Dodaj do ulubionych

Wasze idealne ciasta/słodycze.

23.06.19, 10:55
Tak na kanwie mojego wątku o bezach, gdzie różne opcje się ujawniły.
Jakie są Wasze ideały? Wiadomo, że niby są opisane ideały, ale gusta są różne. Taki zakalec* nie plasuje się na podium ideału, ale jest przecież mnóstwo jego wielbicieli.
*chyba jest wyjątek - ciasto bretońskie smile

To jakie są Wasze ulubione konsystencje?

1 bezy
2 serniki
3 placki drożdżowe
4 lody

Moje:
1 - wysuszony chrupiący wierzch, srodek wysuszony, ale nie do końca, w samym środku warstewka ciągnąca
2 wilgotny, aksamitny w sensie bardzo gładki, kremowy
3 puszyste, mocno wyrośnięta, ale nie suche. Lekka wilgotność musi być chodzi o to by się nie kruszyło z suchości.
4 gęste, kremowe. Takie lekkie piankowe to nie moja bajka...

Edytor zaawansowany
  • thea19 23.06.19, 11:00
    beza mojej bratowej
    sernik gotowany z białą czekoladą mojej bratowej
    placki mojej mamy
    lody z termomixa
  • kochamruskieileniwe 23.06.19, 11:40
    no ale jakie są? suche/ciągnące/wilgotne?
    Miał byc opis wink

  • thea19 23.06.19, 14:42
    beza ma piankę w środku
    sernik wilgotny i puszysty zarazem
    placki z jabłkami kwaśnymi
    sorbet truskawkowy z bananem
  • ania357 23.06.19, 14:25
    Thea, masz jakis sprawdzony przepis na lody z thermomixa?

    Tylko nie na bazie mrozonych owocow, bo te juz mi sie przejadly. Chcialabym zrobic jakies dobre czekoladowe/waniliowe/maslo orzechowe/slony karmel.
  • ania357 23.06.19, 20:18
    Dzieki, przetestuje.
  • tt-tka 23.06.19, 11:02
    U mnie to zmienne jest.
    Mialam faze ciagutek, teraz wole kruche krowki.

    Ulubione slodycze latem to zimne oczywiscie smile, podmrozone lekko musy, galaretki - do lodow mnie jakos w tym roku nie ciagnie, nie wiem czemu.
    A ciasto teraz to takie nie wymagajace pieczenia, na sama mysl o wlaczeniu piecyka robi mi sie slabo. 33 stopnie. Jutro ma byc 37.

    --
    Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
  • daniela34 23.06.19, 11:03
    1. Nie lubię w ogóle. Wiem, wiem, jestem dziwna, ale ani Pavlova ani tort beżowy, ani same bezy mi nie smakują. Piekę dla taty, który lubi kruche, dobrze wysuszone.
    2. Podobnie - wilgotny, kremowy, tradycyjny, czyli nie taka lekka pianka sernikowa.
    3. Jak u Ciebie.
    4. Jak u Ciebie.
  • kochamruskieileniwe 23.06.19, 11:42
    bezy też nie należą d moich ulubionych wypieków. Lata ich nie tykałam. Obecnie - czasami.
    No cóż, mam w otoczeniu amatorów, więc piekę. smile
  • kochamruskieileniwe 23.06.19, 11:49
    No to widzę, że gusta mamy podobne. Czyli jezeli polecisz jakiś przepis na w/w - mogę go użyć big_grin

    Swoją drogą - dopiero dwie osoby (Ty i jak.matrioszka) prawidłowo zrozumiałyście mój post wink Chociaż pozostałe odpowiedzi - te obok tematu - też są ciekawe.

  • tt-tka 23.06.19, 12:04
    kochamruskieileniwe napisała:


    > Swoją drogą - dopiero dwie osoby (Ty i jak.matrioszka) prawidłowo zrozumiałyści
    > e mój post wink Chociaż pozostałe odpowiedzi - te obok tematu - też są ciekawe.
    >

    Zrozumialam, ale akurat tego, co wymienilas - nie lubie. Wiec sie do konsystencji nie moglam odniesc smile

    A swoje lubie lekkie i puchate (musy), porzadnie wilgotne (ciasta robione bez pieczenia), oraz wszystkie slodkosci musza byc przelamane smakiem kwasnym lub pikantnym.


    --
    Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
  • kochamruskieileniwe 23.06.19, 12:13
    smile
    No właśnie o to ostatnie zdanie w tym wątku mi chodziło.
    Bo potem, gdy zdarza mi się pytać o przepis (a zdarza) - to przynajmniej wiem, czyje przepisy są moimi smakami smile
  • daniela34 23.06.19, 12:11
    kochamruskieileniwe napisała:

    > No to widzę, że gusta mamy podobne. Czyli jezeli polecisz jakiś przepis na w/w
    > - mogę go użyć big_grin
    >
    > Swoją drogą - dopiero dwie osoby (Ty i jak.matrioszka) prawidłowo zrozumiałyści
    > e mój post wink Chociaż pozostałe odpowiedzi - te obok tematu - też są ciekawe.
    >
    I wzajemnie, mogę korzystać z Twoich przepisów, bo konsystencja będzie mi odpowiadać. Co do zrozumienia postu to już zastanawiałam, czy to ja coś źle zrozumiałam smile smile ale faktycznie, odpowiedzi fajnie poczytać
  • jak_matrioszka 23.06.19, 16:40
    kochamruskieileniwe napisała:

    "Swoją drogą - dopiero dwie osoby (Ty i jak.matrioszka) prawidłowo zrozumiałyście mój post wink "

    Wreszcie udało mi sie całkiem na temat odpowiedzieć 😂
  • beataj1 23.06.19, 11:04
    Kremowe, z mascarpone i masłem. Ale nie za słodkie. Tiramisu, dobre czekoladowe torty, ale bez dekoracji z owoców, bo ograniczam kalorie.

    --
    Moje nowe motto życiowe:
    Mniej dramatu, więcej brokatu!
  • thea19 23.06.19, 11:39
    ograniczanie kalorii polegające na usunięciu owoców z tortu? ciekawe.
  • beataj1 23.06.19, 11:43
    Owoce też mają kalorie. A radości niewiele w porównaniu z tortem.

    --
    Lepiej zużywać się, niż rdzewieć.
  • tt-tka 23.06.19, 11:49
    beataj1 napisała:

    > Owoce też mają kalorie. A radości niewiele w porównaniu z tortem.
    >

    Zrobmy spolke ! Ja bede wyjadac owoce, tobie zostawie tort ! A jezeli robisz lub wiesz, gdzie nabyc tort dekorowany takim czyms zielonym, to moge poprzestac na tym zielonym - stoi ? big_grin


    --
    Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
  • beataj1 23.06.19, 11:50
    Spoko smile

    --
    Szkoda, że nazwiska zasłonięte.
    Uważam, że dane kretynów, podobnie jak pedofilów, należy ujawniać, dla dobra ogółu. by cauliflowerpl
  • kochamruskieileniwe 23.06.19, 12:18
    to zielone to tzw anżelika (dzięgiel litwor)??? Serio lubisz? Szacun!
    Szukaj cukierni Camargo (ta starożytna)
  • tt-tka 23.06.19, 12:29
    kochamruskieileniwe napisała:

    > to zielone to tzw anżelika (dzięgiel litwor)??? Serio lubisz? Szacun!


    Uwielbiam ! Od dziecka wmowilam sobie, ze to osmazony w cukrze tatarak (skad mi sie to wzielo, nie mam pojecia), dlatego nie zapamietuje wlasciwej nazwy.


    > Szukaj cukierni Camargo (ta starożytna)

    Dzieki !!! smile


    --
    Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
  • kochamruskieileniwe 23.06.19, 12:41
    ale torty to oni też mają starożytne suspicious
    Czyli lepiej samej sobie zrobić kandyzowany...

    A to, że nazywają tatarak - to dosyć częste. Chyba sobie nie wmówiłaś wink
  • tt-tka 23.06.19, 12:53
    kochamruskieileniwe napisała:

    > ale torty to oni też mają starożytne suspicious
    > Czyli lepiej samej sobie zrobić kandyzowany...

    Eeee, ja w zasadzie cukru w domu nie mam...
    ale moge zapytac w tym Camargo, czy da sie u nich nabyc sama andzelike/tatarak, ewentuanie o namiary na producenta tego tworu smile
    Albo podziele sie z Beataj, jesli ona lubi starozytne torty, o.

    Czym sie roznie starozytne od nowszych, tak marginesowo ? Rzadko jadam, nie wiem...






    --
    Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
  • kochamruskieileniwe 23.06.19, 12:57
    Maslane kremy na margarynie. Naponczowane ciasto. Chyba, że coś zmienili w recepturach.
  • tt-tka 23.06.19, 13:05
    Ponczowe ciasto uwielbiam ! (nie o tej porze roku, ale tak od pazdziernika do marca), mam znajoma cukierenke, w ktorej daja pycha ponczowe ciastka. A niech utyje, ale zagladam tam smile
    Kremy na margarynie suspicious bue.

    --
    Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
  • thea19 23.06.19, 12:34
    to jak człowiek ogranicza kalorie to z tortu powinien zjeść owoce a tort zostawić bo radość chwilowa a spalenie tortu to godziny cięzkiej pracy.
  • tryggia 23.06.19, 11:07
    Gluten kocham, po prostu.
    Ale najbardziej lubię pączki i serniki.
    Batoniki i lody mogą (nie muszą jednak) nie istnieć.

    --
    Hope
  • jak_matrioszka 23.06.19, 11:13
    Bezy z gumowatym środkiem.
    Serniki - a jak inaczej jak nie wilgotny? Najlepiej bez rodzynek smile
    Placki drożdżowe tylko z owocami, inaczej to dla mnie nie ciasto.
    Lody słodkie i tłuste, nie lubie sorbetów.

    Ulubiony deser to ciasto czekoladowe z płynnym środkiem i lodami śmietankowymi obok, chetnie jeszcze frużelina do tego. Zaraz potem jabłecznik na ciepło i też lody do tego.
  • boo-boo 23.06.19, 11:29
    Deser mojej roboty w stylu tiramisu z malinami i posypką czekoladową.

    --
    "All I ever wanted _ All I ever needed _ Is here in my arms _ Words are very unnecessary _ They can only do harm "
  • mebloscianka_dziadka_franka 23.06.19, 11:38
    Najlepsze ciasto to tort orzechowy z kremem czekoladowym mojej siostry. O, jeżu, jakie to jest pyszne! Poza tym szarlotka mojej chrzestnej z polewą z lukru. Nigdy już nie jadłam równie dobrej. Bezy są pyszne, ale ważniejszy od bezy jest krem w środku, w mojej ulubionej kawiarni sprzedają bardzo smaczne smile OStatnio jadłam bardzo dobre ciasto bratowej mojego męża, jakieś z masą kajmakową bez pieczenia. Generalnie wszystko co nie jest makowcem (zwłaszcza roladą), nie ma w sobie marcepanu, ani chałwy jest dobre tongue_out
  • magia 23.06.19, 12:20
    Nie dogadałybysmy się smile
    Nievtknelabym palcem wypieków z orzechami, a kremu orzechowego w szczególności. Nie znoszę lukru, nawet z pączków zrywam.

    Może top 5:
    Szarlotka na kruchym cieście domowej roboty, przykryta ciastem, lekko kwaśna z cynamonem.
    Sernik krakowski - twardy, tłusty, z rodzynkami
    Makowiec domowy typu rolada z duuuza ilością maku, rodzynek (bez lukru)
    Beza Pavlova - gąbczasta w środku, z dużą ilością kremu mascarpone i owocow
  • slonko1335 23.06.19, 11:58
    1,2,3 identycznie jak u Ciebie. 4. Sorbety owocowe.

    --
    Sygnaturka się zgubiła....
  • zurekgirl 23.06.19, 12:01
    Sernik, zjem kazdy, znaczy pieczony, na zimno to nie sernik. Lubie spalone, niedopieczone, z kazdmi dodatkami lub z zadnymi, na kazdym spodzie lub bez spodu, po prostu sernik jest krolem. A jak jest piekny i udany i nieprzeslodzony, to dam sie za taki sernik pokroic.
  • jematkajakichmalo 23.06.19, 12:16
    Ja jadam wszystko co jest wilgotne, ciężkie, ale nie tłuste.
    Z Twoich propozycji:

    1. Odpada w przedbiegach, w każdej opcji. Nie ruszę, nie przełknę, ble.
    2. Musi być ciężki, wilgotny
    3. Też raczej odpadają, zazwyczaj wychodzą suche, no chyba, że mają 2/3 owoców (nie kwaśnych!), ale zjem jak już naprawdę nic innego nie ma na stole wink
    4. Też gęste, kremowe, żadnych sorbetów czy coś.



    --
    "Bosze, dziewczyno to tylko wszy!!!! Mogłabyś mieć raka trzustki to był by problem!" by zefirkowapola
  • chococaffe 23.06.19, 12:16
    1. kruche z zewnątrz, piankowe w środku
    2. wilgotne, intensywne i "ciężkie"
    3. wilgotne od owoców
    4. wszystkie!
  • konsta-is-me 23.06.19, 16:18
    Identycznie .
    Nie zosze ciagnacej sie bezy w srodku, ma byc piankowa i rozplywajaca sie w ustach.
  • valla-maldoran 23.06.19, 12:24
    1. Bezy nigdy nie lubiłam.
    2. Serniki uwielbiałam wszelkie, ale bez dodatków typu brzoskwinie, rodzynki itp. Może być puchaty jak wiedeński, może być krakowski byle serowy.
    3. Placki drożdżowe uwielbiałam w każdej wersji byle bez rodzynek.
    4. Lody mogę jeść w każdych ilościach i o każdej porze dnia i nocy. Smaki prawie wszystkie oprócz tych wydumek, co teraz modne typu oreo, smerfowe itp.

    Punkty 1-3 w czasie przeszłym, bo musiałam wszystko odstawić. Na szczęście lody mogę jeść. smile
  • zofijkamyjka 23.06.19, 12:46
    ulubione ciasto: kruche z owocami.

    --
    Nigdy nie jest tak, żeby człowiek, czyniąc dobrze drugiemu, tylko sam był dobroczyńcą. Jest równocześnie obdarowywany tym, co ten drugi przyjmuje z miłością.
  • eliszka25 23.06.19, 12:47
    1- moje ulubione, to takie z ciągutką w środku. Jednak oryginalne Emmentaler Meringues też mi bardzo smakują, choć są całkowicie kruche, ale mimo to nie suche. Nie wiem, jak to opisać, najlepiej chyba, że momentalnie rozpływają się w ustach.

    2- sernik mojej mamy jest po prostu idealny: puszysty, ale mokry i o właściwej konsystencji. Uwielbiam! Ogólnie wolę mokre serniki, a nie takie piankowe, ale ciężkie i twarde sernikowe gluty są dla mnie niejadalne.

    3- tu mistrzynią też jest moja mama. Jej drożdżówka nawet po 2-3 dniach nie jest sucha i sypiąca się. Ciasto musi być puszyste i dobrze wyrośnięte, ale wilgotne. Lubię drożdżówki z owocami.

    4- najbardziej lubię mocno kremowe, prawdziwe śmietankowe, choć dobrym sorbetem też nie pogardzę.

    Jednak moim najbardziej ulubionym ciastem jest szarlotka na kruchym cieście, najlepiej tak na 2 dni po upieczeniu. Dla mnie szarlotka, sernik i piernik są jak wino, czyli muszą „dojrzeć” 😉
  • ira_08 23.06.19, 13:02
    1. żadna
    2. ciężki, gładki, ideał - nowojorski
    3. puszyste ale lekko wilgotne
    4. takie typowo polskie lody z małych lodziarni o 5 smakach na krzyż, nie wodniste, kremowe, ale nie takie kremowe jak lody we Włoszech, nie wiem jak to wyjaśnić wink
  • kura17 23.06.19, 13:07
    ja nie przepadam za slodyczami, wylaczajac pierniki, eh ...
    pytania dla mnie za szczegolowe wink

    napisze tylko, ze jak lody, to gorzka czekolada z chilli + kandyzowana skorka z pomaranczy ... o matko, uzaleznilam sie od kawiarenki wakacyjnej serwujacej to cudo i w zeszlym roku ja zamkneli uncertain


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • mokka39 23.06.19, 13:07
    wszystkie, uwielbiam słodycze w każdej postaci

    --
    www.perfumanka.pl
  • potworia116 23.06.19, 14:24
    Mango lassi
    Lody, najchętniej brązowe (pistacja, kawa, orzech włoski lub laskowy)
    Domowe ciastka, kruche, najchętniej lekko przypalone jako zagrycha pod espresso
    Ciasto jogurtowe
    Prażone migdały
    Racuszki z jabłkami, na kefirze, z łyżexzką powideł
    Naleśnik ze słodkim twarożkiem i cynamonem
  • bi_scotti 23.06.19, 14:46
    Po pierwsze zadnych domowych wypiekow od zadnej "najdoskonalszej" pani domu, sorry smile Ciasto, tort, ciasteczko, whatever ... musi byc z cukierni, ktora sie w czyms tam specjalizuje i pastry chef wie, co robi. Niezapomnianym wiec i wciaz nieodnalezionym nigdzie na swiecie pozostaje tort wegierski z cukierni Hotelu Europejskiego w Warszawie pieczony przez jakiegos true Master(pastry)chef w koncowce lat 70tych XX wieku - OMG, nawet gdy to pisze, to zaczynam sie slinic jak pies boxer ... Podobnie rzecz sie ma z paczkami z roza z cukierni na Krupniczej w Krakowie - cukiernia chyba wciaz jest ale to juz nie ten Mistrz, nie te paczki, nie te roze ... sad
    Ale zeby nie bylo, ze jestem wybredna wink kazdy sernik zwany wiedenskim (bez ciastowego spodu, po prostu zapiekany ser z bakaliami) zjem radosnie nawet z najbardziej podejrzanej cukiernio-spelunki. Ginger snaps z IKEA moge jesc caly rok, niekoniecznie w okolicach Christmas smile Podobnie takie ich owsiane ciasteczka z czekoladowym brzegiem - nie wiem jak sie nazywaja ale wiem jak smakuja - mniam! No i oczywiscie, oczywiscie pastel nata - nie przepuszcze zadnej Portuguese or Brazilian cukierni - pastel nata is a must smile
    Tak w ogole to ja lubie gorzkie/kwasne/neutral napoje typu woda, kawa, herbata i do nich slodkie cos, moze byc nawet bardzo slodkie - cukier krzepi, eh big_grin Cheers.



    --
    "There is a crack in everything, that's how the light gets in"
    Leonard Cohen
  • default 23.06.19, 14:46
    Beza tylko jako tort bezowy z cukierni Tiramisu w Łomiankach - w wersji z kremem czekoladowym i punkt niżej - z pomarańczowym.
    Sernik mojej córki - bardzo wilgotny, mięciutki. Albo puszysty, wiedeński.
    Drożdżowe puszyste, ale ciezkawe, wilgotne. Z rodzynkami.
    Za lodami nie przepadam. Ale jeśli juz, to bardzo kremowe, tłuste, o zdecydowanym smaku (nie śmietankowe, nie czekoladowe, najlepiej słony karmel, bakaliowe, chałwowe, sernik z truskawkami itp.).
    I poza pytaniem - dodam pączki wiedeńskie (czy gniazdka, tez tak nazywają. Uwielbiam.
  • aga_sama 23.06.19, 16:16
    1. Beza, wysuszona jako pavlova - nie lubię pianki w środku. Najchętniej z bardzo dużą ilością malin, truskawek, jeżyn, jagód.
    Poza tym małe beziki w eton mess. Najchętniej z czarnymi pomarańczami i orange curd.
    2-3 nie lubię,
    4. Lody z orzechami i karmelem
    Poza tym szarlotka z lodami, i ciastko dyplomata z migdałami, kremem budyniowym z cukierni jansana w Barcelonie. Śni mi się po nocach
  • bialeem 23.06.19, 19:43
    1 - sucha skorupka i wilgotna pianka w środku. Ale raczej w ogóle za bezami nie przepadam.
    2 - bez spodu, ciężki, wilgotny na ziemniakach. Bez rodzynek.
    3 - dużo kruszonki i owoców. Może być lekko zakalcowaty. Musi być wilgotny.
    4 - sorbety smakujące 1:1 jak owoce, ewentualnie prawdziwie śmietankowe lub bardzo mocno czekoladowe.
  • cosmetic.wipes 23.06.19, 19:52
    Bezy chrupkie z wierzchu, lekko klejące w środku, snieznobiale.
    Sernik gładki, najlepszy nowojorski, z kruchy spodem.
    Drozdzowych nie lubię.
    Lody ciężkie, kremowe, najlepiej na prawdziwych zoltkach i śmietanie, smaki "czyste" np. smietankowe, waniliowe, czekoladowe.

    --
    Zakładanie stanika na mokrą skórę jest jak walka wręcz z szatanem.
  • mysiulek08 23.06.19, 20:29
    bezy kruche i suche do konca, nie lubie miekkiego, ciagnacego srodka
    sernik kremowy ale nie ciezki
    drozdzowe, tak, wyrosniete, tlustawo-wilgotne
    lody wlasnie napowietrzone, taka ubita smietana

    --
    Podłość ludzka nie zna granic! drastyczne!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka