Dodaj do ulubionych

Poproszę o przepis na konfiturę z wiśni

29.07.19, 20:31
Właśnie wydrylowałam i zaczęłam dusić...a teraz czytam ze jakiś syrop z cukru powinnam zrobić...czy to konieczne czy ten etap można pominąć i kiedy dodać cukier i ile?
Edytor zaawansowany
  • nickbezznaczenia 29.07.19, 20:50
    Można pominąć. Cukru dodajesz teoretycznie kilogram na kilogram, ale ja zawsze daję mniej.
    Zazwyczaj zasypuję owoce cukrem na kilka godzin przed gotowaniem, ale w sumie to nie ma znaczenia.
  • daniela34 29.07.19, 21:03
    Syrop można sobie darować. Ja daję 30 dkg cukru na 1 kg owoców. Jak mam bardzo kwaśne wiśnie to 0.5 kg. I obowiązkowo laskę cynamonu, doskonale pasuje do wiśni.
  • mamtrzykoty 29.07.19, 21:33

    Jeśli miała być konfitura, to syrop konieczny.
    Teraz to możesz sobie zwykły dżem zrobić albo marmoladę wiśniową, ale konfitury już z tego nie będzie.
  • panna_lila 29.07.19, 21:39
    Może dodam, że wiśnie były bardzo dojrzałe i bardzo soczyste

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka