14.08.19, 11:38
Czy wychodzi tez dobrze z kolorowej papryki ( ziel, zolta, pomaranczowa) czy musi byc czerwona by mialo dobry smak? Mam 10 kg kolorowej ... Eksperymentowal ktos w kolorze?
Edytor zaawansowany
  • nowaczek1 14.08.19, 12:34
    W smaku nie będzie większej różnicy, ale kolor ci wyjdzie byle jaki.
  • princesswhitewolf 14.08.19, 12:36
    na kolor to raczej ma wplyw pomidor ktorego dodaje sie duza ilosc.
  • nowaczek1 14.08.19, 12:38
    ale zielona papryka po zmiksowaniu doda burego zabarwienia do ajvaru
  • princesswhitewolf 14.08.19, 12:47
    fakt. Odejme zielone. Zostawie zolte i pomaranczowe.
  • triismegistos 14.08.19, 13:43
    Jeśli chodzi o smak, to chyba najbardziej pasuje mi z zielonej papryki, ale kolor specyfiku wychodzi cokolwiek ohydny.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • princesswhitewolf 14.08.19, 13:58
    a to ciekawe. przemysle nad osobnym zielonym zatem
  • triismegistos 14.08.19, 14:14
    Zrób zielony, tradycyjny, bez pomidorów ale z baklażanem. Bo z pomidorami to w ogóle będzie wygladał hm.. źle. Pieczesz paprykę do ajvara?

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • princesswhitewolf 14.08.19, 14:18
    taa. ja mam taki przepis ze baklazany i papryke pieke. 20% to balkazany. Potem zawijam w folie i "pod pierzyne" po paru godzinach wyjmuje i sciagam skorki
    jest jakas szybsza metoda bez pieczenia?
  • hungaria 14.08.19, 14:22
    Dajcie przepis!
  • aerra 14.08.19, 14:22
    Jest, ale traci zdecydowanie na smaku. Bardzo traci.

    --
    super_hetero_dyna: Ojciec (adopcyjny) jest jak krzesło (elektryczne), demokracja (liberalna) albo sprawiedliwość (społeczna).
    <*>
  • triismegistos 14.08.19, 14:34
    Mozna zmielic wszystko i dusić w garze, ale nie polecam. Za to jeśli grillujesz na grillu węglowym polecam opiec warzywa na nim zamiast w piekarniku.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
  • princesswhitewolf 14.08.19, 15:00
    nie mam grilla weglowego sad Mam grill gazowy i piekarnik elektryczny z grillem
  • mona-taran 14.08.19, 14:04
    Przypomniałaś mi, kiedyś jadłam pyszną konfiturę z zielonej papryki, słodko-kwaśną. Może któraś ematka robi coś podobnego?
  • princesswhitewolf 14.08.19, 14:07
    chutney znam ale to kwasno slodko a nie slodko.
  • mona-taran 14.08.19, 14:16
    No to właśnie słodko-kwaśne było, taka jakby galatetka z kawałkami papryki.
  • princesswhitewolf 14.08.19, 14:25
    a to nie galaterka
    tradycyjne tu w UK to jest to kfoods.com/green_pepper_chutney_rid802
  • mona-taran 14.08.19, 14:32
    O, coś jak to, tylko zielone jak smark Hulka :p może spróbuję zrobić wink
    thecafesucrefarine.com/red-green-pepper-jelly/
  • princesswhitewolf 14.08.19, 14:59
    a to cos meksykanskiego!
  • triismegistos 14.08.19, 14:16
    Konfitur nie robiłam, ale uielbiam pastę z surowej zielonej papryki z sokiem z cytryny i miodem.

    --
    Ostatnie badania wykazały, że 42% Amerykanów ma nadwagę, a 34% jest otyła. Pozostali zjedli ankiety.
  • mayaalex 14.08.19, 14:24
    Nie robilam nigdy ajvaru ale pamietam, ze w Macedonii robiono go tylko z czerwonej papryki, i to z tej waskiej i dlugiej, a nie z tych pekatych kolorowych. One niezaleznie od koloru smakuja tak samo wiec pewnie tylko wyglad troche bedzie inny, ale ten tamtejszy ajvar zawsze byl z tych dluzszych cieniaskow.
  • triismegistos 14.08.19, 14:35
    Moim zdaniem zielona i czerwona papryka to zupełnie inny smak.

    --
    Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka