Dodaj do ulubionych

Sałatka na grilla

19.07.19, 12:03
Jaką najczęściej podajecie gościom?
Edytor zaawansowany
  • gulcia77 19.07.19, 12:04
    Różne, ale ostatnio zasmakował mi blanszowany brokuł z serem feta, sosem czosnkowym na jogurcie i pestkami słonecznika.

    --
    "Emancipate yourselves from mental slavery
    None but ourselves can free our minds"
  • arwena_11 19.07.19, 12:27
    przepis poproszę smile

    Ja robię brokuł z makaronem ( rurki ), pomidorami suszonymi, prażonym słonecznikiem - w sosie zbliżonym do Vinegretu.
  • gulcia77 19.07.19, 18:11
    Brokuły blanszuję około 5 minut i wrzucam do wody z lodem. W międzyczasie ubijam jogurt grecki z 5 ząbkami czosnku, solą i pieprzem świeżo mielonym. Wykładam odsączony brokuł na półmisek, posypuję kostkamibfety z zalewy, polewam sosem i sypię tak garść przyprażonego słonecznika na wierzch. 10 minut roboty, a pyszne.

    --
    "Emancipate yourselves from mental slavery
    None but ourselves can free our minds"
  • ginger.ale 19.07.19, 19:49
    Ja podobnie, ale bez sosu jogurtowego, tylko trochę skrapiam oliwą, a na to słonecznik uprażony na suchej patelni.

    --
    come to the dark side, we have cookies!
  • ginger.ale 19.07.19, 19:54
    Nie słonecznik, a płatki migdałów smile

    Słonecznikiem posypuję taką: rukolą+ arbuz (kostki 1cm)+płatki parmezanu, trochę bsosu balsamicznego.

    Można też w wersji szpinak baby + truskawki.

    --
    come to the dark side, we have cookies!
  • sundace46 20.07.19, 10:45
    arwena_11 napisała:

    > przepis poproszę smile

    Naprawdę można być tak hmm bystrym, żeby prosić o przepis na blanszowany brokuł z fetą, sosem czosnkowym na bazie jogurtu ? big_grin OJP big_grin
  • pasquda77 19.07.19, 12:12
    Hit u nas -pomidory w puszce (2 puszki )pokroić w kostkę ( bez puszki ) razem z zalewą przełożyć do miski dodać 1/4 łyżeczki kurkumy , kopiatą łyżeczką mielonego kminku , co najmniej łyżeczkę pieprzu , sól do smaku.Wymieszać z 2-3 łyżkami majonezu i jedną drobno pokrojoną cebulą.
    Kocham ją do karkówki , goście jedzą aż im się uszy trzęsą i zawsze jest zdziwienie :coooo , tyle kminku , przecież ja nie lubię kminku , a to takie smaczne 😁
  • jak_matrioszka 19.07.19, 12:23
    Bo ludzie dziela sie na tych co myśla, że nie lubia kminku i tych co go nie lubia big_grin
  • aerra 19.07.19, 12:28
    Ja np. nie lubię kminku w całości, mielony zero problemu. Bo smak jest ok, nie lubię po prostu nasion kminku w całości.

    --
    super_hetero_dyna: Ojciec (adopcyjny) jest jak krzesło (elektryczne), demokracja (liberalna) albo sprawiedliwość (społeczna).
    <*>
  • pasquda77 19.07.19, 12:38
    aerra napisał(a):

    > Ja np. nie lubię kminku w całości, mielony zero problemu. Bo smak jest ok, nie
    > lubię po prostu nasion kminku w całości.
    >
    Ja też w całości nie lubię , dodaję wyłącznie do ziemniaków jak gotuję wg. Ciesielskiej , przy odlewaniu wyleci razem z wodą a swoje robi 😉
  • czekoladazkremem 19.07.19, 15:35
    Szkoda, że u nas kminek odpada, ja lubię, ale wszyscy w rodzinie nie, nawet do kapusty. Ale zrobię tę sałatkę dla siebie.
  • pasquda77 19.07.19, 15:46
    Czekolada , zrób i podaj idę o zakład że nie wpadną na to , że tam kminek jest 😁
  • cruella_demon 19.07.19, 18:05
    Ja na pewno zrobię, bo wygląda (przepis znaczy smile ) pysznie, uwielbiam takie sosy.
  • pasquda77 19.07.19, 19:36
    cruella_demon napisała:

    > Ja na pewno zrobię, bo wygląda (przepis znaczy smile ) pysznie, uwielbiam takie so
    > sy.
    Daj znać czy smakowało , jak Ci podpasuje to dam Ci przepis na mizerię z ogórków i kminku mielonego , to jest petarda dopiero !😁
  • elenelda 19.07.19, 19:41
    To daj już, bo ciekawa jestem jak połączyć mizerię i kminek.
  • pasquda77 19.07.19, 20:02
    Obrane ogórki szatkuje na plasterki , dodaję sól , jak puszczą sok to odlewam , normalnie wrzucam wszystko na durszlak.Przekładam do miski , dodaję jogurt naturalny , sporą szczyptę kurkumy , czubata (u nas moooocno czubata) łyżeczka mielonego kminku , ok 1/5 cayenne , pieprz czarny "na oko" i na koniec cebula pokrojona w talarki.Mieszamy i doprawiamy do smaku , ma być ostro , kminkowo i żółto od kurkumy.Pyyycha 😍
  • elenelda 19.07.19, 21:34
    Na jaką ilość ogórków ta czubata łyżeczka kminku? Mój mąż twierdzi, że bardzo zaintrygowało go to połączenie i musi spróbowaćsmile
  • pasquda77 20.07.19, 07:09
    2-3 sztuki tych średnich , nie gruntowe , nie węże , tylko te pomiędzy nimi 😉
  • cruella_demon 27.07.19, 19:02
    Zrobiłam pomidory. Potwierdzam, naprawdę pyszne, zwłaszcza jak się schłodzą i przegryzą kilka godzin z cebulą w lodówce.
  • pasquda77 27.07.19, 19:14
    Cieszę się , że smakowało 😘
  • magazynka 20.07.19, 15:53
    Skusiłaś mnie tym przepisem i od razu zrobiłam z jednej puszki. Nawet nieco zmodyfikowałam - dodałam jeszcze pokrojone oliwki, cukinię w kostkę i 3 ząbki czosnku.
    Wyszła BARDZO smaczna, ale ... za dużo sosu!
    W przyszłości zrobię bez zalewy lub ze świeżych pomidorów.
  • iimpala 21.07.19, 02:03
    >Hit u nas -pomidory w puszce

    z opisu - mamałyga. Czyli, bardziej sos niz sałatka. Raczej bleeee
  • czekoladazkremem 21.07.19, 09:02
    Wcale nie bleee, zrobiłam jedną i drugą wczoraj dla gości, naprawdę pyszne. Dzięki, Pasquda77!!
  • pasquda77 21.07.19, 09:14
    Super !Bardzo się cieszę, że smakowało 😊
  • cruella_demon 27.07.19, 22:51
    No sos. Pomidorowy odpowiednik tzatziki (uwielbiam), pycha.
  • tt-tka 19.07.19, 12:23
    Ulubiona mojej mamy - samo zdrowie i bardzo dekoracyjna - papryki w trzech kolorach skroic i wymieszac smile, mozna dodac krople oliwy, ale mozna i bez.
    Ulubiona moja - slodkie pomidory, malosolne ogorki i dymke (cala, bialo-zielona) skroic i wymieszac. Z przypraw sol, niezbyt duzo, jako lepiszcze odrobina majonezu a. oliwy.

    --
    Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
  • asfiksja 19.07.19, 12:28
    U kogoś jem każdą, chwalę i cieszę się, że komuś się chciało podać nie tylko potrawy mięsno-kiełbasiane. My nie grillujemy, mnie się nie chce ani obsługiwać smrodu, ani pilnować w tym czasie małych dzieci. Zresztą w gorące dni jest za gorąco na grilla, a w zimne nikomu się nie chce siedzieć w ogrodzie.
  • bialeem 19.07.19, 14:17
    Znajomi robią genialną niemiecką sałatkę kartoflaną. O ta. www.ciekawakuchnia.pl/austriacka-salatka-ziemniaczana/
    Lepsza jest w wersji z majonezem. W życiu bym nie powiedziała, że to takie dobre.
    Ja lubię brokuły z ryżem, serem, szynką i kukurydzą + majonez.
  • maslova 19.07.19, 14:21
    Moja i gości ukochana:

    Młode ziemniaki - ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w sporą kostkę
    Pomidory - pokrojone w sporą kostkę lub koktajlowe na połówki
    Rzodkiewka - pęczek w grubsze półplasterki
    Zielona cebulka (nie szczypiorek!) - pęczek posiekany
    Kawałki zgrillowanych plastrów boczku - niekonieczne, ale świetnie się komponuje z pozostałymi składnikami
    2-3 ząbki czosnku
    Odrobina majonezu lub jogurtu naturalnego
    Sól, pieprz do smaku
    i KONIECZNIE dużo świeżych liści mięty (oczywiście posiekanych), często daję też inne zioła, jakie mam pod ręką w ogródku.

    Naprawdę pyszna, polecam.
  • ginger.ale 19.07.19, 19:56
    Brzmi smacznie smile

    --
    come to the dark side, we have cookies!
  • kasiaabing 19.07.19, 14:21
    Często robię taką:
    Rukola, arbuz w kostkę, feta w kostkę. Do tego sos: oliwa z oliwek, miód, cytryna.
  • pelissa81 20.07.19, 21:20
    dokladnie! Moje ulubione połączenie - arbuz z fetąsmile Ja robiłam jeszcze z octem balsmicznym
  • elenelda 19.07.19, 15:23
    Z grillowanych warzyw z serem halloumi (też ugrillowanym) albo serem feta. Papryki tniesz na 4 części i wyjmujesz gniazda nasienne, cukinie wzdłuż, czerwoną cebulę na pół, pieczarki w całości - skrapiasz oliwą i na grilla. Po upieczeniu kroisz na kawałki (większe, pieczarki na pół), mieszasz, dodajesz upieczony i pokrojony halloumi albo fetę, można dodać pomidora (trzeba wyrzucić z niego środek, żeby nie puszczał soku. Skrapiasz oliwą, posypujesz świeżym tymiankiem. Soli nievtrzeba, bo ser jest słony. Można dopieprzyć albo wkroić drobno posiekaną, świeżą papryczkę chili.
    Druga to ulubiona salsa mojego męża - drobno posiekany ananas, świeża chili, świeża kolendra, czerwona cebula (wszystko pokrojone w bardzo drobną kostkę). Doprawione do smaku odrobiną soli i ew. cukru.
    I moja ulubiona: sałata, rukola, gruszka, orzechy włoskie, ser kozi pleśniowy, pomidorki koktajlowe z vinegretem z musztardą francuską.
  • maeve_binchy 19.07.19, 18:46
    Wreszcie jakies bez majonezu, zapisuje. A z arbuzem (post wyzej) tez robie

    --
    Miś 29.06.2008, Busia 19.07.2011
    http://tinyurl.com/5edc7k
  • elenelda 19.07.19, 18:55
    No to masz jeszcze jedną, którą bardzo lubię: upieczoną (ugrillowaną) paprykę obrać ze skórki, pokroć wzdłuż na spore kawałki, posypać pokruszoną fetą, uprażonymi płatkami migdałów, posiekaną natką pietruszki. Popieprzyć i skropić oliwą.
  • elenelda 19.07.19, 19:04
    A do salsy z ananasa jeszcze dodaje się sok z limonki
  • filga 19.07.19, 19:59
    Ale trochę octu winnego lub innej kwasnosci
  • czekoladazkremem 19.07.19, 15:42
    U mnie jest taki problem, że nie chcą jeść nowości, nawet młode pokolenie. Jak zrobię coś z nowego przepisu, z nietypowymi składnikami, to zaraz jest kręcenie nosem, że udziwnione, że po co, a imbir to niedobry, rukola też, kolendra fuj. Najlepiej żeby sałatka była z majonezem, vinegret też niedobry. Ostatnio zrobiłam sałatkę z tego przepisu (nie na grilla)- wielkiezarcie.com/przepisy/alll-salatka-makaronowa-30054518 - naprawdę dobra, taka lekka - nie smakowała sad Szlag mnie już trafia na to wymyślanie.
  • elenelda 19.07.19, 18:32
    To może spróbuj sałatek ziemniaczanych? Moja córka sałatki z warzyw grillowanych nie lubi, ale wszelkie sałaty z vinegretem, sałatki ziemniaczane już tak. Lubi pomidory pokrojone w drobną kostkę (wcześniej sparzone, obrane ze skóry i pozbawione soku i pestek ze środka, musi być sam miąższ) z czerwoną, posiekaną cebulką, bazylią, solą i pieprzem z dodatkiem dobrej oliwy. A jak bardzo kręcą nosami to podawaj im ogórki małosolne albo niech towarzystwo się wykaże inwencją i samo coś wymyśli.
  • vivyan 21.07.19, 08:05
    To prawda, ziemniaczane większość osób lubi. Robię taką, zawsze wszystkim smakuje: ugotowane młode ziemniaki pokrojone w kostkę, ogórek małosolny pokrojony w kostkę (proporcje dowolne, najczęściej daję trochę więcej ziemniaków niż ogórków), do tego sos: jogurt grecki + odrobina musztardy+ odrobina majonezu (opcjonalnie)+ przeciśnięty czosnek (na duży kubek jogurtu), sól i pieprz do smaku i obowiązkowo dużo koperku.
  • elenelda 19.07.19, 18:37
    A klasyczną, grecką zjedzą? Sałatki majonezowe do mięs z grilla to dość ciężki zestaw.
  • lumeria 19.07.19, 22:48
    > a imbir to niedobry, rukola też, kolendra fuj.

    Akurat te składniki dla wielu osób są fuj. Ja za młodu imbru i kolendry nienawidziłam, bo smakowały mi jak mydło. Wygrzebywałam z dania jeśli byłam zmuszona do jedzenia tego ohydztwa.

    Rukola, cykoria, brukselka i czasami jarmuż były dla mnie tak gorzkie, ze niejadalne. Brukselka czasami aż parzyła mi usta.

    Jaki masz problem z robieniem tradycyjnych sałatek, które rodzina lubi?
  • reinadelafiesta 20.07.19, 00:49
    Lumeria
    Ostatnio słyszałam, że odczuwanie smaku kolendry jak mydlanego, jest kwestią genetyki.

    --
    Żeby dojść do źródła, trzeba iść pod prąď
  • takamania 19.07.19, 16:55
    Ślepa jestem czy nie ma mojego wpisu o gotowych sałatkach z Lisnera?
  • elenelda 19.07.19, 18:34
    Chyba nie ma, ale byłsmile
  • takamania 19.07.19, 20:14
    elenelda napisała:

    > Chyba nie ma, ale byłsmile
    Uff nie zwariowałam na starość. Przed urlopem jestem to drążyć nie będę. W temacie sałatek , na codzien nie kupuje gotowców ale jak ktoś cb lubi na bazie majonezu to te właśnie z jajkiem i kurkami oraz ziemniaki z koperkiem są całkiem smaczne. Przypomniało mi się coś co jadłam w restauracji : młode ziemniaki zamarynowane wcześniej w oliwie z octem winnym, koperek, papryka , rukoloa (zamieniam na rzymską), ogórek małosolny plus sól , pieprz, i oliwą.
  • lumeria 19.07.19, 18:55
    Troche egzotycznia ale bardzo prosta - mango (nie musi być dojrzale) i ogórek pokrojony w kostkę, delikatnie przyprószone papryczka chili i pokropione limonka.

    Ja do tej sałatki używam tez inne niezupełnie-dojrzale owoce - truskawki, brzoskwinie, melon.

    Przyprawę można kupić gotowa czasami, wtedy jest jeszcze łatwiej.
  • elenelda 19.07.19, 21:47
    Czekolado, jeszcze coś od mojego męża (twierdzi, że będzie smakować Twoim tradycjonalistomsmile.
    Sałata rzymska, kromki bagietki skropionej oliwą i ugrillowanej na złoto (możesz je pokroić na drobniejsze kawałki grzanek albo zostawić w formie kromek) i do tego dressing, który robi cały smak: wymieszać 3-4 łyżki majonezu, 50 ml białego wytrawnego wina, 3 łyżki drobno startego parmezanu, drobno pokrojony, przesmażony i odsączony z tłuszczu boczek, sól, pieprz do smaku. W misce układasz liście sałaty, zalewasz dressingiem i na to grzanki.
  • crea.tura 19.07.19, 23:29
    Ziemniaczana - jadłam w Hiszpanii, sama bym takiego czegoś nie wymyśliła a gdybym w internecie przeczytała przepis to podeszłabym do niego sceptycznie: młode ziemniaki pokrojone w kostkę, dużo szczypiorku albo dymki, przesmażony boczek również pokrojony w kostkę i clue całej sprawy - pomarańcza w kostkę, obrana z błonek. No po prostu cudowna. Nawet można boczku nie dawać smile
    z kaszy gryczanej - pracochłonna, bo dużo składników drobno pokrojonych, ale bardzo syta i każdemu smakuje. kasza gryczana gotowana raczej krócej, dużo cebulki dymki drobno pokrojonej, suszone pomidory, oliwki, brokuły porwane w bardzo niewielkie różyczki, prażony słonecznik i dużo pietruszki. opcjonalnie pieczony burak pokrojony w kostkę
  • summerland 20.07.19, 01:27
    Mi posmakowala taka:
    - makaron kokardki
    - mix salat
    - pomidory suszone w oleju (pokrojone)
    - sol, pieprz
    - troche octu balsamicznego wymieszanego z olejem z pomidorow
    - na wierzch posypac uprazonymi pestkami slonecznika
  • pelissa81 20.07.19, 21:22
    to najlepszy basic do różnych wariantow
    - makaron
    - pomidory suszone w zalewie np. z pestkami dyni
    - feta/kurczak/łosoś/jajko
    - brokuł
    +mix sałat dla objętości
    big_grin zawsze wychodzi
  • summerland 20.07.19, 22:26
    Tak, nawet nie myslalam, ze to takie dobre bedzie. Ocet balsamiczny tez robi swoje ale trzeba z nim bardzo ostroznie.
  • 1papryczka.chili 20.07.19, 16:15
    Surowy kalafior pokrojony drobno, kukurydza, pęczek koperku, czosnek, sól, majonez. Pyyyyycha. Ta znika zawsze jako pierwsza. Niektórzy dodają do niej jeszcze świeżego zielonego ogorka.
  • pasquda77 20.07.19, 20:36
    1papryczka.chili napisał(a):

    > Surowy kalafior pokrojony drobno, kukurydza, pęczek koperku, czosnek, sól, majo
    > nez. Pyyyyycha. Ta znika zawsze jako pierwsza. Niektórzy dodają do niej jeszcze
    > świeżego zielonego ogorka.
    Robię bardzo podobną , bez kukurydzy i czosnku , ale zaś dużo kminku mielonego 😁😁😁 ale mi ochoty narobiłaś...
  • sko.wrona 27.07.19, 23:07
    Surowy brokuł drobno posiekany, jabłko, ewentualnie czerwona papryka, w sos to oliwa z octem balsamicznym i łyżeczką miodu.

    Carpaccio z gotowanych buraków. Buraki kroję na plasterki układam na talerzu, posypuję posiekanymi orzechami włoskimi, pokruszoną fetą, kropię oliwą i polewam zagęszczonym octem balsamicznym.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka