Dodaj do ulubionych

A która kręci majonez?

14.04.19, 08:33
Tak mnie dzisiaj majonezowo natchnęło, kręcicie same? Macie jakieś fajne myki?
Ja bardzo lubię majonez na oliwie czosnkowej, z tabasco zamiast octu. I oliwkowy, czyli z oliwkami wmiksowanymi pod koniec. I awokadowy.


--
Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
Edytor zaawansowany
  • default 14.04.19, 11:11
    Daaawno tego nie robiłam. Może dlatego , ze tylko ja lubie majonez u nas w domu.. Jak robiłam to zwyczajny, bez dodatków (olej, żółtka, sok z cytryny), ale wychodził zawsze, sztywny gesty, kremowy. Tylko potrzebuje koniecznie miseczki z okrągłym dnem i drewnianej pałki z kulistą główką.
  • maaria33 14.04.19, 11:23
    Daj przepis na awokadowy smile
  • bominka 14.04.19, 14:34
    Kręcę sama od niedawna i jestem zachwycona. Mowa oczywiście o smaku klasycznym. Przynajmniej mam pewność że bez konserwantów🙃
  • triismegistos 14.04.19, 16:18
    Robię na oliwie z dodatkiem jakiegoś oleju orzechowego, z sokiem z limonki i już gotowy miksuję z miękkim awokado. Z domu mogę wklepać dokładny przepis, bo z fona się zajade,.

    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • maaria33 14.04.19, 20:49
    Dzięki!
  • boogiecat 14.04.19, 14:38
    Fajne te twoje majonezy!

    --
    Pragnienia sa nieskonczone, ale zycie jest najwazniejsze.
  • stephanie.plum 14.04.19, 14:39
    ja bym strasznie chciała, ale nie umiem!
    dotąd pamiętam sromotną breję, jaka wychodziła, gdy próbowałam zrobić, więc prób zaprzestałam.

    a majonez robiony tuż przed obiadem, i podawany do jakiś warzyw, to prawdziwa uczta, dotąd pamiętam ten smak, we Francji mnóstwo lat temu miałam przyjemność jeść.

    może poczytam, co radzicie, i odważę się spróbować.

    --
    idę tam, gdzie idę
  • stephanie.plum 14.04.19, 14:41
    jejku, zaczynam już, jak mój dziadek, w każdym zdaniu wstawiać "dotąd pamiętam".
    źle ze mną.

    --
    idę tam, gdzie idę
  • lellapolella 14.04.19, 15:35
    Nie poddawaj się , są takie, które zawsze wychodząwink

    --
    Twierdzenie, że wierzący czuje się szczęśliwszy od niewierzącego, nie znaczy nic więcej jak to, że pijany jest szczęśliwszy od trzeźwego. George Bernard Shaw
  • triismegistos 14.04.19, 16:15
    A masz zyrafkę i wysokie naczynie, do którego wchodzi prawie na styk?

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • stephanie.plum 14.04.19, 16:23
    eee, żyrafkę?

    to jakaś końcówka miksera? chyba nie mam, ale mogę nabyć. i wąskie, wysokie naczynie?

    póki co mam tylko blender.

    --
    idę tam, gdzie idę
  • basiastel 14.04.19, 16:37
    Blender jest bardzo dobry, a słoik powinien być jak najwęższy ( tak by oczywiście blender tam wszedł). Majonez ma się po 10 sek.
  • stephanie.plum 14.04.19, 17:20
    to muszą być jakieś czary. czary-mary...

    --
    idę tam, gdzie idę
  • basiastel 14.04.19, 17:44
    www.youtube.com/watch?v=hE-X3c9yZd0
  • mysiulek08 14.04.19, 17:39
    to takie ustrojstwo:
    www.ceneo.pl/Blendery_reczne

    im wieksza moc tym lepiej
  • stephanie.plum 14.04.19, 17:41
    mam takie. z wirującym ostrzem.

    --
    idę tam, gdzie idę
  • mysiulek08 14.04.19, 17:43
    tym wirujacym ostrzem tez robie odkad trzepaczka sie rozpadla, tez wychodzi
  • triismegistos 14.04.19, 17:56
    Ja kręcę w kubku, do którego wchodzi ta cała żyrafka, tak, ze zostaje odrobina miejsca po bokach. Na dno daję żółtka, olej wlewam już na żyrafę. Dzięki temu, ze jest ciasno nie bardzo da się wlać za dużo oleju i majonez się nie warzy, wychodzi taki gęsty i kremowy. Ale nie leję od razu do pełna tylko po trochu. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale przyprawiam na koniec.

    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • summerland 14.04.19, 17:59
    To ja tez tak sprobuje, podobno skladniki powinny miec temperature pokojowa.
  • triismegistos 14.04.19, 18:52
    Dzisiaj rano zrobiłam na jajkach prosto z lodówki i wyszedł super.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • lellapolella 14.04.19, 19:48
    Ja robię od razu w słoiku. Wbijam całe jajko, dokładam łyżkę musztardy, sok z połówki cytryny, po pół łyżeczki cukru i soli i lecę zwykłym mikserem na dwóch mieszadłach, powoli wlewając olej. Z tych proporcji wychodzi akurat półlitrowy słoik. Kiedyś znalazłam przepis na necie jako 'zawsze wychodzący' i sprawdziło sięsmile

    --
    Twierdzenie, że wierzący czuje się szczęśliwszy od niewierzącego, nie znaczy nic więcej jak to, że pijany jest szczęśliwszy od trzeźwego. George Bernard Shaw
  • boogiecat 14.04.19, 14:41
    Moze taki z curry/ szczypiorem by ci pasowal, albo ze swiezymi ziolami- dajesz co lubisz

    --
    Pragnienia sa nieskonczone, ale zycie jest najwazniejsze.
  • kryzys_wieku_sredniego 14.04.19, 17:23
    Tak w tm. Lubię trochę słodki, na oleju słonecznikowym, na oliwie jest gorzkawy.
  • summerland 14.04.19, 17:26
    Oliwa ma specyficzny smak, ja wolalabym zrobic na oleju z pestek winogron.
  • summerland 14.04.19, 17:28
    Sorki, nie zalapalam, ze napisalac ze robisz na slonecznikowym - tez dobry.
  • triismegistos 14.04.19, 18:56
    Ja różnie. Jak chcę taki tradycyjny to na rzepaku, jak mam ochotę na inny smak to oliwa, mieszanka oliwy i rzepaku, czasem dodaję dyniowy albo sezamowy.

    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • mysiulek08 14.04.19, 23:57
    ale czasami, swiezy, trawiasty smile smak oliwy w majonezie dobrze sie z czyms komponuje smile tylko oliwa musi taka jaka lubisz
  • czekoladazkremem 14.04.19, 17:32
    Ja robię sama odkąd pamiętam. Kupny nam nie smakuje. Robię tradycyjny, żaden tam awokadowy czy czosnkowy.
  • mysiulek08 14.04.19, 17:42
    Bardzo czesto. Baza to cale jajko, olej slonecznikowy, sok z cytryny, troche musztardy, odrobina cukru pudru, pieprz.
    Robie zyrafa, bez nabozenstwa i zaklec smile

    Dodatki rozne, czasami na oliwie zamiast oleju

    Awokadowy tez robie, z oliwa i sokiem z cytryny
  • boogiecat 14.04.19, 17:52
    Mysiulek, a kotom dajesz? Bo moje zawsze wylizuja miske po kreceniu majo dzieki czemu siersc jest piekna i blyszczaca😁

    --
    Pragnienia sa nieskonczone, ale zycie jest najwazniejsze.
  • summerland 14.04.19, 17:54
    Musze sprobowac dac mojemu, ale jeszcze bez dodatku musztardy wink
  • mysiulek08 14.04.19, 23:58
    koty nie laza po kuchni smile
  • summerland 14.04.19, 17:52
    Ale cale jajko, myslalam, ze tylko zoltka sie daje.
    Czy wlewasz olej od razu czy powoli?
  • basiastel 14.04.19, 19:22
    Robiłam z całego jaja i tylko z żółtka. Z całego majonez jest świetny, tylko mam wątpliwości, czy surowe białko jest zdrowe.
  • boogiecat 14.04.19, 21:24
    Olej sie wlewa powoli struzka, jajko moze byc cale, ale normalnie ma byc tylko zoltko, zamiast musztardy troche octu winnego- koty lubia!

    --
    Pragnienia sa nieskonczone, ale zycie jest najwazniejsze.
  • stephanie.plum 14.04.19, 19:04
    jejku, ale co to dokładnie jest ta żyrafa?



    --
    idę tam, gdzie idę
  • triismegistos 14.04.19, 19:12
    http://www.smakizycia.pl/upload/82701f59e9d7558481b133ecd361a7e0_normal.jpg


    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • stephanie.plum 14.04.19, 19:51
    och! dzięki.
    to mam żyrafę, a o tym nie wiedziałam!

    klnę się na wszystko, w tym roku na Wielkanoc zrobię majonez!

    --
    idę tam, gdzie idę
  • summerland 14.04.19, 21:52
    Ja tez jestem szczesliwa posiadaczka zyrafy i tez nie wiedzialam ale sie domyslalam big_grin
  • bei 14.04.19, 22:39
    Można zrobić majonez w niecałą minutę używając miksera- końcówki do piany. Wystarczy jedna- i kubek.
    Można tez użyć trzepaczką do piany, albo widelca, albo pałki do ciasta, lub blendera.
  • kk345 14.04.19, 23:51
    Kręcenie majonezu za pomocą widelca brzmi jak wymyślna tortura dla krnąbrnej dziewki podkuchennejsmile
  • hanusinamama 14.04.19, 22:52
    Ja robie weganski. Zostało mi od czasu kiedy nie mogłam jajek ani mleka. To jest jedyna rzecz ktora smakuje "jak te prawdziwe". Nikt sie jeszcze nie połapał ze to nie z jajek. A jest o połowe mniej kaloryczny smile Co roku na wielkanoc mam zlecenie na 2 wielkie słoiki.
  • summerland 14.04.19, 23:41
    A co tam dajesz?
  • abilene 14.04.19, 23:46
    Zbyt skomplikowane.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.