Dodaj do ulubionych

Wiedziałyście? Smalec jest zdrowszy od oleju kokos

10.06.19, 16:30
Kokosowego. Oglądałam Bisacką i tam mówili, że jako środek spożywczy a zwlaszacz podczas smażenua jest najgorszym syfem zapychającym żyły. Smalec jest wielokrotnie zdrowszy.
Edytor zaawansowany
  • 21mada 10.06.19, 17:12
    Oczywiście ze to wiedziałam. Ale ja jestem odporna na nowinki typu olej z nasion winogron czy jagody goi. Jem zwyczajne, proste jedzenie, smalec tez i nosze rozmiar 36.
  • triismegistos 10.06.19, 17:42
    Nowinki? Olej winogronowy po raz pierwszy jadłam ze dwie dekady temu. Mieszkasz pod kamieniem?

    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • 21mada 10.06.19, 18:02
    Nie, ale od lat jestem odporna na nowinki.
  • triismegistos 10.06.19, 18:10
    Toć piszę, ze to żadna nowinka.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • ira_08 10.06.19, 17:34
    Wiedziałyście.
  • brenya78 10.06.19, 17:40
    A Bisacka to kto?
    Poczekamy, zobaczymy. Za rok wytyczne sie zmienia big_grin Jak zawsze.
  • 21mada 10.06.19, 17:48
    Od lat wiadomo, ze do smażenia smalec jest najzdrowszy bo ma najwyższa temperaturę dymienia. Ale ematki w niektórych tematach wciąż są zacofane - myślą ze najzdrowsza jest oliwa, używają żelu do higieny intymnej i noszą za ciasne staniki 60GG. 🙄
  • mildenhurst 10.06.19, 18:04
    Sama używam żelu. Co w tym złego?
  • chatgris01 10.06.19, 18:15
    toksycznakosmetyczka.blogspot.com/2015/02/szkodliwe-preparaty-do-higieny-intymnej.html
    --
    http://dlssm.free.fr/smileyanimaux/2%20(12).gif
  • cosmetic.wipes 10.06.19, 19:28
    Ale co jest nie tak z oliwą? Przecież nie używa się jej do smażenia kotletow.

    --
    niepokalaność przebiśniegów jest faktem
    natura brzydzi się dogmatem jak nikt
  • frey.a86 10.06.19, 19:41
    Żebyś się nie zdziwiła. Ja mam znajomych, którzy smażą na oliwie, bo ktoś im kiedyś powiedział, że oliwa jest taka super zdrowa.
  • default 10.06.19, 19:57
    Tez smaze niektóre rzeczy na oliwie. Np. warzywa i mieso do sosu bolognese.
  • brenya78 10.06.19, 20:00
    Wlosi smaza na oliwie i zyja. Calkiem dlugo podobno.
  • chatgris01 10.06.19, 20:05
    Bo na oliwie się smaży jak najbardziej, tyle że do dłuższego smażenia powinno się na rafinowanej (a nie na virgin tłoczonej na zimno).

    --
    http://dlssm.free.fr/smileyanimaux/2%20(12).gif
  • snakelilith 10.06.19, 20:16
    Oczywiście, że na oliwie można smażyć, tylko nie tak jak smaży większość ludzi, czyli na palącym się i pryskającym tłuszczu. Ja smażę nawet na extra virgin, ale na niższej temperaturze, co zresztą i tak jest lepsze, bo nie wysusza tego co się smaży na wiór. A jak nie chcę smaku oliwy, to smażę na rzepaku, albo klarowanym maśle.

    --
    "Pewnie ze mogą być lepsze gdyż faceta bolą jajka od jazdy na koniu a kobita ma z tego przyjemność bo ja klepie po kopytku." - bywalec.hoteli
  • brenya78 10.06.19, 20:27
    Ja smaze na oliwie albo rzepaku, bo w sumie nigdy nie smaze dlugo (nie jadam kotletow schabowych itp.)
  • kosmos_pierzasty 10.06.19, 17:42
    Wiedziałam, ale nie przekonało mnie to do jedzenia smalcu. Bleeee!
  • default 10.06.19, 17:45
    Raz jest zdrowy, raz niezdrowy, zależy jakie akurat są trendy. Ale ja się nimi nie przejmuje i jadam smalczyk, bo lubie.
  • cosmetic.wipes 10.06.19, 17:46
    A wiesz, że masło jest zdrowsze od margaryny? Przynajmniej aktualnie, bo jakieś dwadzieścia lat temu nie było.

    --
    niepokalaność przebiśniegów jest faktem
    natura brzydzi się dogmatem jak nikt
  • mildenhurst 10.06.19, 18:02
    Oczywiście. Masło roślinne było antidotum na słaby dostęp do masła mlecznego. Wiem też, że 70 % produkcji polskiej za komuny szło do związku radzieckiego.
  • snakelilith 10.06.19, 17:56
    Nie używam ani jednego, ani drugiego. Olej kokosowy mi nie smakuje, a smalec mi śmierdzi.

    --
    "Mam gdzie indziej włosy smile " - bywalec.hoteli
  • kokosowy15 10.06.19, 18:03
    Czym?
  • snakelilith 10.06.19, 18:13
    Smalcem.

    --
    "A juz starożytni starzy Rzymianie dla zdrowia stosowali okłady z młodych piersi smile" - bywalec.hoteli
  • kokosowy15 10.06.19, 19:28
    To w porządku.
  • frey.a86 10.06.19, 18:08
    Wiedziałam. Jestem też wierna teorii, że powinno się w miarę możliwości spożywać lokalne produkty, dlatego w kuchni używam głównie oleju rzepakowego i słonecznikowego oraz czasami właśnie smalcu.
  • mildenhurst 10.06.19, 18:42
    Ok, ale gdzieś na Jamajce olej kokosowy jest właśnie produktem lokalnym, a truje tak samo.
  • faustine 10.06.19, 19:23
    Ale to rafinowany jest taki niezdrowy. A nierafinowany jest ok, tylko ma specyficzny smak i zapach co nie każdemu pasuje. Podobno smile
  • cosmetic.wipes 10.06.19, 19:29
    Mam nierafinowany, pięknie pachnie kokosem. Smaruje nim stopy.

    --
    Przychodzi Ziobro do apteki:
    - Poproszę czopek.
    - Jaki?
    - Może być.
  • nowaczek1 11.06.19, 13:26
    Bosacka jest takim samym autorytetem w kwestii zdrowej żywności, jak Gesslerowa w kwestii kuchni.
    Obie to są produkty medialne TVN-u i nic poza tym.
    Ja tam trochę w branży przemysłu spożywczego się orientuję z racji pracy w niej. Uwierzcie mi, Bosacka często takie pierdoły opowiada, że głowa mała. Cały jej program ma na celu demonizowanie zagrożeń związanych z wybranymi produktami spożywczymi (czy czasem chemicznymi, środkami czystości). A jeśli nie daj bóg Bosacka natknie się w składzie czegokolwiek na jakiekolwiek E, to stawia to za przyczynę wszystkich znanych (i nieznanych) chorób.
    Sceptycyzmu więcej przy oglądaniu tego typu programów. One mają przyciągać widownię, a nic lepiej nie działa, niż szokowanie i straszenie.
  • mildenhurst 11.06.19, 20:28
    Wolę Bisacką i Gessler niż Ciebie z Twoją orientacyjną w branży spożywczej, zbliska nieokreślonej.
  • nowaczek1 11.06.19, 21:00
    Znowu Bisacka? Ale OK, nie czepiam się.

    Odpowiadając na zbliska nieokreślonej, moja firma dostarcza środki pomocnicze do produkcji wszelkiej spożywki, ale nie tylko. Siedzimy w branży od kilkudziesięciu lat.

    Bosacka nie ma pojęcia, o czym mówi. Osoba pisząca scenariusz odcinka wkłada w jej usta konkretne wypowiedzi, które Bosacka firmuje. Tak to działa.
    Osoba pisząca scenariusz odcinka wie tyle, ile powiedzą jej doradcy i konsultanci. Zależy, na jakich trafi. Czasem trafi na bardziej kompetentnych, a czasem na mniej. Ale gdyby w sposób wyważony mówić co jest ok, a co nie, to nie byłoby medialne.
    Dlatego bije się na alarm, jak już wcześniej wspomniałem, a to jest medialne.

    :Milden, a co do Gesslerowej, jej fenomen jest porównywalny z poparciem PiS-u, pewnie jest tu bardzo silna korelacja.

  • miriam_73 11.06.19, 20:14
    Choćby mi dopłacali, nie tknę smalcu. Pfuj.
    Jeśli chodzi o tłuszcze, w naszym domu używamy wyłącznie oliwy (do spożycia na surowo extra virgin, do smażenia oliwy do tego przeznaczonej) oraz do niektórych rzeczy masło lub masło klarowane. Na południu Europy i Bliskim Wschodzie używa się oliwy od tysiącleci i jakoś żyją, zdrowo się mają, tzw dieta śródziemnomorska jest polecana przez dietetyków.
  • mildenhurst 11.06.19, 20:26
    W pl smalcu używano od setek lat i też przezyliśmy.
  • kokosowy15 11.06.19, 21:27
    Oliwa zawiera znacznie mniej omega 3 niż olej rzepakowy, za to dwukrotnie więcej nasyconych kwasów tłuszczowych. W diecie śródziemnomorskiej jest dużo ryb i owoców morza, więc uzupełniają omega 3. Temperatura dymienia jest taka sama dla oliwy i oleju.
  • brenya78 11.06.19, 23:08
    "Oliwa zawiera znacznie mniej omega 3 niż olej rzepakowy, za to dwukrotnie więcej nasyconych kwasów tłuszczowych"

    BBC zrobiło kiedyś dokument, w którym z jakimś uniwersytetem (chyba Kings College) badali wpływ oliwy i innych olejów na jakieś parametry (nie pamiętam niestety, nie był to cholesterol, ale jakieś inne markery sercowe czy coś). No i w badaniach wyszło że tylko oliwa ma pozytywne oddziaływanie na te markery. Olej rzepakowy, pomimo chyba większej ilości omega nie miał tego działania...
  • boogiecat 11.06.19, 22:19

    A najzdrowszy jest ponoc gesi smalec, no ale trzeba lubic

    Z off topowych smalcowych tematow, jak lata temu pojechalam z przyjaciolmi francuzami do Zakopca i nam zaserwowali gar smalcu ze skwarkami, to od razu skojarzyli z narodowa komedia Les Bronzés font du ski gdzie alpejski goral kaze paryzanom probowac jakiegos obrzydzajacego ich i niezidentyfikowanego specyfiku z resztek starych serow, tluszczu i z robakami, a oni nie potrafia odmowic («Ah rzeczywiscie dobrze czuc smak tluszczu »😂😂), dlugosmy z tego ryczeli w tej knajpie:



    --
    Pragnienia sa nieskonczone, ale zycie jest najwazniejsze.
  • chatgris01 11.06.19, 22:26
    big_grinbig_grinbig_grin

    Kojarzy mi się z lokalnym specjałem o nazwie ramequin big_grin (robali chociaż nie ma, ale zapach z pewnością podobny!)

    --
    http://dlssm.free.fr/smileyanimaux/2%20(12).gif
  • boogiecat 11.06.19, 22:59
    O znowu okololyonskie specjaly mi przyblizasz, wiecej by sie tego znalazlo, ten korsykanski z zywymi robakami na ten przyklad😁
    A ten film mi sie nigdy nie znudzi, jak Seksmisja🙂

    --
    Pragnienia sa nieskonczone, ale zycie jest najwazniejsze.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.