Dodaj do ulubionych

idiotyczne kulinarne pytanie

10.08.19, 15:48
Mam dzika ochotę na jakieś polskie kluchy (jakiekolwiek w sumie) a chłop własnie postanowił ugotować curry (nie wiem jakie konkretnie ale bardzo dobre je robi od lat, bardzo indyjskie, nie oszukiwane) jakie polskie kluchy mogłyby z tym być jako dodatek (będzie oczywiście ryz i inne side dishes)? Myślicie, ze na parze można w tym sosie moczyć i dadzą rade? Generalnie nie robię nigdy "fusion" ale te kluchy za mną dzisiaj chodzą.
Edytor zaawansowany
  • mamolka1 10.08.19, 15:50
    Kopytka chyba lepsze od parowańców

    --
    www.siepomaga.pl/serce-julka/
  • kaka-llina 10.08.19, 15:54
    No na parze są bliżej chleba a chlebki różnorakie z curry sie je (na pewno będzie bardzo spicy), jakiś daal z soczewicy tez będzie (z soczewica ślakie/kopytka moze nawet by przeszły ale z curry nie jestem pewna)
  • lacunalegis 10.08.19, 15:52
    Może śląskie? One się dobrze maczają we wszelkich sosach.
  • daniela34 10.08.19, 15:54
    Grubo krojony makaron domowy, kopytka albo kluski śląskie- to pasuje do wszystkich sosów.
  • triismegistos 10.08.19, 15:58
    Jestem za parowańcami. Do indyjskiego nie próbowałam, ale chińskie i koreańskie czasem podaję z takimi kluchami, tylko robię je malutkie, takie na jeden kęs. Do indyjskich curry świetnie pasują takie małe chlebki drożdżowe, myślę, że parowane kluchy spojojnie ujdą.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • czarna9610 10.08.19, 16:00
    Kluski kładzione, albo pierogi leniwe.
  • majaa 10.08.19, 16:08
    Ja też głosuję za parowańcami. Wydają się najlepiej pasować do curry. Inne mnie jakoś nie przekonują.
  • qwirkle 10.08.19, 16:04
    Duże, kładzione! O!
  • konsta-is-me 10.08.19, 16:11
    Zadne parowance, one maja wyraznie drozdzowy zapach i z indyjskim jedzeniem kompletnie sie rozmija.
    Upieram sie ze pasuja tylko cuabatti, naan, parotha itp.
    No ryz tez.
    Ostatecznie jakies rurki itp.
    Ale to bez sensu dla mnie.
  • viridiana73 10.08.19, 16:11
    Kładzione! Moje ulubione! Takie bieda-kluski przed wypłatą😉
  • kryzys_wieku_sredniego 10.08.19, 16:44
    Kochana napisz mi tu przepis bo ja nie wiem jakie to kluski, nie musi być z proporcjami chodzi o składniki. To te ze świeżych ziemniaków?
  • aqua48 10.08.19, 17:11
    Kładzione - mąka, jajo i mleko miesza się szybko na dość gęstą masę (gęstszą niż na naleśniki) i łyżką do zupy moczoną za każdym razem (przed nabraniem kolejnej porcji ciasta) we wrzątku kładzie szybko te kluchu do osolonej wrzącej wody. Moczysz pustą łyżkę, nabierasz ciasta i cyk do wody i znowu moczysz w niej pustą łyżkę, nabierasz ciasta i cyk. Gotować do wypłynięcia.
  • czarniejszaalineczka 10.08.19, 16:42
    pyszki!

    --
    "Emocje, ciepło, tęsknota... wtf? Facet to nie kot, nie trzeba miziac. "
  • barbibarbi 10.08.19, 16:49
    Moja babcia robiła takie rwane po kawałku i rzucane na wrzątek. Mąka, sól, woda, troszeczkę masła i trzeba rozwałkować na placek, placek bierzesz w dłoń i urywasz niedbale kawałeczki i na wrzątek. Można tak rzucać też na mleko, a jak z wody to odcedzasz jak wypłyną i świetne są do sosów.
    Dobre też są takie, jak na Węgrzech robią do gulaszu, nie znam przepisu ale pasują idealnie do sosów.
  • damartyn 10.08.19, 17:59
    Każde kluski z wyżej wymienianych się nadadzą. Kluski na parze jak najbardziej. Najlepiej wystudzone pokrojone w pajdy. W sam raz do maczania.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka