Dodaj do ulubionych

Co do gotowania na parze? Porady potrzebuję

04.08.19, 18:52
Muszę kupić coś do gotowania na parze. Najchętniej duże, na obiad dla czteroosobowej rodziny. Kiedyś miałam takie coś wolnostojące, na prąd, trzypoziomowe, ale plastikowe i cały czas miałam wrażenie, że potrawy smakują tym plastikiem. Poza tym czyściło się to niemiłosiernie. Dodatkowo wydawało mi się, że potrawy z różnych poziomów przyjmują zapachy od siebie. Nie stać mnie na thermomix (babki na onkologii zachwalały również jako urządzenie do gotowania na parze)uncertain
Mam indukcję, myślałam o garnku ceramicznym ze szklanymi nakładkami. Czy to dobry wybór? Dzięki, dziewczyny, z górysmile
Edytor zaawansowany
  • raczek-nieboraczek 04.08.19, 19:02
    durszlak na garnku może być, tylko to małe

    wkład dziurkowy z sokownika

    ikea - garnki z nakładkami

    w gosposi, tesco, leclercu zestaw można kupić,
  • amyszka07 04.08.19, 19:04
    W durszlaku na garnku nie przygotuję jednocześnie mięsa i warzyw. Nie chcę niczego metalowegosmile Nie mam schiz, ale nie. Skoro mam jeść lekkostrawnie podczas chemii, wymyśliłam sobie tę parę i chcę się też dopieścić przygotowaniemsmile
  • bovirag 04.08.19, 19:54
    Thermomix
  • amyszka07 04.08.19, 21:14
    Pisałam w poście startowym- nie stać mnieuncertain
  • unaragazza.bionda 04.08.19, 22:17
    W lidlu jest teraz lidlomix, za jakieś 1600 zł. Ja mam tm, ale jeżeli nie możesz sobie pozwolić na taki zakup to może właśnie lidlomix? Dużo dobrego czytałam o bambusowych koszykach, ale sama takich nie mam.
  • jak_matrioszka 04.08.19, 21:20
    Koszyki bambusowe sobie ludzie chwala. Kup kilka, bo to tanie chyba, i przeznacz jeden na warzywa a inny na rybe, skoro masz aż tak wrażliwe kubki smakowe.
  • vitreous 04.08.19, 21:25
    Ja korzystam z parowaru, nie czuję smaku plastiku, potrawy są smaczne. Możesz z 3 pięter gotowac pojedynczo, elementy plastikowe myję w zmywarce, podstawę oplukuje. To mój drugi parowar, poprzedni tez nie dawał plastikowego posmaku.
    Są też szklane piętra (nie wiem jak to nazwać, te półki na potrawy), zatem może te bardziej by Ci odpowiadały? Ja z kolei bałam się stłuczeń.
    Metalowa nakladka na garnek totalnie się u mnie nie sprawdziła. Są garnki do gotowania na parze, mają wkładki w postaci mniejszego garnka z dziurami, mnie to by nie odpowiadało (sprawdzone w gościach), może z kolei Tobie byłoby wygodne.
  • amyszka07 04.08.19, 21:33
    A jaki parowar masz konkretnie? Ja miałam jakiś tani no name i może dlatego czułam plastik
  • vitreous 04.08.19, 22:00
    @amyszka07, ten konkretnie dobreparowary.pl/parowar-tefal-vitamin-vc4003,6.html

    W system vitamin plus (zachowujący większą ilość witamin) jakoś nie wierzę, ale z czystym sumieniem polecam.

    Kupiony juz jakiś czas temu, nie wiem czy jest jeszcze dostępny w sprzedaży.
    Masz możliwość pozyczenia od kogoś sprzętu by sprawdzić, czy czujesz ten posmak?

    Mój poprzedni parowar kupiłam z kolei za grosze (jakieś 30 zł po przecenie) w Tesco. Wprawdzie było to lat temu wiele, na studiach, wiec gotowanie przede wszystkim tylko sobie, malutki parowarek (ale z 3 osoby by się wyzywlily), firmy botti. Wierz mi, że przeżył ze mną wiele lat i gotował fantastycznie, tych z pewnością już nie ma w sprzedaży, ale zero smaku plastiku (ja bardziej metaliczne wyczuwam), zwykły no name, wykończyłam go zostawiając w wodzie, także można trafić.
  • vitreous 04.08.19, 22:05
    na alledrogo są nowsze, bardziej elektroniczne, mój to ten zielony z powyższego linku

    allegro.pl/kategoria/do-kuchni-parowary-67451?string=Parowar%20TEFAL%20VS%204003&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_DSA_Elektronika_RTV_AGD&ev_adgr=67451%20-%20Parowary&gclid=Cj0KCQjwhJrqBRDZARIsALhp1WQYhjti28SwyjmxdPlJONlpuoEhu-mFSipLiARvYwpMc5WKm4EG1dEaAgrgEALw_wcB&bmatch=engag-global-n-cl-dict4-eyesa-bp-ele-1-3-0730&order=p
  • kyrelime 04.08.19, 21:28
    Ja mam taki zestaw garnków na indukcję i tam można układać poziomowo (są takie siatkowane wkładki jakby). Smak może jednak przesiąkac jedno drugim, bo ta para przecież idzie od dołu do góry przez kolejne poziomy. Ja zazwyczaj gotuję na parze głównie warzywa, a mięso czy rybę wrzucam do piekarnika, piekę pod przykryciem. Ale jakbym miała zalecenia gotowania na parze to mięso dawalabym na dolny poziom, warzywa na górę. Rybę robilabym wtedy osobno. Życzę zdrowia.
  • senin1 04.08.19, 22:10
    ja sobie chwale koszyki bambusowe. mam trzy I jedna pokrywe.

    Jesli nie chce by soki splywaly z gornych do dolnuch warstw, do koszyka wstawiam talerz lub plaska miske I dopiero do niego mieso/warzywa itd. Ma to taka zalete, ze na tej misce moge przyprawic odpowiednio to co gotuje i gotowac np mieso/rybe w marynacie. nic nie splywa, smaki sie nie "mieszaja"

    Tylko kup takie wieksze koszyki, powyzej 30 cm.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka