Dodaj do ulubionych

Co zrobić z furą czereśni?

04.07.19, 17:45
Zjeść próbowałam, już sama wyglądam jak gigantyczna czereśnia na krótkich nóźkach, a tego dobra jeszcze mam całe skrzynki.

Dżemy będą jadalne? Mrozić się da? Ciasta, soki, desery? Nigdy nikt w rodzinie nie przetwarzał czereśni.

Jak macie jakieś pomysły na wekowanie, to poproszę łopatologicznie, bo ostatnio pakowałam coś w słoiki 10 lat temu.
Edytor zaawansowany
  • andaba 04.07.19, 17:49
    Niestety, zmartwię cię, przetwory z czereśni są do luftu...
    W zeszłym roku miałam nie o przejedzenia to dodawałam do soku malinowego (tzn robiłam sok malinowo-czereśniowy), ale tak solo, to średnio, mozna kompot, ale d... nie urywa, można konfitury - ale jak wyżej. Nie wiem, czy warta skórka wyprawki. Chyba, że pomieszasz, np z wiśnią, maliną, porzeczką.
  • marta.graca 04.07.19, 17:56
    A ja uwielbiałam jako dziecko kompot czereśniowy mojej babci smile
  • mona-taran 04.07.19, 18:13
    Ja też. Czereśnie z kompotu też zjadaliśmy smile
  • marta.graca 04.07.19, 20:16
    No ba! Pamiętam, jak dziś, te rządki słoików w piwnicy 🙂
  • default 04.07.19, 21:05
    Czemu do luftu ? W zeszłym roku miałam od sąsiada mase czereśni, zrobiłam tak - syrop z cukru, na wrzący wrzucałam wydrylowane czereśnie i jak tylko się zagotowały to wkladalam do słoikow, zakrecalam i stawiałam do góry dnem. W zimie była pyszna przekąska do herbaty, dodatek do deserów, ciast.
  • hanusinamama 04.07.19, 22:26
    Najlepszy z całej ferajny jest kompot....ale tak dudy nie urywa.
  • ichi51e 04.07.19, 17:51
    Ja bym zjadla. I ciasto czeresniowe.

    --
    wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba
  • bistian 04.07.19, 17:52
    Mrozić się da, jaka wszystko, ale chyba w tym wiśnie są najlepsze. To samo z konfiturami. Za to kompoty z czereśni są bardzo dobre, z wiśni również.
  • tinywee 04.07.19, 18:00
    Kurację czereśniową sobie zrobić (poczytaj w necie) smile
  • frey.a86 04.07.19, 17:59
    Ja ostatnio dostałam sporo czereśni i zrobiłam kompot. Niezły wyszedł, nie dałam ani grama cukru, bo czereśnie są naturalnie słodkie i wyszedł mi przyjemnie orzeźwiający napój na lato. A najlepszy jest, jak się go wymiesza pół na pół z czerwonym winem i kostkami lodu. suspicious
  • hanusinamama 04.07.19, 22:30
    Ja jak miałam duzo to zamroziłam, potem latem gotowałam sobie taki kompot bez cukru (bałam sie ze bez cukru w słoiku sie zepsuje)- taka czerniolada...
  • daniela34 04.07.19, 18:05
    Kompot- to można wekować bez problemów: gotujesz krótko, gorący wlewasz do słoików i pasteryzujesz 15 minut.
    Natomiast dżemy najlepsze są jednak pomieszane: czereśnia-truskawka (pół na pół będzie dobrze), czereśnia-malina, czereśnia-wiśnia. Czereśnie są pyszne na surowo, a jakoś tracą pod wpływem podgrzewania.
    Ciasta wszelkie ucierane i drożdżowe są w miarę ok, knedle i pierogi też, choć wiśnie oczywiście są dużo lepsze.
  • kokosowy15 04.07.19, 18:14
    Konfitury czeresniowo - wisniowe są dobre, ale trzeba dodać cytryn lub limonke. Cytrusa obrać, pokroić na kostkę wielkości czereśni, smażyć razem. Można też dodać agrest, ale dość kwaśny i pokrojony w ćwiartki.
  • daniela34 04.07.19, 18:38
    Rację ma Kokosowy- ale ja w zasadzie do wszystkich dżemów i konfitur z czerwonych owoców dodaję cytrynę. Mogę też doradzić, ze wiśnie świetnie komponują się z laską cynamonu (wrzucamy do smażenia,wyjmujemy przed przelaniem do słoików)- podejrzewam, że do czereśni też będzie ok.
  • kokosowy15 04.07.19, 19:11
    Nie tylko czerwonych. Do konfitury z zielonych pomidorów też. Z cynamonem - popieram.
  • daniela34 04.07.19, 20:33
    Z zielonych pomidorów nie robię ale pewnie masz rację smile
  • bazia8 04.07.19, 18:10
    Sprzedaj sąsiadom smile

    --
    www.fundacjaavalon.pl/
  • triismegistos 04.07.19, 18:14
    Wiem, że too nie ta skala, ale pierogi z czereśniami i dziczyzna pieczona z czereśniami mniam.

    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • astomi25 04.07.19, 18:14
    Podam adres na priv ok? smile

    --
    Der Ossi ist schlau und stellt sich dumm, der Wessi macht es andersrum.
    smile
  • kura17 04.07.19, 20:18
    > Wiem, że too nie ta skala, ale pierogi z czereśniami

    uwielbiam! ze smietana, oczywiscie smile
    moja babcia robila tony kompotow z czeresni (mielismy w rodzinie sad czeresniowy, po mamie odziedzicze 1/32 drzewa czeresniowego LOL), uwielbialam - najpyszniejsze byly czeresnie do wyjadania.


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • aerra 04.07.19, 18:14
    Mi wyślij, ja zjem!
  • mysiulek08 04.07.19, 18:19
    konfitury z czeresni sa ok, im ciemniejsze owoce tym lepsze, tylko drylowanie upierdliwe
    kompot lubie ale bez szalu, mroza sie swietnie i pestkami i bez, sok tez robilam (w sokowniku)

    --
    Podłość ludzka nie zna granic! drastyczne!
  • janja11 04.07.19, 19:23
    Podziel się z kimś. Nam sąsiadka przyniosła wiadereczko czereśni. Pycha
  • jkl13 04.07.19, 19:31
    Kompot. Nawet pestkowac nie trzeba.
    Czereśnie w syropie cukrowym. Super do deserów na zimę.
  • bergamotka77 04.07.19, 20:23
    Podeslij mi. Moje dzieci i my ich starzy je uwielbiamy smile Adres na priv 😂

    --
    bardoszka: Powinnam swoje 15-letnie dziecko upchnąć w jakimś oknie życia?

    morekac: Nie da rady, nie zmieści się. Gdyby się mieściło, byłoby zbyt wielu chętnych.
  • bei 04.07.19, 20:37
    Sok jest smaczny, konfitura czereśniowa również.
  • gulcia77 04.07.19, 20:42
    Sok zrób. Jak zimą dodasz do tego "Batida de coco", to masz lato w ustach. Pierwszy raz próbowałam wieki temu w Niemczech i zakochałam się w tym smaku.

    --
    "Emancipate yourselves from mental slavery
    None but ourselves can free our minds"
  • tol8 04.07.19, 20:49
    Kompot. Albo zamień się na wiśnie smile


    --
    W weekendy ematka staje się matką.
  • kryzys_wieku_sredniego 04.07.19, 22:07
    U nas sprzedają na grupie lokalnej na fb, po 7 zł/kg.
  • rosapulchra-0 04.07.19, 22:09
    Zjadłabym. Kilka. Co z resztą? Nie wiem ☹️

    --
    Można mieć wykształcenie wyższe, ale niekoniecznie podstawowe. by Figrut
  • danaide 04.07.19, 22:10
    Jakiś czas temu był inny wątek o ematce, która też nie mogła czegoś przejeść. A jak się pojawiły chętne to więcej tematu nie było.
    Więc nie powiem ani podeślij, ani podjadę.
    Ale #zadroszczę wink
  • cruella_demon 04.07.19, 22:49
    W sumie ja też #zazdroszczę. Kocham czereśnie i wszystko o smaku czereśniowym.
  • yuka12 05.07.19, 02:05
    Ja też. U mnie drogie i mało (UK).

    --
    "najlatwiej patrzec przez etykietki, ktore rozdano, swiat jest wtedy taki prosty, a zycie nieskomplikowane" by Undoo
  • ga-ti 04.07.19, 22:12
    A daleko mieszkasz? wink Chętnie byśmy przygarnęli takie czereśnie, uwielbiamy.
    Kompoty, ale według mnie z wiśni smaczniejsze, bardziej esencjonalne, choć zimą to i czereśnie z kompotu smakują.
  • cruella_demon 04.07.19, 22:34
    Kwestia czy lubisz słodkie.
    Ja czereśnie uwielbiam, dlatego zrobiłabym kompoty i nieco dżemu. Jeżeli ilość powalająca, to i sok.
    Aha i nie odmówiłabym sobie kruchego ciasta z czereśniami, wiśni nienawidzę, kwaśne barachło fuj.
  • 18lipcowa3 04.07.19, 22:37
    zamrozić

    --
    Akurat w wypadku mężczyzn twierdzenie, że coś tam mają bardzo przemyślane, to idealizacja tej płci.- by Triss
  • mikams75 04.07.19, 22:45
    wystawic gdzies na lokalna grupe, ze chcesz zamienic na cos innego - moze komus obrodzilo cos innego i zamieni wiadro czegos, co ty tez lubisz na wiadro czeresni?
  • the_silly_lily 04.07.19, 22:47
    "Co zrobić z furą czereśni?"

    Wysłać do mnie. Zjadam każdą ilość. big_grin
  • karola2122 04.07.19, 22:56
    W dzieciństwie niejednokrotnie jadłam przepyszne ciasto z czereśniami. Nie pamiętam dokładnie jakie (ciasto piaskowe? nie jestem pewna.. raczej nie), a na górze było ubite białko tylko trochę upieczone z nićmi karmelu - było zabójcze dobre. Gdzie, u kogo, w domu, u cioci, u znajomych? Nie pamiętam, inaczej z pewnością poprosiłabym o przepis. Babcia też robiła kompot z czereśni - bardzo mi smakował. Resztę zanosiliśmy do sąsiadów i przyjaciół, nie raz otrzymując niejako w odpowiedzi brzoskwinie, śliwki, winogrona, itd.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka