Dodaj do ulubionych

Sok z malin, jak zrobić bez sokownika?

29.07.19, 08:12
Macie jakiś niezawodny przepis?
Chcę zrobić dla taty, który musi dużo pić, a bez choćby kilku kropel soku nie czepi się żadnej wody.
Edytor zaawansowany
  • zosia_1 29.07.19, 08:20
    wsypuję maliny do garnka dosładzam cukrem gotuję aż maliny sie rozpadną, następnie w zależności od ilości czasu , cierpliwości i słoików. Albo biorę sitko i przecieram te pestki, a sam sok pakuję do słoików lub małych buteleczek albo z tymi pestkami ładuję do słoików, zakręcam i przekręcam do góry "nogami" , żeby się wieko zassało.. Ewentualnie jak nie masz tyle cierpliwości sokownik widziałam za 80 zł w Biedronce np.
  • raczek-nieboraczek 29.07.19, 08:31
    zasypuje cukrem i gotuje,
    sok odcedzam, z reszty dżem
  • dorotkamaskotka 29.07.19, 08:37
    Dobrze jest dodać trochę soku cytrynowego. Dobrze działa na wyrazistość smaku i chroni kolor.
  • ichi51e 29.07.19, 08:35
    Coz pamietam z dziecinstwa ze sie te maliny po prostu przez plotno przecieralo. Detali nie kojarze tylko zabawe z plotnem... pewnie w garnku robisz kompot a potem przeciskasz (dlaczegos widze stara biala poduszke bo ksztalt tutki to mialo)

    --
    wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba
  • tylko.bez.hipokryzji 29.07.19, 11:32
    o rany, od lat szukam przepisu. Maliny wieszalo się w płótnie i sok sciekał. Na jakimś etapie dodawało się cukier. Soku(syropu) nie pasteryzowało się, buleki były obwiązane tylko płóciennym "korkiem". Syrop pachniał swieżymi malinami... O rany.... Pokroić bym się dała za taki syrop....
  • mia_mia 29.07.19, 11:16
    Maliny zasypujesz cukrem w dużym słoiku, stawiasz na oknie i za kilka dni masz sok. Wlewasz do garnka, gotujesz i do butelek.
  • danaide 29.07.19, 11:34
    Teraz sprzedaje się specjalne butelki z wkładem/sitkiem w środku. Wrzucasz owoce do sitka, wlewasz wodę. I masz bidon z owocową wodą.
  • 3fanta 29.07.19, 11:44
    Jak byłam w podstawówce to ciotki robiły taksmirkypały maliny do tetrowej pieluchy i zawijały na górze w supeł.Maliny w pielusze gniotły aż wygniotły sok.Potem sok zlewały do gara i mieszały chyba z cukrem a potem pasteryzowały.Tym sposobem powstawał elegancki sok.Bo w pielusze zostawały same pestki

    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/klz9piqv3bf14lza.png
  • rulsanka 29.07.19, 13:04
    Wrzucasz przebrane maliny do słoika, zasypujesz cukrem, wstrząsasz, żeby się trochę zmieszało. Może być w proporcji 1:1 lub trochę mniej cukru. Słoik przykrywasz ściereczką lub zakręcasz. Zostawiasz w ciemnym, ciepłym miejscu na kilka dni. Po tym odcedzasz owoce, a sok można przechowywać w lodówce spokojnie przez kilka miesięcy. Nie pasteryzuję. Taki jest najpyszniejszy i ma najwięcej witamin. W ten sam sposób robię sok z truskawek, porzeczek, pigwowca, wiśni, kwiatów mniszka, orzechów włoskich (jako lekarstwo), brzoskwiń, winogron takich ciemnych kwaśnych oraz derenia.

    --
    www.siepomaga.pl/uratujemy-amelie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka