Dodaj do ulubionych

Przepis na wytrawną tartę

04.07.19, 20:59
...bardzo bym poprosiła - taką z warzywami. Wiem, że jest dużo przepisów w necie, ale ja chciałabym taki sprawdzony, domowy. Przeczytałam w wątku o potrawach z pora jakie cudeńka potraficie przygotować, może pomożecie i mnie?
Edytor zaawansowany
  • berdebul 04.07.19, 21:23
    Mija ulubiona to kruchy spód - zapiekam - ser kozi (bo na ten nie mam alergii, moze byc każdy inny), - zapiekam aż się roztopi i wlewam wczesniej uduszone pomidory z ziołami.
    Druga ulubiona to szpinak z czosnkiem, „śmietaną” z nerkowców i suszonymi pomidorami.
    Trzecia to wypełniona pieczonym bakłażanem (opalasz bakłażana nad ogniem na czarno, wyciągasz miąższ i miksujesz z czosnkiem, sokiem z cytryny i pastą sezamową) i serem.
  • czekoladazkremem 04.07.19, 21:32
    Brzmi pysznie, dzięki. A ciasto - jakie proporcje?
  • berdebul 04.07.19, 22:31
    Z bloga „facet z nożem w kuchni”. Bardzo polecam.
  • szorstkawelna 04.07.19, 21:31
    Moja ulubiona: szpinak (rozmrozony i odcisniety jeśli trzeba), żółty ser o wyrazistym smaku, smietana 30%, jajko, sól, pieprz. Żadnego czosnku!
    Druga ulubiona to leśne grzyby duszone z cebulą, dużo pieprzu, sól, śmietana i pietruszka.
  • spirit_of_africa 04.07.19, 22:42
    Robisz kruche ciasto, podpiekasz. Na to wykładasz mieszaninę twarogu koziego, pokrojonych pomidorków koktajlowych i podsmażonych kosteczek boczku.
  • spirit_of_africa 04.07.19, 22:47
    C.d zalewasz mieszanina 100ml śmietanki słodkiej i jajka, posypujesz startym serem (emmental)
  • anka_z_zielonymi 04.07.19, 22:58
    No i znowu muszę polecić książkę Ottolenghieho „Obfitość”. Pełno przepisów na warzywne tarty a moje ulubione to:

    1. Z kozim serem i karmelizowanym czosnkiem:
    rozkosze-stolu.blogspot.com/2016/03/obfitosc-oraz-tarta-z-kozim-serem-i.html?m=1

    2. Warzywna:
    gotowac.com.pl/tarta-z-pieczonymi-warzywami/

    Obie robiłam i obie są pyszne.
  • filga 04.07.19, 23:10
    Nasza ulubiona: kruche ciasto (30dag mąki, 15 dag masła, jajko, sól, pieprz, ew. trochę lodowatej wody), podpiec. Farsz : 4 pory, 2 cebule pokroić, podsmażyć. Dodać 4 jajka, trochę żółtego sera, startego ofkors, łyżka śmietany. Doprawić, co kto lubi. Sól, pieprz, gałka. Wylać na podpieczony spod, pięć ok. 45 min. Można oczywiście dać więcej pora, cebuli... Jak kto chce. Dobra na ciepło, ja wolę na zimno.
  • chlodne_dlonie 04.07.19, 23:58
    Polecam wersję ze szparagami albo kozim serem i suszonymi pomidorami smile


    --
    What we need, sustain, exhale and breathe again
    Stop and watch, don't complain
    Hope remains, we still have love (we are back to life)
    We are all insane
  • hanusinamama 05.07.19, 00:05
    NO ja z porem. Kruchy spód zapiekam. Na patelni na masle szklę połplasterki małej czesci pora, dodaje troche wody i dusze chwile (wody tyle zeby sie poddusiło), dodaje szynkę w kosteczkę i ser plesniowy niebieski. Sole pieprze i dodaje gałke muszkatałową, dodaje troche smietany wybełtanej z żółtkiem i zalewam wszystko. Do piekarnika az sie wierzch ładnie przyrumieni.
  • hanusinamama 05.07.19, 00:08
    Aaaaaaaa jeszcze kiedys zrobiłam z zupy cebulowej. Zrobiłam za duzo i zostało mi samo gęste (ja lbie zupe z duzej ilosci cebuli). Na podpieczony spod wylałam to co zostało z zupy (samo geste, dodana smietana kremowka i 2 zóltka) i podpiekłam. Bardzo dobre było. Od tej pory danie nazywa sie u nas "tarta z zupy" smile
  • mysiulek08 05.07.19, 00:59
    Czesc maki zamieniam na mocno zmielone orzechy wloskie (przepis podobny do Filgi), nie zawsze podpiekam

    - szpinak blanszuje, siekam, dodaje serek czosnkowoziolowy, troche galki muszkatolowej wykladam na ciasto (nie podpieczone), zalewam 'zalewa' z trzech jajek, startego sera plesniowego, smietanki i odrobiny ziol prowansalskich, lyzka skrobi kukurydzianej, pieke do zrumienienia skorki

    - na masle karmelizuje czerwona cebule z miodem i octem balsamicznym, dodaje buraki (ugotowane i pokrojone w plastry), sporo pieprzu, wykladam na ciasto (tu podpieczone), rozkladam kawalki sera koziego, zapiekam

    -pieczarkowa lub grzybowa (grzyby jakie kto lubi), cebule podduszam na masle, dodaje umyte i pokrojone w kawalki grzyby, sol, pieprz, majeranek, chlust zubrowki, studze, w misce trzy jajka, smietanka, ser, mieszam, dodaje grzyby, wykladam na ciasto (niepodpieczone)

    -szparagi jak szpinak, podobnie brokuly, kalafior, brukselka z tym ze tu najczesciej robie jak zostana warzywa po pieczeniu.

    --
    Podłość ludzka nie zna granic! drastyczne!
  • czekoladazkremem 05.07.19, 07:49
    Fajne przepisy, wszystkie do wypróbowania, dzięki.
  • cauliflowerpl 05.07.19, 08:21
    Wczoraj mi się ta wyświetliła i kusi smile
    www.instagram.com/p/BydA_gMjiqa/
  • cauliflowerpl 05.07.19, 08:22
    A tu przepis:
    pysznosci.pl/przepisy/zapiekanka-ziemniaczana-3/
  • kura17 05.07.19, 09:06
    ja mam przepis na bardzo latwa i szybka - z cukini, pomidorow i mozzarelli.
    ciasto kruche lub francuskie (lub dowolne), moze byc domowe, moze byc kupne.
    i na ciescie ukladamy rzad pomidorow w plastrach, rzad cukini w plastrach, rzad sera w plastrach, dosc blisko siebie - powtarzamy, az cala foremka jest "ulozona" smile
    posypujemy sola, pieprzem i bazylia i zapiekamy, az ciasto bedzie dobre. swietna jest i bardzo szybka. dosc lekka.


    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • mysiulek08 05.07.19, 19:02
    mam jeszcze taki patent:
    jak robie kruche ciasto ( a tez zawsze z niewielka iloscia cukru trzcinowego) czesc maki zastepuje tymi mielonymi orzechami, robie tego hurt, zamrazam w porcjach i mam gotowca i na tarte slodka i na wytrawna, ta niewielka ilosc cukru nawet fajnie podbija wytrawnosc nadzienia



    --
    Podłość ludzka nie zna granic! drastyczne!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka