Dodaj do ulubionych

Mięso w sosie

04.06.19, 08:44
Macie jakieś sprawdzone, fajne przepisy na mięsko w sosie tak aby dziecku smakowało? Słodko/niesłodko. Światowe trendy przykrojone do polskiej miary mile widziane. U nas ze trzy historie na krzyż, szukam inspiracji, bo na razie głównie:
- polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym,
- chili con carne,
- mów mi curry - pierś indyka w sosie pomidorowym,
- papryka z mięsem - pływa w wywarze, a wywar robi za sos.
Edytor zaawansowany
  • mika_p 04.06.19, 08:50
    Gulasz? W sensie mięso, cebula, woda, przyprawy?

    --
    Po człowieku, który lubi salceson, można się wszystkiego spodziewać. Alutka Kossoń
  • danaide 04.06.19, 09:02
    A co tu ma smakować?
  • danaide 04.06.19, 09:04
    Moja córka chyba nie lubi cebuli. Wydłubuje ją z mięsa/sosu.
    Chyba że to przepis jak mony niżej i rzeczywiście jakoś się te smaki połączą.
  • mika_p 04.06.19, 09:14
    Nigdy nie jadłaś gulaszu?

    --
    "Podczas każdej oficjalnej wizyty powinno być obecne dziecko jako zapasowy temat rozmowy." J.Austen
  • kochamruskieileniwe 04.06.19, 09:26
    Smakuje smakiem z mięsa.
    Wszelkie mięsa duszone - czyli tzw pieczenie z garnka. Obsmażasz lekko mięso, dolewasz wody/bulionu warzywnego i dusisz pod przykryciem. Z przypraw - oprócz soli dodajeśz co Ci w duszy gra: ząbek czosnku/liść laurowy/ziele angielskie/pieprz/zioła typu rozmaryn, tymianek itp...
    \Dla mnie najlepszy sos jest z tak przyrządzonej wołowiny/cielęciny zabielony śmietaną. Z przypraw tylko sól i czosnek. W zasadzie tylko sos jem smile Wołowinę raczej długo się dusi, a po zabieleniu ważne jest by się jeszcze z tą smietaną poddusił. Smietana raczej bardziej tłusta niż taka 10 procentowa. Wtedy się nie zwarzy.
  • danaide 04.06.19, 13:10
    Dzięki, zaczyna brzmieć jakby mogło się udaćwink
  • danaide 04.06.19, 13:10
    Od czasów stołówek szkolnych i kolonijnych... słabo kojarzęwink
  • vivyan 04.06.19, 14:08
    Taki sos z duszonego mięsa można zblendować- nie bedzie farfocli i nie będzie co wydłubywać smile
  • danaide 04.06.19, 14:34
    Tylko jeszcze wcześniej musiałabym wydłubać kawałki mięsa nie podlegające zblendowaniu. Absurd ma swoje wyraźne granice - praca dla głupa.
  • mona-taran 04.06.19, 14:35
    No to nie rób gulaszu, tylko bitki. Łatwiej wydłubać wink
  • mama-ola 04.06.19, 15:01
    > Tylko jeszcze wcześniej musiałabym wydłubać kawałki mięsa nie podlegające zblendowaniu.
    Nie wszystko trzeba wydłubać. 1/3 może się zmielić, sos będzie gęstszy.

    > Absurd ma swoje wyraźne granice - praca dla głupa.
    Nie widzę powodu używania takich przykrych wyrażeń. Ktoś Ci doradza, a Ty sugerujesz, że jest głupem.
  • danaide 04.06.19, 21:31
    Akurat mówiłam o sobie - każda dodatkowa robota, której celem jest absurdalne dziubdziusiowe dogadzanie to dla mnie praca dla głupa. Zwłaszcza, że jak dziecko nie będzie gryzło, to po trzydziestce wypluje własne zęby.
  • aerra 05.06.19, 15:08
    Ale to nie chodzi o to, żeby dziecko nie gryzło - zresztą cebula jest tak (a przynajmniej powinna) rozgotowana, że się rozpada - ale o to, że niektórym dzieciom przeszkadza niejednolita struktura takiego sosu. Jak zmiksujesz to jest gładkie i nie przeszkadza.
  • vivyan 04.06.19, 15:43
    Ło, ależ jesteś miła. Było o duszonym mięsie, a nie o gulaszu.
  • danaide 04.06.19, 21:32
    A co Wy wszystkie takie drażliwe? Było i o tym i o tym. Dla mnie w sumie niewielka różnica, nawet nie wiem jakie są przepisowe kawałki w jednym i drugim.
  • misterni 04.06.19, 20:06
    Milusio.
    Mięso na gulasz kroisz w duże kawałki, kostkę około 4-5 cm, inaczej to nie gulasz, tylko jakaś mamłyga. Bardzo łatwo się wyciąga takie kawałki, żeby zblendować sos z cebulą.

    --
    Wszystko można, co nie można, byle z wolna i ostrożna.
    Misterni
  • danaide 04.06.19, 21:34
    Kolejna. Skąd miałam wiedzieć? Zawsze kroiłam w małą kostkę, bo raz, szybciej dojdzie, dwa, nie muszę potem drugi raz dziecku kroić. Jakbym nie miała dziecka to pewnie żywiłabym się w knajpach, kuchni nigdy nie zdołałam pokochać.
  • mona-taran 04.06.19, 08:54
    Wołowina duszona w cebuli. Mój starszak bardzo lubi. Długo duszona cebula jest słodkawa I rozpada się w bulionie zagęszczając go fajnie.
  • kochamruskieileniwe 04.06.19, 09:28
    Bitki wołowe w ten sposób robione będą robiły się ciut krócej wink. Ja dodaję jeszcze (czasami) kilka grzybków suszonych...
  • mona-taran 04.06.19, 09:35
    Bitki miałam właśnie na myśli wink
  • default 04.06.19, 10:37
    Tez tak robie wołowine. Najlepiej prege. Dodaje rozmaryn i trochę czerwonego wina.
  • aerra 04.06.19, 19:38
    Mój z kolei tego nie znosi - ale ja uwielbiam (i to jeszcze daję duuuużo cebuli, żeby tego sosu było dużo wink ), więc i tak czasem robię wink Samo mięso zje, tylko musi je sobie z sosu wydłubać wink
  • betty_bum 04.06.19, 09:02
    Mięso w sosie słodko-kwaśnym (z ananasem i papryką)
  • princy-mincy 04.06.19, 09:07
    Moje dzieci lubią gulasz- z marchewką i papryką.
  • baltycki 04.06.19, 09:14
    Sznycel, piers kurczaka, losos + fixy knorra, maggi.

    Sprawdzone bardzo.
  • princy-mincy 04.06.19, 09:37
    Fixy knorra?? Serio to ktoś je?
  • molik28 04.06.19, 13:11
    Fix i maggi nie brzmi zdrowo. Jadlabym tylko na wczasach pod namiotem. Na pewno nie w domu
  • memphis90 04.06.19, 17:37
    Olaboga, to może najpierw sprawdź skład, zanim wpadniesz w drgawki z obrzydzenia? Fix to gotowa mieszanka przypraw i suszonych warzyw, najczęściej bez glutaninianu, bez konserwantów itd.

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • misterni 04.06.19, 20:17
    Oprócz tego tłuszcz palmowy i maltodekstryna. Nie, dziękuję. wink

    --
    Wszystko można, co nie można, byle z wolna i ostrożna.
    Misterni
  • ykke 04.06.19, 14:41
    Uważasz, że fixy Knorra są gorsze od mięsa, które obecnie spożywacie? smile)
    Nie. Nie są. A wiele ma całkiem przyzwoity skład.

    --
    Izka

    "Dzień bez śmiechu to dzień stracony"
  • baltycki 04.06.19, 17:06
    princy-mincy napisała:

    > Fixy knorra?? Serio to ktoś je?
    Np. https://www.przegladhandlowy.pl/wp-content/uploads/2016/02/Naturalnie-Smaczne-Knorr-Gulasz.jpg
    Składniki: cebula (24%), mąka PSZENNA, przecier pomidorowy (12%), papryka (11%), skrobia, sól (w tym sól morska), cukier, pomidory (2,4%), olej kukurydziany, czosnek (1,3%), sok z cytryny, papryka słodka (1%), kminek, chilli (0,6%), tymianek, rozmaryn, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liście laurowe.

    Jakie masz uwagi?
  • memphis90 04.06.19, 17:38
    Nie odpowie, bo wciąż spazmuje.

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • betty_bum 04.06.19, 17:43
    Jakiś 53-55% zidentyfikowanych składników, a reszta?
  • triismegistos 04.06.19, 18:26
    A reszta to prawdopodobnie mkąka wink trochę drogo wychodzi chyba kupowana w tej postaci.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • alicia033 04.06.19, 18:54
    betty_bum napisał(a):

    > a reszta?

    owa reszta to składniki wymienione bez podawania procentów.
    Spróbuj kiedyś, przed napisaniem posta z głupim pytaniem, spytać najpierw googla.


  • triismegistos 04.06.19, 19:06
    Spróbuj kiedyś, przed napisaniem posta z głupią odpowiedzą spytac najpierw gooogla, unikniesz zrobienia z siebie kretynki.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • alicia033 04.06.19, 19:07
    to co z tym adresem i godziną?
  • triismegistos 04.06.19, 19:32
    Kolejnosc składników jest wymieniona w kolejności od tego, którego jest najwięcej, do tego, którego jest najmniej. Wyguglanie tej informacji nie powinno ci zająć więcej, niż minutę, no, gorąco jest, powiedzmy, ze dwie. Już nie będę się dziwować, ze nie wiesz tego beZ guglowania, wydawało mi się, ze to dość powszechna wiedza, no ale jak widać nie.
    Przy bardzo optymistycznych złożenia pozostałych składników (tymianek, rozmaryn, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liście laurowe) jest 0, 59% - musi być ich mniej niż 0,6%.
    Razem (przy tychże optymistycznych założeniach) wychodzi 3,6%
    Teraz pytanie do ematek, które zdawały maturę z matematyki, czy 3,6% to to samo co 53% i dlaczego nie?
    Adres chcesz dziecinko? A nie zgubisz się po drodze aby?

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • triismegistos 04.06.19, 19:34
    Hmmm, oczywiscie 3,54%. Ok, zaczynam rozumieć pomyłkę, cyferki podobne smile

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • alicia033 04.06.19, 20:12
    triismegistos napisała:

    > Adres chcesz dziecinko? A nie zgubisz się po drodze aby?

    a czemuż niby miałabym się zgubić?
    Jestem w tak matuzalemowym wiekuwink, że nawet analogowe mapy umiem obsługiwaćsmile, więc trafię, nawet gdyby google maps jutro ci wyłączyli.

  • triismegistos 04.06.19, 20:59
    No, w gguglu się zgubiłaś pani "owa reszta to składniki wymienione bez podawania procentów.
    Spróbuj kiedyś, przed napisaniem posta z głupim pytaniem, spytać najpierw googla" tongue_out

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • alicia033 04.06.19, 21:17
    to co z tym adresem?
  • triismegistos 05.06.19, 05:00
    A co z tym szybkim sprawdzaniem w guglu, o którym tak pouczałaś betty?

    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • betty_bum 04.06.19, 19:30
    Jasne😉
  • triismegistos 04.06.19, 18:29
    Zapewne nie każdemu smakuje gulasz z przecierem, paprkją, skrobią, cukrem, pomidorami, olejem kukurydzianym, czosnkiem, sokiem z cytryny, papryką, kminkiem,, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, gałką, zielem angielskim i listami laurowymi naraz. Przyznam, że nie wpadłoby mi do głowy przyprawić gulasz w ten sposób, ale widać są amatorzy.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • alicia033 04.06.19, 18:47
    to może jednak najpierw spróbuj,a potem mów, że tego nie zjadłabyś.
    Postawię diamenty przeciwko orzechom, że w ślepej próbie nie rozpoznałabyś, że właśnie ze smakiem i dwiema dokładkami zjadłaś gulasz z przecierem pomidorowym, papryką, skrobią, cukrem, pomidorami (czyli jeszcze raz przecier), olejem kukurydzianym, czosnkiem, sokiem z cytryny, kminkiem, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, gałką muszkatołową, zielem angielskim i liściem laurowym.
    I nie dopytuj się na Węgrzech o listę gulaszowych składników, bo jeszcze parę ładnych ziółek wpadnie ci do tej listy.


  • triismegistos 04.06.19, 18:53
    Z wielką rozkosszą przyjmę zakłady na temat rozpoznawania składników jedzonej potrawy smile

    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • alicia033 04.06.19, 18:55
    to gdzie i kiedy?
  • triismegistos 04.06.19, 18:59
    A wpadnij do Wrocławia i przywieź swoje pyszności big_grin I duużo dolarów big_grin

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • alicia033 04.06.19, 19:02
    triismegistos napisała:

    > A wpadnij do Wrocławia i przywieź swoje pyszności big_grin I duużo dolarów big_grin


    adres i godzinę poproszę.
  • baltycki 04.06.19, 19:25
    triismegistos napisała:

    > Zapewne nie każdemu smakuje gulasz z przecierem, paprkją,....

    Nie istnieje potrawa, ktora smakowalaby kazdemu, ale kazdy rozumie, ze w postach podawane sa propozycje.
  • aerra 04.06.19, 19:46
    Co najmniej 2,4% soli - a może i z 10%, bo wiadomo tylko, że między 2,4% a 11% ? Prawie jedna czwarta to mąka i skrobia? Serio nie masz uwag?
  • alicia033 04.06.19, 20:20
    aerra napisał(a):

    > Serio nie masz uwag?

    Serio.
    Nie drżę ani przed skrobią ani przed solą.
    Zwłaszcza, że całość tego produktu to circa 50 gramów.

  • baltycki 04.06.19, 21:05
    aerra napisał(a):

    > Co najmniej 2,4% soli - a może i z 10%, bo wiadomo tylko, że między 2,4% a 11%
    A po co mi ta wiedza?
    Jezeli smakuje mi z 10%, to sie oblizuje,
    jezeli z 3% uznaje, ze przesolone, to nie kupie wiecej.

    > ? Prawie jedna czwarta to mąka i skrobia? Serio nie masz uwag?
    1/4 z 50g to 12,5g. (na 400g miesa/800ml gulaszu)

    "Gulasz wołowy z cebulą, papryką i groszkiem
    mięso wołowe gulaszowe – 300g
    ...
    mąka pszenna – 3 łyżki"
    milesiowo.pl/category/dania-glowne/gulasz-wolowy/
    Łyżka mąki pszennej typ 500 waży 12 g.
    www.ilewazy.pl/lyzka-maki
  • aerra 04.06.19, 21:32
    Nie wiem ile to waży bo na zdjęciu nie ma informacji wink
    A mąki do gulaszu nie dodaję wcale.
  • aankaa 04.06.19, 22:26
    długo duszony gulasz ma to do siebie, że mąki nie potrzebuje - cebula (zagęszczając sos) rozpada się całkowicie i nawet nitki z niej nie znajdziesz, to po co mąka ?

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • aerra 05.06.19, 15:06
    No właśnie wink
  • danaide 04.06.19, 13:12
    Dziękuję, ale obawiam się, że nie skorzystamwink
  • baltycki 04.06.19, 19:40
    danaide napisała:

    > Dziękuję, ale obawiam się, że nie skorzystamwink
    Nie wiesz, co tracisz big_grin.
    Nie dosc, ze korzystam, to czesto wybieram takie, ktore nie wymagaja uprzedniego obsmarzania/smarzenia miesa, ryby.
    Surowe steki, piersi, rybe do naczynia zaroodpornego, zalac smietana z rozbeltanym fixem i na 30-40min. do piekarnika i... luzik.

    (+ - jedno naczynie do zmywania big_grin)


  • klamkas 04.06.19, 20:40
    Obsma... co?! wink
  • baltycki 04.06.19, 21:12
    klamkas napisała:

    > Obsma... co?! wink
    Ups big_grin.
    Wina Reisefieber, rano lece do Szkocji konczyc budowanie mojej Arki... a walizka jeszcze pusta.
  • thank_you 04.06.19, 09:38
    Gulasz wołowy - z dużą ilością warzyw
    Sos bolognese - ale ten prawdziwy, gdy dusisz kilka h selera, marchew, mięso (doskonale się mrozi, zawsze gotuję wielki gar a potem porcjuję i mam do lasagne lub po prostu do makaronu)
    Pulpety (mrożę je w rosole) - a potem wedle uznania robię sos pomidorowy/koperkowy/grzybowy

  • thank_you 04.06.19, 09:40
    Tak samo robię polędwiczki, ale tu trzeba mieć wyczucie żeby ich nie wysuszyć. smile Do nich sos śmietanowy, koperkowy

    Wszelkiego rodzaju curry, kormy, itp.
  • thank_you 04.06.19, 09:45
    Mieszkasz podobno w Śródmieściu - ja jeżdżę do Hali Mirowskiej i tam babka miele mi mięso wołowe, wieprzowe, dodaje trochę tłustego. Na moich oczach robi mi po prostu mieszankę dobrego mięsa, które potem lepiej smakuje niż jeden gatunek.
  • iimpala 04.06.19, 11:04
    teraz chyba juz w każdym sklepie niemarketowym zmielą ci mięso, nie trzeba "jeździć do hali".
    Z drugiej strony zastanawiam się, jak często oni myją te maszyny do mielenia i co tam sie dzieje w 8ej godzinie ich pracy. Szczególnie w taką pogodę, jak dzis bo wiekszośc sklepow nie ma klimatyzacji jednak.
    Dlatego ja "mielę" mięso w kubku od blendera.
  • thank_you 04.06.19, 11:34
    Nie znam się na innych sklepach, po prostu skojarzyłam, że autorka wątku mieszka w tej samej dzielnicy, w której stoi ta hala. Mięso mają tam dobre, a maszynę do mielenia czyszczą. smile Dlatego nie chce mi się wyciągać swojej w domu, już od jakiegoś czasu.
  • danaide 04.06.19, 13:18
    Kiedyś jeździłam na Mirowską po cielęcinę i mroziłam, bo u mnie na cielęcinę trzeba było polować. Ale raz wzięłam kawałek mięsa, może zresztą kotlety jagnięce, od tego samego sprzedawcy i waliło trupem. A budek i sklepów tam sporo, w sumie jak dla mnie loteria. Ale dzięki.
  • zlajedza 04.06.19, 21:55
    Moje dziecko nie jest miesozerne ale schab pieczony w sosie zje. Robię tak. Kawał schabu oczyszczam z tych białych błonek. Kroję czosnek na cienkie paski. Robię nożem dziurki w mięsie i wkładam tam czosnek. Sole i pieprzem. Wkładam na rozgrzany tłuszcz. Jeśli ma być glusz do ziemniaków daje margarynę i smalec, jeśli się tylko margarynę. Opiekam porządnie z obu stron. Ma być brązowe mięso. Potem dolewam wody przykrywam i duszę. Jak mięso jest poltwarde wyciągam i kroję na plastry. Wkładam z powrotem i duszę. Jak jest miękkie a chce się to wyciągam, wlewam mąkę to zrobiona z zimna woda i mieszam. Oraz doprawiam. Wkładam mięso i duszę jeszcze ok. 10 minut.
  • zlajedza 04.06.19, 21:56
    Tłuszcz nie glusz i się nie sie
  • zlajedza 04.06.19, 21:57
    Kurczę sos
  • cosmetic.wipes 04.06.19, 19:36
    Amatorkom mielonego w sklepie przypominam, że maszynka do mielenia nie jest myta i dezynfekowana oo każdej porcji, więc kupujcie wcześnie rano, bo koło 16-18 znacząca część zawartości waszego mielonego będzie żywa 😁

    --
    Przychodzi Ziobro do apteki:
    - Poproszę czopek.
    - Jaki?
    - Może być.
  • thank_you 04.06.19, 20:14
    Noz i deska do krojenia pewnie tez nie sa myte i dezynfekowane... kupuje tam od wielu lat i nigdy nie miałam problemu z tym zmielonym miesem.
  • cosmetic.wipes 04.06.19, 20:17
    thank_you napisała:

    > Noz i deska do krojenia pewnie tez nie sa myte i dezynfekowane...

    Pewnie też, choć na nożu niewiele zostaje.

    > kupuje tam od
    > wielu lat i nigdy nie miałam problemu z tym zmielonym miesem.

    Obróbka termiczna czyni cuda. Zazwyczaj.


    --
    niepokalaność przebiśniegów jest faktem
    natura brzydzi się dogmatem jak nikt
  • thank_you 04.06.19, 20:33
    No czyni smile)) Maszynki w domu tez chyba nikt nie dezynfekuje wink Choć ja zawsze wrzątkiem przelewam po nozach, desce i innych naczyniach, ktore miały kontakt z surowizna.
    Ale serio, moze to złudne zaufanie, bo tylko tam kupuje mieso do zmielenia i nigdy nic mi nie było, bo wszystko zaraz do gara trafiało.

    (Wiem wiem, na mielonym bakterie błyskawicznie sie namnażają).
  • berdebul 04.06.19, 09:56
    Tajska zupa z kurczakiem? Na blogu „Na pałeczkach” jest przepis. W ogóle, jeżeli lubicie azjatyckie smaki, to tam jest dużo mięsa.
  • danaide 04.06.19, 13:51
    Dalekowschodnie nie bardzo. Sos sojowy nawet nie zagościł w kuchni. Raz w jednej japońskiej knajpce smakowało nam mięso, ale przy kolejnej wizycie widać ktoś inny gotował i wyszedł im tragiczny fastfood zalany sosem sojowym.
  • thea19 04.06.19, 10:01
    ja robię łopatkę w kawałkach obsmażonych na patelni a potem w garnku z pokrojonymi: cukinią, papryką, pieczarkami, cebulą i przyprawami. Moje dziecię nie jada z tego tylko papryki. Moja mama robi obsmażane plastry łopatki czy tam szynki a potem gotuje w garnku z wodą i przyprawami, pod koniec dodaje zasmażkę z mąki i cebuli.
  • dziennik-niecodziennik 04.06.19, 10:04
    kurczak "po japońsku".
    wielkiezarcie.com/przepisy/kurczak-w-powidlach-i-ketchupie-pycha-30029511 - tu masz przepis na zalewę. mięso mozesz zrobic tak jak w przepisie, a mozesz tez pokrojoną piers z kurczaka podsmażyc, zalac glazurą i dusic razem. do sosu mozesz dodac warzywa i owoce ktore pasują, np kukurydze z puszki, ananas itd.

    --
    "(...)kieckę rzuciła, kazała do sklepu oddać. W sklepie nie przyjęli bo kod nie wszedł!" - "Kot wszędzie wejdzie..."
    Pietrek + Solejuk wink
  • betty_bum 04.06.19, 10:32
    Ten przepis przebija nawet sosy Knorra. Butelka ketchupu i słoik powideł😀
    Chyba zdrowiej zabrać do McDonalda.

  • danaide 04.06.19, 13:23
    To na 2 kg kurczaka. Jak masz mała porcję mięsa to wyjdzie mniej.
    Brzmi koszmarnie! KOSZ-MAR-NIE!
    Ale mam ochotę spróbować (z indykiem, bo córka nie lubi kurczaka, ja zresztą też) - składniki są, a dzieci są nieprzewidywalne.
  • betty_bum 04.06.19, 13:54
    Wygooglaj sobie podobne przepisy z łyżka czy dwiema cukru. Nie jestem ortodoksem żywieniowym, ale ten przepis wymiata.
  • danaide 04.06.19, 13:58
    W sumie nie wiem czy ona naprawdę lubi bardzo słodkie mięso. Swego czasu robiłam łososia z owocami suszonymi (np. morelami) i nie chciała go jeść. A rybkę jakąkolwiek z sosem własnym + szałwia, masło, cytryna - chętnie.
    Na pewno zapamiętam i przetestuję ten przepis w ramach kuchennego pogotowia ratunkowego.
  • danaide 04.06.19, 13:59
    Wymiata niezdrowością? Przynajmniej mięso jest w jednym kawałku.
  • betty_bum 04.06.19, 14:09
    Mięso w jednym kawałku, ale plus jakieś pół kilograma cukru. Smak dyskusyjny, ale przyrządzanie takich potraw jest trudne, bo cukier nie jest łatwy w obróbce termicznej.
  • danaide 04.06.19, 14:32
    Pół kilograma cukru na 2 kg mięsa. U mnie łyżka powideł i chlup keczupu do smaku na 300 gr.
    Coś jak polędwiczki z miodem i musztardą tylko duuużo mniej wyrafinowanewink Przy polędwiczkach nie dodaję miodu przed smażeniem, tylko do duszenia, bo cukier się pali. Patent już mam.
    Nie bój żaby, małe szanse, że taki przepis będzie u nas gościł w domu co drugi dzień, a nawet raz w tygodniuwink
  • dziennik-niecodziennik 04.06.19, 18:46
    Ale nie bylo mowione ze ma byc zdrowo smile tylko ze smacznie, moze byc slodko, a to jest smaczne i slodkie.
    Jak chcesz zdrowe to inna bajka;D

    --
    "(...)kieckę rzuciła, kazała do sklepu oddać. W sklepie nie przyjęli bo kod nie wszedł!" - "Kot wszędzie wejdzie..."
    Pietrek + Solejuk wink
  • triismegistos 04.06.19, 19:40
    JEden z moich szybkich sosów burgerowych jest na bazie keczupu i powideł tongue_out W wersji nieuproszczonej w sumie też, bazą są pomidory duszone z wędzzonymi śliwkami.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • danaide 04.06.19, 21:41
    A jakby tak daktyle dać, bo mi zalegają w szafie?
    A zamiast powideł może być dżem malinowy, bo część powideł teraz z syropem gf i dałam sobie spokój?
    Ten przepis ma potencjał big_grin
  • dziennik-niecodziennik 05.06.19, 08:02
    Malinowe nie daja efektu smakowego.

    --
    "(...)kieckę rzuciła, kazała do sklepu oddać. W sklepie nie przyjęli bo kod nie wszedł!" - "Kot wszędzie wejdzie..."
    Pietrek + Solejuk wink
  • mikams75 04.06.19, 10:31
    pulpeciki w sosie wlasnym, mozna doprawic smietanka lub w sosie pomidorowym.
  • a.n.i.a.78 04.06.19, 10:45
    moi uwielbiają to:
    www.kwestiasmaku.com/przepis/filety-drobiowe-w-sosie-z-gorgonzoli
    ja robię z indyka, daję mniej gorgonzoli a uzupełniam zwykłym żółtym serem. hit ostatnich obiadówsmile
  • boogiecat 04.06.19, 13:01
    Moje niejadka uwielbia ten zestaw:
    www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wolowina/bitki_wolowe/przepis.html

    --
    Pragnienia sa nieskonczone, ale zycie jest najwazniejsze.
  • hanusinamama 04.06.19, 13:07
    MOje kochaja schab w sosie własnym (tyle ze po lekkiem podsmazeniu mieska oproszonego maka kukurydziana) dodaje troche sosu sojowego, zeby lekko skarmelizował i dopiero dodaje wody.
    Druga rzecz: bolonski z miesa wołowego. Zjedza naoiad i kolacje (pochłonieta porcja zelaza).
    Kolejna: królik w sosie własnym lub koperkowo-smietanowym.
    Ale moje dzieci lubią miecho smile
  • danaide 04.06.19, 13:24
    Miałam kiedyś dostęp do królika, dziecku nie smakował, ja uwielbiałam. Ale źródełko wyschło (najfajniejsze sklepy padają przez czynsze). Wiem, że czasem w Lidlu bywa.
  • thea19 04.06.19, 13:48
    królik w lidlu wygląda jak obdarty kot
  • danaide 04.06.19, 13:54
    A jak powinien wyglądać? Chyba też kupowałam obdartego kota w innym sklepie i nawet powieka mi nie drgnęła...
  • aankaa 04.06.19, 22:32
    carrefour miewa porcjowanego, najlepiej kupić comber (a później udusić go w piwie)

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • daniela34 04.06.19, 13:52
    Wyżej wskazane: kurczak z ananasem i papryką, gulasz, pulpety w sosie pomidorowym/szarym -czyli własnym, albo grzybowym (nie wiem, czy Twoja córka lubi grzyby), kurczak w sosie koperkowym (albo indyk)- slodkawy od marchewki, lekko pikantny od pora, kurczak w sosie z papryką i pieczarkami, kurczak w sosie z kurkami/pieczarkami i mascarpone (te będą slodkawe w smaku)
  • danaide 04.06.19, 13:55
    Grzybów nie lubi, co za ulga, połowa Twoich przepisów odpadasmile
  • daniela34 04.06.19, 14:04
    Eee, tylko 3 smile
  • daniela34 04.06.19, 14:05
    A poza tym grzyby możesz zastąpić dowolnymi warzywami (papryka, cukinia, marchewka) smile smile
  • kasiabing 04.06.19, 14:41
    U mnie często jada się to
    www.kwestiasmaku.com/przepis/schab-w-sosie-wegierskim
    Córka jest na etapie " warzywa w sosie są bleee"
  • miriam_73 04.06.19, 14:50
    Tzw. kurczak w potrawce? Moja prababcia robiła to w ten sposób, że dusiła kurę, robiła do tego w oparciu o ten wywaro-sos z kuraka (duszonego s solą pieprzem i ciut czosnku) sos w ten sposób, że zabielała śmietaną i zagęszczała i dodawała sporo koperku. W sumie efektem był kurczak w sosie śmietanowo-koperkowym, który obowiązkowo podawała z ryżem (pamiętam jak zawsze ten ryż w garze "leżakował" w pościeli, w tzw. ciepłym miejscu) smile

    Ponieważ ja nie łączę mleka i mięsa, to zamiast śmietany robię ww. potrawę z mlekiem kokosowym (niesłodkim oczywiście) i teraz już nie z różnymi kawałkami kurczaka, tylko smażę pierś pokrojoną w kostkę doprawioną solą i pieprzem, a potem dorabiam sos z koperkiem. Ty możesz go spokojnie dorobić na śmietanie smile W wersji dla dorosłych można go podbić odrobiną białego wina smile

    Drugi wariant z kurczakiem, to sos na bazie pieczarek i też mleko kokosowe (ale ty możesz dodać śmietany, jeśli dzieć lubi). Też dusisz, można do smaku sosu dodać trochę startej marchewki (rozgotuje się , można tez zblendować) i dodac pdsmazone pieczarki drobno krojone, dodusić, ewentualnie zabielić i zagęścić. Dobre z kaszą.

    No i klasyczne ragu do makaronu z wołowiny i warzyw, tyle, że to się dość długo robi, wymaga czasu. Dla dzieciów wariant bez wina.
  • black_halo 04.06.19, 18:25
    Ja lubie to:

    www.visitflanders.com/en/themes/flemish-food/flemish-dishes-and-specialities/flemish-dishes/ghent-waterzooi/
    Nie mam polskiego przepisu ale mysle, ze dzisiaj angielski kazdy zna.

    I czerwone curry:
    www.myrecipes.com/recipe/thai-red-curry-beef

    --
    Życie nie powinno być podróżą do grobu, w trakcie której tracimy czas na to, aby dotrzeć do niego cało i zdrowo, z atrakcyjnym, dobrze zachowanym ciałem. Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto!
  • danaide 04.06.19, 21:45
    Dzięki, spoko, pierwszy w sumie brzmi jak jakaś kura z rosołu z warzywami z tegoż rosołusmile
  • black_halo 05.06.19, 17:47
    W sumie ja nieco zmieniłam przepis. Warzywa to marchew, cebula, por, seler naciowy, cukinia - wszystko w kostkę. Duszę na maśle, zalewam wodą, wrzucam piersi z kurczaka i gotuje do miękkości. Można dodać śmietany kremówki ale jest dobre i bez tego.

    --
    Życie nie powinno być podróżą do grobu, w trakcie której tracimy czas na to, aby dotrzeć do niego cało i zdrowo, z atrakcyjnym, dobrze zachowanym ciałem. Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto!
  • agua_de_coco 04.06.19, 18:55
    Mięso pieczone z jabłkiem, cebulą, ew.gruszką; po upieczeniu jabłko, cebulę i gruszkę zmiksować, można dodać trochę powideł śliwkowych. Moja wcina, dorosłym też smakuje wink

    --
    Nie wiadomo, dlaczego wszyscy mówią do kotów "ty", choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu.
  • danaide 04.06.19, 21:46
    Kaczkę mi przypomniałaś! Ale kaczka jest beee. To znaczy była. Zapisuję kaczkęwink
  • jak_matrioszka 04.06.19, 19:10
    Cebula (drobno krojona, jeśli jej widok sprawia problem), podduszona na maśle (ja tak wole) lub oleju (tak robi wiekszość znanych mi ludzi), do gotowej cebuli dodać pomidory z puszki (krojone i bez skórki), ser mascarpone lub mleczko kokosowe (kwestia smaku, nie wszyscy lubia kokosowy smak/zapach) i troche sosu chili (malutko), doprawić lekko sola i pieprzem. U nas ten sos robi sie z kawałkami piersi kurczaka (można wszystko w jednym garnku robić, zaczać od miesa, potem cebula i reszta), ale moga być i kawałki wieprzowiny (schab) czy innego chudego miesa. Podajemy z makaronem, rodzinne niejadki łaskawie dopuściły danie na liste tolerowanych wink
  • 7katipo 04.06.19, 21:17
    Kurczątko z marchewką w sosiku currypodobnym. Okoliczne dzieci uwielbiają smile
  • aerra 04.06.19, 21:33
    A marcheweczek nie było?
  • 7katipo 04.06.19, 21:47
    A tak, oczywiście, że to marcheweczki muszą być!!! wink tongue_out
  • danaide 04.06.19, 21:47
    Robię indyczka z pomidorkami. Kurczątko i marcheweczka mają słabą prasę...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.