Dodaj do ulubionych

Kaczka na święta

14.04.19, 20:16
Chciałam zrobić kaczkę na święta, ale nie potrafię wyjmować kości i nie mam chcę/nie mam czasu się tego uczyć (robił kiedyś mąż nadziewaną ale kości wyjmował). Może ktoś z Was robił dobrą kaczkę przy której nie trzeba się napracować? Przepis, wskazówki... jeśli można...
Edytor zaawansowany
  • berdebul 14.04.19, 20:22
    Kup piersi kacze, zamarynuj (czerwone wino, garść majeranku, trochę syropu klonowego i sosu sojowego) i do garnka rzymskiego. Wychodzi soczysta, zepsuć się nie da, na ostatnie 20 minut zdejmij pokrywkę, zeby zrumienić skórkę.
  • alfa36 14.04.19, 20:41
    Nie mam garnka rzymskiego. Da się w naczyniu żaroodpornym?
  • berdebul 14.04.19, 23:00
    Tak, tylko warto dodać trochę wody do wina, żeby w naczyniu było dużo pary.
  • triismegistos 14.04.19, 20:35
    Ja bym elementy piekła.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • heca7 14.04.19, 20:53
    Kupuję nogi kacze w Lidlu (jedyna rzecz, po którą wchodzę do Lidla bo poza tym odrzuca mnie dziwny słodko-mdły zapach wnętrza).
    W domu robię papkę z dużej ilości czosnku, majeranku i soli- ucieram to wszystko razem i smaruję kacze nogi. Odstawiam na kilka godzin w brytfannie aby tym przeszły a potem piekę prawie dwie godziny.

    --
    Na Halloween przebiorę się za okres. A potem spóźnię się i wszyscy będą się bali wink
  • joxanna1 14.04.19, 21:13
    Ja robię kaczkę na dwa sposoby:
    - confit: biorę nogi kacze (1 na osobę) - nacieram pieprzem, majerankiem, czosnkiem - dużo czosnku. Wkładam do naczynia żaroo i wstawiam do piekarnika (150 stopni, termoobieg) na 4 godziny. Co godzinę wyciągam i obracam. W ciągu pierwszej godziny wytopi się cały tłuszcz i potem ta kaczka będzie się dusić we własnym tłuszczu. Wspaniałe, pyszne, albo bardzo tłuste jedzeniesmile

    - albo na szybko (relatywnie) - pierś kaczki - zwykle z jednej strony ma skórę, a pod skórą grubą warstwę tłuszczu. Biorę więc tę pierś, nacinam skórę z tłuszczem w kratkę, nacieram znowu pieprzem i czosnkiem, jakimś tymiankiem, czy rozmarynem i kładę na zimnej, suchej patelni tą skórą do dołu - uwaga to ważne, żeby na zimnej. Chodzi o to, żeby jak najszybciej wytopił się tłuszcz na tęż patelnię. Nie trzeba dawać innego tłuszczu i nie może być gorąca patelnia. Na zimnej tłuszcz wytopi się w ciągu 10 minut, skórka zrobi się czarna i pościągana (dlatego musiała być nacięta w kratkę). i wtedy całą zawartość patelni (czyli pierś kaczki z jej wytopionym tłuszczem) do naczynia zaroo i do piekarnika na jakieś pół godziny. I tu jest jeszcze jeden myk, w zasadzie ten sam, co przy pieczeni wołowej - jak wyjmiesz już po tej półgodzinie z piekarnika, to nie kroisz od razu, tylko po jakiś kolejnych 15 minutach, jak już trochę wystygnie. Jest wtedy bardziej soczysta, niż gdyby się ją pokroiło od razu. Nie pamiętam dlaczego, ale faktycznie tak jest. Mieliśmy kiedyś fazę, że kaczkę robiłam często i w różny sposób. Ta kaczka jest przepyszna i w plastrach do np ziemniaków i na zimno, np do chleba, albo sałaty.
  • ardiss1 15.04.19, 10:47
    czy confit to nie "gotowanie" w tłuszczu zupełnie?
    Tak coś kojarzę, ze trzeba dodawać dodatkowo tłuszcz, by elementy były całe zanurzone w tłuszczu.
    i ze przed podaniem dopiero wyjmuje się z tego tłuszczu i opieka na blasze celem zrumienienia.
  • joxanna1 15.04.19, 11:06
    Z tej kaczki jest taki ogrom tłuszczu, że nie dodaję żadnego.
    Wytapia się w ciągu godziny - i dalej właśnie w tłuszczu się dusi.
  • rasowaematka 14.04.19, 21:32
    Kaczkę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, odcinam kuper i skrzydła. Biorę taka pałkę do ucierania ciasta i spuszczamjej łomot. Skupiam się głównie na piersiach i udach. Nacieram solą i majerankiem, w środku też, wkładam do brzucha kwaśne jabłka ćwiartki, oprószone majerankiem, upycham ile się da. Do szklanego naczynia żaroodpornego, na dno wlewam troszke wody, wina lub bulionu co tam mi się nawinie Do pieca na ok. 2h na 180-200 stopni. I tyle. Po upieczeniu powinna ok. 10 min. Odpocząć. Jeszcze się nie zdarzyło żeby nie wyszła.
  • kyrelime 15.04.19, 15:06
    Polecam również ten sposób na kaczkę.
  • alfa36 14.04.19, 21:40
    Dzięki za przepisy, coś na pewno wybiorę. W sklepach już są takie nadziane i z przyprawami. Nawet mają dobry skład, tzn. same jabłka i przyprawy ale tak myślę, czy te jabłka rzeczywiście tak bez zakonserwowania wytrzymają w tej kaczce tydzień... Jednak postanowiłam sama zrobić, bo jakoś przekonana nie jestem (generalnie nie używam gotowców, wolę prościej ale po swojemu).
  • rasowaematka 14.04.19, 21:47
    Nie bierz tego. Ja się kiedyś nacielam w Lidlu. Miała pełno pozostałości po piórach. Godzina skubania z pęsetą. A jabłka powinny być kwaśne, a te były za slodkie więc nie polecam.
  • vinca 14.04.19, 21:42
    Co to znaczy wyjmować kości?big_grin ja macie tam kaczkę sola, pieprzem i majerankiem, do środka wkładam pokrojone w ćwiartki jabłko i odstawiam na noc. Następnego dnia do piekarnika na 2h, temp 200 stopni. Potem cała podaje na stół i każdy sam sobie bierze na co ma ochotę. Roboty przy tym niemal nie ma.
  • vinca 14.04.19, 21:43
    O masz, słownik.... jabłko wkładam przed pieczeniem a nie dzień przedwink
  • bialeem 14.04.19, 22:14
    To się nazywa luzowanie i czasem się robi tak kurczakowi. Wychodzi wtedy taki luźny korpus i przewiązane na nim nogi. Dziwne, ale babcia mnie kiedyś uczyła jak to się robi. Można wtedy kurę kroić plasterkami jak pasztet. Do dziś wolę z kośćmi.
  • qwirkle 14.04.19, 23:36
    Napisz co pamiętasz z tego co babcia ci mówiła smile chciałabym nauczyć się luzowac kości z drobiu 😏
  • triismegistos 14.04.19, 23:43
    Youtube twoim przyjacielem wink

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • qwirkle 14.04.19, 23:51
    triismegistos napisała:

    > Youtube twoim przyjacielem wink
    >
    Chyba twoim wink
  • minerallna 15.04.19, 06:06
    O, to tak jak ja. Mamy wspólną babcię big_grin ?


    --
    http://supergify.pl/images/stories/impreza/tany/ballo011.gif
  • minerallna 15.04.19, 06:30
    Kaczka to zabawa smile Jedna na 4 osoby- nie wiem czy wiesz ile tam mięsa jest.
    A kaczkę natrzyj majerankiem i solą, trochę pieprzu. Zostaw na noc w lodówce.
    Jak chcesz to można dodać jabłka.
    Pokrojone to od razu.
    Te w całości- to mniej więcej do kaczki dołóż na godzinę przed końcem pieczenia. Jabłka polecam raczej mocno kwaśne.
    Największą trudnością będzie znaleźć porządną kaczkę i dobre jabłka. Reszta to naprawdę mały problem.

    --
    http://supergify.pl/images/stories/impreza/tany/ballo011.gif
  • alfa36 15.04.19, 07:23
    Nie bardzo wiem, ile mięsa tam... Mam jeszcze opcję, opisaną tu wyżej.. piersi i nóżki, a reszta do rosołusmile
  • minerallna 16.04.19, 05:57
    Rosół z kaczki jest mniam smile I świetna baza do innych zup.


    --
    http://supergify.pl/images/stories/impreza/tany/ballo011.gif
  • alfa36 16.04.19, 07:32
    I będzie rosół z dodatkiem kaczki. A wczoraj zakupiłam perliczkę, póki co leży w solance. Chyba zrobię drobiowe świętasmile
  • qwirkle 16.04.19, 08:28
    Perliczki są pyszne, a rosół jaki z nich wychodzi - niebo w gębie!
  • kochamruskieileniwe 16.04.19, 09:55
    a ja robię tak:
    Moczę kaczkę w solance - przynajmniej 24 godziny. A potem nacieram majerankiem z czosnkiem (już nie solę!) i piekę ze 4 godziny w temperaturze 140 stopni. Na ostatnie pół godziny temp. zwiekszam do 200-220 stopni, odkrywam i przyrumienam.
  • kochamruskieileniwe 16.04.19, 09:55
    aha - nadziewam kaczkę jabłkami. O ile kaczka ma bć z jabłkami.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka