Dodaj do ulubionych

płatki zbożowe - gotować, czy nie gotować?

18.08.19, 23:54
jedni radzą gotować, inni wprost przeciwnie. Jak wy robicie? mowa o płatkach zbożowych różnych - jęczmienne, żytnie, owsiane i raczej nie błyskawiczne
Edytor zaawansowany
  • bei 19.08.19, 00:12
    Czytałam, ze płatki owsiane koniecznie trzeba gotować bo inaczej są dla nasz szkodliwe. Jest w tym część prawdy a wszystko rozchodzi się o kwas fitynowy czyli fityniany obecne m.in. w nasionach zbóż oraz w strączkach. Kwas fitynowy wpływa negatywnie na wchłanianie żelaza, cynku, magnezu, wapnia sodu i potasu.
  • bei 19.08.19, 00:15
    kwas fitynowy neutralizuje:

    mielenie,
    moczenie,
    gotowanie,
    rozdrabnianie,
    kiełkowanie,
    fermentowanie z użyciem bakterii kwasu mlekowego,
    witamina C czyli kwas askorbinowy
    UWAGA – drożdże używane do wypieku pieczywa czy ciast nie neutralizują kwasu fitynowego, robi to jedynie zakwas. Lepiej jest wybierać pieczywo na naturalnym zakwasie
  • al_sahra 19.08.19, 06:55
    bei napisała:

    > Kwas fitynowy wpływ
    > a negatywnie na wchłanianie żelaza, cynku, magnezu, wapnia sodu i potasu.

    Tak, ale tylko na wchłanianie z produktów spożywanych w tym samym czasie -więc kwas fitynowy zawarty w płatkach hamuje wchłanianie minerałów z tychże płatków i ewentualnie z mleka. Natomiast nie ma wpływu na wchłanianie minerałów zawartych w innych posiłkach. A sam kwas fitynowy ma działanie przeciwzapalne i potencjalnie przeciwrakowe, a także (paradoksalnie) zapobiega osteoporozie, więc kompletne wyeliminowanie go z diety nie jest zalecane.

    Problem z niedoborem minerałów może wystąpić u ludzi odżywiających się ubogą wegańską dietą że znaczną przewagą produktów zbożowych (głównie w Trzecim Świecie), ale nie w przypadku zróżnicowanej diety w krajach zachodnich.

    A w temacie - jem surowe płatki, które moczę raczej krótko (w mleku), bo tak lubię.
  • eliszka25 19.08.19, 00:16
    najczesciej jem platki owsiane. czasem tylko zalewam wrzatkiem i zostawiam do naciagniecia, ale najczesciej gotuje, bo ugotowane o wiele lepiej mi smakuja. nie wiem, jakie sa teraz trendy w tym temacie, ale zwyczajnie jem tak, jak mi smakuje.
  • bei 19.08.19, 00:24
    Gotować powinnismy te najmniej przetworzone, płatki górskie lub błyskawiczne wystarczy zalać wrzątkiem.
  • eliszka25 19.08.19, 00:28
    nigdy nie kupuje platkow blyskawicznych.
  • liliawodna222 19.08.19, 00:23
    Jem owsiane zalane przez kilka minut ciepla woda lub mlekiem.
  • minniemouse 19.08.19, 00:39
    ja gotuje owsiane aż zmiękną , w wodzie, pod koniec sole, a potem zalewam zimnym mlekiem i jem ze smakiem.

    --
    Savoir Vivre czyli jak się zachować
  • potworia116 19.08.19, 00:45
    Zalewam wrzątkiem na noc, podgrzewam rano.
  • lot_w_kosmos 19.08.19, 05:45
    To ja zalewam zimnym mlekiem na noc, wstawiam do lodówki i rano w mikrofali zagotowuję.
    Czekam, aż przestygną, wcieram jabłko i jem smile
  • ajaksiowa 19.08.19, 06:09
    Lilia,dzięki za wątek bo ja gotowałam bez namoczenia i w$cieklica mnie ogarniała że tak długo się gotują,a teraz będę moczyła we wrzątku😊

    --
    ,,Oddajemy sprawiedliwość w ręce skazanych,,to Twój ideał?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka