Dodaj do ulubionych

Siekanie orzechów- patenty

26.05.19, 09:36
Podzielcie się proszę Waszymi patentami na siekanie lub choć rozdrabnianie orzechów wszelkiej maści.
Jakoś kompletnie mi to nie wychodzi, wciąż mam pełno wokół deski zamiast na desce.
Z góry dziękuję.
Edytor zaawansowany
  • kosmos_pierzasty 26.05.19, 09:36
    Blenderem.
  • princy-mincy 26.05.19, 09:50
    A nie wyjdzie miazga?
  • princy-mincy 26.05.19, 09:50
    Moczysz je wcześniej w wodzie?
  • 35wcieniu 26.05.19, 10:40
    Pewnie zależy co ma z nich być, chociaż moczenie orzechów nigdy w życiu nie przyszło mi do głowy bo po co?
  • kosmos_pierzasty 26.05.19, 11:10
    Dokładniej w takim specjalnym pojemniczku do rozdrabniania.
    Nie, nie moczę. A na ile będą posiekane to zależy, jak długo blender będzie chodził. Po 2s raczej są grubo, ale proszek pewnie też by się zrobiło.
  • agonyaunt 26.05.19, 12:39
    A po bardzo długim blendowaniu robi się masło orzechowesmile
  • kropkacom 26.05.19, 09:38
    Robot kuchenny? Czy jak to się nazywa? Blender.
  • myszomle1 26.05.19, 09:42
    Zawiń w ściereczkę i potraktuj tłuczkiem do mięsa.
  • thea19 26.05.19, 09:43
    blenderem a jak mam tylko kilka to duża deska i santoku
  • szarsz 26.05.19, 09:48
    Siekam normalnie nożem. Piekielnie ostrym, dużym, dość ciężkim, dobrze wyważonym nożem szefa kuchni.
  • princy-mincy 26.05.19, 09:51
    Też taki mam ale i tak zawsze mi odpryski latają po całym blacie.
  • szarsz 26.05.19, 10:30
    A to nie wiem. Pewnie robisz to bardziej energicznie ode mnie, bo mi nic nie lata.
  • maaria33 26.05.19, 10:30
    Moździerz
  • agonyaunt 26.05.19, 10:36
    Rozdrabniacz albo torebka i wałek do ciasta. Torebka w sensie woreczek strunowy, żeby się nie rozwaliła i żeby nie wywalać po jednym razie.
  • damartyn 26.05.19, 10:48
    agonyaunt napisała:

    > Rozdrabniacz albo torebka i wałek do ciasta. Torebka w sensie woreczek strunowy
    > , żeby się nie rozwaliła i żeby nie wywalać po jednym razie.

    Jak wyżej. Jeśli nie potrzebujesz mielonych tylko siekane to wkładasz w podwójny woreczek foliowy, trzymasz za otwarty koniec, żeby się nie wysypywało i tłuczesz wałkiem do ciasta albo innym ciężkim przedmiotem.
  • cosmetic.wipes 26.05.19, 10:37
    Młynek do kawy, 3-5 sekund mielenia.

    --
    niepokalaność przebiśniegów jest faktem
    natura brzydzi się dogmatem jak nikt
  • bei 26.05.19, 11:13
    Dlaczego wskazane jest moczyć orzechy i nasiona przed jedzeniem
    BY REDAKCJA · 12 STYCZNIA 2017

    Orzechy i nasiona typu migdały czy słonecznik są cenne głównie ze względu na zawartość korzystnych kwasów tłuszczowych. Poza kwasami tłuszczowymi, białkiem i błonnikiem każdy rodzaj orzecha czy nasiona zawiera swoisty dla siebie, wyjątkowo bogaty zestaw witamin i składników mineralnych. Warto je jeść, nawet w niewielkich ilościach by je dostarczyć.

    Dlaczego wskazane jest by moczyć orzechy i nasiona przed konsumpcją?

    Orzechy i nasiona zawierają inhibitory czyli spowalniacze enzymów, które roślinę zabezpieczają przed zbyt wczesnym kiełkowaniem. Dostając się do organizmu blokują enzymy trawienne. Dlatego organizm przyswoi niewielką część cennych składników znajdujących się nie tylko w orzechach czy nasionach. Także składnikach występujących razem w danym posiłku np. koktajlach owocowo-orzechowych. Wcześniejsze namoczenie orzechów i nasion sprawi, że organizm dużo więcej przyswaja, nawet do 100%.

    Dlaczego moczyć orzechy i nasiona

    Ale to nie wszystko

    Namoczone orzechy i nasiona są rozmiękczone, łatwiejsze do strawienia, nie obciążają układu trawiennego a zwłaszcza trzustki
    Kwas fitynowy ulega neutralizacji.
    Kwas fitynowy (kwas fitowy) występuje naturalnie służy do wiązania i przechowania fosforu w roślinach, w szczególności w nasionach i ich łupince. Jest niestrawną substancją anty-odżywczą dla człowieka.Wykazuje silne działanie chelatujące, czyli ma zdolność do wiązania się ze składnikami mineralnymi. Dostarczane z pożywieniem pierwiastki w przewodzie pokarmowym łączą się z kwasem fitynowym i tworzą nierozpuszczalne kompleksy, przez co nie mogą być wchłonięte do krwiobiegu i wykorzystane.
    Kwas fitynowy nie tylko hamuje absorpcję minerałów z pożywienia, ale wypłukuje je z organizmu zwłaszcza żelazo oraz niewiele mniejszym stopniu magnez, wapń, cynk, miedź i pierwiastki śladowe.
    Moczenie orzechów i nasion oczyszcza je z zanieczyszczeń, nie pozbawia ich smaku, wręcz przeciwnie, zwiększa wagowo ilość oraz ułatwia blendowanie
  • iberka 26.05.19, 11:22
    Wrzucam do blendera.
  • chatgris01 26.05.19, 11:54
    Jak dla mnie, najlepiej się sprawdza zakryta siekaczka do cebuli: www.pieknowdomu.pl/krajalnica-siekacz-do-cebuli.html

    --
    http://dlssm.free.fr/smileyanimaux/2%20(12).gif

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.