Dodaj do ulubionych

cos dobrego węgierskiego

05.07.19, 21:39
jutro robimy w gronie przyjaciol wieczorek wegierski - wspominamy ubiegloroczne wakacje smile
potrawy ktore znam, juz zajete - langosze, leczo, gulasz i halaszle
co dobrego typowo wegierskiego, bo takie jest zadanie - moge zrobic?
Edytor zaawansowany
  • mysiulek08 05.07.19, 21:42
    zrob deser gundel palascinta

    --
    Podłość ludzka nie zna granic! drastyczne!
  • kotejka 05.07.19, 21:45
    super pomysl - dzieciaki beda zachwycone smile

    a moze ktos podsunie cos warzywnego jeszcze?
  • tifa_lockhart 05.07.19, 21:44
    Bigos.
  • qs.ibidem 05.07.19, 21:58
    Zimna zupa wiśniowa, Meggyleves.
    Węgierskie gołąbki, Töltött Káposzta.
    Paprikás Csirke, kurczak w kremie paprykowym z dodatkiem tejföla, śmietany.
    Rakott Krumpli, swojskie danie z ziemniaków, jajek i sera.

    Ale się rozmarzyłam.
  • qs.ibidem 05.07.19, 22:07
    Ale ja na takie spotkanie zrobiłabym Kürtős kalács, bo są bardzo charakterystyczne i na pewno je pamiętacie z podróży. To są te drożdżowe kominki z cynamonem i czym tam jeszcze chcesz. Najtrudniejsze jest znaleźć kilka wałków w domu, żeby to piec na raz wink
  • magia 06.07.19, 03:15
    Ja też to. Z Węgier mi tyle wystarczy smile
  • mysiulek08 05.07.19, 22:00
    sargarepa fozelek czyli kremowa marchewka

    --
    Podłość ludzka nie zna granic! drastyczne!
  • dolores12 05.07.19, 22:02
    A może langosze?
  • rozalia_olaboga 05.07.19, 22:38
    I każdy inny fozelek. Mój ukochany - tökfőzelék, w Polsce robię z cukinii i jest pyszny.
    budapestcookingclass.com/spaghetti-squash-stew-with-dill-and-sour-cream-tokfozelek/

    Jeśli na słodko, to może węgierskie ptasie mleczko - madartej? Po polsku to chyba zupa nic się nazywa.
  • dyzurny_troll_forum 05.07.19, 22:10
    kotejka napisała:

    > jutro robimy w gronie przyjaciol wieczorek wegierski - wspominamy ubiegloroczne
    > wakacje smile

    śliwki węgierki
    ale może być ciężko, bo jeszcze nie sezon...



    --
    Nic nie zostało wybaczone!
  • b.bujak 05.07.19, 22:37
    dyzurny_troll_forum napisała:

    > kotejka napisała:
    >
    > śliwki węgierki
    > ale może być ciężko, bo jeszcze nie sezon...

    jak śliwki to palinka... może być przed sezonem

    --
    5/4 Polaków nie zna się na ułamkach!
  • ingryd 05.07.19, 22:32
    Najwazniejsze : aszu lub/î szamorodni
  • daniela34 05.07.19, 22:43
    Oj, tak, tak. Właśnie się przekonałam, że za mało butelek przywiozlam z ostatniej wyprawy.
  • nenia1 06.07.19, 08:26
    Gdybyście mieli możliwość zrobienia ogniska plus mielibyście kociołek polecam slambuc, który miałam przyjemność parę razy jeść na Węgrzech w lokalnych kuchniach domowych na wielkiej nizinie węgierskiej, gdzie moim zdaniem, mają również najlepsze gulasze. Danie nie wygląda tak dobrze jak smakuje, i świetnie komponuje się z gulaszem, najlepiej również z kociołka.
    Jeśli robicie zimną płytę polecam kolbasz, kiełbasy są do kupienia w Polsce, jak nie jem właściwie kiełbas, to na tą zawsze się skusze, jeśli nie lubisz pikantnych to nie kupuj csipos.
    Poza winami oczywistymi polecam te z piwniczki Thummerera, podobno można kupić w Lidlu, nie sprawdzałam, bo mam jeszcze zapas z Egeru.
    Z deserów oprócz polecanych tu naleśników,można zrobić samloi galuskę, ale jest dość pracochłonna.
    Na Węgrzech popularne są również zupy rybne z kluskami o nazwie galuska (nie mylić z deserem o podobnej nazwie), oraz nieco specyficzny rosół ujhaz.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka