Dodaj do ulubionych

Ekspertka od naleśników poszukiwana

04.04.19, 21:01
Jak zazwyczaj robicie naleśniki? Jakie proporcje?

Zdradzę mój "skomplikowany" przepis:
2 szkl.mąki pszennej
2 szkl.mleka
2 jajka
3 łyżki cukru ( + cukier waniliowy 1 op.)
I jak oceniacie? Bardzo fatalnie? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Edytor zaawansowany
  • 35wcieniu 04.04.19, 21:05
    Na oko robię, nie wiem ile czego. I oprocz jajka, mleka i mąki daję jeszcze wodę i odrobinę soli. A cukier tylko jak mają być na słodko, jak mają być np. ze szpinakiem to bez cukru.
  • lilia-anna 04.04.19, 21:08
    Ja robię tak:
    szklanka mąki, szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, 3 łyżki oleju, szczypta soli. Smażę już bez dodatkowego tłuszczu wtedy na patelni nalesnikowej (dwustronnej).
    Czemu Twój przepis miałby być zły? Że cukier? Ja nie daję, bo jest mi w nalesnikach doskonale zbędny, ale raz na ruski rok nie zabije Cię przecież wink
  • abitala 04.04.19, 21:53
    Córka lubi na słodko a więc..
  • minniemouse 05.04.19, 02:14
    abitala napisała:
    > Córka lubi na słodko a więc..

    a jak u ciebie z waga?
    do tego córkę uczysz od dziecka jeść za słodko.
    po co ten cukier? dajesz duzo za duzo.
    daj tylko szczyptę, ucz jeść zdrowo. nieslodko i chudo.
    przyzwyczai się. matko, 3 łyżki cukru i jeszcze ten waniliowy 🙄

    Minnie

    --
    Matactwo na weselu - czy to już przestępstwo?
    ***
    Wpadnij, zapraszam!...
  • asia.sthm 05.04.19, 13:49
    > Córka lubi na słodko a więc..

    a wiec odstaw ten cukier poki corka jeszcze wlasne zeby ma.
    Jak juz tak bardzo pragnie slodkiego to dodawaj slodkiej okrasy - serek z bananem, z musem jablkowym
    i uwaga, uwaga - osobiscie nie probowalam ale ponoc nalesniki z nutella sa przebojem stulecia.
    Ja umywam rece big_grin

    --
    https://forumdlazycia.files.wordpress.com/2014/06/linia-ozdobna_www-margonem-pl.gif
  • ewcia1980 04.04.19, 21:12
    Ja robię zawsze "na oko" więc nie mam bladego pojęcia jaka będzie konsystencja z twoich proporcji.
    U mnie naleśniki to mleko, mąka i jajka
    A jak na słodko to jeszcze cukier waniliowy.
  • 35wcieniu 04.04.19, 21:17
    wanilinowy wink
  • kasiabing 04.04.19, 21:22
    Uważasz, że ludzie nie używają cukru waniliowego zamiast wanilinowego?
  • 35wcieniu 04.04.19, 21:33
    Uważam że wątpię wink
  • yuka12 04.04.19, 23:02
    To wątpij. Ostatni raz używałam cukru wanilinowego jakieś 14 lat temu. Nawet moja mama - starsza pani- już nie używa 😁.

    --
    "najlatwiej patrzec przez etykietki, ktore rozdano, swiat jest wtedy taki prosty, a zycie nieskomplikowane" by Undoo
  • 35wcieniu 05.04.19, 13:11
    Oj tam, przeciez wiem, jestesmy na ematce, to normalne. big_grin
  • szarsz 04.04.19, 21:22
    tego nie wiesz.
  • mamolka1 04.04.19, 21:14
    Robię na oko... Dodaję oprócz mleka wody gazowanej. Cukier do naleśników na słodko. Jak robię naleśniki do krokietów czy do farszu wytrawnego to zamiast wody dodaję piwo.

    --
    www.siepomaga.pl/serce-julka/
  • dzidzia_ch 04.04.19, 21:20
    Moim zdaniem bardzo dużo cukru dajesz.
    U mnie do naleśników : szklanka mleka szklanka wody 1,5 szklanki mąki i szczypta soli.
    Nie dodaje cukru do ciasta ,syn jadą tylko z nociolatą która sama w sobie jest bardzo słodka.

    --
    Aniołek (5.X.2009)
    Oleńka
    Antos
  • karme-lowa 04.04.19, 23:16
    dzidzia_ch napisała:

    > Moim zdaniem bardzo dużo cukru dajesz.
    > U mnie do naleśników : szklanka mleka szklanka wody 1,5 szklanki mąki i szczypt
    > a soli.
    > Nie dodaje cukru do ciasta ,syn jadą tylko z nociolatą która sama w sobie jest
    > bardzo słodka.
    >
    Bez jajka?
  • boo-boo 04.04.19, 21:17
    Oprócz tego daję wodę- mineralną gazowaną.

    --
    "All I ever wanted _ All I ever needed _ Is here in my arms _ Words are very unnecessary _ They can only do harm "
  • korag100 04.04.19, 21:30
    Ja wlewam mleko, dodaje jajko, 3 lyzeczki cukru i lyzeczke proszku do pieczenia. Na koniec dodaje maki tyle by mi sie konsystencja zgadzala.
  • boo-boo 04.04.19, 22:24
    To jest ciasto na racuchy.

    --
    "All I ever wanted _ All I ever needed _ Is here in my arms _ Words are very unnecessary _ They can only do harm "
  • kasiabing 04.04.19, 21:20
    Na moje oko będzie za gęste. Ja lubię cienkie naleśniki i ciasto wtedy musi być bardzo rzadkie. Dodaje wody gazowane. Najlepiej odstawić ciasto na dłuższą chwilę.
    Jeeej, jak ja lubię smażyć naleśniki, bardzo mnie to odstresowuje 😉
  • betty_bum 04.04.19, 21:23
    Cukier do naleśników i to w takiej ilości?
  • abitala 04.04.19, 21:49
    Taak. Za dużo, prawda.
  • ichi51e 04.04.19, 21:24
    Duzo cukru. Ja daje wiecej jajek i wode gazowna. I maslo

    --
    wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba
  • brenya78 04.04.19, 21:30
    Najlepsze są naleśniki z kwestii smaku. Bardzo rzadkie, myślałam że nie mają szansy wyjść, ale są obłędne.
    www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/nalesniki/nalesniki.html
  • 35wcieniu 04.04.19, 21:35
    No, rzadkie często wychodzą najlepsze. Kiedyś przeczytałam poradę "kiedy robisz ciasto na naleśniki i wydaje ci się że konsystencja jest OK - dodaj jeszcze trochę wody. Jeżeli teraz ciasto wydaje ci się za rzadkie - na pewno wyjdą idealnie" big_grin Odkąd się do tego stosuję wychodzą za każdym razem super chociaz robię na oko. big_grin
  • jematkajakichmalo 04.04.19, 21:40
    Robie "na oko", zazwyczaj na inna liczbe osob wiec nie mam stalych ilosci.
    Daje: mleko, jajko (cale), make, odrobine soli i oliwe (wowczas nie musze dawac dodatkowo tluszczu na patelnie, zeby sie nie przyklejaly). Jak sa same dzieciaki i nalsniki beda tylk na slodko to daje jeszcze odrobine cukru waniliowego.

    Wszystkie kolezanki corki zgodnie stwierdzily, ze robie najlepsze nalesniki w okolicy wink

    --
    "Bosze, dziewczyno to tylko wszy!!!! Mogłabyś mieć raka trzustki to był by problem!" by zefirkowapola
  • kolibeer2 04.04.19, 21:43
    250 ml mleka
    szczypta soli
    2 jajka
    1 łyżka cukru ( w wersji wytrawnej pomijam)
    7 łyżek mąki
    odstawiam na ok 20 minut , jak za gęste dolewam wodę
    smażę na patelni, niezbyt gorącej by nie smażyły się zbyt szybko, przetartej kroplą oleju


    --
    Jędza_do_kwadratu
  • little_fish 04.04.19, 21:48
    Ja robię "na oko", sprawdzam konsystencję, w zależności od tego czy mają być cienkie naleśniki do zwijania /składania czy bardziej "pankejki". Do ciasta daję jajka, mąkę, jogurt naturalny, mleko /wodę gazowaną, trochę soli i cukru, opcjonalnie cukier waniliowy
  • stwory_z_mchu 04.04.19, 21:57
    Mi zaczęły wychodzić najlepsze jak po wymieszaniu składników odstawiam na 15-30 min. Wtedy coś tam się robi z glutenem w mące. Daje tylko mąkę, jajka, mleko, wodę i szczyptę soli + ewentualnie cukier z wanilią ( robię sama z wanilii w strączkach) jak mają być na słodko.

    --
    Aby zrozumieć rekurencję należy najpierw zrozumieć rekurencję.
  • snakelilith 04.04.19, 22:04
    Ja daję na każde jajko trzy czubate łyżki mąki i tyle płynu (mleko i jak ma gazową wodą mineralną), by ciasto miało konsystencją śmietany. Odstawiam na co najmniej godzinę, lepiej jest nawet odstawić ciasto do lodpwki na kilka godzin. Wychodzą lepsze. A odnosząc się do twojego przepisu, wiem, że ludzie tak robią, ale dla mnie to jest mączny placek, nie naleśnik. Podstawą w naleśniku są dla mnie jajka.
  • em_em71 04.04.19, 22:05
    Szklanka mąki, pol szklanki wody, pol szklanki mleka, jedno jajko... i jeszcze trochę wody. Jeśli daję 2 sxklanki mąki, podwajam składniki, aczkolwiek zdarza mi się używać 1 jajko. Zero cukru, za to szczypta soli. Smażę na suchej patelni. Nalesniki wychodzą takie trochę oplatkowe, bardzo delikatnie. Jako farsz, rozdarty z cukrem twaróg i warstwa dżemu. Moi synowie wyrywają sobie te naleśniki i choć jedli różne, te najbardziej im smakują.
  • iberka 04.04.19, 22:16
    Zawsze na oko, ale nigdy z mlekiem i dwoma jajkami. Zawsze woda, mąka, jedno jajko, odrobina soli. Robię max 15 sztuk.
  • bei 04.04.19, 22:22
    Szklanka mleka ( 220 ml)
    Siedem łyżek mąki
    Dwa jajka
    Łyżka oleju
    Szczypta soli lub łyżeczka cukru.
    Można dodać opakowanie budyniu waniliowego- takiego na 500 ml mleka- i bez cukru
  • kryzys_wieku_sredniego 04.04.19, 22:26
    Daję łyżeczkę cukru w porywach do dwóch i pół łyżeczki soli, czasami 1/2 mleka i 1/2 wody gazowanej, a czasami robię na mleku roślinnym.
  • magia 04.04.19, 22:50
    Zawsze na oko.
    Na ok. 15 wielkich naleśników
    3 jajka
    Mleko
    Woda kranowa po równo
    Mąka
    2 łyżki klarownego masła.

    Wychodzą idealne.
  • ga-ti 04.04.19, 22:55
    Odmierzam tylko jajka i mąkę, tyle szklanek mąki ile jajek, zwykle daję 3 jajka i 3 szklanki mąki. Do słodkich daję cukier, na oko. Cukier waniliowy, a czasem trochę cynamonu. I dolewam wodę i mleko, tak pół na pół, mniej więcej. Tyle płynów, by konsystencja była dobra, lejąca, ale nie za rzadka, też na oko wink
    Jak robię wytrawne, to do ciasta daję sól i przyprawy różne.
  • yuka12 04.04.19, 23:08
    Nie wiem. Zawsze robię "na oko" i sprawdzam, czy konsystencja się zgadza. Robię cienkie naleśniki, kruche i delikatne, więc po prostu już mam wprawę.

    --
    "najlatwiej patrzec przez etykietki, ktore rozdano, swiat jest wtedy taki prosty, a zycie nieskomplikowane" by Undoo
  • lot_w_kosmos 04.04.19, 23:31
    Mieszam na oko trzy skladniki: mleko, jajka, mąkę. Żadnego tłuszczu, cukru, czy proszku do pieczenia.
    Patelnię co 3 - 4 placki lekko maziam olejem na pędzelku.
  • aerra 05.04.19, 00:25
    Daję więcej mleka i mniej mąki, cukru zero, za to dodaję troszeczkę oleju - smażę na suchej patelni.
  • marta.graca 05.04.19, 06:36
    Do takich proporcji mąki i mleka daję 4 jajka. Wychodzą mi zawsze od 6 klasy podstawówki i są pyszne. Cukru ostatnio daję trochę mniej, ale później zwykle dosładzam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.