Dodaj do ulubionych

warzywa do dań z sosem

13.04.19, 16:38
Temat prosty, ale mnie zastanawia. Proszę nie wyszydzać. Ostatecznie, jak ktoś nie może mi pomóc, to nie musi w ogóle tu zabierać głosu.

Jak zapraszacie, powiedzmy, rodzinę, dziadków na obiad i chcecie żeby było tak trochę lepiej, że wszystko dopasowane itp....
I jak rozważacie podanie mięsa, które jest w sosie (u mnie akurat to będą kurczaki upieczone w pomidorowym sosie)....
... to czy przewidujecie do tego warzywa? jeśli tak, to jakie?

Mam z tym dylemat - bo jeśli to byłby, że tak powiem, zwyczajny domowy obiad, to bym podała tylko ryż, albo zwyczajną naszą sałatę. Ba, nawet samego kiszonego ogórka. Kto zje, ten zje.

Ale jak chcę, żeby było jakoś ładnie to nie bardzo wiem jak to skomponować - ostatecznie jak nałoży się na talerz te kurczaki i ryż, to sałata się wytytła w sosie...

nie chcę podawać osobnych talerzy do sałaty, to jest jakoś dla mnie dziwne.

Może lepiej przewidzieć pieczone warzywa?
Edytor zaawansowany
  • annpierle 13.04.19, 16:47
    Do kurczaka podalabym szpinak lub trojkolorowa, duszona, pokrojona w cienkie paseczki, papryke albo duszony fenkul...
  • kyrelime 13.04.19, 16:49
    Pieczone warzywa to dobra myśl. Ja podalabym chyba warzywa na parze, ale na osobnym półmisku, żeby każda osoba mogła sobie wybrać to, co lubi. Sałata podobnie- jeśli ma być, to osobno. Do mięsa w sosie jadamy też sałatki ze słoika w zalewie, które robię na zimę (najczęściej takie z cukinią, papryką i kalafiorem).
  • daniela34 13.04.19, 16:52
    Albo.pieczone warzywa, albo salatka/ surówka podana w szklance (np.takiej jak do whisky)- każdy dostaje osobną porcję, zajmuje na stole dużo mniej miejsca niż talerzyk na sałatkę a nic się nie macza w sosie.
  • joxanna1 13.04.19, 17:43
    super pomysł z tą szklanką!
  • daniela34 13.04.19, 17:58
    Mnie się właśnie bardzo fajnie to sprawdziło, podpatrzone w jakiejś gazecie
  • margotka28 13.04.19, 16:55
    nie jadałam nigdy kurczaka w sosie pomidorowym, ale moja mama robiła do kurczaka marchewkę duszoną. Nie wiem jak to by się komponowało z sosem pomidorowym. Ogólnie dla moich mięsnych dzieci podaję np buraczki (do polędwiczki w sosie). Jeśli ma to być obiad proszony, to i tak nie będziesz podawać na talerzach dla każdego tylko w jakiś półmiskach i każdy będzie sobie nakładał co chce. Jak ja robię obiad dla moich znajomych (połowa wege połowa mięsna) to wszystko ląduje na półmiskach z warzywami włącznie i każdy sobie komponuje to co chce. Dla przykładu menu obiadowe sprzed dwóch tygodni: kotlety sojowe, kotlety z kurczaka, pieczarki duszone z cebulą, surówka z czerwonej kapusty (plus marchewka, jabłko, cebula), ryż, ziemniaki. Sos serowy. Wszystko w oddzielnych naczyniach, żeby każdy skomponował swoje danie. Ale i tak nauczona jestem z domu, że jednak do kurczaka najlepiej smakuje marchewka. A pieczone warzywa też są ok.
  • piataziuta 13.04.19, 16:58
    Rukola z pomidorami suszonymi, oliwkami i vinegretem.
    Szparagi skropione zredukowanym sosem balsamiczno-pomarańczowym posypane uprażonymi pestkami.
    Duszona cukinia z bakłażanem papryką i cebulą.
  • boogiecat 13.04.19, 17:00
    Zeby bylo ladnie, wrzuc cos zielonego- albo bazylia, pietruszka czy cos na tego kurczaka
    Albo zielony groszek, mozesz wymieszac z ryzem, spaghetti z cukini...


    --
    Pragnienia sa nieskonczone, ale zycie jest najwazniejsze.
  • boogiecat 13.04.19, 17:03
    Popatrz sobie na zdjecia z kwestii smaku- tam czesto jest kurczak z pomidorami i czyms bialym i zielonym🙂

    --
    Pragnienia sa nieskonczone, ale zycie jest najwazniejsze.
  • katriel 13.04.19, 17:27
    Jak mają być dziadkowie i ma być trochę bardziej elegancko, to nie ma opcji, żeby nie było oddzielnych miseczek na sałatę.

    --
    My hovercraft is full of eels.
  • berdebul 13.04.19, 17:33
    Brokuł gotowany na parze. Będzie zielony, a nawet jeżeli się ubrudzi sosem to będzie ok. Mozesz tez ułożyć na talerzu kurczaka, na około ryz i dopiero warzywa.
  • joxanna1 13.04.19, 17:43
    Podam wszystko na półmiskach, tylko jakoś mi warzywa nie bardzo pasują do mięsa z sosem.

    dziękuję za wszystkie porady. Ostatecznie myślę, że zrobię tak:
    - najpierw będą roladki przystawkowe w wykonaniu jednego z wnuków - bardzo dumny, już je planuje
    - i na tym etapie będzie nasza ulubiona sałata (sałata typu - sałata, pomidory, oliwki, feta, pestki itp). Tu będą osobne talerzyki.
    - i potem na ciepło te kurczaki + ryż + pieczone warzywa (papryka, cukinia, pomidory)

    będzie ok. Warzywa pieczone mogą się w sosie wytytłać. jeśli ktoś woli sałatę to jakoś to sobie wkomponuje na własną odpowiedzialność. Ja np zwykle jem sałatę po obiedzie, bo nie lubię mieszać ciepłego i zimnego.
    Ogólnie bardzo rzadko podaję mięso w sosie w takich sytuacjach, bo jest niewyględne, ale jakoś tak wyszło, że w tym roku najbardziej będzie wszystkim pasować.
  • spirit_of_africa 13.04.19, 19:32
    Brzmi ok. Jeśli to potrawa typu kurczak Marengo to pasuje tez zielona fasolka z wody albo brokuł.
  • mae224 13.04.19, 19:38
    Mam takie samo zdanie. Brzmi fajnie. Brokuł też będzie pasował.
  • stephanie.plum 13.04.19, 18:08
    kurczaka upiekłabym z warzywami - papryką, marchewką, cebulą, cukinią. i może z pieczarkami. sos pomidorowy dobry do wszystkiego.

    sałata do tego - znakomita. albo jakaś wariacja w temacie mizerii. (np. ogórek - świeży lubczyk - dymka)

    można też warzywa dodać do ryżu, razem zasmażyć - z porem, brokułem, zielonym groszkiem...

    --
    idę tam, gdzie idę
  • ginger.ale 13.04.19, 19:50
    Inna wariacja na temat mizerii:

    www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ogorek/mizeria/przepis.html

    - mini marchewki w glazurze
    -brokuł

    Ogólnie 2-3 dodatki do wyboru.

    --
    come to the dark side, we have cookies!
  • solejrolia 13.04.19, 19:52
    Do kurczaka świetnie mi pasują smażone pieczarki- w całości, lub połówki podsmażone na maśle, z cebulką, sól, pieprz. Można posypać posiekaną natka pietruszki.
    Nawet jak się pieczarka pomiesza z sosem, to nie szkodzi.

    Albo brokuł gotowany al dente/na parze lub z wody. Brokuła można polać sosem jogurtowym i posypać podsmażonym słonecznikiem, lub jakimiś ziarnami.
    Albo fasolka szparagowa, zielona.

    Serio, nawet jak te warzywa upaprają się sosem, to wcale nie szkodzi, i niczemu nie przeszkadza.

    A na proszony obiad podaję właśnie sałatę, zawsze, oraz jakąś sałatkę warzywną, tak, żeby było do wyboru.
    Wyżej wymienione, albo
    typu buraczki gotowane pokrojone w kostkę, jabłko, drobna kostka, cebula- odrobina wystarczy, całość mieszam z octem balsamicznym i doprawiam pieprz, sól, i miód, do smaku.

    No i my lubimy colesław- fajna surówka zwłaszcza, że można przygotować ją wcześniej.


    --
    Ile rzeczy należy mieć w d...e, to się w głowie nie mieści!
  • andaba 13.04.19, 20:05
    Może skorzystasz z "mojego" wątku sprzed kilku miesięcy? smile
    forum.gazeta.pl/forum/w,567,167502948,167502948,Jaka_surowka_do_klusek_z_sosem_i_miesem_.html
  • joxanna1 13.04.19, 20:26
    Haha, to częstszy problemsmile. My jemy czasem zimą kluski na parze z gulaszem, ale wtedy bez warzyw. Dla mnie to jest różnica w konsystencji: gulasz/ sos np z kaszą, będzie ogarnięty na części talerza. Można podać dowolne warzywa. Ale ten sam gulasz z kluskami na parze (albo mój kurczak w pomidorach) już inaczej wygląda - sos rozplywa się po talerzu i zanieczyszcza wszelkie warzywa. Chociaż może z ryżem by się utrzymał? Ale już przyzwyczaiłam się do myśli, że podam pieczona paprykę i cukiniesmile
  • lot_w_kosmos 13.04.19, 20:16
    Daj no przepis na tego kurczaka w sosie pomidorowym.
    Az mi slinka pociekla.
  • joxanna1 13.04.19, 20:31
    To z tych prostychsmile. Kupuje podudzia bez kości, odbieram że skóry, nacieram czosnkiem, pieprzem i solą i przecierem pomidorowym, dodaje pomidory w puszcze, albo passate, czosnek, czarne oliwki. Wszystko się marynuje, a potem wstawiam do piekarnika. Przed końcem dorzuce jeszcze świeżą bazylie. Ja to gotuję na oko, może coś jeszcze mi przyjdzie do głowy. Może czerwona cebula? Jak nie będzie bazylii to dorzucę inne zioła (i będzie wyglądało jak z kwestii smaku smile)
  • szorstkawelna 13.04.19, 20:35
    Podaję przepis na kurczaka w pomidorowym sosie z pieczarkami. Wygląda bardzo ładnie i wszystkim smakuje.
    Podsmażyć na maśle części kurczaka otoczone w pieprzu, soli i mące. Kiedy będzie już "złocisty" to przełożyć do brytfanny, dorzucić sporo cebuli pokrojonej w piórka, pieczarki, pół szklanki białego wina, doprawić solą i pieprzem i posmarować spieczoną skórę kurczaka przecierem pomidorowym. Piec ok. 1,5 godz. pod przykryciem. Pod koniec dorzucić trochę masła, ewentualnie doprawić i piec w otwartej brytfannie, żeby skórka się trochę zrumieniła.
    Podawać z bagietką i sałatą lub z ziemniakami.
  • ginger.ale 13.04.19, 21:04
    W jakiej temperaturze?

    --
    come to the dark side, we have cookies!
  • szorstkawelna 13.04.19, 21:13
    180 st.C Na końcu można zwiększyć do 220.
  • ginger.ale 13.04.19, 21:18
    Dzięki.

    --
    come to the dark side, we have cookies!
  • joxanna1 13.04.19, 21:20
    Półtorej godziny? Mój, w 140-150 stopniach potrzebuje około 45 minut. Może to sprawa marynaty, w końcu Pomidory są dość kwaśne, ale to i tak spora różnica.
  • kryzys_wieku_sredniego 13.04.19, 23:59
    Nie mogę sobie wyobrazić ryżu z sosem i kurczakiem jest to dla mnie ohydne zestawienie.
    Dla mnie kup mrożonkę warzyw z horteksu i ją zrób na parze - są takie małe marchewki, brokuły i kalafior tongue_out
    Podaje surówki 2-3 rodzaje i korniszony czy grzybki.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.