Dodaj do ulubionych

Przepis na szpinak i mloda kapuste poprosze.

16.06.19, 10:10
Uprzejmie prosze o przepis na szpinak i drugi mloda kapuste.
Tzn nie pytam o spanakopite czy kurczaki wypchane szpinakiem czy kapusta czy jakies nalesniki wypchane itd.

Chodzi mi o sam szpinak np w smietanie i z serem jakims tam, kapuste z maslem i przyprawami itp bez ciasta kurczaka itd gdzis szpinak czy kapusta odgrywaja jakas tam role wypelniacza. Chodzi o proste przepisy ale SPRAWDZONE. Bo w necie roznie to bywa z przepisami. A ematka wie jaki przepis podaje.

Z gory serdecznie dziekuje

Edytor zaawansowany
  • unaragazza.bionda 16.06.19, 10:39
    Voila
    www.olgasmile.com/mloda-kapusta-zasmazana.html
    www.olgasmile.com/mloda-kapusta-z-koperkiem.html
  • princesswhitewolf 16.06.19, 11:05
    Ale sprawdzone przez Ciebie? Bo wiesz, w necie jest masa przepisow ale jak je czasem wykonam w praktyce tocka w tocke kierujac sie przepisem to okazuja sie ledwo zjadliwe albo " bez szalu"
  • unaragazza.bionda 16.06.19, 11:19
    Sprawdzone, oba dobre, aczkolwiek ja wolę ten drugi (domownicy są podzieleni, dlatego raz robię z jednego przepisu, raz z drugiego).
  • unaragazza.bionda 16.06.19, 11:25
    Widze w sąsiednim wątku że masz tm, mąż znalazł taki przepis na młoda kapustę:
    www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/mloda-kapusta/kvhe7a0h-3bcab-642357-f60be-khsqjiyi
    tez bardzo dobra, tylko ja nie dodaję przyprawy uniwersalnej, mniej mąki i masła, a trochę więcej soku z cytryny.
  • zofijkamyjka 16.06.19, 11:13
    szpinak np. jako farsz do naleśników lub sos do makaronu: sparzony pokrojony świeży lub rozmrożony smażymy na maśle z solą, pieprzem i sporą iloscia czosnku,dodajemy mleko lub smietanę i na koniec wbijamy jajko i mieszamy. Mogę jeśc codziennie

    --
    Nigdy nie jest tak, żeby człowiek, czyniąc dobrze drugiemu, tylko sam był dobroczyńcą. Jest równocześnie obdarowywany tym, co ten drugi przyjmuje z miłością.
  • triismegistos 16.06.19, 11:20
    Lubię szpinak podsmazony z czosnkiem, orzeszkami nerkowca, sosem rybnym chili i limonką. Fakt, najlepiej pasuje jako dodatek do wołowiny albo innego tofu, ale samodzielnie tez można zjeść. Lubię też podduszony na maśle z czosnkiem, gałą i gorgonzolą, mozna go podlać mlekiem albo nie.
    Kapustę najbardziej lubie lekko przesmażoną na maśle, ze śmietaną i koperkiem. Fajna jest duszona w mleku kokosowym, imbirem, nasionami kolendry, kuminem i czarnuszką. Fajna jest przesmazona na oleju z czosnkiem i imbirem, skropiona sosem sojowym i z tajska bazylią.


    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • princesswhitewolf 16.06.19, 11:51
    Dziękuję
  • kura17 16.06.19, 13:37
    Triis, zostan moja zona!!!
    ... obiecuje, ze nie bede ust na czerwono malowac tongue_out


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • danaide 17.06.19, 15:53
    Nie, moją!!!
    Trismeg wrzuca najciekawsze choć proste przepisy.
  • triismegistos 17.06.19, 23:03
    Harem założę smile

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • lalkaika 19.06.19, 10:50
    fakt. I jakos tak zawsze brzmia hmm poetycznie ? czy cos w ten desen ..
  • triismegistos 19.06.19, 11:24
    smile

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • princesswhitewolf 17.06.19, 13:23
    a duzo tej smietany dajesz? jakie proporcje z kapusta
  • triismegistos 17.06.19, 23:03
    Mało, tyle, żeby kapusta była trochę mokra, ale nie pływała w sosie.
    Jeśli lubisz chińszczyzny poszukaj przzepisów na pak-choi. Zarówno młoda kapusta jak i szpinak (chociaż ten jest delikatny i należy uważać, żeby go nie rozciapciać) świetnie się sprawdzą w tym wykonaniu.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • princesswhitewolf 19.06.19, 10:32
    pak-choi czesto jadam ale przyznam ze ja mam mniejsze doswiadczenie z klasyczna kuchnia polska niz z chinska ktora czesto robie. Sos sojowy, sezamowy, oyster itd
  • triismegistos 19.06.19, 10:35
    Prawdę mowiąc też częściej jadam "chińszyznę" niż tzw. tradycyjne polskie jedzenie.

    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • princesswhitewolf 19.06.19, 10:43
    no tylko ja potem mlodej kalusty w stylu polskim nie umiem zrobic a ty tak he he...
  • triismegistos 19.06.19, 11:22
    To łap jeszcze jedną; siekam szczypior, oddzielając biale części od zielonych. Białe przesmażam na maśle, jak zaczną się rumienić i pachnieć dodaję drobno przesiekaną kapustę, smażę chwilę razem, ale nie za długo, kapusta ma być jeszcze "żywa" i dodaję obrane ze skóry pomidory. Ma być ich mało, to ma być kapusta z pomidorami, a nie kapusta skąpana w pomidorowym sosie. Najlepsze są mięsiste i mało soczyste, ja osobiscie wrzucam samo "mięso". Jak trzeba można troszkę skropić wodą, ale całośc ma być raczej gęsta. Doprawam odrobiną soli, cukru, soku z cytryny. Na koniec daję zielone częśći szczypioru i trochę koperku. Można dać szcczyptę dosłownie kminku utartego w moździerzu.
    Albo młodziutka kapusta z grochem. Niech będzie, że to polski sposób, bo w Polsce go wymyśliłam tongue_out Na maśle przesmażam drobniutko posiekany czosnek. mało, malutki ząbek. Jak zacznie pachnieć dorzzucam posiekaną kapustę i groszek. Jeśli groszek jest dojrzały najpierw sparzam go wrzątkiem, jak jest bardzo młodziutki to wrzucam dopiero pod koniec- wiadomo. Przesmażam aż kapustka będzie miękka, podlewam odrobiną mleka ze szczyptą mąki, doprawiam solą, cukrem i sokiem z cytryny, na sam koniec dodaję przzesiekaną świeżą miętę. Cudnie pasuje do młodych ziemniaczków z jajkiem sadzonym.

    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • tt-tka 16.06.19, 12:11
    Szpinak gotujemy, wlasciwie dusimy (malo wody, pod przykrywka), zaprawiamy zasmazka - gesta smietana, czosnek, ciut maki - przekladamy do zaroodpornego naczynia, tluczkiem do ziemniakow robimy dolki, w kazdy dolek wbijamy jajko, naczynie do piecyka na kilka minut, tak zeby jajka zrobily sie sadzone. Bardzo dekoracyjne smile
    Wersja druga, tak samo podgotowany/podduszony szpinak zasmazamy z lekko zeszklona cebulka.
    Zamiast smietany w wersji cebulowej moze byc maslo.
    Nie zapomnij posolic !

    --
    Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
  • princesswhitewolf 17.06.19, 13:26
    maka... tak wlasnie za rzadki mi sie cos zrobil
  • eliszka25 16.06.19, 12:12
    Nasz ulubiony sposób na szpinak, to na słodko-kwaśno z rodzynkami.

    Ze dwie garści rodzynek zalać wrzątkiem i pozostawić do naciągnięcia. Średnią cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać szpinak i chwilkę poddusić (jak świeży, to tylko kilka razy przemieszać, jak mrożony, to ze 2-3 minutki poddusić pod przykryciem), w razie potrzeby dolać odrobinę wody, dodać ze 100 ml słodkiej śmietany i rodzynki, zagotować. Dodać ze 2 łyżki kwaśnej śmietany, sok z cytryny do smaku, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać odrobinę cukru.

    Robię tez wersję bez rodzynek i wtedy dodaję czosnek. Reszta tak samo. Można też dodać pokrojoną w kostkę i przesmażoną pierś z kurczaka. Szybkie i pyszne, a moje dzieci mówią, ze tylko ja umiem robić dobry szpinak 😊
  • snakelilith 16.06.19, 12:28
    Tu wiele osób pisze o gotowaniu/duszeniu szpinaku, ale młodego szpinaku nie trzeba długo dusić, bo go zamordujesz. Szpinak można przecież jeść nawet na surowo. Ja opłukany i trochę mokry jeszcze szpinak wrzucam na gorącą patelnię z łyżką masła albo śmietany, zamieszam, co trwa maksymalnie minutę, dodaję soli, czosnku, gałki muszkatołowej, pieprzu, albo pokruszonego bavaria blue i podaję. Nic nie musisz dusić. Można przedtem na łyżce masła/oleju zeszlić małą szalotkę czy dymkę i dopiero wtedy dodawać szpinak, ale nie zabijaj szpinaku gotowaniem.

    --
    "Założyć, większość facetów bedzie się przyglądać czy widać cycki" - bywalec.hoteli
  • princesswhitewolf 17.06.19, 13:25
    no tu sprzedaja salaty z mlodym szpinakiem u was pewno tez. Ja mam wlasny, tyle ze ja mam tyle tego szpinaku bo obrodzil cos w tym roku i dlatego tez szukam opcji i gotowanego. Mieta tez w tym roku zaszalala, w zeszlym roku zas Szalwia a w tym roku slabo
  • triismegistos 19.06.19, 11:26
    Mi też szałwia marnieje na parapecie. Tzn rośnie, ale jakoś bez przekonania, a i smaczna specjalnie nie jest.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • ichi51e 16.06.19, 13:03
    Ja robie normalnie. Kapuste na smalcu dusze szpinak na masle do szpinaku daje czosnek. Tyle

    --
    wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba
  • leyla76 16.06.19, 13:33
    polki.pl/przepisy/porady-kulinarne,pyszne-dania-ze-szpinaku,10076912,artykul.html

    Fajnie wyglądające przepisu a szpinak. Jedyny, który wykorzystałam to sałatka ze szpinakiem. Jest naprawdę smaczna. Często zamiast orzechów włoskich daje uprażone orzeszki piniowe.
  • molik28 16.06.19, 13:53
    Najprostszy szpinak. Wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem, do tego czosnek, suszone pomidory. Podsmażam. To tego dodaję dużą śmietanę, sól i pieprz.ieszam, chwilę smażę. Podaję z makaronem. Można posypać dowolnym białym serem, albo pleśniowym, albo mozarella, albo feta.
  • hamerykanka 16.06.19, 16:06
    Smazysz rybe bez panierki, po czym jak juz jest gotowa, rozdziabujesz ja widelcem na czastki, dodajesz czosnek (moze byc i granulowany) i szpinak. Mieszasz wszystko razem smazac 2-3 minuty, sol, pieprz do smaku.
    Szpinak przechodzi smakiem ryby i jest naprawde pyszny.

    Lazania ze szpinakiem i sosem beszamelowym.
    Kupujesz makaron lazanie gotowe do pieczenia, sos beszamelowy jest prosty, sol, pieprz, odrobina galki muszkatolowej. Wylewasz troche na dno naczynia, na to platy lazanii, na patelni smazysz szpinak z czosnkiem i cebula, tyle zeby byl miekki, doprawiasz do smaku. na lazanie rozsmarowujesz szpinak, wysypujesz troche sera typu mozarella, i znowu sos, lazania, szpinak, ser; na gorze powinna byc lazania i ser. Ja to robie w wolnowarze na trzy godziny na wysokiej temperaturze. Wyciagasz z piekarnika jak ser na gorze zaczyna brazowiec.


    --
    Jak za posiadanie penisa będą przyznawać rentę, to ja będę wtedy honorować wyjaśnienia "czego ty oczekujesz, to przecież facet".by falka32
  • princesswhitewolf 17.06.19, 13:22
    no ale ja nie pytalam o szpinak z ryba czy kapuste z lazankami.
  • hamerykanka 16.06.19, 16:09
    Z kapusty wczoraj robilam lazanki z kapusta na bogato-z duszonymi na masle pieczarkami i podsmazonym miesem. Lazanki zrobilam z makaronu lazanii, ktory mialam, a kupilam przez pomylke taki, ktory wymaga obgotowania przed pieczeniem. Ugotowalam ten makaron i pokroilam w kawalki-okazal sie idealny bo gruby i miesisty.
    Dzis robie golabki.

    --
    Przecież obowiązkiem każdej kobiety jest gotowanie. Przynajmniej w weekendy i na zapas. No nie można inaczej, bo cycki odpadają i wagina murszeje. By Bialeem.
  • niu13 17.06.19, 18:43
    Super patent z tymi łazankami z lazanii!
    Moja kapusta młoda jest bardzo tradycyjna. Duszę kapustę poszatkowaną na odrobinie masła, sól i pieprz, dolewam wody żeby się nie przypaliła. Dodaję dużo koperku. Na patelni podsmażam na maśle cebulkę, czasem kiełbasę i robię zasmażkę, czyli zasmażam to z łyżką mąki. To do kapusty idzie. Na koniec zakwaszam wszystko łyżką małą koncentratu pomidorowego.
  • pani-nick 17.06.19, 13:43
    Ja szpinak podsmażam na czosnku i oliwie. Dosłownie chwile. No i na surowo zamiast rucoli, czy roszponki w sałatkach.
  • free.hugs 17.06.19, 15:44
    Surowy szpinak z prażonymi pestkami słonecznika i do tego sól, pieprz, oliwa z oliwek.
  • danaide 17.06.19, 15:50
    Ostatnio robię szpinak na patelni na maśle, do tego jajko, sól, gałka muszkatołowa i trochę koziego sera. Klasyka, zapewne.
  • bei 17.06.19, 15:51
    Najprościej to ugotować kapustę w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki soli, pokroić ugotowaną na ćwiartki , można podać ją z wody z zarumienioną bułką tartą na maśle, lub zapiec ja pod beszamelem, lub zapiec posypaną serem żółtym, lub podać z pikantnym sosem pomidorowym.
  • mysiulek08 17.06.19, 16:02
    szpinak, jesli mlody, oplukany wrzucam na rozgrzane maslo, chwile dusze, dodaje sporo pieprzu, odrobine soli, galke muszkatolowa, czosnek (do mlodego zielony 'szczypior') i ser plesniowy. Duze liscie blanszuje wczesniej i siekam.

    szpinak swietnie sie mrozi

    kapusta wg mojej babci i mamy: cebulka podduszona na masle, do tego poszatkowana mloda kapusta, poddusic, przyprawic pieprzem, sola, dodac kwasku/octu i cukru, zeby bylo slodkokwasno, sypnac koperku, babcia robila jeszcze na smalcu, na koncu dodajac skwareczki smile

    --
    Podłość ludzka nie zna granic! drastyczne!
  • berdebul 17.06.19, 18:35
    Młoda kapustę siekam drobniutko, wrzucam do gara, zalewam 2 szklankami wody (na główkę kapusty), trochę pieprzu i powoli podgrzewam, jak zmięknie solę, dodaję łyżeczkę masła i zasmażkę (rumienisz 2-3 łyżki mąki na suchej patelni i dokładasz masło, jak maslo jest płynne to do gara z kapustą).

    Szpinak - podsmażam czosnek, wrzucam szpinak, do tego sól (dużo), pieprz, trochę gałki muszkatołowej, odrobinka soku z cytryny i suszony pomidor z oliwy.
  • berdebul 17.06.19, 18:35
    Jeżeli szpinak ma być na biało, to obieram dwie garści migdałów i blenduję je z wodą, do uzyskania „śmietany”.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.