Dodaj do ulubionych

Ale pasztet...

27.01.19, 09:15
Porady kulinarnej potrzebuję.

Mam masę mięsną na pasztet, ktorej mi za dużo się zrobiło.
Oczywiście, moge porcję zamrozić na póżniej. Ale, przyszło mi do głowy, że może bym zrobiła COŚ. Coś innego, nietypowego.
Za typowe z masą pasztetową uważam:
- paszteciki w cieście drożdzowym i francuskim,
- pierogi z mięsem,
- naleśniki z mięsem.
Myślę o czymś i nie bardzo pomysły mi przychodzą do głowy . Coś z ciastem filo? Hmmm.

Może podsuniecie jakiś pomysł?

Aha - masę mięsną odzieliłam na polowę. Z połowy piecze się właśnie pasztet, druga połowa to czyste mięso, jeszcze pasztetowo nie całkowicie przyprawione.
Edytor zaawansowany
  • wapaha 27.01.19, 09:24
    Krokiety
    Możesz dodać cebulkę, ciasto naleśnikowe ale słonawe
  • kochamruskieileniwe 27.01.19, 09:42
    yyy--- no to typowe jest dla mnie - wymieniłam je w pozycji naleśniki z mięsem. smile
    Myślę o jakim daniu jakby to napisać - całościowym, do pokrojenia; a nie takim "jednoporcjowym".
    A może jakaś zapiekanka?
  • wapaha 27.01.19, 09:44
    A. Nalesniki z mięsem. Zapomniałam że cos takiego istnieje wink
    Krokiety - można dodać ugotowane jajo lub kapustę i pieczarki. No i piecze się w panierce- w surowe jajo i bułkę tartą
  • klamkas 27.01.19, 09:44
    Zapiekanka pasterska?
  • kaka-llina 27.01.19, 12:30
    klamkas napisała:

    > Zapiekanka pasterska?
    Pasterska jest z jagnięciny (nie sadzę, żeby autorka miała akurat zmieloną jagnięcinę) Ale jakiś "pie" można zrobić, dodać marchewkę, cebulę, seler, przyprawy (wino?) na to puree ziemniaki i ser.
  • chatgris01 27.01.19, 11:31
    Musaka
    Hachis parmentier
    Lazania po bolońsku
    Pomidory faszerowane lub cukinia faszerowana zapiekane w piekarniku
    Cannelloni z mięsnym farszem
    Pyzy z mięsem
  • triismegistos 27.01.19, 11:38
    A jak jest doprawione? Bo jak nie jakoś bardzo majerankowo to możesz dodać imbir, pieprz, dymkę, sos sojowy i sok z limonki i nadziać baozi. Baozi to takie chińskie bułeczki gotowane na parze.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • kochamruskieileniwe 27.01.19, 11:53
    No nie jest doprawione majerankowo. Ma tylko cebulę podsmażoną (zmielona z mięsem), sol i pieprz.
    Do pasztetu doprawiam jeszcze.
  • triismegistos 27.01.19, 11:56
    No to może to? Często robię baozi do zagospodarowania mięsa z rosołu i bardzo to danie lubimy.

    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • kiwaczek69 27.01.19, 15:20
    Triis, a podałabyś przepis? czy link do przepisu?
  • solejrolia 29.01.19, 21:51
    Zrobiłam baozi!
    REWELACJA . Objedliśmy się niesamowicie, i jeszcze na jutro po 2 sztuki zostałowink

    Farsz zrobiłam "po swojemu" z tego co miałam w lodówce a nie wg przepisu:
    mięso z rosołu, zmieliłam, trochę kapusty białej cieniuteńko pokrojonej, troche pora, 2 pieczarki, i przyprawy. Doprawiłam dość konkretnie. Żeby nie było suche podlałam rosołem.
    Do maczania dałam sos sojowy
    (następnym razem zrobię sos+ocet ryzowy+ oliwka, podobno lepiej tak smakuje).
    Świetne danie, nie znałam wcześniej, dzieki za inspiracje.

    --
    Biorąc pod uwagę, że mogło być gorzej, to może lepiej, że jest lepiej niż wtedy, gdy wydawało się, że jest doskonale, a w rzeczywistości, jak zwykle, było jak zwykle, czyli byle jak...
  • frey.a86 27.01.19, 11:38
    Nadziewane bakłażany? Ja robiłam farsz z ryżu, pomidorów, środka z bakłażanów i mielonego indyka, ale podejrzewam, że każde mięso się nada. Do tego dużo kolendry lub natki pietruszki i czosnek. Nadziewa się tym wydrążone połówki bakłażanów i zapieka. Dobre wyszło. smile
  • 7katipo 27.01.19, 11:59
    No i masz. Głodna jestem wink
    Daj przepis na pasztet, to coś pomyślę wink tongue_out
  • kochamruskieileniwe 27.01.19, 12:08
    mięso z rosołu drobiowego (indyk, kurczak,kaczka) plus podsmażona wątróbka drobiowa i boczek (teoretycznie miał być wędzony, ale moim zdaniem to był parzony) plus cebula podsmażona. Doprawione soląi pieprzem.

    Do paszczetu * dodałam jeszcze jajko, majeranek, grzyby z rosołu (zawsze dodaję grzyby), trochę brandy i mąkę ziemniaczaną (rozrobioną w wodzie).
    Pasztet pieę w formie do pasztetu wyłożonej cieniutkimi plastrami słoniny, w kąpieli wodnej.

    * zwyczajowa nazwa u mnie w domu wink
  • 7katipo 27.01.19, 14:51
    Dzięki Wielka Kobieto!
    Sezon na paszczet uważam za otwarty; lecę do kuchni!
  • default 27.01.19, 15:06
    Pasztet z mięsa z rosołu to taki bieda-pasztet. Jako wykorzystanie mięsa na "coś do chleba" - ok, ale z prawdziwym aromatycznym pasztetem nie ma wiele wspólnego.
  • 7katipo 27.01.19, 17:28
    Czy byłabyś może uprzejma rozwinąć temat? wink Chodzi za mną dobry pasztet, a kupne mi nie smakują
  • default 27.01.19, 17:44
    Mięso z rosołu ma juz niewiele smaku, jest wygotowane, trocinowate. Mięso na pasztet należy mocno przyprawić i udusic, dorzucić ze dwie cebule żeby się w tym tez udusily. Ja biorę kawałek łopatki, kartkówki, boczku, a wątróbka kurza, która obgotowuje i tez dorzucam do gara z duszenina. Dlugo dusze do calkowitej miekkosci. Potem wyjmuje mięso i cebule, a w wytworzonym sosie namaczam sucha bułkę, miele wszystko razem, dodaje jajka i jeszcze garść przypraw, w tym koniecznie gałki.
  • kochamruskieileniwe 27.01.19, 20:28
    Robie rosół w wolnowarze. Mięso jest innej konsystencji i smaku. Nawet warzywa są takie bardziej chrupkie - tzn twardawe. Skóry z drobiu do pasztetu nie używam - za to daje właśnie boczek mięsny i wykładam formę słoniną
    Wychodzi całkiem ok ten bieda pasztet.
    Pasztet praktycznie drobiowy. Wieprzowiny używamy w domu raczej rzadko. Doprawiony grzybami, oraz przyprawami wychodzi całkiem aromatyczny.
    W każdym razie - my lubimy taki. Pewnie nie mamy wysublimowanego gustu suspicious
  • wapaha 27.01.19, 21:22
    ja też tak robię pasztet tylko bez tego :majeranek, grzyby z rosołu (zawsze dodaję grzyby), trochę brandy i mąkę ziemniaczaną (rozrobioną w wodzie). wątróbkę smażę z cebulą, mielę boczek, okładam jak już jest w foremce boczkiem , posypuję majerankiem ew.czarnuszką.
    Smakuje bardzo. No ale może mamy bieda niewysublimowany smak
  • andaba 27.01.19, 15:07
    Zrób pasztet i część zawekuj w słoiku.

    Mięso z wątróbką to mi do niczego innego niż pasztet nie pasuje smile
  • majenkir 27.01.19, 15:25
    Eee, myslalam, ze jakies zdjecie z pudelka tu bedzie wink big_grin

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
    Abby&Prada
  • chatgris01 27.01.19, 15:44
    big_grin big_grin big_grin

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka