Dodaj do ulubionych

Ciasto na pizzę.

24.07.19, 21:15
Podzielicie się przepisem na pewniaka, "który zawsze wychodzi"? Bardzo proszę.
Edytor zaawansowany
  • mari.sol 24.07.19, 21:19
    Przepis Kuchni Lidla
  • bywalec.hoteli 25.07.19, 11:50
    mari.sol napisał(a):

    > Przepis Kuchni Lidla
    Czemu aż tyle drożdży?


    --
    Lato smile
  • zuzi.1 24.07.19, 21:21
    www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-do-pizzy-przepis-iii Polecam.
  • mysiulek08 24.07.19, 21:23
    nie podam dokladnych proporcji, ale mąka wysokobialkowa, oliwa, suche drozdze, sol i woda
    mniej wiecej pol litra letniej wody, kg maki, spory chlust oliwy, lyzeczka drozdzy i lyzeczka soli
    wyrabia maszyna do chleba, jak potrzeba to dolewam wody, ciasto ma miec sprezysta konsystencje, po wyrobieniu wkladam na noc do lodowki do wyrosniecia i formuje zimne ciasto (na papierze do pieczenia), bardzo cienkie, pieke na kamieniu
    lezakowanie w lodowce bardzo ale to bardzo poprawia smak, z reszty ciasta pieke 'przegryzki' z serem, kmnikiem i morska sola albo zostawiam jako bige do bagietek lub ciapatty

    --
    Podłość ludzka nie zna granic! drastyczne!
  • triismegistos 25.07.19, 11:48
    O, i to jest dobry przepis!

    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • mysiulek08 26.07.19, 01:21
    Lata doswiadczen😁 ale pomyśl z papierem Twoj, dzieki😁

    --
    Podłość ludzka nie zna granic! drastyczne!
  • huexido 26.07.19, 14:44
    Taki sam przepis mam. Ciasto z lodówki co najmniej 24 jak nie 48h, cudo, cieniutkie ale elastyczne, odpowiednio chrupiace, wychodzi nawet na razowej mące. No i nareszcie nie mam sensacji jak po świeżo wyrabianym.
  • elenelda 26.07.19, 17:11
    Podpisuję się pod Twoim przepisem. Leżakowanie w lodówce, suche drożdże, mąka zero i kamień do pizzy to 90 procent sukcesu.
  • berdebul 24.07.19, 21:26
    facetznozem.blogspot.com/2012/03/juz-nigdy-nie-zamowisz-pizzy-podstawowy.html
    Jedyny słuszny. Zawsze się udaje i pizza jest pyszna.
  • koko8 24.07.19, 21:31
    2 szklanki mąki typ 500 lub 450
    szklanka ciepłej wody
    pół kostki swieżych drożdzy (lub saszetka suchych) rozpuszczonych w ciepłej wodzie
    sól, cukier do smaku
    opcjonalnie łyżka oliwy
    wyrobić, zostawić do wyrośniecia, rozwałkować na blasze
    wink
  • pomidorowazrozgotowanymryzem 24.07.19, 21:36
    Dziękuję! Czytam i wybieram smile Niech Wam los w dzieciach wynagrodzi.
  • mysiulek08 24.07.19, 21:41
    Niech Wam los w dzieciach wynagrodzi

    a bozeuchowaj


    --
    Podłość ludzka nie zna granic! drastyczne!
  • norra.a 25.07.19, 11:43
    Chciałam tylko dorzucić, że moja pizza weszła na zupełnie inny poziom od kiedy kupuję specjalną mąkę do pizzy, od tego momentu już przestałam zamawiać pizzę do domu. Może taka z dobrej pizzerii, świeżo wyciągnięta z pieca jest lepsza (bo przecież z piekarnika wyciągam max 270 stopni) ale moja śmiało konkuruje z taką przywiezioną w pudełku.
  • joanna_poz 25.07.19, 11:46
    dokładnie tak.
    wloska mąka 00 i żadne typ 450 czy 500.
  • triismegistos 25.07.19, 11:50
    450 nie jest taka zła. Jak mi się skończy farina robię z takiej zwykłej i też jest dobra.

    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • marianna1960 25.07.19, 11:57
    Tylko mąka włoska 00 i jak najwyższa temperatura pieczenia i krótki czas pieczenia 10 minut tak jak w przepisie Tekst linka
  • magia 25.07.19, 21:46
    Potwierdzam. 00 jest jedyną słuszną i pizza z niej wychodzi doskonała.
  • marianna1960 25.07.19, 11:50
    Najlepszy przepis na oryginalną włoską pizzę i sos znalazłam tu Tekst linka
  • triismegistos 25.07.19, 11:56
    Dokładnego przepisu nie podam, bo od stu lat robię "na oko", ale podstawią jest dobra mąka (oznaczona jako farina albo 00), letnia woda, oliwa, sól, drożdze. Ciasta na pizzę nie trzeba popychać cukrem. Drożdże mogą być suszone albo świeże, w przypadku tych drugich najpierw robię zaczyn z wody z odrobiną mąki. Jak mi się zrobi takie bąblujące błotko dolewam trochę oliwy, solę, i dosypuję mąki aż będę miała miękkie, ale elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Daję mu rosnąć w lodówce przynajmniej kilka godzin. Czasem, jak nie mam czasu pozwalam mu rossnąć 20 minut w cieple, ale to zdecydowanie nie to.

    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • nickbezznaczenia 25.07.19, 21:37
    Farina to po prostu mąką.smile

    00 jest jak najbardziej istotne.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka