogorki kiszone z dzemem
  • czarniejszaalineczka 30.12.18, 23:00
    i co sie takiego strasznego stanie jak na stole postawisz dzem kolo ogorkow ?

    --
    Mum, can I have a dog for Christmas? Mum: NO! You'll have turkey like everyone else.
  • bigzaganiacz 30.12.18, 23:15
    Nic sie nie stanie , mozesz tam jeszcze kloca postawic jak lubisz
  • piataziuta 31.12.18, 08:04
    "a te springrollsy sie pogryza z bigosem ?
    wojne zaczna ? poobrazaja sie na siebie ?"

    "Polaczenie rownie idiotyczne jak ogorki kiszone z dzemem"

    Czy chodzi o springrollsy w bigosie? O dżem na plastrach ogórka?
    Chyba nie.

    Może powinnyście dziewczyny zrezygnować z wpieprzania deserów po obiedzie, bo szarlotka do schabowego przecież nie pasuje.
  • zabka141 30.12.18, 20:38
    Chyba tak.

    Dziwie sie, bo ja tez jak np. wybieram restauracje to wole takie gdzie jest spojne menu, a nie kuchnia indyjska obok meksykanskiej, polskiej i szwedzkiej. Znajomi tez jak przygotowuja impreze to jest to w miare spojne (np. wszystko tajskie, albo typowo niemiecki obiad, albo - ide jutro - rosyjski Sylwester) - no wlasnie z wyjatkiem tych co nie umieja za bardzo i wtedy jest pomieszanie z poplataniem.
  • czarniejszaalineczka 30.12.18, 20:54
    wiesz ze prawie zadna potrawa by nie powstala gdyby wszyscy ludzie mieli takie podejscie jak ty

    --
    Mum, can I have a dog for Christmas? Mum: NO! You'll have turkey like everyone else.
  • piataziuta 31.12.18, 08:08
    Rosyjski sylwester! Wóda, ogórki kiszone, pierogi z wigilii i soljanka na parówkach.
    Nie ma to jak tematyczne jedzenie!
    big_grin
  • zabka141 31.12.18, 11:01
    To chyba ci sie z polskim sylwestrem w rosyjskim stylu pomylilo.

    U prawdziwych Rosjan obowiazkowo losos, bliny, kawior itp.
  • betty_bum 31.12.18, 00:09
    O spójność każdy może zadbać na własną rękę, wybierając co mu pasuje i się komponuje z tym co zjadł.
    Rzeczywiście wygląda to może chaotycznie, ale każdą potrawę szykowałam z myślą o kimś. Będzie weganin, dzieci (stąd nugetsy), na nasze krewetki wszyscy zawsze czekają, są mięsożercy i miłośnicy ryb.
    Dziś jeszcze kolega wybłagał swoją ulubioną sałatkę.
  • memphis90 30.12.18, 18:51
    Naprawdę dostaniesz rozwolnienia, jak wrzucisz w kiszki danie meksykańskie i włoskie w jeden wieczór...?

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • madzioreck 30.12.18, 23:35
    Może tak świetnie gotuje big_grin
  • ponis1990 31.12.18, 00:52
    Bo jej się kontynenty w zołądku pomieszają xD

    --
    Lubię placki
  • czarniejszaalineczka 31.12.18, 03:43
    big_grin

    --
    Mum, can I have a dog for Christmas? Mum: NO! You'll have turkey like everyone else.
  • piataziuta 31.12.18, 08:09
    "Bo jej się kontynenty w zołądku pomieszają xD"

    Buhahahahahah
    umarłam
  • bazia8 30.12.18, 17:37
    Fusion wink
    I dużo wódki

    --
    Jestem atrakcyjna i bardzo szczupla, mam bardzo dobry metabolizm (Cichociemno)
  • zabka141 30.12.18, 17:34
    Z menu wywalibalym nuggets, dal I krewetki.
  • paniusiapobuleczki 30.12.18, 19:12
    Z tego menu najbardziej martwią mnie bruschetty, będziesz stała przy piekarniku i robiła te grzanki, chilli, paella, sałatki są bardziej samoobsługowe.
  • al_sahra 30.12.18, 19:16
    U nas będą ostrygi, foie gras, pieczona polędwica, sałata i lody. Tak, wiem, menu jak u rosyjskiego nuworysza, ale korzystamy z okazji, że na przyjęciu nie będzie ani wegetarian ani wegan, co się rzadko zdarza.
  • piataziuta 30.12.18, 19:48
    Skąd weźmiesz ostrygi?
    Z kanapy przywieziesz? na lodzie?
  • kk345 30.12.18, 20:13
    Z kanapy mogą być niezbyt smaczne...
  • piataziuta 30.12.18, 21:02
    big_grin

    z knajpy*
    autokorekta...
  • al_sahra 31.12.18, 08:00
    piataziuta napisała:

    > Skąd weźmiesz ostrygi?

    Z marketu rybnego, do którego mamy zaufanie, że w poniedziałek będą świeże smile. Nieotwarte, dwa rodzaje. Mamy nóż i rękawicę do otwierania.
  • piataziuta 31.12.18, 08:13
    Wawa?
    Jeśli tak, powiedz błagam gdzie to.
    Zawsze marzyłam o świeżych ostrygach w domu, w sylwestra, do szampana.
    Ale moje ostrygowe "horyzonty" nie wyszły do tej pory poza restauracje. ;P
  • betty_bum 31.12.18, 08:25
    W Makro można kupić, ale nie wiem w jakie dni są dostawy
  • al_sahra 31.12.18, 13:59
    piataziuta napisała:

    > Wawa?

    Nie, inny kontynent smile
  • czekoladazkremem 30.12.18, 19:34
    My zawsze lubiliśmy typowe, "przaśne" menu - flaki, żurek z jajeczkiem i przesmażaną kiełbaską, bigosik, śledziki, sałatkę jarzynową, deskę swojskich mięs z chrzanem i żurawiną, razowy chlebek, masełko, sery owcze i kozie z boróweczką. Ja zawsze prosiłam koleżankę o zrobienie warstwowej sałatki z wędzonym kurczakiem, robiła wspaniałą. Do tego zamrożona wódeczka, grzane piwo (dla równowagi), trójniaczek. Na deser obowiązkowo był czekoladowy tort.
  • ponis1990 31.12.18, 00:54
    Do ciebie na sylwka bym się wprosiła <3

    --
    Lubię placki
  • czekoladazkremem 31.12.18, 05:08
    A i jeszcze obowiązkowo tatar - ten prawdziwy, wołowy, ze wspaniałej wołowiny, z wiejskim żółtkiem, cebulką i ogóreczkiem. Korniszonki też muszą być. U mnie owoców morza nikt by nie dotknął, nie cierpimy nawet widoku tych stworzeń na talerzu. A fuj.
  • daisy 01.01.19, 16:58
    Chyba "z wołowinki"? I "tatarek"?

    --
    Fajna książka dla dzieciaka
  • kouda 30.12.18, 19:55
    Dużo tego 🙂 w noc sylwestrowa aż tak dużo się nie je. U mnie sprawdzają się lekkie przegryzki np pasty na krakersach, sałatka owocowa i inne chrupiące - albo sery orzechy suszone pomidorki . Jedno ciepłe danie i dużo wina
  • betty_bum 31.12.18, 00:21
    U nas imprezy zwykle kończą się poprawinami następnego dnia, więc raczej wszystko pójdzie, zwłaszcza, że staram się robić małe ilości każdej potrawy. Chili już dziś panowie wyjadali.
  • boo-boo 30.12.18, 22:36
    Chilli con carne- uwielbiam. Zapewniam, że jadalne jak nie zrobisz wersji dla strażaków smile

    --
    "All I ever wanted _ All I ever needed _ Is here in my arms _ Words are very unnecessary _ They can only do harm "
  • betty_bum 30.12.18, 23:01
    Chilli powstało, tak jak się spodziewałam nie mój klimat, ale mąż i jego kolega zjedli i poprosili o dokładkęwink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka