Dodaj do ulubionych

Kłopot z bezami - co z nimi zrobić.

22.06.19, 09:32
Piekłam bezy, z którymi nigdy nie miałam kłopotu. Az do wczoraj.
Zrobiłam wszystko jak zawsze, upiekłam, na noc zostawiłam w uchylonym piekarniku.
I rano zobaczyłam efekt nie wysuszyły się. Z wierzchu piękna skorupka, nawet dosyć gruba a w środku - pianka o konsystencji suchych lodów (zaden klajster!).
I teraz pytanie co dalej:
1. Dosuszyć? (o ile się da?)
2. Nic z nimi się nie da zrobic - wywalic (nie lubię wywalać jedzenia)
3. Iść w zaparte, że tak miało być i to wyższa sztuka kulinarna tak upiec bezy, żeby była pianka w środku, a nie klajster?
4 . Inne pomysły?

Bezy miały być dodatkiem do słodkiego poczęstunku popołudniiowego. Nic się nie stanie gdy tego deseru z bezami nie podam. Ale mam kilka godzin jeszcze, by coś z nimi zrobić. Albo coś innego.
Edytor zaawansowany
  • daniela34 22.06.19, 09:37
    Dosuszyć, dosuszą się, tylko to może potrwać
  • kochamruskieileniwe 22.06.19, 09:43
    No mam jeszcze parę godzin....
  • nisar 22.06.19, 09:46
    Dosuszać. Nawet jak się przesuszą i będą całkiem kruche, zawsze można je pokruszyć i zrobić z nich pierwszą warstwę deseru (na to np. truskawki i bita śmietana).

    --
    Jeśli idziesz na szczyt, nie dziw się że jest pod górę.
  • daniela34 22.06.19, 09:59
    Zgadza się! Pokruszone bezy można też wrzucić do kremu do ciasta
  • snakelilith 22.06.19, 13:01
    O matko, takie ciągnące się w środku bezy są najlepsze! To JEST wyższa sztuka kulinarna. Gratulacje! Kiedyś, w zamierzchłych czasach, lata 60-70-te, u cukierników można było takie bezy dostać, dziś wszędzie tylko te suche, sypiące się skorupy, błe.

    --
    "Jeśli to dziury na dupie, to nie mam nic przeciwko..." - bywalec.hoteli
  • czarna_kita 22.06.19, 13:29
    O właśnie. Te suche na wior są fe.
  • saszanasza 22.06.19, 18:08
    czarna_kita napisał(a):

    > O właśnie. Te suche na wior są fe.


    Zgadzam się!😁

    --
    „To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.” S.Kisielewski
  • owmordke 22.06.19, 15:14
    Popieram. Takie bezy sa najlepsze.
  • kochamruskieileniwe 22.06.19, 17:33
    Gratulecje mogę przyjąć, ale rano byłyby przedwczesne.
    Rano była nieciągnąca pianka. Takie ciepłe lody.
    Po dosuszeniu wyszedł klajster - czyli ciągnący się środek. Część pianki się dosuszyła, sam środek zrobił się ciągnący.
    Czyli jednak wyższa sztuka kulinarna, jak mówicie... big_grin big_grin big_grin
  • ganesza 22.06.19, 17:47
    kochamruskieileniwe napisała:

    > Gratulecje mogę przyjąć, ale rano byłyby przedwczesne.
    > Rano była nieciągnąca pianka.

    no i tu zbłądziłaś dosuszając. ostatnio, w dużym towarzystwie, jadłam tort bezowy. taki właśnie. chrupka skorupka a w środku to, co u Ciebie. ja wolę taki ciągnący w środku , ale wszyscy pozostali byli zachwyceni. zachwyceni właśnie tym zestawieniem: mało chrupkiego, dużo tej pianki, dobry krem śmietanowo-mascarpone i owoce. kupiony za ciężkie pieniądze drugi tort, po który gospodarze jechali kilkanaście kilometrów nawet się do niego nie umywał.
    .
    > Po dosuszeniu wyszedł klajster - czyli ciągnący się środek. Część pianki się do
    > suszyła, sam środek zrobił się ciągnący.

    o taki to uwielbiam.

    > Czyli jednak wyższa sztuka kulinarna, jak mówicie... big_grin big_grin big_grin




    --
    Nie jestem profanacją, nie jestem satysfakcją. Nie jestem może
    kompetentna ani majętna, ale jestem.
  • kochamruskieileniwe 22.06.19, 17:51
    Tej pianki było jednak ciut za dużo..Sama wolę ciągnący środek, jak już - więc wyszło (jak dla mnie) lepiej wink
  • ganesza 22.06.19, 18:05
    kochamruskieileniwe napisała:

    > Tej pianki było jednak ciut za dużo..Sama wolę ciągnący środek, jak już - więc
    > wyszło (jak dla mnie) lepiej wink

    no dla mnie też by wyszło lepiej smile ale pewnie nie jesteś pierwszą, której wyszła taka 'mokra' beza i miałaś jeszcze czas by dosuszyć. taka sytuacja może się przytrafić jeszcze komuś i nie będzie czasu na dosuszanie. dlatego napisałam ten wcześniejszy post, bo wychodzi na to, że zwolenników takiej niedosuszonej bezy jest naprawdę dużo. uczciwie przyznaje, ze było to dobre.


    --
    Nie jestem profanacją, nie jestem satysfakcją. Nie jestem może
    kompetentna ani majętna, ale jestem.
  • triismegistos 23.06.19, 11:45
    Chyba jak kupujesz bezy w markecie. W cukierni kupuję wlasnie takie cudownie ciągnące.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • snakelilith 23.06.19, 15:08
    No właśnie, nie znalazłam w żadnej cukierni takich ciągnących, ale faktycznie przestałam już dawno szukać, bo bezy są łatwe do zrobienia w domu. Z supermarketu nie kupuję wcale. Ostatnio tylko skusiłam się w Danii na kupne bezy ze smakiem lukrecji (z dodatkiem proszku lukrecji), lukrecja była ok, ale takie suche, że o mało nie udusiłam się pyłem przy jedzeniu. big_grin

    --
    "A juz starożytni starzy Rzymianie dla zdrowia stosowali okłady z młodych piersi smile" - bywalec.hoteli
  • triismegistos 23.06.19, 19:08
    Ja kupuję czasem taki marketowe bezy ma kruszonkę do domowych lodów z białej czekolady... A jak mam chęć na tort bezowy nabywam w cukierni doskonały blat.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • aerra 22.06.19, 14:04
    Ale takie bezy są najlepsze!
  • gama2003 22.06.19, 14:28
    Nie ma niedobrych bez.
    No nie ma i już 😀
  • aaa-aaa-pl 22.06.19, 14:50
    Zostaw..takie są najlepsze.Przesuszone są niedobre.
  • wolveryana 22.06.19, 15:49
    Prawda!!!
    Ja chętnie przygarnę big_grin

    --
    To niech więcej zarobi -wówczas niech się myje i bzyka do woli. (by ad.a6)
  • vre-sna 22.06.19, 16:12
    Te z ciagutkami w srodku sa najlepsze
  • saszanasza 22.06.19, 20:49
    O matko! Aż dziś zrobilam! Pyszne, w środku mordoklejki z odrobiną piany, jak pawlova😁😉😋

    --
    „To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.” S.Kisielewski
  • taki-sobie-nick 22.06.19, 21:47
    o wywalaniu zjadliwego jedzenia?

    Opcja 5. Oznajmić, że tak akurat wyszły tym razem i zażartować, że jest to nowa wersja bezów.

    W przypadku braku zainteresowania zeżreć z rodziną.
  • qs.ibidem 22.06.19, 21:47
    Zostały jakieś zbyteczne...?

    Z jakiego przepisu? Poproszę... 🍚
  • saszanasza 22.06.19, 22:06
    qs.ibidem napisała:

    > Zostały jakieś zbyteczne...?
    >
    > Z jakiego przepisu? Poproszę... 🍚

    Nie problem w przepisie tylko w temperaturze i czasie pieczenia.
    Na 1 białko dajesz 50g cukru. Najpierw ubijasz białka, potem do wstępnie ubitych dodajesz po trosze cukru i dalej ubijasz. Wciskasz trochę cytryny i dodajesz łyżeczkę skrobi ziemniaczanej (na 3 bialka). Wyciskasz beziki i wkladasz do nagrzanego piekarnika do 140 st, 45 minut, ale te czasy w różnych przepisach są różne, byleby nie zjarać😉 Możesz trochę obniżyć temperaturę i piec dłużej, bedą bardziej wysuszone, albo wydłużyć ten czas który ci podałam.


    --
    „To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.” S.Kisielewski
  • qs.ibidem 22.06.19, 22:52
    Dzięki!
    (może być zwykły drobny cukier czy musi być puder?)
  • snakelilith 22.06.19, 23:06
    A po co ta skrobia ziemniaczana? Sok z cytryn stabilizuje masę wystarczająco.


    --
    "Jeśli to dziury na dupie, to nie mam nic przeciwko..." - bywalec.hoteli
  • saszanasza 23.06.19, 11:16
    snakelilith napisała:

    > A po co ta skrobia ziemniaczana? Sok z cytryn stabilizuje masę wystarczająco.
    >
    >

    Mąka nie stabilizuje a powoduje, że wierz bezy jest nieco twardszy i bardziej chrupiący.


    --
    „To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.” S.Kisielewski
  • snakelilith 23.06.19, 15:01
    A, ok. Ja nigdy nie dodają skrobii, ale ja nie lubię też, gdy bezy są bardzo chrupiące, więc nie będą zmieniać przepisu.

    --
    "A juz starożytni starzy Rzymianie dla zdrowia stosowali okłady z młodych piersi smile" - bywalec.hoteli
  • triismegistos 23.06.19, 11:47
    Przzepraszam, ale ty głupia jakas jesteś czy co? Takie bezy to przzecież JEST wyższa sztuka kulinarna smile

    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • kochamruskieileniwe 23.06.19, 12:10
    No wychodzi na to, żem głupia big_grin big_grin big_grin

  • triismegistos 23.06.19, 12:28
    Jesoo, jak jestem niesłodyczowa normalnie to narobiłaś mi smaka na takie bezy ciągutki... z bitą śmietaną i jakodami na przykład smile

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • kochamruskieileniwe 23.06.19, 12:37
    No, nie zaproszę tym razem. Wczoraj goście pożarli wszystkie big_grin Aż się zdziwiłam, bo sporo ich było.
  • 7katipo 23.06.19, 12:12
    3
  • gama2003 23.06.19, 13:29
    Przemyślałam sprawę na spokojnie.
    Nie dałabym takich gościom.
    Po ich wyjściu zaszyłabym się w kąciku, z kocykiem, ksiązką i bezami.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka