Dodaj do ulubionych

Co z pora?

02.07.19, 09:29
Kobitki, co robicie z pora? Coś co nie jest surówką ani tartą. Ani zupą :p
I co dziś pichcicie? Mam jakiś kryzys kulinarny od kilku dni :p
Edytor zaawansowany
  • ewiedzma 02.07.19, 09:45
    Prosty sos do makaronu: odrobina podsmażonego bekonu, duszony por, jogurt naturalny, pieprz.
  • little_fish 02.07.19, 09:54
    Por gotowany na parze (lub tradycyjnie, w małej ilości wody) z odrobiną masła
  • aqua48 02.07.19, 09:57
    Pora na dobranoc.

    A serio to robiłam kurze piersi na porach pod majonezem. W brytfance na odrobinie tłuszczu pory pokrojone w pieńki, na to mięso i majonez.
  • damartyn 02.07.19, 10:57
    aqua48 napisała:

    > Pora na dobranoc.
    >
    >

    Dzięki, i kawa na ekranie laptopa big_grin
  • saszanasza 02.07.19, 10:26
    Robiłam kiedyś coś takiego:
    www.mojadelicja.pl/tarta-lotarynska-quiche-z-porem-serem-gruyere-i-chrupiacymi-skwarkami-z-boczku/

    --
    „To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.” S.Kisielewski
  • mikams75 02.07.19, 10:29
    zapiekanka z warstw - podgotowany makaron, podduszony pokrojony por, grube plastry pomidorow, starzy ser.

    cieciorka duszona z porami i ziolami prowansalskimi, cieciorke gotuje sie najpierw sama, bo gotuje sie dluzej, pozniej sie dodaje pokrojone pory i ziola. Mozna jesc z ryzem baz z chlebem albo z niczym.
  • anka_z_zielonymi 02.07.19, 10:35
    Mam książkę Ottolenghi i robiłam z niej kiedyś placki z porem. Były pyszne:

    pobitegary.com/2012/01/porowe-placki-z-ziolowym-sosem/
  • tt-tka 02.07.19, 11:57
    Sama nie robie, ale kolezanka robi i czestuje, wiec wiem, ze pychota - nalesniki z porami pod beszamelem.
    Pory, najlepiej mlode i szczuple, zblanszowac/leciutko podgotowac (maja pozostac twarde), kazdego pora owinac nalesnikiem, ulozyc w zaroodpornym naczyniu, zalac beszamelem i chwile zapiekac.
    Nalesniki moga byc tradycyjne, na mleku, a mog abyc tez na piwie.

    --
    Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
  • faustine 02.07.19, 13:30
    Polędwiczki w sosie porowym Ewy Wachowicz. Pyszne i ekspresowe.
  • lilia.z.doliny 02.07.19, 13:39
    pora na Telesfora ,:p

    --
    Poszedłem do kina na na film Larsa von Triera. Pomyślałem: „Tylko psychol i zboczeniec mógłby nakręcić coś takiego”.
    Potem reklamy się skończyły i zaczął się film.
  • margolciar 02.07.19, 16:58
    Por pokrojony w plasterki, dusić chwilę na oleju, dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i pokrojone w półplasterki pieczarki. Podlać odrobiną wody. Dodać śmietankę 30 lub 36%. Dusić kilka min. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z ugotowanym ryżem
  • tomek.maju 02.07.19, 18:49
    Ja uwielbiam łososia z porem w papilotach (www.mojadelicja.pl/losos-w-papilotach-z-duszonym-porem/ ) oraz PRZEPYSZNE kanapki z łososiem wędzonym i porem duszonym (jego się tam robi z chrzanem i słodką śmietanką --> obłędny jest !!!) Polecam i pozdrawiam. Tom
  • tomek.maju 02.07.19, 18:50
    i link do tej kanapki:
    www.mojadelicja.pl/kanapka-z-lososiem-serkiem-duszonym-porem-z-chrzanem-i-pistacjami/
  • solejrolia 02.07.19, 21:07
    Kasza gryczana ugotowana na sypko.
    Na największej patelni topię masło, wrzucam pora pokrojonego na półplasterki (jeden duży por) przesmażam delikatnie, sól, pieprz, sok z cytryny. Wrzucam kaszę gryczaną, mieszam.
    I podaję z gulaszem, albo pieczonym mięsem,
    albo z samą maślanką i też gitwink

    --
    Biorąc pod uwagę, że mogło być gorzej, to może lepiej, że jest lepiej niż wtedy, gdy wydawało się, że jest doskonale, a w rzeczywistości, jak zwykle, było jak zwykle, czyli byle jak...
  • stephanie.plum 02.07.19, 23:08
    taaak, kasza gryczana z porem to jest to!
    u mnie jeszcze marchewka krojona w kosteczkę i duszona na maśle, a w wersji mięsożernej - boczek.

    --
    idę tam, gdzie idę
  • stephanie.plum 02.07.19, 23:08
    do tej kaszy to idzie, i potem zapiekam razem.

    --
    idę tam, gdzie idę
  • daniela34 02.07.19, 23:41
    Jęczmienna też może być- z porem i papryką
  • rulsanka 02.07.19, 21:46
    Jajecznica z porem. Duszony por z masłem jako warzywko do ryby.

    --
    www.siepomaga.pl/operacja-wojtusia
  • bei 02.07.19, 21:51
    Por z wody, plus bułeczka na maśle, albo zdrowiej- z oliwą lub dipem.
    Pora przecinamy wzdłuż tak, by można było zdemontować poszczególne koszulki. Najszersze faszerujemy- np mięsem mielonym przyprawionym jak na klopsy lub gołąbki, albo ryżem z pieczarkami.

    Pory przecinamy wzdłuż na pół, układamy w formie do zapiekania-warstwę pora, warstwę mięsa mielonego z sosem jak do lasagne, pory i ser. Zapiekamy.

    Zapiekamy pory pod beszamelem, lub w sosie pomidorowym.
  • mariola233 02.07.19, 21:56
    m.wielkiezarcie.com/przepisy/piersi-z-kurczaka-zapiekane-na-porach-pycha-30020025 polecam bardzo dobre
  • stephanie.plum 02.07.19, 23:05
    ja robię sos z pora i bazylii do makaronu:

    por siekam, podduszam na maśle z "niteczką" oliwy, jak jest miękki, ale nie może się przypalić, dodaję pokruszony ser feta, albo po prostu kwaśną śmietanę, albo jedno i drugie. kiedy ser się rozpuści na kremową masę, dodaję do tego świeżą posiekaną bazylię, można też kapary.

    to jest wspaniałe jako biały sos do makaronu, a jeszcze lepsze z dodatkiem duszonych liści szpinaku.


    jejku, por jest dobry właściwie do wszystkiego!

    --
    idę tam, gdzie idę
  • hanusinamama 02.07.19, 23:10
    Naleśniki z nadzieniem z pora, szynki i sera pleśniowego ( niebieskiego).
    Miało nie byc zupy ale jak mam piękne pory robie zupe porową z łososiem...mmm
  • stephanie.plum 02.07.19, 23:24
    naaapisz, jak się robi taką zupę, pretty please...

    --
    idę tam, gdzie idę
  • hanusinamama 03.07.19, 00:24
    Ładne 3-4 pory kroję w cienkie półplasterki (tylko częsc białą), podsmażam na maśle zeby sie zeszkliło. Jak juz ładnie zeszklony zalewam bulionem 2l (moze byc delikatny rosół z kury ja robi zazwyczaj z warzywnego bulionu), wrzucam pokojone w kostkę ziemniaki i gotuję do miękkości ziemniaków. Doprawiam czarnym piperzem. Jak juz ziemniaki prawie miekkie dodaje pokrojonego w kostkę łososia - kawałek 300-400 g (świezego bo kolezanka dodała wędzonego...) i na małym ogniu gotuje 2-3 minuty. Na koniec zaprawiam śmietaną (najlepsza kremówka). Gotowe. Z grzaneczką bomba.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka