Dodaj do ulubionych

Co zrobić z mlodej kapusty?

14.05.19, 14:50
Niekiszonej kapusty zasmażanej nie lubię.
Gołąbki dopiero były.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to poszatkowanie i wymieszani z kiszoną na bigos...

Nie, nie kupowałam, ani nie rwałam, dostałam, a właściwie mąż dostał.
Edytor zaawansowany
  • yenna_m 14.05.19, 14:54
    Abigos z samej młodej? Z koperkiem?
  • majaa 14.05.19, 14:57
    To też bardzo dobra opcja. Można dodać jeszcze pomidory, trochę ziaren kminku, cebulkę... pychasmile
  • majaa 14.05.19, 14:55
    Taka młoda, to najlepsza na surówki. Możesz też sama ukisić. Albo lekko pokroić i udusić z różnymi rodzajami mięsa i ziemniakami, takie danie jednogarnkowe.
  • triismegistos 14.05.19, 14:56
    Ja lubię duszoną w masełku z koperkiem. Bardzo lubię podsmażoną z czosnkiem, imbirem i sosem sojowym, ale to chyba nie twój smak. Surówkę mogę wciągać wiadrami. O, i pierogi ze słodką młodą uwielbiam, ty chyba lubisz pierogi.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • memphis90 14.05.19, 20:41
    A jak robisz te z imbirem i sosem sojowym?

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • triismegistos 15.05.19, 16:11
    Bardzo prosto, przesmażam na oleju drobniotko posiekany imbir z czosnkiem, jak zaczną pachnieć dorzucam siekaną kapustę, smażę, odparowuję i skrapiam sosem sojowym. Bardzo lubię jako "jarzynkę" do mięsa w podobnym stylu.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • memphis90 15.05.19, 16:30
    Hmm.... Spróbuję.

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • sacea 14.05.19, 15:04
    A gotowana jak kalafior z bułka tartą?
  • andaba 14.05.19, 15:06
    Ale to biała kapusta, nie włoska.
  • sacea 14.05.19, 16:37
    zgadza się białej młodej kapusty, babcia tak robiła, pycha
  • daniela34 14.05.19, 16:43
    Potwierdzam- pycha smile
  • andaba 14.05.19, 15:05
    Bigos z samej młodej odpada, nikt by go nie tknął.
    O zakiszeniu też myślałam.
    Pierogi warte rozważenia. W pierogach zjedzą wszystko.

    Proszę o przepisy na surówki, z białej tylko "colesława" robiłam. Kurcze, mój koperek ma 3 cm...
  • iwles 14.05.19, 15:10

    andaba napisała:

    > Bigos z samej młodej odpada


    taki z samej kapusty i koperku i z zasmażką ?
    Naprawdę nikt ?
    Co za ludzie wink
    Ja cały rok na taką kapustę czekam.

  • yenna_m 14.05.19, 15:14
    Ja kocham taki. Dodaję tez troszkę fajnej kielbasy.
  • pade 14.05.19, 16:06
    Ja też i też kocham.

    --
    "> Mogłabyś używać dużych liter Minnie? Ciężko się Ciebie czyta.
    > nie. poradzilas sobie z czytaniem , to poradzisz se znowu. a jak ci sie nie podoba mój styl to mnie nie czytaj. i nie zawracaj głowy. to watek o finansach. uprzejmie spłyń proszę trolować gdzie indziej. Minnie z forum Savoir Vivre"
  • pola731 14.05.19, 20:47
    Ja robię z kiełbasą, pieczarkami i pomidorami smile

    --
    "Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie..."
    Peter Drucker
  • majaa 14.05.19, 15:12
    My chętnie jadamy np. surówkę z kapusty, rzodkiewki i ogórka ze szczypiorkiem, oliwą, sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Można też dodać jogurt, jak ktoś lubi.
  • szafireczek 14.05.19, 15:07
    Słodki, rzadki kapuśniaczek...pycha
  • daniela34 14.05.19, 15:08
    Naleśniki z farszem z młodej kapusty- kocham, uwielbiam, potrafię zjeść ilości hurtowe
  • daniela34 14.05.19, 15:11
    Aha, oczywiście mogą być krokietyz ale ja z taką młodą delikatną kapustą wolę naleśniki
  • yenna_m 14.05.19, 15:11
    Jak robisz?
  • andaba 14.05.19, 15:13
    O, właśnie, szczegóły proszę!
    I o te surówki...
  • kiwaczek69 14.05.19, 15:37
    Surówka moja ukochana, na którą czekam cały rok i w sezonie młodej kapusty jem codziennie:

    kapustę posiekać, trochę posolić i pognieść palcami, żeby puściła ciut soku i zmiękła, odstawić
    dodać utartą grubo marchew (dużo)
    oraz posiekana dymkę (dużo)
    zalać następującym sosem:
    2 łyżki soku z cytryny roztrzepać z odrobiną soli i łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą (ja mieszam w słoiczku)
    dodać 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju
    oraz łyżeczkę musztardy
    i zgnieciony duży ząbek czosnku
    Wymieszać, posypać koperkiem albo natką, co kto woli (ja wolę koperek), można doprawić pieprzem.

    Można też zrobić sos na bazie majonezu: wymieszać majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę - to wszystko do słoiczka i wymieszać.



  • daniela34 14.05.19, 15:43
    Mniam, mniam
  • panna.z.wilka 18.05.19, 16:57
    Właśnie zajadam, pyszna! Dzięki! wink
  • kiwaczek69 18.05.19, 18:47
    Cieszę się, że smakuje smile
  • daniela34 14.05.19, 15:15
    yenna_m napisała:

    > Jak robisz?
    Gotuję młodą kapustę (ćwiartki) do miękkości, odcedzam, siekam (można zmielić, ale młoda jest tak delikatna, że wystarczy posiekać). Na patelni najlepiej na maśle szklę cebulę (może być normalna, może być biała, słodka), dodaję kapustę, podsmażam, żeby złapała maślany smak, doprawiam (sól, pieprz, majeranek, może być lubczyk), wkładam do naleśników i gotowe smile
  • daniela34 14.05.19, 15:18
    Można też oprócz cebuli podsmażyć boczek, ale ja akurat wolę w wersji 100% jarskiej
  • daniela34 14.05.19, 15:19
    Aha- przez "odcedzam" mam na myśli raczej studzę w zimnej wodzie i odciskam, bo kapusta ma mnóstwo wody i inaczej trzeba ją będzie długo wysmażać
  • yenna_m 14.05.19, 15:18
    Dzięki kiss
  • daniela34 14.05.19, 15:21
    Proszę bardzo😘
  • kiwaczek69 14.05.19, 15:42
    Ja też dziękuję. Tak sobie myślę, że pieczarki tez można dodać (mam akurat)
  • daniela34 14.05.19, 15:43
    Można, można- pieczarki plus kapusta to zawsze jest dobry zestaw smile
  • czarniejszaalineczka 14.05.19, 15:29
    dodac do leczo

    --
    "Emocje, ciepło, tęsknota... wtf? Facet to nie kot, nie trzeba miziac. "
  • ewenny58 14.05.19, 15:58
    u mnie zawsze przebojem jest to danie
    www.cincin.cc/index.php?showtopic=36020

    --
    jestem jak królowa angielska
    kocham corgi kiss, kiss
  • rosapulchra-0 14.05.19, 16:05
    Podoba mi się 😊

    --
    Głupiemu praca nie pomoże, mądremu brak pracy zarobkowej nie zaszkodzi by Vaikiria
  • andaba 14.05.19, 17:46
    Bardzo dziękuję i proszę o jeszcze.
    Znalazłam jeszcze takie coś:
    www.przyslijprzepis.pl/przepis/placki-z-mlodej-kapusty-3
    Ale nie wiem, co by pasowało, niby napisane, że sos mięsny, ale jakoś mi się nie widzi.
    Może czosnkowy?
  • andaba 14.05.19, 17:48
    I ta surówka: www.przyslijprzepis.pl/przepis/coleslaw-light-z-mlodej-kapusty-3
    robiłam podobną, ale bez musztardy, zresztą nie używam musztardy do sałatek, ale może spróbuję?
  • czarniejszaalineczka 14.05.19, 18:41
    aniagotuje.pl/przepis/prosty-sos-koperkowy
    --
    "Emocje, ciepło, tęsknota... wtf? Facet to nie kot, nie trzeba miziac. "
  • sineado 14.05.19, 18:35
    Poszatkowaną kapustę solę, ugniatam. Po chwili dodaje sok z połówki cytryny, łyżeczkę cukru, 2 łyżki oleju, pieprz. Jeśli mam to dodaje szczypiorek/ koperek/ młodą natkę pietruszki, co akurat mam, jeśli nie, to zjadamy taką samą.
    Używam też do "pieczonek". Młode ziemniaki, marchewkę, buraka, kapustę, cebulę, boczek lub kiełbasa, kroje to wszystko byle jak. Dodaje koper, natkę pietruszki, sól, pieprz. Piekę w piekarniku na 200 stopni.
    Do tego zsiadłe mleko lub kefir...
  • korniz 14.05.19, 18:44
    multum przepisów
    www.przyslijprzepis.pl/search/recipes?q=młoda+kapusta
  • stephanie.plum 14.05.19, 19:16
    zrób tak:
    poszatkuj, posól z rozmachem, skrop hojnie cytryną i dodaj, jako przyprawę, drobniutko posiekanego pora.

    nic więcej.

    michę tego rarytasu można zjeść np. relaksując się wieczorową porą przy ulubionym serialu.
    albo w innych okolicznościach, ale nie wiem, czy rola surówki do obiadu nie jest uwłaczająca temu pokarmowi bogów!

    --
    idę tam, gdzie idę
  • szarsz 14.05.19, 20:57
    Ja uwielbiam tak:
    duuuża łycha masła, na to cebula w kostkę, delikatnie zeszklić, nie musi być do miękkości. Do tego dorzucić główkę młodej kapusty, poszatkowanej. Posolić. Dusić do miękkości kapusty pod szczelnym przykryciem, żeby nie parował sos. Na ostatnie minuty dorzucić obranego ze skóry pomidora. Już po wyłączeniu na gorąco dodać posiekany koperek. I absolutnie niczego nie zmieniać. To najlepsze jedzenie na świecie. Autentycznie moje ulubione danie. Za ten maślany sos mogłabym zabijać.

    Drugi sposób na młodą kapustę to ugotowanie po prostu w dużej ilości osolonej wody i podanie z bułką tartą przesmażoną na maśle.

    No i trzeci sposób to surówka, na taką nadaje się też stara biała kapusta. Posiekaną kapustę zalać łyżką oleju, może być rzepakowy zimnotłoczony. Odstawić na dwie - trzy godziny do zmięknięcia kapusty, doprawić sokiem z cytryny i solą.

    Moja mama robiła tez kapuśniak z młodej kapusty. Wywar miał czerwonawy od pomidorów kolor. Uwielbiałam tę zupę. Ale już niestety nie zapytam, jak ją robiła sad
  • bei 15.05.19, 16:27
    Ja lubię gotowaną tak jak kalafior- krótsze później w ósemki i podajesz z bombą kaloryczną- z rumienioną bułką tartą z masłem.
    Surówki. Najprostsza to kapusta, truskawki i balsamico. Kapusta faszerowana mielonym mięsem, bigos z dużą ilością pieczarek, młodej marchewki, papryki (zakwas na końcu cytryną i obejdziesz się bez kiszonej)
    Zakiś całe główki. 10 główek kapusty- wycinasz głąby. Wsypujemy do nich sól. Wkładasz do wora foliowego, wór foliowy do beczki czy innego stabilnego pojemnika. Zalewasz wodą, przegotowaną, wystudzoną. Przyprawy do kiszenia. Zakręcasz wór, obstawiasz....a kiszone główki zjadasz jak tam wolisz. Robiłaś gołąbki z kiszonych liści? Pyyyycha. Kiszenia główek znajdziesz na yt
  • bei 15.05.19, 16:51
    Krótsze- miało być kroję.
    Niedawno robiłam tak- przydusilam pokrojoną na patelni- z pomidorami, zieleniną, młodą marchewką i papryką. Nafaszerowałam tymi warzywami naleśniki i zapieklam je pod beszamelem- można posypać startym serem.
  • limelight7 15.05.19, 18:10
    www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kapusta/peczotto_mloda_kapusta_indyk_szparagi/przepis.html
    Rewelacja smile Dodaję młodą marchewką, zamiast szczypiorku-koperek i robię z podwójnej porcji. Właśnie dojadamy ostatki smile
  • andaba 15.05.19, 18:40
    Trzy ugotowałam i wysmażyłam tak jak polecała daniela - ale jednak dodałam kiszonej i zrobiłam krokiety. Farsz wyszedł przepyszny.
    Dwie zostawiłam na surówki.
  • kouda 19.05.19, 08:11
    ja robie bigosik, barszcz ukranski a surowke z mlodej uwielbiwm té, z ogorkiem
    www.doradcasmaku.pl/przepis-surowka-z-mlodej-kapusty-i-ogorka-230662
  • maslova 19.05.19, 08:49
    A może lasagne z tego przepisu?:
    qchenne-inspiracje.pl/lasagne-z-mlodej-kapusty-z-parmezanem-idealne-na-ciepla-kolacje/
  • bei 19.05.19, 09:20
    Można tez zamiast pracochłonnych gołąbków zrobić „ gołąbki-lasagne”. Układamy w formie do zapiekania warstwami liście kapusty i farsz, na koniec zalewamy sosem i pieczemy.
  • misterni 19.05.19, 10:53
    Kapuśniak wegański, zaraz Ci przepis znajdę. 👌

    --
    Wszystko można, co nie można, byle z wolna i ostrożna.
    Misterni
  • misterni 19.05.19, 10:54
    www.jadlonomia.com/przepisy/kapusniak-z-pomidorami-i-soczewica/
    --
    Wszystko można, co nie można, byle z wolna i ostrożna.
    Misterni

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka