Dodaj do ulubionych

E-mama kupuje miód?

06.07.19, 16:12
Chce kupić miód na wakacjach na wsi jestem.

I jaki brać? Wielokwiatowy, spadziowy faceliowy ,lipowy?

Kupujecie? Jesli tak to jaki i gdzie?
Edytor zaawansowany
  • iberka 06.07.19, 16:14
    Kupuję. Najbardziej lubię nawłociowy.
  • bistian 06.07.19, 16:22
    Taki, który najbardziej smakuje. Jeżeli ktoś jest uczulony na pyłki, to najlepiej miody z jednej rośliny, więc wrzosowy, nawłociowy, czasami rzepakowy, a nawet z fasoli, jeżeli pszczelarz ma jej dużo w okolicy i nic ponadto.
    Kupić od dobregi pszczelarza, w sklepach potrafią być mieszane z importowanym miodem nieznanego pochodzenia.
  • andaba 06.07.19, 16:23
    Kupuję, ale od znajomego. Wielokwiatowy.
  • marrant 06.07.19, 16:31
    Kupuję dużo i różne. Wielokwiatowy jest techniczny i nie kupowałabym go od chłopa chyba, że tanio. Najbardziej lubię koniczynowe, wrzosowe, tymiankowe i spadziowe, ale te ostatnie najlepsze są w Grecji niestety.
  • lucky1983 06.07.19, 16:44
    Tymiankowy zawsze kupuje w Grecji kiedyś kupiłam na Cyprze i był zupełnie inny w smaku.
  • 1papryczka.chili 06.07.19, 16:48
    Ja ostatnio kupiłam jak bylismy na Roztoczu: mniszkowy, gryczany, spadź i kwiaty leśne. Pan ma pasiekę wędrowną i wysyła również miody kurierem. Na pewno zamówię bo pyszne.
  • boo-boo 06.07.19, 16:52
    Kupuję- malinowy przeważnie lub lipowy. To jaki miód to zależy w jakim celu go chcesz.

    --
    "All I ever wanted _ All I ever needed _ Is here in my arms _ Words are very unnecessary _ They can only do harm "
  • wapaha 06.07.19, 17:18
    Kupuję- mam trzy różne sprawdzone pasieki ( znajomi, rodzice znajomych)
    Kupuję zazwyczaj wielokwiatowy, lipowy,akacjowy. Największy niewypał to gryczany. Bleeeehh
  • qwirkle 06.07.19, 18:25
    wapaha napisała:

    > Największy niewypał to gryczan
    > y. Bleeeehh
    Tu się nie zgodzę. Ja uwielbiam miód gryczany! ma ostry dosyć smak; smakuje prawie jak miód kasztanowy (z kasztanów jadalnych)
  • wapaha 07.07.19, 11:38
    Nie ma się z czym zgadzać czy nie, napisałam który jest dla mnie niewypałem wink Mi on pachnie gnojem. Serio.
  • nenia1 06.07.19, 17:37
    Kupuję dość sporo, bo zupełnie nie używamy cukru, tylko miodu, u znajomego, zarejestrowanego pszczelarza, najczęściej lipowy i akacjowy, nieco mniej rzepakowego i spadziowego.
  • pasquda77 06.07.19, 17:44
    Kupuję czasem u dobrego pszczelarza z okolicy najchętniej wielokwiatowy jasny , ciemny jest zbyt intensywny , ewentualnie lipowy.
  • wapaha 06.07.19, 18:08
    z ciekawości - ile używasz w ciągu roku ? ja zauważyłam, że co rok to więcej. W tamtym roku poszło nam chyba 7 słoików
  • nenia1 06.07.19, 18:16
    Ja sama nie tak dużo, ale partner sobie nie żałuje, jest amatorem kawy i słodzi ją miodem, tak samo dosładza koktajle, więc średnio idzie nam około 1,5 do nawet 2 słoików miesięcznie. Tak sądzę, bo nie liczyłam, ale z 20 słoików kupujemy na pewno. Z tym, że on nie je żadnych słodyczy, czekolad, ciast, słodkich owoców i ogólnie dość mało je smile
  • wapaha 07.07.19, 09:17
    My miodem dosładzamy tylko zimą i tylko herbatę. Ja miód toleruję tylko na pieczywo i do owsianki . Jesteście miodożercy smile
  • nenia1 07.07.19, 09:22
    U mnie idzie przez cały rok. Za to właściwie kompletnie nie solimy i muszę powiedzieć, że to też ma swoje minusy, bo teraz większość obiadów u innych i w restauracjach wydaje mi się przesolona smile
  • wapaha 07.07.19, 11:40
    To prawda, ja solę ale niewiele i też inne potrawy wydają mi się przesolone ( w sensie nie z mojej kuchni, bo w restauracjach mało bywam)
  • miriam_73 06.07.19, 18:23
    My ogolnie malo slodzimy, jesli juz to wlasnie miodem. Ja kupuje akacjowy w litrowych sloikach Teraz konczymy sloik kupiony w maju. Kupuje akacjowy zawsze w tym samym miejscu bo od lat nie mam po nim sensacji. Uczula mnie lipa, wiec po nawet niektorych wielokwiatowych mam przekichane. Z Hiszpanii przywozimy natomiast miod pomaranczowy i cytrynowy - w Andaluzji bardzo popularny a czasem dostaje francuski lawendowy.
  • boo-boo 06.07.19, 20:02
    To tak jak my. Słoik litrowy starcza mi na lekko ponad miesiąc- 4 osoby.

    --
    "All I ever wanted _ All I ever needed _ Is here in my arms _ Words are very unnecessary _ They can only do harm "
  • miriam_73 06.07.19, 18:04
    Kupuje akacjowy, bo lubie i ma delikatny smak, na zime zawsze mamy zapas wrzosowego na wwypadek przeziebienia i lubimy - kupujemy na Mazurach w Glodowie u p. Gworka rzepakowy z cynamonem - uwielbiam do herbaty, albo z ciepla woda i cytryna zima.
  • bi_scotti 06.07.19, 18:20
    Buckwheat honey rulez! Wszedzie na swiecie smile Wlasciwie wszelkie inne miody akceptuje wylacznie gdy buckwheat jest z jakiegos powodu not available ... Cheers.

    --
    "There is a crack in everything, that's how the light gets in"
    Leonard Cohen
  • kotekfelek 08.07.19, 10:42
    Und das kann man nicht einfach auf Polnisch schreiben, weil dann alle wissen würden, dass du gerne Buchweizenhonig magst? Czy slowo gryka nagle z glowy wylecialo, swiatowa kobieto?
  • crea.tura 06.07.19, 18:41
    ja bardzo lubię spadziowy smile ale który najbardziej posmakuje Tobie - nie wiem. najlepiej kupić dwa smile albo trzy!
  • lucky1983 06.07.19, 18:57
    Znam klasyczne gryczany czy lipowy od zawsze. Lubie wielokwiatowy spadziowy brałam przy okazji poważnej infekcji dróg oddechowych akatualnie na rynku jest sporo gatunkow miodu od gryczanego rzepakowego poprzez faceliowy czy malinowy. Stad moje pytanie.
    Zdecydowalam się na lipowy wielokwiatowy i faceliowy😉
  • qwirkle 06.07.19, 19:58
    Facelia pieknie pachnie, to i miód pewnie będzie pyszny!
  • lucky1983 06.07.19, 20:32
    Tak spróbowałam pyszny. Choć ja bardzo lubię miód np z pieczywem.
  • qwirkle 07.07.19, 15:01
    A próbowałaś miód z kawałkiem plastra?

    Taki odcięty kawałek plastra z miodem jest pyszny!
  • memphis90 08.07.19, 08:59
    W sensie plaster ma się jeść?

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • raczek-nieboraczek 07.07.19, 16:30
    jak rozpoznać malinowy ??
  • sasha_m 06.07.19, 18:46
    Kupuję lipowy, od lat w tej samej pasiece. Testowałam różne, lipowy smakuje nam najbardziej.
  • 21mada 06.07.19, 20:07
    Emama ma własna barć.
  • boogiecat 07.07.19, 13:47
    Ja mam z sasiadami wlasny miod- na dachu budynku mamy 4 ule i w tym roku zrobilismy 30 kg miodu

    --
    Pragnienia sa nieskonczone, ale zycie jest najwazniejsze.
  • 21mada 06.07.19, 20:08
    Akacjowy lub lipowy.
  • kosmos_pierzasty 06.07.19, 20:11
    Akacjowy kupuję najczęściej, bo te wszyscy lubimy. Sama najchętniej jem spadziowy albo wrzosowy.
  • kosmos_pierzasty 06.07.19, 20:12
    Lawendowy też jest super.
  • ga-ti 06.07.19, 23:44
    Kupuje, bardzo lubi. Od znajomych. Uważaj, na tych wakacyjnych handlarzy, masz pewność, że miód mają dobry, nie oszukują?
    Wielokwiatowy z domieszką rzepakowego (akurat taki był, sam rzepakowy jest prawie biały), lipowy też, spadziowego nie, bo znajomi nie mają albo mają bardzo mało, więc się nie załapujemy. Lubimy bardzo malinowy, ale trudno dostać nieoszukany. Gryczany na serce ponoć dobry, taki ciemny jest i wyrazisty w smaku.
    Za bardzo nie wierzymy w różnorodne wymyślne smaki, choć nie są niemożliwe wink
  • bistian 07.07.19, 08:32
    ga-ti napisała:

    > Lubimy bardzo malinowy, ale trudno dostać nieoszuk
    > any.

    Trudno otrzymać miód malinowy, więc z udziałem pyłku z malin 50% w całym pyłku w miodzie. Maliny mają małą wydajność, w tym momencie kwitnie wiele roślin. Obawiam się, że nikt nie ma miodu malinowego, każdy jest "sfałszowany" wink

    Podobny problem jest z miodem z mniszka, tam jest jeszcze mniejsza wydajność z hektara, ale za to są pastwiska w dużych ilościach, więc jeśli pszczelarz ma małe ramki i bardzo pilnuje porządku w ulu, może taki miód mieć i takich pasiek może być z 10 rocznie w całej Polsce. smile
  • iimpala 07.07.19, 00:16
    a ten, od kogo chcesz kupić, nic ci nie może doradzić?
    Kupuje. Mąż ma w pracy kumpla, którego dziadek ma pasiekę więc co jakis czas kilka słoików przywiezie. Albo na lokalnym bazarku, gdzie przyjeżdża miodziarz z Mazur gdzies. Ona ma także wosk itp, można kupić.
    W sumie to najmniej cenię wielokwiatowy. Spadziowy był kiedyś cenny, kupuję. lipowy to chyba na przeziębienia polecany.
    Teraz mam gryczany.
  • ajaksiowa 07.07.19, 06:30
    Właśnie zamówiłam spadziowy i akacjowy na sezon zimowy,chlebek z masłem i miodem_pychota! 😍

    --
    ,,Oddajemy sprawiedliwość w ręce skazanych,,to Twój ideał?
  • fawiarina 07.07.19, 07:46
    Faceliowy! Jest pyszny!
  • chococaffe 07.07.19, 08:22
    Czy ktoś wie jak rozpoznać miód, którego nie robiły pszczoły dokarmiane cukrem(syropem)? Teoretycznie taki syrop też może być eko, więc sam certyfikat niczego nie gwarantuje.

    Jesteśmy zdani tylko na słowo pszczelarza?
  • raczek47 07.07.19, 08:29
    Uwielbiam miód,jem często.Pierwsz poranna kawa zawsze musi być z miodem i cynamonem,lubię mieć dwa,trzy różne w domu.
    Obecnie mam malinowy i akacjowo-faceliowy.Kupuję tylko że sprawdzonych źródeł,nigdy w markecie.
  • chococaffe 07.07.19, 08:33
    A jak sprawdzasz te źródła i skąd pewność, że nie dokarmiają pszczół cukrem? To podobno masowe zjawisko nawet u "małych" pszczelarzy.
  • raczek47 07.07.19, 08:40
    Mam znajomych pszczelarzy (znajomych znajomych🙂) i wiem,że ich miód jest ok.
  • chococaffe 07.07.19, 08:59
    Czyli na słowo honorusmile
  • nenia1 07.07.19, 09:15
    Ja patrzę również na krystalizację, wszystkie moje miody się krystalizują, rzepakowy właściwie od razu jest skrystalizowany, a reszta w zależności od gatunku, ale jeśli miód stoi mi pół roku to nie ma bata, praktycznie cały słoik jest skrystalizowany. Jak miód jest w stanie płynnym to leją łyżeczką w słoiku robi się wzniesienie, po tym też można poznać. Osobiście dobry miód rozpoznaję również smakowo, zazwyczaj lekko drapie mnie w gardle i jest na samym końcu doznań smakowych, lekko cierpki.
    Podobno działa też "test mleka" czyli w świeżym gorącym mleku rozpuścić łyżkę miodu. W przypadku miodu cukrowego mleko się zważy, z prawdziwym miodem to się nie zdarzy.
  • chococaffe 07.07.19, 11:15
    Na zwykłym mleku, nie "prosto od krowy", też test wyjdzie?

    p.s. cukrowe też się krystalizują
  • nenia1 07.07.19, 13:05
    Ale cukrowe krystalizują się inaczej, krystalizacja jest drobnoziarnista, a czasami przypomina gęsty, lepki syrop. Natomiast co do 100% pewności to pewnie można ją zdobyć wyłącznie po badaniach chemicznych lub samemu produkując, w innym przypadkach może się wyłącznie posiłkować różnymi sposobami, które jednak nie dadzą nam 100% pewności, jednak gdy ktoś dba o renomę, jest ceniony na rynku i spełnia wyśrubowane normy certyfikatów szansa na dobry produkt znacznie rośnie, co się tyczy całej żywności.
  • bistian 07.07.19, 11:57
    nenia1 napisała:

    > Ja patrzę również na krystalizację, wszystkie moje miody się krystalizują, rzep
    > akowy właściwie od razu jest skrystalizowany, a reszta w zależności od gatunku,
    > ale jeśli miód stoi mi pół roku to nie ma bata, praktycznie cały słoik jest sk
    > rystalizowany.

    Miód kremowany nie krystalizuje się, a raczej krystalizuje bardzo drobno. Polega to na tym, że się kontroluje krystalizację, mieszając miód, dopiero po tym, wlewa do słoików. Można cały rok smarować, nie robi się bryła.
  • rozalia_olaboga 07.07.19, 13:10
    A dlaczego niby miód na cukrze miałby mleko warzyć? Jakoś nie wierzę w taki test...
  • bistian 07.07.19, 11:52
    chococaffe napisała:

    > A jak sprawdzasz te źródła i skąd pewność, że nie dokarmiają pszczół cukrem? To
    > podobno masowe zjawisko nawet u "małych" pszczelarzy.

    Mądry pszczelarz nigdy nie dokarmia cukrem, najwyżej odwiruje jedną ramkę mniej z ula, jeśli pada dłużej. Pszczoła ma swoje fazy rozwojowe. Najmłodsza karmi mleczkiem larwy, potem już nie potrafi. Pszczoła, która przerabia cukier, jest słaba i nie nadaje się już do niczego, a na pewno nie do przezimowania. Dlatego wcześniej się zaczyna przygotowywać do zimy z cukrem, żeby po tym wygryzło się dosyć młodej pszczoły przed zimą, a pszczoły latające na wrzos, mogą dostać ramki z innego ula. Trochę kombinacji w tym jest.

    Są tacy, którzy mieszają miód, już poza ulem, ale karmienie cukrem się nie opłaca.
  • boogiecat 07.07.19, 13:51
    Choco, tak wiekszosc malych pszczelarzy dokarmia syropem cukrowym, my mielismy takiego ktory nam pomagal na poczatkach naszej przygody z miodem i tez kazal dokarmiac cukrem, w tamtym roku wiekszosc pszczol nam zdechla zreszta, w tym roku znalezlismy innego pszczelarza do pomocy i teraz dokarmiamy syropem z ich wlasnego miodu, bo duzo tego miodu naprodukowaly
    Ale nie wiem jak rozpoznac czym sa dokarmiane, zapytam bo sama nie zauwazylam roznicy

    --
    Pragnienia sa nieskonczone, ale zycie jest najwazniejsze.
  • sniyg 07.07.19, 16:31
    Dokarmiają ale na zimę, po odebraniu miodu.
  • raczek-nieboraczek 07.07.19, 16:35

    mój tato w tym roku dokarmiał,
    początek sezonu bardzo deszczowy był i pszczoły nie miały co zbierać
  • chococaffe 08.07.19, 07:57
    boogiecat, raczek - a to prawda, że kiedy są karmione to potem im się nie chce latac po kwiatkach bo po co?
  • chococaffe 07.07.19, 08:36
    Zawsze mam gryczany i lipowy. A oprócz tego 1-2 słoiki innego rodzaju (pomarańczowego, wrzosowego, lawendowego, tymiankowego, faceliowego - jak się przydarzy). Kupuję różnie, intuicyjnie.
  • afro.ninja 07.07.19, 11:58
    Gryczany.
  • esme83 07.07.19, 13:12
    Najbardziej smakuje mi gryczany, a na przeziębienia najlepszy jest spadziowy.
  • rozalia_olaboga 07.07.19, 13:16
    Tak, jakiś kilogram miesięcznie. Lubimy wyraziste smaki, wiec często kupuję spadziowy i gryczany.
  • rosapulchra-0 07.07.19, 15:15
    Manukę.

    --
    Jeśli cos zdarzyło sie raz- mozliwe, ze zdarzy sie ponownie, ale jesli cos zdarzylo sie juz dwa razy- na pewno zdarzy sie po raz trzeci. by eulalia_bardzo_przecietna
  • jusytka 07.07.19, 16:13
    Tak i gdzie na etykiecie jest nazwisko pszczelarza, najczęściej bezposrednio u niego. Lubię weekendy w gospodarstwie agroturystycznym więc łącze przyjemne z pożytecznym.

    --
    ***Gwiazdy 2001*** - miejsce spotkań dla rodziców młodzieży w wieku licealnym
    Austria - miejsce spotkań dla pasjonatów tego kraju

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka