Dodaj do ulubionych

Kurczak ekologiczny - ciąg dalszy.

11.07.19, 12:02
Z kurczaka ekologicznego pozostał korpus.
Czy można z niego zrobić coś innego niż "na rosół"?

--
Nie dam się wygasić!
Edytor zaawansowany
  • mona-taran 11.07.19, 12:19
    Poszukaj wątku o 7 życiach kurczaka, powinna być tam jakaś inspiracja :p
  • maly_fiolek 11.07.19, 12:28
    Wszystko co da się zrobić na rosole, krupnik, ziemniaczaną, warzywną, pomidorówkę. Dodaj do tego kawałek wołowiny, bedzie lepiej. Moja teściowa dodaje jeszcze rapki kurze, jest poprawa smaku.
  • katja.katja 11.07.19, 13:10
    Czyli tylko zupa wchodzi w grę sad

    --
    Nie dam się wygasić!
  • maly_fiolek 11.07.19, 15:42
    Z korpusu? Nie widzę innej możliwości niż zupa.
  • cruella_demon 11.07.19, 12:46
    Chyba logiczne, że tylko wywar na zupę, chyba, ze będziesz żreć kości.
  • katja.katja 11.07.19, 13:10
    Trochę tam mięsa jakiegoś jest.

    --
    Nie dam się wygasić!
  • majenkir 11.07.19, 16:55
    To obciućkaj wink.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
    Abby&Prada
  • mia_mia 11.07.19, 13:17
    Ugotuj bulion, obskub mięso i zrób jakieś kaszotto czy risotto, ostatecznie sos do ziemniaków.
  • szafireczek 11.07.19, 13:23
    Ten korpus jest jeszcze dobry po takim czasie? Jeśli tak, to wypada odzyskać chociaż część nakładu na jego wyhodowanie, (hodowle eko są mniej eko, bo jednak więcej zużywają zasobów). Zrób galaretkę z warzywami + ew. jajko - tylko chyba też ekologicze, aby podtrzymać trend...
  • katja.katja 11.07.19, 13:44
    Korpus od razu poszedł do zamrażarki.

    --
    Nie dam się wygasić!
  • eat.clitoristwood 11.07.19, 13:27
    będzie Afrikakorps.
  • lilia.z.doliny 11.07.19, 13:45
    gazeta. snilos mi sie dzisiaj wink

    --
    Wielu z uczniów, którzy musieli przeczytać wszystkie 4 tomy "Wojny i pokoju" żałowało, że w pojedynku zginął Puszkin, a nie Tołstoj.
  • katja.katja 11.07.19, 14:16
    W jakiej postaci? Mam nadzieję, że nie kurczaka, a przynajmniej nie korpusu.
    A tak a' propo nie polecam. Mięso (pierś i nóżki) niezbyt smaczne, takie chude, lepiej smakują udka z normalnego kurczaka. I przy okazji są większe.

    --
    Nie dam się wygasić!
  • snakelilith 11.07.19, 15:03
    Pewnie kazali temu kurczakowi chodzić w wąskich rurkach, dlatego udka takie małe. big_grin Ty to rąbnięty jesteś dokładnie, nawet na kurczkach się wyżywasz.
    I nie, to nie był w takim razie ekologiczny kurczak, bo takich na rynku nie ma. Ze względu bowiem na ekologię kurczaki hoduje się dłużej i sprzedaje się je jako pulardy, czyli młode kury. Te są zawsze większe od kurczaków. Pani w Biedronce, czy gdzie tam kupujesz, wcisnęła ci kit, a nie ekologiczne mięso.

    --
    "Mam gdzie indziej włosy smile " - bywalec.hoteli
  • szafireczek 11.07.19, 15:28
    A jaki jest męski odpowiednik pulardy? Pulard?
  • snakelilith 11.07.19, 15:35
    Pulak. wink

    --
    "Jeśli to dziury na dupie, to nie mam nic przeciwko..." - bywalec.hoteli
  • eliszka25 11.07.19, 18:04
    szafireczek napisała:

    > A jaki jest męski odpowiednik pulardy? Pulard?

    Kapłon
  • rulsanka 11.07.19, 18:21
    Snake, w zeszłym roku zaczęłam hodowlę kur. Część kogutków musieliśmy zabić po odchowaniu. Zielononóżki kupione w marcu jako jednodniowe kurczaki miały w chwili uboju 3 miesiące, a ich tuszka (bez flaków, głowy itp) ważyła średnio 1kg! Były karmione ziarnem, zielskiem, dostawały trochę sera. Nie przemysłowymi paszami. Miały dużą wolierę a potem wybieg kilkaset metrów kwadratowych, ruchu im nie brakowało. Tak więc spokojnie może być kurczak ekologiczny o wadze kilograma i więcej. To nie jest rasa szybko przybierająca na wadze, na pewno w przypadku ras mięsnych tuszki byłyby jeszcze bardziej okazałe.

    --
    www.siepomaga.pl/uratujemy-amelie
  • snakelilith 11.07.19, 19:49
    Może być, ale normalnie ekologiczne kury nie ubija się poniżej 120 dni, co nie znaczy, że tego nie mogłaś we własnej hodowli zrobić. Przeczysz jednak tezie gazeciarza, że ekologiczne kury, czy kuraczki są chude, bo nawet twoje, młodsze, nie były chudsze od zwykłych.

    --
    "Pewnie ze mogą być lepsze gdyż faceta bolą jajka od jazdy na koniu a kobita ma z tego przyjemność bo ja klepie po kopytku." - bywalec.hoteli
  • rulsanka 11.07.19, 21:54
    One były bardzo chude, zero tłuszczu, skóra jak papier, tylko po prostu zaskakująco ciężkie.

    --
    www.siepomaga.pl/uratujemy-amelie
  • lilia.z.doliny 11.07.19, 15:11
    nie. nie kurvzaka

    --
    Wielu z uczniów, którzy musieli przeczytać wszystkie 4 tomy "Wojny i pokoju" żałowało, że w pojedynku zginął Puszkin, a nie Tołstoj.
  • mildenhurst 11.07.19, 17:01
    Galaretę.
  • katja.katja 11.07.19, 17:18
    To już jest jakiś pomysł. Daj przepis.

    --
    Nie dam się wygasić!
  • eliszka25 11.07.19, 18:11
    Jeśli bardzo nie chcesz zupy, to galareta jest dobrym pomysłem, choć ja często wykorzystuję bulion jako bazę do sosów. W risotto też można wykorzystać.

    Na galaretę gotujesz wywar jak na rosół. W zależności od tego, co lubisz, dodajesz czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk czy co tam innego wolisz. Ja wrzucam też warzywa, jak do rosołu, czyli kawałek selera, pora, marchew i pietruszkę oraz opaloną na kuchence małą cebulkę (nie kładź bezpośrednio na płytę, bo nie doszorujesz, na folii aluminiowej się ładnie upiecze). Do wywaru z samego korpusu musisz dodać żelatyny, bo ci się nie zetnie. Ilość żelatyny musisz dostosować do tego, ile ci wyjdzie tego wywaru.
  • katja.katja 11.07.19, 19:12
    Zobaczymy, może wyjdzie, nigdy nie robiłam, choć lubię.

    --
    Nie dam się wygasić!
  • eliszka25 11.07.19, 19:58
    Galaretę ogólnie dość trudno schrzanić. Dopraw wywar tak, jak lubisz, żeby było dla ciebie smaczne, a na koniec wymieszaj z żelatyną zgodnie z instrukcją z opakowania. Ja używam żelatyny w listkach.
  • mrs.solis 11.07.19, 18:32
    Wygotuj korpus odlub z miesa dodaj marchewke groszek i zrob sobie galarete drobiowa. W takie cieple dni bedzie jak znalazl.

    --
    http://s17.rimg.info/94f1aa849ae7d6fc1cd7782d5aa29dac.gif
  • lalkaika 11.07.19, 20:07
    oklej plastelina w dowolnym kolorze ,ekologiczny swiecznik/lampka nocna/pochujek jakikolwiek.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.