Dodaj do ulubionych

Dania bezmięsne

06.04.19, 15:06
Podzielcie się przepisami na dania bezmięsne - obiady, jakieś smarowidła do pieczywa. Nie jestem wege, ale chcę ograniczyć mięso. Meksykańskie wegeburgery - przepis z internetu - wyszły super 👌 Nastoletnim dzieciom bardzo smakowało. Pasztet z soczewicy Kręglickiej też znam. Z góry dziękuję
Edytor zaawansowany
  • berdebul 06.04.19, 15:18
    Smarowidła do pieczywa:
    Opalany bakłażan + pasta z sezamu + czosnek
    Hummus (ciecierzyca, utarty kmin, pasta sezamowa, czosnek, lodowata woda)
    Guacamole (awokado, drobno siekana cebulka, mięta, czosnek, sok z cytryny)
    Masła z orzechów (jakie masz, wszystko mozna przerobić na masło orzechowe)

    Obiady:
    Burgery z buraka (przepis z Jadlonomii)
    Burgery z dyni (puree dyniowe, kasza jaglana, przyprawy, drobno siekana cebulka)
    Paszteciki z soczewicowym nadzieniem (też z Jadlonomii)
    Zupa soczewicowa
    Zupa z zielonego groszku (zielony groszek+trochę bulionu, zblendować)
    Itd.
  • mika_p 06.04.19, 15:19
    forum.gazeta.pl/forum/w,567,167749425,167749425,Dajcie_pomysla_na_brokula.html#p167751112
    --
    Po człowieku, który lubi salceson, można się wszystkiego spodziewać. Alutka Kosoń
  • andaba 06.04.19, 16:02
    Kotlety z cukinii i z bakłażana.
    Pasta z jaj (jajka starte na cienkiej tarce, drobno posiekana cebulka, majonez, odrobina śmietany, sól, słodka papryka w proszku (sporo).
    I oczywiście wszystkie tradycyjne potrawy typu pierogi, krokiety, naleśniki, placki ziemniaczane (z sosem czosnkowym lub grzybowym), placki z jabłkami (lub rabarbarem). Oraz jajka w sosie chrzanowym lub koperkowym. Kopytka z cebulką. Pierogi leniwe z masłem i cynamonem.
  • raczek47 06.04.19, 16:11
    Cukinia faszerowana np.ryżem i warzywami,zagęszczonymi śmietanką i startym serem.
  • fil.lo 06.04.19, 16:16
    Cannelloni ze szpinakiem i fetą zapiekane w zalewie jogurtowo-śmietanowo-jajecznej. Posypane żółtym serem. Mniam.
  • czarniejszaalineczka 06.04.19, 16:19
    Najlepsze smarowidlo na swiecie to pasta z zielonego groszku ( groszek mrozony a nie z puszki):
    ugotowany groszek zblendowany i doprawiony sokiem z cytryny, czosnkiem, sola i pieprzem.
    Smalec z fasoli: www.kuchnia.cerkiew.pl/przepisy.php?id_n=102&id=16 ( tez inne przepisy z tej stornki też są super)

    znasz angielski ?
    inhabitat.com/6-vegetarian-recipes-to-make-with-the-3-sisters/

    Wszelkie falafelki i (not)meatballs . Cieciorka rulezzz !
    Szukaj tu : www.jadlonomia.com/



    --
    "Emocje, ciepło, tęsknota... wtf? Facet to nie kot, nie trzeba miziac. "
  • margotka28 06.04.19, 16:35
    wejdź sobie na jadłonomię albo na olgasmile. Pierwszy portal to tylko dania wege, drugi niekoniecznie.
  • ewbal 06.04.19, 16:42
    Znam te strony. Które przepisy wypróbowałaś?
  • margotka28 06.04.19, 16:45
    ja jestem wegetarianką od wielu wielu lat. Więc powiem tak: wypróbowałam to, co mi się wydawało fajne. Przecież tam są tysiące przepisów. Próbuj, ja nie znam twojego gustu. A jak chcesz iść na skróty to sobie zamawiaj od bezmięsnego, nic nie musisz robić, masz tam fajne zestawy.
  • ewbal 06.04.19, 16:56
    Dziękuję, to było to przewidzenia, że prędzej czy później ktoś odpowie mi w tym tonie. Miłego dnia
  • margotka28 06.04.19, 17:33
    nie wiem, co cię tak oburzyło. Bezmięsny wystawia się na targach, często ma promocje. Dużo produktów. Testowałam i są smaczne. Sama od nich zamawiam czasami - serio polecam wejść na ich stronę i być może coś dla siebie na początek wybierzesz. A jeśli chcesz porady - ja np nie cierpię kuchni wschodniej, żadnej kurkumy, curry etc. No mi to nie podchodzi. Dlatego też nie jadam falafeli, a wielu się da za to pociąć. Uwielbiam zupy, a z kolei nie każdy je lubi. Kuchnia wege tak jak każda ma swoich zwolenników i przeciwników. Tak jak mięsożerca np lubi golonkę, ale nie zje wątróbki tak samo jest z weganami i wegetarianami. Dlatego, jeśli oczekujesz aby ktoś ci coś polecił, to określ swoje preferencje smakowe. Po prostu będzie łatwiej.
  • ewbal 06.04.19, 16:45
    Dziękuję wszystkim i czekam na jeszcze ☺
  • dorala 06.04.19, 17:27
    Zajrzyj tu ervegan.com/
  • ewbal 06.04.19, 17:40
    Dzięki. Robiłam wegeburgery meksykańskie z tej strony. Pycha 😋
  • rosa-fira 06.04.19, 17:56
    Bakłażana przekrój wzdłuż na połowę, nożem „narysuj” na nim kratkę, popieprz i do piekarnika. Po upieczeniu miąższ zmiksuj z parmezanem, sokiem z cytryny, odrobiną oliwy, dopraw solą i pieprzem.
    Ciecierzycę (może być z puszki) zmiksuj z pieczoną papryką, dopraw tahini, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    Avokado rozgnieć widelcem, dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulkę, chili, zieloną kolendrę (może być bez kolendry), drobno pokrojonego pomidora, dopraw solą i sokiem z limonki.
    Boczniaki pokrój w pasku, przesmaż je na dużym ogniu z chili. W oddzielnym naczyniu ugotuj sos pomidorowy - podsmaż na oliwie czosnek, dodaj pomidory (świeże lub z puszki), pod koniec gotowania wrzuć przesmażone wcześniej boczniaki, dopraw solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Można jeść solo albo traktować jako sos do makaronu.
    Bakłażana pokrój w plastry, dopraw pieprzem cytrynowym i czosnkiem niedźwiedzim i odrobiną soli. Pomiędzy dwa plastry włóż plaster sera halloumi i ugrilluj. Możesz do środka włożyć suszonego pomidora.
    Warzywa korzeniowe: pietruszkę, ziemniaki, marchewkę albo bataty, buraka pokrój na równe kawałki i rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dołóż do tego czerwoną cebulę pokrojoną w ósemki i trzy ząbki czosnku w łupinkach. Skrop oliwą, dopraw pieprzem, tymiankiem i wstaw do piekarnika nastawionego na 180-200 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia dodaj do warzyw pokrojony w kostkę halloumi albo fetę. Po upieczeniu możesz dosolić do smaku.
    W sklepach można kupić pasty różne pasty warzywne. Niezłe są pasty Wawrzyniec- cieciorkowa z czarnuszką, cukiniowa z curry czy bakłażanowa.
  • ewbal 06.04.19, 18:10
    Dziękuję, wypróbuję wszystko
  • summerland 08.04.19, 01:23
    A czy skorke z baklazana upieczonego mozna tez potem zmiksowac? Odnosnie pierwszego przepisu.
  • kouda 08.04.19, 02:59
    Można, będzie więcej błonnika. Pieczony bakłażan można tez kroić zamiast miksować i tez jest pyszny.
    Ja z robię tez rosyjski „kawior” z bakłażanów - pieczona papryka i pieczony bakłażan. Poikroic i przesmażyć na cebulce dodać pomidory i doprawić
    Sól pieprz zioła
    Powstaje pyszna pasta do kanapek, dip, sos do makaronu - co kto lubi
    W warzywnych potrawach nikt nie wymienił ratatui ani leczo? wink
    To gotowe obiadowe pełnowartościowe dania
  • rosa-fira 08.04.19, 05:47
    Ja nie miksuję
  • miriam_73 07.04.19, 20:59
    Paella z warzywami, lasagne ze szpinakiem, rozmaite zapiekanki z kaszy/ ryzu albo makaronu z warzywami, papryka faszerowana ryzem i warzywami, falafel, hummus, makarony z sosami bez miesa (np z cukinia, grzybami, zwykłe klasyczne aglio oglio peperoncino, itd... Przepisy sa w necie.
  • mikams75 07.04.19, 21:55
    tak z pamieci to nie wyjme, ale czesto korzystam z bloga jadlonomia i wyprobowalam juz rozne przepisy, konkretnie to tez nie wylicze, zazwyczaj wrzucam w wyszukiwarke na blogu te skladniki, z ktorych chce cos przygotowas i sporo pomyslow mi sie pojawia.
    Genialne smarowidlo z tego bloga i robilam wielokrotnie to smalec z fasoli, z suszona sliwka i innymi. Pyszny jest.
  • norra.a 07.04.19, 22:02
    Moje dzieci bardzo lubią chleb z gomasio - prażone ziarna (sezam, siemię lniane z solą) do tego buraki w plastrach i ogórki kiszone - to kolacja o jaką najczęściej proszą.
  • ewbal 07.04.19, 22:10
    O dzięki, fajny pomysł
  • the_silly_lily 07.04.19, 22:52
    Ja korzystam z dwóch stron:
    www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/category/wegetarianskie
    i
    www.olgasmile.com/przepisy/dieta-warzywa-owoce-przepisy-wege

    Z wypróbowanych przepisów mogę polecić:
    www.kwestiasmaku.com/przepis/wegetarianskie-kotlety-z-soczewicy-i-pieczarek
    Nawet mój super-mięsny mąż bardzo je lubi.
  • summerland 08.04.19, 01:33
    Cieciorka z hinduskimi przyprawami. Namoczyc cieciorke, zagotowac, odlac wode, zalac czysta woda. Odstawic na kilka godzin. Gotowac okolo godziny.
    Podsmazyc cebule na oleju, dodac nasiona kolendry, musztardy, papryke lagodna w proszku, troche ostrej, curry, sol, pieprz, czosnek i po chwili dodac do cieciorki, posolic. Chwile razem pogotowac. Na koniec dodac 2 pokrojone pomidory i troche masla. Pycha.
  • summerland 08.04.19, 08:40
    Zapomnialam o kminku
  • kanga_roo 08.04.19, 08:51
    na blogu wegan nerd są fajne przepisy na wegańskie fast foody.
    a ja na przykład bardzo często robię "tradycyjne" obiady, tylko zastępuję mięso warzywami/grzybami, typu mielone z pieczarek i jajka, czy panierowane boczniaki zamiast schabowych. ostatecznie smażony żółty ser smile
    o, albo lasagne ze szpinakiem i mozarellą zamiast z sosem pomidorowym i mięsem. albo gołąbki/faszerowane papryki z pieczarkami i ryżem, zamiast z mięsem i ryżem.
  • an.16 08.04.19, 09:01
    Wiesz, z gotowaniem wege jest tak jak z nie wege. Wystarcza produkty, które lubisz, przyprawy, trochę wyobraźni i przepisy same się nasuwają. Do sosu curry można dodać tofu albo cieciorkę. U mnie sos curry jest najprostszy (nie kupuję mleka kokosowego w puszce bo zawsze zostaje). Podsmażam plastry imbiru na oleju kokosowym (koniecznie ten pachnący z pierwszego tłoczenia na zimno), dodaje papryczkę chilli, czosnek i curry, w to cieciorka albo tofu, podsmażam, na koniec kwaśna śmietana. ieża kolendra na koniec jak masz i lubisz. Fasola czarna i czerwona w sosie chilli (oliwa, papryka chilli, kmin rzymski, przecier pomidorowy). Kotleciki z namoczonej cieciorki (falafele) albo fasoli mung. Ważne: nie gotuje się straczków przed smażeniem. W ogóle zielona fasolka mung to moje ostatnie odkrycie. Jest przepyszna!. Inne strączkowe w indyjskim "butter sauce" czyli maślano pomidorowym z przyprawami garam masala i jogurtem. Albo z kuchni włoskiej: makaron z passata i serem. Moja córka przepada za tagliatelle cytrynowym: na oliwie podsmażasz otarta skórke z cytryny, wrzucasz kawałek masła, i albo smietanką słodka 30% albo żółtko (jak do carbonary, nie może się ściąć) sól, pieprz, i sok z cytryny. Jeżeli masz makaron ryzowy, imbir i sos sojowy to zrób pad thaia (potrzbny tez cukier! i limonka) z tofu albo krewetkami.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka